Whow, deze koolhydraatarme worteltaart is me toch lekker geworden! En dat is met 0.91 gram koolhydraten per plakje ook nog eens beslist koolhydraatarm te noemen! Smeuïg en zoet, en de grove pecannoten in de taart zorgen voor precies de juiste crunch. Perfect ook als koolhydraatarm tussendoortje, maar zal ook, met een bolletje ijs, beslist niet misstaan als feestelijk nagerecht. Doordat de wortels sappig zijn, zal deze worteltaart absoluut niet snel te droog worden. Ik heb uitsluitend kokosmeel gebruikt. Ik gebruik eigenlijk altijd het kokosmeel van Aman Prana, die is biologisch en extra ‘gespoeld’, zodat er van de kokosrasp nog minder koolhydraten en relatief meer vezels overblijven.
Smoesjes
Tjonge ik heb voor deze koolhydraatarme worteltaart mentaal wel moeite moeten doen, want eigenlijk was ik vandaag niet vooruit te branden, ken je dat? Je verzint allerlei andere nuttige activiteiten, om maar niet datgene te hoeven doen wat eigenlijk op je lijstje stond. In mijn geval wist ik me de hele ochtend zoet te houden met: “oh een appje…, eerst even Facebook, daarna even de e-mail… ik kan nog wel even een telefoontje plegen, hups een wasje in de machine en die handdoeken eindelijk eens opvouwen…”. Tjonge wat een drukte! Nu ik het zo opschrijf, blijken er toch heel nuttige dingen tussen te zitten, dus weg met dat schuldgevoel.
Worteltaart met natuurlijke zoetstof
In de koolhydraatarme worteltaart gebruikte ik Steviala kristal Sweet en erop gebruikte ik de icing van Greensweet. Mijn favoriete merken! (#nospon) Deze zoetstoffen bevatten beide erythritol en stevia. Dat zijn natuurlijke suikervervangers die lijken op suiker, smaken als suiker en ze kunnen precies zo gebruikt worden als suiker. In de thee, yoghurt en diverse toepassingen in baksels. Lees ook ons uitgebreide artikel over suiker vervangen.
De Kristal Sweet is 1,5-2 x zoeter dan suiker, dus zuinig in het gebruik, het heeft geen bijsmaak en het bevat géén koolhydraten. Bovendien is het bakbestendig tot 200 ºC. Greensweet Icing is zeer geschikt om te gebruiken als ‘poedersuiker’ of met water als glazuurlaagje. Deze poedersuiker is ook tot 2x zo zoet als suiker.
Toppings voor de koolhydraatarme worteltaart
Maak de koolhydraatarme worteltaart nog feestelijker met een laag roomkaas met nootjes en wortelrasp erop. Of hou je ‘m gewoon simpel met poedersuiker, zoals wij? Of doe het allebei en laat je gasten kiezen welke ze nemen. Ik gebruikte alleen een beetje icing zo houd je de koolhydraten ook een beetje beperkter. Als je een roomkaas topping gebruikt moet je de extra koolhydraten er zelf nog bij tellen.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je de koolhydraatarme worteltaart
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Koolhydraatarme worteltaart
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 6 eieren
- 50 g kokosmeel
- 130 g roomboter, zacht
- 1 tl bakpoeder, (wijnsteen)
- 2 tl kaneel
- snuf zout
- 200 g wortel
- citroensap, besprenkelen
- 100 g pecannoten
- zoetstof, 2 el Steviala kristal sweet – naar smaak
Topping
- Greensweet icing
- 150 g roomkaas, OPTIONEEL
- 2 el citroensap, OPTIONEEL
- noten, gehakt OPTIONEEL
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en vet een vorm* in.
- Mix de eieren met het kokosmeel, de gesmolten roomboter, bakpoeder, kaneel en het zout tot een beslag. Laat het beslag 10 minuten staan zodat het kokosmeel het vocht kan opnemen.
- Ondertussen rasp je wortel (fijn of grover, wat je wilt). besprenkel de wortel met wat citroensap voor een frissere smaak. Hak de pecannoten grof.
- Spatel wortelrasp, gehakte noten en de zoetstof (naar smaak) door het beslag.
- Schep het beslag in de ingevette vorm en strijk glad. Veeg de randjes schoon. Bak de worteltaart 30 minuten of tot het gaar is.
- Laat de worteltaart afkoelen op een rooster en bestrooi met poeder-zoetstof.
Vorm
- Ik gebruikte voor de koolhydraatarme worteltaart een kransvorm, die redelijk kleine plakjes maakt. Als je een andere vorm gebruikt kan het zijn dat jouw taart korter of langer in de oven moet. Doe zelf daarom altijd de prikkertest! Steek een houten prikker in het midden en als die er weer schoon uitkomt is je taart klaar. In elk geval nooit te lang doorbakken.Nelleke bakte 'm bijvoorbeeld 50 minuten in een gewone cakevorm.
Zout
- Dat zout wordt vaak vergeten in recepten. Maar echt geloof me, het verdiept alle smaken!
Optioneel
- Maak een topping van roomkaas met citroensap. Bestrooi met geraspte wortel en nootjes.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Echt super super lekker dit. Heerlijke bite met de pecannoten. Geen topping, maar smeer als beleg wat roomkaas op een plakje. Ga deze veel vaker maken.
Vandaag deze taart gemaakt en het smaakt voortreffelijk!Heel erg bedankt voor alweer een heerlijk recept!Ik ben fan,heb gelijk alle 3 de kookboeken besteld en geniet elke dag van de overheerlijke recepten!
Jeetje whow… Gerda. Heel erg bedankt voor je lovende woorden en mooie bestelling! We wensen je veel gezellige uurtjes in de keuken en aan tafel!
Dank je , ik dacht dat rietsuiker minder was. Ben nog aan het uitzoeken allemaal. Bedankt voor de tips!
Lijkt me heel lekker, alleen kan ik niet tegen stevia producten, is dit te vervangen? Door rietsuiker of iets, zo ja hoeveel ongeveer? 😉
Beste Yasmine,
Wij zijn met onze recepten juist helemaal gericht op koolhydraten vermijden. Als je liever gewoon suiker gebruikt kun je misschien beter op de conventionele receptenwebsites kijken?
Liever geen suiker, ik heb diabetes maar stevia kan echt niet tegen. Misschien andere zoetstof proberen… Bedankt in ieder geval
Maar die rietsuiker… dat stel je toch zelf voor? Dat is dan helemaal niet geschikt, rietsuiker is namelijk gewoon normale suiker die er alleen maar bruin uitziet. Inderdaad vervangen door een andere zoetstof, erythritol. Als je iets over het vervangen van suiker wilt leren kun je dit speciale artikel eens lezen, daar leg ik het allemaal uit.
Bedankt voor je recept Anna-Karina!
Ik heb het beslag in muffinvormpjes gedaan voor een-persoons taartje.
De walnoten heb ik vervangen door amandelschaafsel. Bijzonder geslaagd en heel erg lekker!
heb je de zelfde tijd aangehouden?
Even in de gaten houden en zelf de prikkertest doen is altijd het beste, elke oven is anders. Prikkertest: steek een houten prikker tot het midden die moet er schoon uit komen zonder duidelijke beslagresten.
Vandaag deze cake gemaakt en me exact aan het recept gehouden. Helaas één vette hap met roerei-achtige structuur die uit elkaar viel. De smaak was ondanks het vettige wél okay. Geen idee wat er fout is gegaan…
heb je goed naar de ingrediënten gekeken? Want ik vrees dat je in plaats van kokosmeel kokosrasp hebt gebruikt. Het is echt géén vette hap met roerei-achtige structuur, maar een heerlijke cake!
Nee hoor, echt kokosmeel. Maar, de smaak was overheerlijk ! Ik ga het nogmaals proberen !!
We zitten nu aan de koffie met worteltjes cake.
Zonder topping evengoed overheerlijk. Wel 2 eetlepels erythritol toegevoegd. In gewone cakevorm moest hij wel 50 minuten. Dankjewel weer voor dit heerlijke recept.
Wat heerlijk Nelleke, geniet!
Van de week gemaakt en over cupcake vorm (12cupjes) verdeeld. 6 in de vriezer en de rest…. Wel ik heb er nog 2. Als ik er 1 pak, verdeel in 4 en geniet.
Heel lekker! Ik hou niet zo van amandelmeelgebak, dus deze taart was het proberen waard. Ik heb de helft gemaakt en de kaneel vervangen door speculaaskruiden en de pecannoten door walnoten. Voor gebak gebruik ik meestal een muffinvorm met 12 bakjes. Hiervoor ook; had ik meteen eenpersoonscakejes. Ook erg lekker met een lik creme fraiche erop.
Wat een heerlijke taart, ook zonder topping. Mijn man houdt niet van worteltaart, maar deze ging er veel te snel in.
Daarom mijn vraag: Kan je hem ook invriezen?
Dat kun je zeker proberen, zelf altijd even beoordelen of je de kwaliteit nog voldoende vindt. Langzaam, in de koelkast bijvoorbeeld, laten ontdooien.
Vandaag deze cake gemaakt in een gewoon cake blik en wat is ie lekker! Heerlijk smeuïg en idd niet droog. Ik haalde er 15 plakjes uit.
Ik heb de worteltaart gemaakt: HEERLIJK! En voor herhaling vatbaar.
Straks komt vriendin Johanna, benieuwd wat zij erven vindt.
Lekker, gemakkelijk en snel, daar hou ik van. En daar voldoet de worteltaart aan. Deze ga ik vaker maken!.
Wat is deze worteltaart heerlijk van smaak zeg !!!.
Heerlijk.
Kwa smaak lijkt hij een beetje op peperkoek vind ik.
Mmm , goed idee Anna-Karina
Fijne en gezond nieuwjaar ! Vandaag de worteltaart gemaakt ! Heerlijk dank je wel voor alle lekkere recepten . Staat nu de erwtensoep zonder erwten op mmmmm
Anita
Om je vingers bij af te likken!
Dankjewel, Anna-Karina!
En alle goeds voor 2018 met heel veel kookplezier!
P.S.: Iemand vertelde me dat zijn diëtiste jouw boek had aanbevolen. Je bekendheid stijgt enorm, volgens mij. Leuk hoor, het is je gegund!!
Dank je, jij ook alle goeds!
Goedemorgen, kan de roomboter vervangen worden door kokosolie?
Al op het ingrediënt roomboter geklikt?
Ja, dat kan al zal het dan niet die lekkere roombotersmaak hebben maar een kokosoliesmaak.
Zo he, dit was een zeeeeeeeeeeeer geslaagd recept!!!!
Afgelopen week gemaakt voor de kerstborrel van onze sportclub en het was erg in trek.
Een aantal wilden ook het recept hebben en die heb ik doorverwezen naar deze website 🙂
Ik heb hem trouwens gemaakt in een gewoon cakeblik. Daar kon ik vele plakjes van snijden en die plakjes weer door de helft. Zo konden heel veel mensen er van genieten.
Dank je wel voor het delen van dit recept!!!
Groetjes Linda
Heerlijke taart/cake. Ik heb hem dit weekend gemaakt en staat nu weer in de oven voor de kerstviering met mijn leerlingen. 1 keto leerling en 1 glutenvrije leerling. Ideaal dat kha bakken. Iedereen smult er van, ook de niet kha eters 😉 Ik maak de taart overigens in een rechthoekige bakvorm, gaat prima. Lekker veel blokjes…
Hoi Karina,
Lijkt me weer een heerlijk recept en daarom zou ik graag willen weten wat de diameter is van de kransvorm die je gebruikt hebt; dan kan ik kijken of ik er een van vergelijkbare grootte kan vinden; op de foto is het een beetje moeilijk inschatten namelijk!
Bij voorbaat dank voor de moeite!
Hoi Birgit,
Ik heb ‘m even opgemeten en mijn vorm is glad, Ø 24 cm en 6 cm hoog.
Gisteren gemaakt geheel volgens recept maar dan in gewoon cakeblik en na de stokjestest nog 5 minuutjes extra in de oven dus 35 minuten in totaal. We hebben er zowel gisteren als vandaag van gesmuld! Ik vond m vandaag eigenlijk nog lekkerder?. Als toetje met een bolletje kaneelijs?
Hallo Anna-Karina,
We hebben net je worteltaart gegeten: superrr! Ik had er extra citroenrasp en sap v ruim n halve citroen bij gedaan. Ook dit recept wordt n blijvertje. We zijn erg blij met al je recepten; je site is verslavend!! Thnx.
Hoi Mariët,
Dat klinkt goed, beter deze verslaving dan een andere, geniet ervan!
Hallo Anna-Karina. Welke bakvorm gebruik jij voor de wortelcake? Het is geen gewone tulbandvorm toch?
En verder wil ik even kwijt dat ik zó blij ben met jou….
Groet, Mirjma
Nee dat klopt het is een gladde vorm, vroeger gebruikte ik die wel als aardappelkrans. Een tulbandvorm kan ook maar dan moet je de gaartijd even aanpassen waarschijnlijk. Doe de prikkertest: steek een houten prikker tot het midden erin, die moet er schoon en droog uitkomen, anders de baktijd iets verlengen, test herhalen etc.
goedenavond,
Is het kokosmeel te vervangen door amandelmeel?
groetjes
Kathy
Ja dat kan op zich wel, maar dan moet je zelf even kijken naar de hoeveelheid. Kokosmeel kan namelijk veel meer vocht opnemen dan amandelmeel. Bovendien heeft het een heel ander gehalte aan koolhydraten. Daarnaast krijg je een andere smaak en structuur. Kortom dan is het toch een heel ander recept.
Nou Anna Karina daar doe je mij een groot plezier mee met deze worteltaart.
Ik ga hem maken voor de Kerst dus dat wordt ook op het “to do” lijstje gezet.
Groetjes Corry
KLOPT HET DAT JE ALLEEN MAAR 50 GR KOKOSMEEL NODIG HEBT (LIJKT ZO WEINIG)
Jazeker klopt dat!
Deze worteltaart lijkt mij héérlijk! Kan ik de de Stevia kristal sweet ook vervangen door Total Sweet xilitol? Zo ja, hoeveel moet ik hiervan gebruiken?
Ik ken dat spul niet, dus altijd kijken naar de sterkte en zelf proeven!