Als het echt warm is hebben de meeste mensen minder trek in warm eten en al helemaal geen zin om boven een warm fornuis te gaan staan. Dan zou deze pittige koude gazpacho zomersoep weleens de perfecte maaltijd kunnen zijn! Koude gazpacho verfrist, lest je dorst, vult uitstekend en voorziet het lichaam van de nodige vitamines, mineralen en zout. Dat laatste is zeker niet onbelangrijk bij hoge temperaturen. De soep is in een handomdraai gemaakt, maar het is wel lekker om het minstens een half uur te koelen. De avond van te voren maken kan uitstekend!
Gazpacho?
Gazpacho is van origine een Spaans gerecht. Het is een koude soep op basis van komkommer, tomaat, ui en paprika. Koude gazpacho wordt op smaak gebracht met olijfolie en knoflook. Zie onder voor variatietips. De soep wordt niet verwarmd en behoort ijskoud geserveerd te worden. Het gerecht wordt zowel als voorgerecht, hoofdgerecht, tapa of als tussendoortje gegeten. Wij eten ‘m met een geroosterd kaasbroodje en knoflookboter, *nommienom*. Twee andere koude soepen (ook heerlijk): komkommersoep en avocadosoep.
Variatietips voor de klassieke gazpacho
- voeg er vlak voor het serveren wat ijs aan toe, zo blijft de gazpacho langer koel tijdens het eten. Ik deed er gecrunchte bevroren Italiaanse tomatensaus door. Een klontje bevroren tomatensap kan ook. Gewone ijsblokjes kan maar je soep wordt dan wel wateriger.
- gebruik een deel fijngesneden courgette i.p.v. tomaten en komkommer
- neem groene of rode paprika i.p.v. de oranje
- gebruik i.p.v. sjalotjes een sterker smakende ui, dan is de soep nog pittiger
- voeg andere verse ‘mediterrane’ kruiden toe: basilicum, tijm, oregano of bieslook zijn allemaal heerlijk
- voeg ringetjes zwarte of groene olijven toe
- maak de soep zo pittig als je wilt met cayennepeper, chilipoeder, wasabi of sambal
- voeg iets toe waarvan je zelf denkt dat het lekker is!
Klik voor vergrotingen
Zo maak je deze koude gazpacho
Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!
Koude gazpacho zomersoep

Door juli 1, 2015
Geplaatst- Maaltijdgang: Hoofdgerecht - diner
- Aantal of hoeveelheid: 4 kommen
- Koolhydraten: 4 gr. per kom (4 kommen uit recept)
- Voorbereiding: 10 minuten
- Kooktijd: 1 min
- Klaar in: 41 minuten
Deze pittige koude gazpacho verfrist, lest je dorst, vult prima en voorziet het lichaam van de nodige vitamines, mineralen en zout, ideaal voor warme dagen!
Ingrediënten
- 200 gram tomaten 4,8 khd
- 2 kleine sjalot 2 khd
- 100 gram komkommer 1,3 khd
- 100 gram paprika 3,4 khd (groen, geel, rood of oranje)
- 100 gram bleekselderij 1,8 khd
- 1 teen knoflook 0,6 khd
- 1 eetlepel olijfolie
- azijn
- 300 - 500 ml groentebouillon 1,3 khd of bouillonpoeder naar smaak
- water
- peper naar smaak
- oregano en andere kruiden specerijen naar smaak
Bereiding
- Was en snijd alle groente in grove stukken. Doe de stukken in een foodprocessor en pers het teentje knoflook erboven uit. Blender of pureer alle groente of gebruik een staafmixer. Ik haal halverwege het maalproces een paar lepels voor de garnering eruit, dat scheelt weer snijwerk.
- Pureer de groente vervolgens helemaal fijn. Ik vind in dit geval een fijne en gladde structuur wel lekkerder omdat je anders wel erg op de soep moet 'kauwen'.
- Voeg dan (eerst) 300 ml bouillon, olijfolie, azijn peper, en eventueel andere kruiden en specerijen naar smaak toe. Pureer alles tot een mooie soep, voeg water of bouillon toe om de juiste dikte te krijgen. Ik had uiteindelijk 1 liter soep. Zet minstens 30 minuten in de koelkast, hele nacht kan ook.
- Schenk de de koude gazpacho in glaasjes of kommen en garneer met de piepklein gesneden achtergehouden groente en wat verse kruiden. Helemaal zomers genieten wordt het als je het bijvoorbeeld serveert met een kaas- of stokbroodje en knoflookboter. Of toch liever die focaccia met olijfolie? Of een stukje olijvenbrood? Staan allemaal elders op de website!
- NB: De avond van tevoren maken kan uitstekend, dan trekken de smaken lekker in elkaar. Ik heb een ronde glazen kom met dikke wanden en een heel dikke bodem die koel ik mee, dan blijft de gazpacho lang koel!
© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet
Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!
Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm
6 gedachten over “Koude gazpacho zomersoep”
Vraagje, waarom koken jullie de soep niet eerst en laat je het dan afkoelen? Komt dat de smaak niet te goede? Hartstikke bedankt!
groetjes Bianca
Waarom zou je? Ongekookt blijft er toch meer voeding in.
Gemaakt volgens bovenstaand recept. Als voorgerecht bij de BBQ en iedereen vond het heerlijk.
Toffe start!
Die kooktijd van 1 minuut begrijp ik echt niet.
45 jaar geleden heb ik Gazpacho Andaluz gemaakt met Spaanse vrienden. De belangrijke afwijkingen zijn 1) het toevoegen van kleine blokjes gerookte ham en 2) het toevoegen van (oud) brood. Het brood werd ook in kleine blokjes gesneden en in olijfolie krokant gebakken. Ook hiervan een deel voor de garnering en de rest ging mee in het blenderen.
Ik voeg zelf ook altijd brood toe om het spul te verdikken.
Gert-Jan, Mijn recepten zijn geen wetten, je mag weglaten of toevoegen wat je wilt uiteraard! Maar brood voegen wij niet toe op een koolhydraatarme website en vlees eet ik zelf niet en zul je op deze website ook niet aantreffen. (de minuut gebruikte ik voor het oplossen van de bouillonblokje.)