koolrabi gevuld met spinazie

Koolrabi gevuld met spinazie

Koolrabi gevuld met spinazie wordt absoluut een van m’n favorieten. De subtiele smaak van de sappige koolrabiknol combineert fantastisch met de ietwat stoere smaak van spinazie, de heerlijke roomsaus bindt alle smaken mooi aan elkaar! Met een felgekleurde salade erbij een perfect gerecht voor je liefste vrienden of dierbare familie! De koolrabi’s kun je tot een dag van te voren koken en uithollen, afgedekt en koel bewaren. De spinazievulling en de saus zou ik even vers maken vlak voor ze de oven ingaan. Afhankelijk van wat je erbij geeft reken je 1 of 2 helften per persoon. 2 halve koolrabi’s met een kleine salade is ruim voldoende, geef je er naast salade ook vlees of vis bij zou ik het bij 1 laten. Wij hadden er 2 maar vonden het net teveel, een nagerecht schoot er echt bij in!

Koolrabi

Niet te verwarren met koolraap of knolraap, zie een eerder artikel op de website! Met koolrabi maakte ik pas kennis toen ik eind jaren ’70 zelf begon te koken, maar ik was wel gelijk fan van dit leuke knolletje. De koolrabi wordt in onze keuken meestal verwerkt in een heerlijke koolrabisoep of knapperige salade. Nu wilde ik jullie wel eens wat anders voorschotelen.

koolrabiDe koolrabiknol is niet bij iedereen even bekend, jammer want het is een geweldig veelzijdige groente. Je kunt de groente zowel rauw als gekookt, gestoofd, gebakken, gefrituurd etc. eten. Het is een stengelknol en groeit dus niet onder, maar vlak boven de grond. Er zijn ook paarse koolrabi’s in de handel, maar de smaak is eigenlijk hetzelfde en onder de schil is de paarse ook gewoon fris groenwit van kleur. De smaak van rauwe koolrabi lijkt een beetje op radijs, lekker fris en knapperig! Gekookt zit het meer tussen bloemkool en broccoli in. Ook de textuur is mooi knapperig fris. Je moet de groente wel even schillen, jonge knollen gewoon dun, oudere exemplaren wat dikker, je ziet het vanzelf.

Voedingswaarde
Ook door de voedingswaarde mag het in de koolhydraatarme keuken eigenlijk niet ontbreken, koolrabi is een uitstekende bron van kalium, bevat behoorlijk wat voedingsvezel, magnesium, calcium en vitamine C. Allemaal heel belangrijk als je koolhydraatarm eet. (Ik haal die nuttige stofjes veel liever uit echt eten  dan uit een dure pil waarvan het nog maar de vraag is of het werkt…) De groente bevat per 100 gr. rauw product slechts 2,8 gr. koolhydraten, eten dus!!

Klik voor vergrotingen

Zo maak je deze koolrabi gevuld met spinazie

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Koolrabi gevuld met spinazie


koolrabi gevuld met spinazie

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst juli 8, 2016

  • Aantal of hoeveelheid: 4 halve koolrabi's
  • Koolhydraten: 5,5 gr khd per helft (4 halve koolrabi's uit recept)
  • Voorbereiding: 20 minuten
  • Kooktijd: 45 minuten
  • Klaar in: 1 uur 5 minuten

De subtiele smaak van de sappige koolrabi combineert fantastisch met de ietwat stoer smakende spinazievulling; de roomsaus bindt de smaken mooi aan elkaar!

Ingrediënten

Bereiding

  1. Schil de koolrabi en schaaf een plakje van de onder-, en bovenkant, zodat ze mooi stabiel kunnen staan. Snijd de knollen doormidden en kook ze 10-15 minuten in water met wat bouillonpoeder. Koolrabi blijft altijd enigszins knapperig. Bewaar 150 ml kookvocht. Haal de koolrabi's uit het water met een schuimspaan en laat een beetje afkoelen.
  2. VULLING
    Hak terwijl de koolrabi aan de kook komt het sjalotje en de knoflook fijn en bak in een ruime wok met wat ghee ongeveer 2 minuten glazig.
    Was en droog de spinazie en voeg toe aan de sjalot en de knoflook, roerbak ong. 3 min. mee tot de spinazie is geslonken, laat uitlekken in een vergiet.
  3. KOOLRABI VULLEN
    Verwarm de hetelucht oven voor op 180 graden, gewone oven op 200 graden.
    Hol de koolrabi helften met een meloenbolletjeslepel (Parissiene-boortje) uit. Bewaar de uitgeschraapte koolrabi die gaat straks in de saus.
    Hak de spinazie grof, voeg het rauwe ei en de verkruimelde kaas toe en meng goed door elkaar. Breng op smaak met zout, peper, vers geraspte nootmuskaat en een snuf kerrie. Proef even of er zout extra bij moet. Verdeel het spinaziemengsel over de koolrabi helften, er mag een kop op. Druk een beetje aan en zet de helften in een ovenschaal
  4. SAUS
    Pureer met de staafmixer de restjes koolrabi met slagroom en ong. 100-150 ml kookvocht. Om te voorkomen dat de saus gaat scheiden in de oven, kun je 'm een klein beetje binden met een half theelepeltje arrowroot. Verse kruiden zoals dille, peterselie, peper naar smaak toevoegen. Giet de saus naast de koolrabi's in de ovenschaal, ong. 2 cm hoog. Bak op 180 graden gedurende ongeveer 25-35 minuten in een voorverwarmde oven.
  5. Rooster de pijnboompitjes in een droog koekenpannetje en doe over op een bordje om verbranden te voorkomen.
  6. Serveer afhankelijk van de grootte en wat je erbij geeft, 1-2 halve koolrabi's per persoon, garneer met geroosterde pijnboompitjes of gehakte walnoten. Combineert goed met een fel gekleurde salade van wortel met basisdressing, extra citroensap en sesamzaadjes. Eventueel een stukje vis of vlees naar keuze erbij. Oeh, dat is weer zeer smulbaar, dat kan ik je verzekeren!

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 gedachten over “Koolrabi gevuld met spinazie”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

357 Shares
Share151
Pin206
Tweet