Met één pakje zuurkool twee recepten maken, dat is nog eens zuinig omgaan met voedsel! Voor vandaag hebben we voor jullie deze koolhydraatarme winterse zuurkoolquiche. Eerder verrasten we jullie al met deze makkelijke zuurkoolmuffins. Zo’n pakje zuurkool, dat je in elke levensmiddelenwinkel kunt kopen voor een prikkie, bevat 500 gram, inclusief het vocht waarin de kool zich heeft gewenteld. Als je dat vocht weg laat lopen, hou je 400 gram over, wat we in gelijke hoeveelheden gewicht over de twee recepten hebben verdeeld. Toch weer twee verschillende recepten. Persoonlijk spreekt deze zuurkoolquiche mij het meeste aan. Lekker een beetje stoer met de chorizoworst, in dit geval een vegetarische van Garden Gourmet (ook nu weer zonder sponsoring). Een van de weinige vleesvervangers waar Anna-Karina volmondig positief over is. Ik snap wel waarom: er zit echt smaak aan én het heeft een goede bite.
Spekkoper
Wat de spekjes en worst betreft kun je de vlees- of vegaversie nemen, ’t is maar net wat je zelf het liefst kiest. Gelukkig hoeven wij daar ons niet tegenaan te bemoeien. Wel handig om te weten is dat wij de recepten altijd uitrekenen met de vleesvariant. Dus als je vegetarisch ‘vlees’ neemt, zijn de voedingswaarden ietsje anders. Zie het overzicht hieronder. Maar ze zijn in de vegaversie dus ook uitstekend te gebruiken, zonder een overdosis aan koolhydraten.
- Echt spek: calorieën 282 kcal, koolhydraten 0.5 g, eiwitten 16 g, vetten 24 g, vezels 0 g.
- Vegan spekjes (Vivera) calorieën 87 kcal, koolhydraten 1.4 g, eiwitten 17 g, vetten, 0.6 g, vezels 4.6 g.
- “Echt vlees” chorizo bevat per 100 gram: calorieën 477 kcal, koolhydraten 0.6 g, eiwitten 22 g, vetten 43 g, vezels 0 g.
- Vegan chorizoworst bevat 4,1 gram koolhydraten per 100 gram product. Per worst van 90 gram, zoals hier gebruikt, is dat calorieën 161 kcal, koolhydraten 3.7 g, eiwitten 13 g, vetten 9.4 g, vezels 4.2 g.
Nog een laatste tip voor als je de zuurkoolquiche extra voedzaam wilt maken: voeg wat gare (kleine) pompoenblokjes toe!
Er staan genoeg koolhydraatarme/keto weekmenu’s online om 2 jaar lang lekker gevarieerd te eten. Of maak je eigen keus uit de ruim 1100 gratis recepten. We wensen jullie heel veel eetplezier!
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

Zo maak je de koolhydraatarme winterse zuurkoolquiche
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Of reageer via onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Koolhydraatarme winterse zuurkoolquiche
Ook gebruikt
- quichevorm van Ø 25 cm
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 50 g spek of spekblokjes, vlees of vega
- 1 kleine ui, gesnipperd
- 1 rode paprika, in blokjes
- 200 g zuurkool, uitgelekt gewicht
- scheut olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 5 eieren, maat M
- 1 el slagroom
- 1 tl kerrie
- peper en zout, naar smaak
- 90 g chorizoworst, vlees of vega
- 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Bak de spekjes krokant.
- Snijd de ui en paprika zoals aangegeven. Druk het vocht uit de zuurkool (in een zeef) en meng het met de gesneden ui en paprika.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 190 °C en vet een quichevorm van Ø 25 cm in.
- Roerbak het zuurkoolmengsel in een hapjespan met olijfolie, pers de knoflook erboven uit. Voeg na enkele minuten de krokante spekjes toe en bak samen nog 5 minuten. Doof het vuur.
- Klop de eieren los met de slagroom, kerrie, peper en zout.
- Verdeel het zuurkoolmengsel over de ingevette quichevorm en giet het eimengsel erover. Meng zo nodig met een vork een beetje door de groente. Strijk de ovenkant een beetje glad.
- Snijd de chorizo in plakjes en druk ze een beetje in de zuurkool, bestrooi d tot slot met de geraspte kaas.
- Bak de koolhydraatarme winterse zuurkoolquiche 25 minuten in de voorverwarmde oven, of tot het ei is gestold en de kaas mooi begint te kleuren.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Wij vonden het heerlijk. In plaats van spekjes, zongedroogde tomaatjes gebruikt voor de hartigheid en quorn peperoni omdat ik dat kon vinden bij mijn supermarkt.
Echt lekker. Gaan we vaker maken.
Echt een heerlijk recept, precies zo gedaan als geschreven! Gaan we vaker eten
:-), dat mag gewoon, dus eet ze!
Ik heb het in een overschaal gemaakt, éénpersoons. Twee eieren (een half ei is zo lastig). Heerlijk! En echt meer dan voldoende. Jammer dat ik ben vergeten een foto te maken. Maar er komt vast een volgende keer!
Volgende keer de 2e portie in de diepvries?
Ik heb de zuurkoolquiche gemaakt en een aantal vragen/opmerkingen:
Slagroom en knoflook worden genoemd bij de ingrediënten, maar komen in het recept niet terug.
10 eieren voor vier personen is echt veeeel te veel. Het wordt dan meer een omelet met wat zuurkool erin.
Ik heb de hoeveelheid voor vier personen aangehouden maar dan met 6 eieren dat was genoeg. Overigens hebben we met twee personen de vierpersoons quiche met gemak opgegeten. Smaak was prima! Los daarbij nog een salade en sperziebonen. Dus ik vind het niet echt een hoofdgerecht.
Dank voor je opmerking, de ingrediënten staan nu op hun plek.
Als je besluit het aantal eieren (bijna) te halveren, is het aangepaste gerecht uiteraard minder verzadigend. Alle ingrediënten worden aangepast als je meer porties instelt. Wij gaan uit van ‘normale’ gemiddeld grote porties. Maar geen mens is hetzelfde natuurlijk. Als je koolhydraatarm eet om af te vallen, geeft de weegschaal uiteindelijk vanzelf aan of je op de goede weg zit.
Ik heb al veel gebruikt van jullie heerlijke recepten!
Nu wil ik de zuurkoolquiche maken maar ik heb geen quichevorm, kan ik het in een springvorm bakken?
Dan zou ik eerder een ovenschaal nemen. Anders de kieren goed afdekken met bakpapier.
Hoi, ik heb het in de springvorm klaargemaakt. Bakpapier nat maken, goed uitknijpen en je je kunt het dan perfect vormen in de springvorm. Geen lekkage.Oja het was heerlijk.
Weer gegeten, een heerlijk recept. Ik maak het ’s morgens klaar en ’s avonds de eitjes erdoor en in de oven. Blijft lekker.