Koolsalade met kerriedressing

koolsalade met kerriedressing

Deze buitengewoon lekkere, knapperige, licht zoete koolsalade is nog hartstikke gezond voor je ook! Eet vooral het hele jaar rond verschillende soorten koolsalade. Vorig jaar postte ik twee verschillende rodekool salades, eentje met kumquat en mosterddressing en een met een bijzondere sesamdressing. Vreemd eigenlijk dat ik deze gezonde witte koolsalade nog helemaal niet op mijn website had staan. Ik denk omdat we deze zo regelmatig eten dat ik ‘m glad vergeten ben uit te werken?! Dat ga ik maar eens snel goedmaken! Als bijgerecht bevat de salade 2.2 gram koolhydraten per portie. Als lunch neem je een dubbele portie.

Diverse soorten koolsalade

De meeste traditionele recepten voor koolsalade gebruiken als hoofdmoot rauwe fijngesneden of geschaafde witte kool en een dressing op basis van een mayonaise of karnemelk met azijn en kruiden. Verder worden geraspte wortelen, rozijnen en appel veelvuldig toegevoegd als ingrediënten. Inderdaad heel erg lekker, maar de rozijnen en appel zijn nou niet echt koolhydraatarm. Om toch de zoete ervaring te krijgen gebruik ik in dit recept kerrie, gember en een drupje zoetstof, dat geeft precies de juiste smaakbalans!

Kool is enorm gezond

We kennen behoorlijk veel soorten kool: rode kool, savooiekool, groene kool, witte kool, spruitjes, bloemkool, broccoli, boerenkool en Chinese kool. Er is nogal wat onderzoek gedaan naar het consumeren van kool ter voorkoming en genezing van kanker. Daarbij zijn drie redenen gevonden waarom kolen goed tegen kanker zouden zijn. Het is niet alleen ontstekingsremmend, maar ook rijk aan antioxidanten en glucosinolaten. Niet alleen vitamine A en C uit kolen hebben antioxidantwerking. Ook de polyfenolen die in kolen zitten. Naast het kanker bestrijdende vermogen, verlaagt kool het ‘slechte’ LDL-cholesterol en is een goede bron van vezels. Kool is zeer rijk aan vitamine C en vitamine K en daarnaast bevat het vitamine A, vitamine B6, calcium, kalium, mangaan en foliumzuur. 

Kool snijden

De Wageningen Universiteit heeft ook ontdekt dat de hoeveelheid glucosinolaten toeneemt als de kool eerst wordt gesneden. In gekookte vorm komt slechts 10% van die gezonde stoffen in ons bloed terecht. In een rauwe vorm is dit wel 60%. Al met al voldoende info om zeer regelmatig een koolsalade te serveren (en op te eten). Neem gerust 1 of 2 x per week een grotere koollunch of kleine koolsalade als bijgerecht bij je hoofdmaaltijd.  Maar je mag zo’n koolsalade ook gewoon eten omdat het zo ongelooflijk lekker is!

Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

koolsalade met kerriedressing
koolsalade met kerriedressing

Zo maak je deze knapperige koolsalade

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!


Koolsalade met kerriedressing

koolsalade met kerriedressing
Door: Anna-Karina van Denderen
Buitengewoon lekkere, licht zoete koolsalade met kerriedressing is hartstikke gezond! Om een zoete ervaring te krijgen gebruik ik in dit recept kerrie, gember en een drupje zoetstof. Dat geeft precies de juiste smaakbalans!
4.50 van 8 stemmen
Voorbereidingstijd 10 min
Totale tijd 10 min

Voedingswaarde

Per bijgerecht portie, indien lunch dubbel
kcal 45.7 koolhydraten 2.02 geiwitten 0.93 gvetten 3.48 gvezels 1.22 g
Hoeveelheid (aan te passen)4 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Kerriedressing

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Schaaf de kool en de wortel. Snijd de bleekselderij in elleboogjes. En snijd de kaas in piepkleine blokjes. Meng alles door elkaar.
  • Meng de ingrediënten voor de dressing in een apart kommetje. Proef of het zoet genoeg is. Meng een deel van de dressing door de salade. proef en voeg meer toe als je wilt.

Bewaren of meenemen?

  • Kan! Een koolsalade kun je prima vooraf maken en koel bewaren. Dan blijft het zeker twee lekker. De gezondheidswaarde zal wel iets achteruit gaan. Ook geschikt om mee te nemen.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:



Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

19 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top