Krakende kaas crackertjes 67

krakende kaas crackertjes

Nooit meer een krakend toastje met een lekker kaasje? Jawel hoor! Deze krakende kaas crackertjes zijn uitermate geschikt om te beleggen met een heerlijke tapenade, zelfgemaakte eiersalade, een lekker Frans (of Hollands) kaasje, eigenlijk alles wat je voorheen ook op je gewone toastje at.

krakende kaas crackertjesEen collega koolhydraatarme eetster klaagde onlangs over het snackgedrag van haar partner ‘s avonds na het eten, koekjes, chips, toastjes met kaas etc. Ze vond het moeilijk te weerstaan elke avond weer, dus zij vroeg tips voor koolhydraatarme snacks. Dit is echt een volwaardige vervanger voor de normale toastjes, met maar 0,25 khd per crackertje kan je er gerust 6 op een schaaltje leggen met een stukje kaas erbij. Stilletjes hoop ik dat de partner in kwestie deze kaas crackers nog lekkerder vindt dan z’n koolhydraatrijke chips. Bij mijn heer Hans kostte dat geen enkele moeite in elk geval. 

Altijd en overal
Door de kruiden en Parmezaanse kaas zijn ze lekker hartig, zodat je de kaas crackertjes ook lekker gewoon zo kan eten als snack, als extraatje bij een kop soep of bij je lunch salade. je kan ze lang bewaren, lekker makkelijk om een voorraadje te maken zodat je altijd een lekkere schuldgevoel vrije snack kan pakken. Je moet echt voorkomen dat je jezelf zielig gaat vinden omdat je niks meer zou mogen, dat is helemaal niet de bedoeling van koolhydraatarm eten.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je deze krakende kaas crackertjes

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Krakende kaas crackertjes

krakende kaas crackertjes

Door Anna-Karina Geplaatst oktober 17, 2015

  • Aantal of hoeveelheid: 36 crackertjes
  • Koolhydraten: 0,25 khd per crackertje (36 crackertjes uit recept)
  • Voorbereiding: 15 minuten
  • Kooktijd: 25 minuten
  • Klaar in: 40 minuten

Nooit meer een krakend toastje met een lekker kaasje? Jawel hoor! Deze krakende kaas crackertjes zijn uitermate geschikt om te …

Ingrediënten

Bereiding

  1. Doe zonnebloem-, pompoenpitten en lijnzaad bij elkaar en maal de helft daarvan tot meel in een keukenmachine, staafmixer, koffiemolen of gebruik een vijzel. Doe de rest erbij en maal nog 1 seconde.
  2. Voeg een snuf zout en ongeveer 8 eetlepels water toe en laat 10 minuten rusten zodat het lijnzaad het vocht kan opnemen. Daarna zet je de oven aan op 180 graden (165 graden hetelucht).
    Roer nog ong. 2 eetlepels water door je deeg.
  3. Voeg kaas, paprikapoeder en Italiaanse kruiden toe. Alles goed mengen tot je een dikke substantie hebt die iets aan elkaar blijft plakken. Maak er een bal van en wrijf het tussen twee bakvellen met platte handen vanuit het midden naar de hoeken tot het de hele mat bedekt en overal ongeveer even dik aanvoelt.
  4. Rol er voorzichtig met een deegroller (of fles) over zodat de deeglaag helemaal gelijkmatig van dikte wordt. Haal de bovenste laag bakpapier/ bakmat er voorzichtig af. Repareer zonodig gaten en rafelige randen en geef met een pizzames (zo'n rolgeval) alvast de crackervormen aan, dan breek je ze straks gemakkelijk in mooie stukken. Bestrooi de voorgevormde crackertjes met een beetje sesamzaad.
  5. Leg de bakmat met crackertjes op het ovenrooster of -plaat en bak ze goed droog op 180 graden (165 hl), eerst 20 minuten dan voorzichtig omdraaien en nog eens 5 -10 minuten bakken. De precieze tijd is afhankelijk van hoe nat en hoe dik je ze maakte. Kostelijke krakende krokante kaas crackers!
  6. NB: Hoe droger ze zijn hoe krokanter en hoe langer houdbaar. Ik haalde uit dit recept 36 crackertjes, dat is ongeveer 0,25 gr. khd per crackertje. Afgesloten bewaren in een keukenkastje.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek



Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

67 gedachten over “Krakende kaas crackertjes

  • Ems knijf

    Vandaag gemaakt, mijn Italiaanse kruiden bevat een snufje tomaat, daardoor smaakt het waarschijnlijk wat anders. Heel krokant en lekker bij bijvoorbeeld een soep. Ik kan alleen nergens pompoenpitten vinden (ook online niet) met zo weinig koolhydraten , het laagste wat ik vind is 8.6 Kh. Dat scheelt best veel met jouw recept.

      • Ems knijf

        Hmmm… Ik zie ze wel zo laag in kh als de schil er nog omheen zit, maar dat eet niet lekker. Ik denk haast dat Nevo met schil bedoeld als ik hun verhaal lees over pompoen pitten en niet de gepelde versie die wij gebruiken. Maakt verder niet uit, maar pompoen mysteries fascineren me 🤣

  • Anja

    Geweldig recept. Had niet alle kruiden in huis. Maar dat was geen ramp. Ik vind ze heerlijk.
    Enigste Ik had ze voor mijn gevoel niet te doen. Maar de randen werden al donkerder. Dus volgende keer wat minder heet.
    Maar hoe krijg je hier 36 crackertjes uit? Ik heb trouwens 3/4 fijngemalen en 1/4 deel ongeveer 5 seconden.

  • Janet

    Echt superlekker deze crackers. Ik heb eigenlijk altijd wel een voorraadje (om 16 uur echt super). Ik maak ze heel dun en ik vervang een deel van de pitten/zaadjes door sesamzaadjes want die smaken zo lekker. Dank voor het recept (en zoveel andere die ik van je gebruik!).

  • Lenneke

    Voor de liefhebbers die de calorieën willen weten:
    In totaal, dus de zaden en de kaas, 763 Kcal (Voedingscentrum).
    Deel dit door het aantal gemaakte crackers en voila!

    Heerlijke crackertjes! <3

  • irene

    hoi, 20 gr kaas klopt dat wel? op jouw foto lijkt het veel meer dan 20 gr. En is de totale hoeveelheid veel meer. ik kan echt niet het uitspreiden tot aan de randen want dan wordt het echt veel te dun.

  • Lyanne Thomassen

    Wàt gaat er plotseling verkeerd? Pas 4 x de crackers gemaakt. De eerste twee keren heerlijk knapperig. Voor vele malen herhaling vatbaar…. De derde en vierde keer… TAAI ! Voor mijn gevoel heb ik de laatste twee keer precies hetzelfde gedaan als de eerste twee maar met duidelijk minder resultaat. Heb je een oplossing aub?

  • DIANE

    Nog maar pas deze site ontdekt, meteen de crackertjes uitgeprobeerd!
    Het staat allemaal heel goed uitgelegd! en de crackertjes zijn erg lekker!
    één opmerking:
    verschik in koolhydraten van de pompoenpitten
    Bij NEVO = 2.7
    Bij VOEDINGSWAARDETABEL.NL = 7
    Op welke kunnen we best rekenen?

  • dicky

    Voor de eerste keer gemaakt,goed geslaagd,en de smaak prima.,
    lekker met een beetje brie als snack.
    Hartelijk dank om dit met ons te delen.
    koolhydraat eten is geen straf met jouw recepten,
    inmiddels ruim 30 kilo kwijt en kerngezond!
    groetjes Dicky

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Hallo Dicky,
      Wat ongelooflijk goed van je! Zo geweldig om te horen dat mensen zich zo goed voelen. Ik kan alleen maar blij zijn dat ik daar een beetje aan mee mag helpen. Nog veel meer gezonds en lekkers gewenst!

  • Dee

    Op de valreep van het oude jaar een super compliment lieve Anna Karina voor jouw geweldige recepten Ik eet al 8 jaar KHD arm, beetje alles zelf moeten uitvogelen, maar die 35 kilo zijn er nooit meer bijgekomen (gaat ook niet meer gebeuren). Pas recent jouw site ontdekt en ben GROOT fan geworden. Al een aantal dingen uitgeprobeerd. Het is zo geweldig dat je gebruikmaakt van min of meer ‘ gewone’ ingrediënten en dat doorklikken erop is wel een superservice!
    Deze heerlijke crackertjes staan klaar voor mijn oudejaarsbuffet, net als avocado’s met eiersalade (met radijs ipv augurk omdat ik dat niet lust) en de witlofschuitjes van de wtilofsoep uit het kerstmenu! Naast mijn vertrouwde eigen hapjes fantastische nieuwkomers. Ik wens jou, je familie en alle lezers een gezond en geweldig 2017, waarin we goed voor onszelf en elkaar zorgen! Heel veel succes en ik blijf je volgen!
    Warme groet van Dee

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Dank je wel voor deze enorme veer in mijn achterste op deze laatste dag van het jaar! Voor komend jaar hebben we heel leuke plannen, daarover binnenkort natuurlijk meer. Voor nu een heel veilige jaarwisseling en een allemachtig prachtig en gelukkige start van 2017!

  • Annabel

    Heerlijke crackers, lekker en gezond! Echt een aanrader!!

    Het enige minpuntje voor mij was dat de crackers zelf snel breken en tijdens het voorbereiden niet aan elkaar plakte.

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Een lepel uit je la is meestal geen 15 ml. Dat betekent dat je bv. niet raar moet opkijken als je minder crackers of broodjes uit een recept haalt dan ik. Of dat iets erg droog is of juist te nat. Dat maakt allemaal wel verschil. Uiteraard is dat allemaal niet in elk recept even belangrijk. Ik heb er een speciaal artikel over geschreven: Maten en gewichten.

  • joke goubitz

    Heerlijk die crackers maar hoe kan ik ze knapperig houden, de volgende dag zijn ze zacht. Heb ze eerst in een glazen weckpot gedaan dat werkte niet en de volgende portie in een plastic bak die ik vacuüm gezogen had, ging ook niet. Na opwarmen in de oven waren ze weer lekker maar dat is niet handig.
    Graag tips voor dit probleempje

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Krakend houden is vooral een kwestie van goed drogen. Liever wat langer in de oven bij een lagere temp.
      Echter de kaas zorgt er wel voor dat ze sneller wat ‘taaïg’ kunnen aanvoelen dan bv. de pitten lijnzaadcrackers.
      Even in de oven is dan inderdaad de enige manier om ze weer écht lekker knapperig te krijgen.

  • Danielle

    Eindelijk een lekker crackertje! Bedankt voor dit recept! Ik eet al een tijd de crackers van Atkins, maar daar zit echt geen smaak aan. Hemels dit, met kaas, of filet americain, of eiersalade, yeay!!!! Het recept was zo makkelijk dat ik ook de lijnzaad crackertjes heb gemaakt, ook een top recept. Happy!

  • Mirelle

    Gemaakt met gewone geraspte kaas omdat ik de parmezaanse kaas vies vind. Verder heb ik als garnering aan de ene kant sesamzaad en aan de andere kant maanzaad gebruikt. Beiden heerlijk ter afwisseling. Ik haal er overigens echt geen 16 stuks uit maar probeer 1 vierkant te maken en die breek ik als het helemaal afgekoeld is, in stukken. Heerlijk om ook zo tussendoor te snoepen met niks erop.

  • Cornelia

    Deze crackertjes vanmiddag gemaakt.

    Ik had nog pittige courgettesoep van gisteren over, dit met twee crackertjes vanavond gegeten, heerlijk gegeten.

    vanavond ga ik het “7”bolletjes brood maken.

    groetjes, Cornelia

  • Jeannette

    Deze crackers vandaag gemaakt. De bereiding is erg simpel maar helaas heb ik de crackers iets te lang in de oven laten zitten (ff te makkelijk geweest) 15 minuten was voor mijn oven genoeg geweest. De smaak is erg lekker.

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Te lang, daar valt niets meer aan te doen, behalve misschien nog in de yoghurt als crunch? Soms is dat nog net wel lekker namelijk of zijn ze echt verbrand dan niet da’s echt ongezond. Wel een goede les voor een volgende keer…

  • Rita van der Horst

    Deze zijn inderdaad een succes! heerlijk, ze zien er alleen, qua formaat, niet zo mooi uit als bij jou maar ik ben er erg blij mee.
    Nu nog een brood uitproberen, wel wat stevigs, kan je mij raden?

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Eens even denken, dat hangt helemaal van de toepassing af eigenlijk… Echt heel stevig brood? Dat zou het notenbroodje kunnen zijn. Ik eet zelf 1x per week een boterham van Het Stoepje(markt). Dat is het enige kant-en-klaar khd-arme brood dat ik lekker vind. Andere merken vind ik vaak gummi achtig, *yek*. Andere broodachtigen die ik zelf regelmatig eet zijn: courgettebrood, dat is hartig en het pindakaasbrood, maar dat is eigenlijk meer cake (kruidkoek) dan brood. En bij een soepje of salade eet ik de focaccia of een bloemkool-kaassnack. Kom je er niet uit? kijk je zelf even in de afdeling Broodachtigen.

  • Pascale

    Veel dank voor dit recept, ze zijn echt verrukkelijk. Vaak ben ik teleurgesteld als me iets khd-arms beloofd wordt wat op iets koolhydraatrijks moet lijken dat ik goed ken (sterk ontwikkeld smaakpalet, soms denk ik dat het een vloek is). Maar wat ben ik blij dat ik dit heb uitgeprobeerd. Had geen zonnebloempitten in huis en heb hazelnoten gebruikt (nog minder koolhydraten) en flinterdun uitgerold, guild free snacken straks; een toastje met guacemole, of gewoon met beetje roomboter.

    Ze zijn echt heerlijk!

  • Emmy van Wijk

    Ik heb deze crackers nu al een x of 7 gemaakt. Ze zijn heerlijk. Werkelijk top. Maar… ik krijg ze niet mooi. Hoe ik ook mijn best doe, het mengsel plakt niet genoeg. En uitrollen moet ik ook nog leren. Is best moeilijk om dat goed te doen. Ik blijf wel proberen, want ze zijn te lekker!

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Goedemorgen Emmy,
      Om het goed te laten plakken moet je een deel van de pitten en zaden goed tot meel/poeder vermalen en voldoende vocht toevoegen. Ik heb uiteindelijk een bal/ dikke brij en strijk dat vanuit het midden tussen twee bakvellen plat met mijn handen tot het overal ongeveer even dik is. Daarna ga ik er even met de deegroller over. Zoals bij de ‘gewone’ crackers uitgebreid op de foto’s te zien is.
      Oefening baart kunst!

  • Emmy van Wijk

    Lang uitgesteld om deze crackers te maken. Ik had het idee, dat het mij niet zou lukken. Vanmiddag dan toch een poging gewaagd. De helft van de ingrediënten genomen, voor 18 crackertjes. En het resultaat: Hemels. Héééérlijk. Deze houden we erin. Het weekeinde hebben we bezoek. Morgen nog maar even 36 crackers maken. Top recept hoor Anna! Ik ga de andere recepten van crackers ook maken. Nu durf ik wel……….