koude gazpacho zomersoep

Koude gazpacho zomersoep

Als het echt warm is hebben de meeste mensen minder trek in warm eten en al helemaal geen zin om boven een warm fornuis te gaan staan. Dan zou deze pittige koude gazpacho zomersoep weleens de perfecte maaltijd kunnen zijn! Koude gazpacho verfrist, lest je dorst, vult uitstekend en voorziet het lichaam van de nodige vitamines, mineralen en zout. Dat laatste is zeker niet onbelangrijk bij hoge temperaturen. De soep is in een handomdraai gemaakt, maar het is wel lekker om het minstens een half uur te koelen. De avond van te voren maken kan uitstekend!

Gazpacho?

Gazpacho is van origine een Spaans gerecht. Het is een koude soep op basis van komkommer, tomaat, ui en paprika. Koude gazpacho wordt op smaak gebracht met olijfolie en knoflook. Zie onder voor variatietips. De soep wordt niet verwarmd en behoort ijskoud geserveerd te worden. Het gerecht wordt zowel als voorgerecht, hoofdgerecht, tapa of als tussendoortje gegeten.  Wij eten ‘m met een geroosterd kaasbroodje en knoflookboter, *nommienom*.  Twee andere koude soepen (ook heerlijk): komkommersoep en avocadosoep.

Variatietips voor de klassieke gazpacho

  • voeg er vlak voor het serveren wat ijs aan toe, zo blijft de gazpacho langer koel tijdens het eten. Ik deed er gecrunchte bevroren Italiaanse tomatensaus door. Een klontje bevroren tomatensap kan ook. Gewone ijsblokjes kan maar je soep wordt dan wel wateriger.
  • gebruik een deel fijngesneden courgette i.p.v. tomaten en komkommer
  • neem groene of rode paprika i.p.v. de oranje
  • gebruik i.p.v. sjalotjes een sterker smakende ui, dan is de soep nog pittiger
  • voeg andere verse ‘mediterrane’ kruiden toe: basilicum, tijm, oregano of bieslook zijn allemaal heerlijk
  • voeg ringetjes zwarte of groene olijven toe
  • maak de soep zo pittig als je wilt met cayennepeper, chilipoeder, wasabi of sambal
  • voeg iets toe waarvan je zelf denkt dat het lekker is!
koude gazpacho zomersoep
serveren in een koude kom

 

Zo maak je deze koude gazpacho

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

koude gazpacho zomersoep

Koude gazpacho zomersoep

door Anna-Karina van Denderen
Deze pittige koude gazpacho verfrist, lest je dorst, vult prima en voorziet het lichaam van de nodige vitamines, mineralen en zout, ideaal voor warme dagen!

Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 67

5 van 4 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Amuse & Borrelhapje, Soep, Tussendoortje (hartig), Voorgerecht
Keuken: Mediterraan
Trefwoord: seizoenen
Voorbereiden: 10 min
Koken: 1 min
Koelen: 30 min
Totale tijd: 41 min

Voedingswaarden

4 gram koolhydraten per kom
Koolhydraten 4 g

Uit recept

4 kommen

Ingrediënten

Bereiden

  • NB: De avond van tevoren maken kan uitstekend, dan trekken de smaken lekker in elkaar. Ik heb een ronde glazen kom met dikke wanden en een heel dikke bodem die koel ik mee, dan blijft de gazpacho extra lang koel!
  • Doe alle groente in grove stukken in een blender of foodprocessor en pers het teentje knoflook erboven uit. Pureer eerst grof en houd een paar lepels voor de garnering eruit. Pureer de groente vervolgens helemaal fijn.
  • Meng eerst 300 ml bouillon en 1 el olijfolie erdoor. Proef en breng op smaak met azijn, peper en eventueel andere kruiden en specerijen. Voeg water of bouillon toe om de juiste dikte te krijgen en pureer nogmaals. Ik had uiteindelijk 1 liter soep.
    Zet minstens 30 minuten in de koelkast, hele nacht kan ook.
Serveren
  • Schenk de de koude gazpacho in glaasjes en garneer met de achtergehouden groente en wat verse kruiden. Helemaal zomers genieten wordt het als je het bijvoorbeeld serveert met een geroosterd kaasbroodje of stokbroodje met knoflookboter. Of toch liever die focaccia met olijfolie? Of een stukje koolhydraatarm olijvenbrood?

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!

 


(Gezien 1.318 keer, 2 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 reacties op “Koude gazpacho zomersoep”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like