Koude gazpacho zomersoep

koude gazpacho zomersoep

Als het echt warm is hebben de meeste mensen minder trek in warm eten en al helemaal geen zin om boven een warm fornuis te gaan staan. Dan zou deze pittige koude gazpacho zomersoep weleens de perfecte koolhydraatarme zomer maaltijd kunnen zijn! Koude gazpacho verfrist, lest je dorst, vult uitstekend en voorziet het lichaam van de nodige vitamines, mineralen en zout. Dat laatste is zeker niet onbelangrijk bij hoge temperaturen. De soep is in een handomdraai gemaakt, maar het is wel lekker om het minstens een half uur te koelen. De avond van te voren maken zou helemaal perfect zijn. De soep bevat calorieën 60.95 kcal ⋆ koolhydraten 5.47 g ⋆ eiwitten 1.6 g ⋆ vetten 3.1 g ⋆ vezels 2.48 g per portie.

Gazpacho?

Gazpacho is van origine een Spaans gerecht. Het is een koude soep op basis van komkommer, tomaat, ui en paprika. Koude gazpacho wordt op smaak gebracht met olijfolie en knoflook. Zie onder voor variatietips. De soep wordt niet verwarmd en behoort ijskoud geserveerd te worden. Het gerecht wordt zowel als voorgerecht, hoofdgerecht, tapa of als tussendoortje gegeten.  Wij eten ‘m met een geroosterd kaasbroodje en knoflookboter, *nommienom*.  Twee andere koude soepen (ook heerlijk): komkommersoep en avocadosoep.

Variatietips voor de klassieke gazpacho

  • voeg er vlak voor het serveren wat ijs aan toe, zo blijft de gazpacho langer koel tijdens het eten. Ik deed er gecrunchte bevroren Italiaanse tomatensaus door. Een klontje bevroren tomatensap kan ook. Gewone ijsblokjes kan maar je soep wordt dan wel wateriger.
  • gebruik een deel fijngesneden courgette i.p.v. tomaten en komkommer
  • neem groene of rode paprika i.p.v. de oranje
  • gebruik i.p.v. sjalotjes een sterker smakende ui, dan is de soep nog pittiger
  • voeg andere verse ‘mediterrane’ kruiden toe: basilicum, tijm, oregano of bieslook zijn allemaal heerlijk
  • voeg ringetjes zwarte of groene olijven toe
  • maak de soep zo pittig als je wilt met cayennepeper, chilipoeder, wasabi of sambal
  • voeg iets toe waarvan je zelf denkt dat het lekker is!

Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

koude gazpacho zomersoep
serveren in een koude kom

Zo maak je deze koude gazpacho

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan via e-mail of op onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank.
Of tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


Interessant? Deel gerust!

koude gazpacho zomersoep

Koude gazpacho zomersoep

Deze pittige koude gazpacho verfrist, lest je dorst, vult prima en voorziet het lichaam van de nodige vitamines, mineralen en zout, ideaal voor warme dagen!
5 van 6 stemmen

Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 67

Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 1 min
Koelen 30 min
Totale tijd 41 min

Voedingswaarde

Per kom
kcal 60.95 koolhydraten 5.47 geiwitten 1.6 gvetten 3.1 gvezels 2.48 g
Hoeveelheid (aan te passen)4 kommen

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • NB: De avond van tevoren maken kan uitstekend, dan trekken de smaken lekker in elkaar. Ik heb een ronde glazen kom met dikke wanden en een heel dikke bodem die koel ik mee, dan blijft de gazpacho extra lang koel!
  • Doe alle groente in grove stukken in een blender, staafmixer, hakmolentje of foodprocessor en pers het teentje knoflook erboven uit. Pureer eerst grof en houd een paar lepels voor de garnering eruit. Pureer de groente vervolgens helemaal fijn.
  • Meng eerst 300 ml bouillon en 1 el olijfolie erdoor. Proef en breng op smaak met azijn, peper en eventueel andere kruiden en specerijen. Voeg water of bouillon toe om de juiste dikte te krijgen en pureer nogmaals. Ik had uiteindelijk 1 liter soep.
    Zet minstens 30 minuten in de koelkast, hele nacht kan ook.

Serveren

  • Schenk de de koude gazpacho in glaasjes en garneer met de achtergehouden groente en wat verse kruiden. Helemaal zomers genieten wordt het als je het bijvoorbeeld serveert met een geroosterd kaasbroodje of stokbroodje met knoflookboter. Of toch liever die focaccia met olijfolie? Of een stukje koolhydraatarm olijvenbrood?

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept



Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:


7 gedachten over “Koude gazpacho zomersoep”

  1. Jacqueline S

    5 sterren
    Ik heb geen blender, maar met een staafmixer gaat het ook heel goed! Een heerlijke soep met dit warme weer!

  2. Annemie Verkoeijen

    5 sterren
    Ik doe geen bouillon maar iets meer olijfolie. En ik heb nog handje vol Lavas (maggiplant) en rood pepertje toegevoegd.
    Ik doe de soep door een zeef, zo krijg je een heel fijne mooie soep.
    Super lekker met dit weer.

  3. Vraagje, waarom koken jullie de soep niet eerst en laat je het dan afkoelen? Komt dat de smaak niet te goede? Hartstikke bedankt!
    groetjes Bianca

  4. 5 sterren
    Gemaakt volgens bovenstaand recept. Als voorgerecht bij de BBQ en iedereen vond het heerlijk.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar top