koolsalade met kerriedressing

Koolsalade met kerriedressing

Deze buitengewoon lekkere, knapperige, licht zoete koolsalade is nog hartstikke gezond voor je ook! Eet vooral het hele jaar rond verschillende soorten koolsalade. Vorig jaar postte ik twee verschillende rodekool salades, eentje met kumquat en mosterddressing en een met een bijzondere sesamdressing. Vreemd eigenlijk dat ik deze gezonde witte koolsalade nog helemaal niet op mijn website had staan. Ik denk omdat we deze zo regelmatig eten dat ik ‘m glad vergeten ben uit te werken?! Dat ga ik maar eens snel goedmaken!

Diverse soorten koolsalade

De meeste traditionele recepten voor koolsalade gebruiken als hoofdmoot rauwe fijngesneden of geschaafde witte kool en een dressing op basis van een mayonaise of karnemelk met azijn en kruiden. Verder worden geraspte wortelen, rozijnen en appel veelvuldig toegevoegd als ingrediënten. Inderdaad heel erg lekker, maar de rozijnen en appel zijn nou niet echt koolhydraatarm. Om toch de zoete ervaring te krijgen gebruik ik in dit recept kerrie, gember en een drupje zoetstof, dat geeft precies de juiste smaakbalans!

Kool is enorm gezond

We kennen behoorlijk veel soorten kool: rode kool, savooiekool, groene kool, witte kool, spruitjes, bloemkool, broccoli, boerenkool en Chinese kool. Er is nogal wat onderzoek gedaan naar het consumeren van kool ter voorkoming en genezing van kanker. Daarbij zijn drie redenen gevonden waarom kolen goed tegen kanker zouden zijn. Het is niet alleen ontstekingsremmend, maar ook rijk aan antioxidanten en glucosinolaten. Niet alleen vitamine A en C uit kolen hebben antioxidantwerking. Ook de polyfenolen die in kolen zitten. Naast het kankerbestrijdende vermogen, verlaagt kool het ‘slechte’ LDL-cholesterol en is een goede bron van vezels. Kool is zeer rijk aan vitamine C en vitamine K en daarnaast bevat het vitamine A, vitamine B6, calcium, kalium, mangaan en foliumzuur. Wie alles wil weten leest hier  verder. 

Kool snijden!

De Wageningen Universiteit heeft ook ontdekt dat de hoeveelheid glucosinolaten toeneemt als de kool eerst wordt gesneden. In gekookte vorm komt slechts 10% van die gezonde stoffen in ons bloed terecht. In een rauwe vorm is dit wel 60%. Al met al voldoende info om zeer regelmatig een koolsalade te serveren (en op te eten). Neem gerust 1 of 2 x per week een grotere koollunch of kleine koolsalade als bijgerecht bij je hoofdmaaltijd.  Maar je mag zo’n koolsalade ook gewoon eten omdat het zo ongelooflijk lekker is!

koolsalade met kerriedressing

koolsalade met kerriedressing

Zo maak je deze knapperige koolsalade

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


koolsalade met kerriedressing

Koolsalade met kerriedressing

door Anna-Karina van Denderen
Buitengewoon lekkere, licht zoete koolsalade met kerriedressing is hartstikke gezond! Om een zoete ervaring te krijgen gebruik ik in dit recept kerrie, gember en een drupje zoetstof. Dat geeft precies de juiste smaakbalans!
5 van 3 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Bijgerecht, Salade
Keuken: Oosters
Trefwoord: meeneem maaltijd
Voorbereiden: 10 min
Totale tijd: 10 min

Voedingswaarden

1,8 gram koolhydraten per bijgerecht portie
3,6 gram koolhydraten per lunchportie (dan 2 porties)
Koolhydraten 1.8 g

Uit recept

4 porties

Ingrediënten

Kerriedressing

Bereiden

  • Schaaf de kool en de wortel. Snijd de bleekselderij in elleboogjes. En snijd de kaas in piepkleine blokjes. Meng alles door elkaar.
  • Meng de ingrediënten voor de dressing in een apart kommetje. Proef of het zoet genoeg is. Meng een deel van de dressing door de salade. proef en voeg meer toe als je wilt.
Bewaren of meenemen?
  • Kan! Een koolsalade kun je prima vooraf maken en koel bewaren. Dan blijft het zeker twee lekker. De gezondheidswaarde zal wel iets achteruit gaan. Ook geschikt om mee te nemen.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


(Gezien 2.472 keer, 25 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

16 reacties op “Koolsalade met kerriedressing”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like