koolhydraatarme vla flip

Koolhydraatarme vla flip

Ongelooflijk romige ouderwetse vla flip maar dan wel een koolhydraatarme vla flip en ook nog eens veel lekkerder dan met vla uit een fles of pak. Ik gebruik ingrediënten die de meeste van jullie al wel herkennen als vrijwel onmisbaar in de koolhydraatarme keuken. Eigeel, kokosmelk, slagroom, mascarpone en Griekse yoghurt.  Dat kan nooit vies worden toch? Het staat je vrij om de vla flip uit te breiden met chocolade, of een laagje vruchtjes ertussen. Wat crunchy nootjes misschien? Ik vind dat het bij een feestontbijt ook best kan, zo’n koolhydraatarme vla flip. Bevat 4.95 gram koolhydraten per portie.

Advertentie

Nieuw behang!

Wij maakten vroeger thuis geen koolhydraatarme vla flip. Maar wel gewone, in een bakje en met vla en yoghurt uit een fles van de melkboer aan de overkant. Tijdens het maken van deze ouderwetse vla flip moest ik onmiddellijk denken aan die flessen met zo’n ouderwetse dunne aluminium dop erop. Bovenop de nieuwe vla lag altijd zo’n glibberig velletje, wij noemden dat het flipje. Ik weet niet hoe dat bij jullie zat, maar dat velletje was bij ons thuis echt niet populair, *huh*.

Er waren twee opties om van dat ongewenste flipje af te komen. Optie 1 was heel hard schudden zodat het goedje zich verspreidde door de inhoud van de fles. Wel zo eerlijk, want zo kreeg iedereen een beetje. Optie 2: de dop eraf en het flipje voorzichtig uit de fles in de dop laten glijden. Dan heeft helemaal niemand er last van. Optie 1 was het meest hilarisch. Want dat is eens geëindigd in een nieuw behangetje. Waarom? Omdat de dop toch niet zo vast zat als mijn broer dacht. Oeps… het zat werkelijk overal tegen de muur! Zoveel lol heb je met deze vla flip dan weer niet…


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De boeken worden in eigen beheer uitgegeven en zijn overal te koop of te. Of koop er een online bij bijvoorbeeld Libris of Bruna. In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je een boek cadeau geven of laten signeren dan kun je het het best bestellen via onze eigen Boekdelenwinkel:

Verrukkelijk Koolhydraatarm
Prijs € 23,50
laatste exemplaren!

ISBN 9789082659870

Gewoon Koolhydraatarm
Actieprijs van 1 april -13 mei
€ 17,50!!

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
Prijs € 23,50
laatste exemplaren!

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

koolhydraatarme vla flip

Zo maak je koolhydraatarme vla flip

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


koolhydraatarme vla flip

Koolhydraatarme vla flip

Ongelooflijk romige ouderwetse vla flip maar dan koolhydraatarm en ook nog eens veel lekkerder dan met vla uit een fles of pak.
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Afkoelen 30 minuten
Totale tijd 45 minuten

Voedingswaarde

Per portie
kcal 575.2 koolhydraten 4.95 geiwitten 13.4 gvetten 55.95 gvezels 0.3 g
Hoeveelheid (aan te passen)2 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Roomvla

Optioneel voor de roomvla

Roomyoghurt

Homemade suikervrije siroop, zie onder

    Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

    Bereiden
     

    Roomvla maken

    • Verwarm de kokosmelk met slagroom op middelhoog vuur in een pan met dikke bodem. Klop ondertussen de eidooiers los met zoetstof, snufje zout en vanille. Zodra de kokosroom tegen de kook aan komt, draai je het vuur laag.
      Giet vervolgens al roerende in een dunne straal het eigeel erbij. Niet laten koken en over de bodem blijven roeren, anders kan de vla makkelijk schiften of je krijgt stukjes gebakken ei in je vla. Het ei moet langzaam stollen, zodat het de vla kan binden. Blijf roeren tot de vla dik genoeg is. Doof het vuur.
      Roer optioneel de roomboter en kurkuma door de warme vla. Proef of het zoet genoeg is. Dek de vla af met huishoudfolie om velvorming te voorkomen en laat helemaal afkoelen.
    • NB: Eigeel bindt bij 65 °C en stolt bij 82 °C. Dat stollen wil je absoluut niet (schiften), maar binden wél dus de massa moet zeker 65 °C bereiken om te kunnen binden.

    Serveren

    • Roer de mascarpone los met Griekse yoghurt.
    • Verdeel de roomyoghurt en de vla over twee glazen en giet er een giet de siroop erop. De siroop zakt mooi naar beneden als het goed is. Een slag roeren geeft ook een mooi effect.

    Siroop maken?

    • Siroop maak je eenvoudig zelf van een paar stuks diepvriesfruit met water, even opkoken met eventueel wat zoetstof, pureren en klaar.

    © Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

    Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept



    29 gedachten over “Koolhydraatarme vla flip”

    1. Vanavond staat het weer op het menu, omdat ik bij een ander recept alleen eiwitten nodig had. Goh, wat erg nu…. 😜

      Tip: ik maak de vla au-bain-marie. Dan weet ik zeker dat het niet aanbrandt.

      Zelf heb ik een au-bain-marie-pannetje, maar het gaat ook prima met 2 pannen die je in elkaar zet. Bovenste pannetje omspoelen met water, tegen het aankoeken. Water in de onderste pan, maar let er op dat het water niet tegen de bovenste pan komt!

      En dan gewoon het recept volgen.

      Vanille-extract is heel makkelijk zelf te maken: (gebruikte) vanillestokjes in flesje wodka zetten en zeker twee weken laten staan. Je ziet het dan na verloop van tijd donker worden. Af en toe aanvullen met (gebruikte) stokjes en wodka.

    2. Weer gemaakt. Dit keer met kokosmelk. Erg lekker en na het afkoelen in de koelkast gezet. Vanochtend was ie helemaal dik, totaal niet vloeibaar, het leek wel mousse. Ook een korrelige structuur. Toch gegeten. Smaak was prima maar was niet zoals bij jullie op de foto’s. Wat doe ik toch verkeerd?

      1. In de koelkast zal het vet in de kokosmelk heel erg stijf worden. Als je het op kamertemperatuur laat komen (of ietsje verwarmen) en goed doorroert zou het weer klontloos 😉 moeten zijn.

    3. Ik zie dat ik het 4 jaar geleden voor het laatst heb gemaakt😅 Gisteravond weer een poging gewaagd, dit keer met dikke kokosmelk. Heb binden duurde erg lang maar na de goeie dikte te hebben bereikt, heb ik het over gedaan in een schaaltje om af te koelen. Wel de pan even leeg gesnoept. Erg lekker. Vanochtend wilde ik de vlaflip maken en kwam erachter dat de vla alles behalve vloeibaar was (vla stond in de koelkast). De smaak was goed al was de structuur korrelig🤔 Is het beter om het direct (na afkoelen) te eten ipv een nacht in de koelkast? Kan het, denk ik, niet meer vloeibaar maken hè?🤷‍♀️

    4. Kan je ook vanillepoeder (Jacob Hooy) gebruiken in plaats van vanille extract?

        1. Bedankt voor je reactie. We zijn sinds 1 week bezig met het koolhydraatarm eten maken. Werkt goed en is lekker! Maar wel veel uitzoeken en ook aanschaffen. Niet alles is even makkelijk te vinden. Veel online en dat is prima. Maar soms is jhet ook fijn om het in een winkel te halen. zo kan ik bijvoorbeeld de vanille extract/essence alleen online vinden. Weet jij ook een winkel waar het te koop is? Dan gelijk nog maar een vraag. Ik heb nu e.e.a. besteld van Greensweet. gewoon, icing, x-tra en vloeibaar. Maar ik zie bij de foto’s vaak ook zoetstof van Kruidvat staan. Dat is dus ook ‘goed’? Ik heb je uitleg gelezen maar weet even niet wat beter is. Vloeibaar van Greensweet of die van het Kruidvat? Verschilt ook nogal in prijs. De laatste zal wel een heel andere verdunning hebben. Ik hoor het graag even.

          1. Vanille-extract kun je kopen bij Dille en Kamille! Sowieso geen straf om daar binnen te lopen toch? Wat betreft zoetstof van het Kruidvat, dat zijn allemaal behoorlijk oude foto’s want die gebruik ik nooit meer. Tegenwoordig gebruik ik ik alleen de zoetstof stevia en erythritol in diverse combinaties en vormen.

    5. Vanavond hadden wij bezoek en Anna-Karina-avond. Zo noem ik dat. Witlof met zalm in roomsaus. Foccacciabrood en vla-Flip toe. Allemaal heerlijk. De vlaflip voor de 1e x gemaakt. Smaak top, maar ik kreeg de vla niet dik. Kokosmelk Fairtrade gebruikt en alles volgens recept. Dat was wel jammer. Toevoegen van nog een eigeel hielp ook niet. Maar de smaak vergoedde alles!?

      1. Hoi Emmy, ook hier nog de beste wensen! Ik weet niet wat je van de dikte verwacht? Het is een licht gebonden vla, maar niet heel erg dik ofzo. Eigeel bindt bij 65 graden en stolt bij 82 graden. Dat stollen wil je niet, maar binden wél dus de massa moet zeker 65 graden bereiken om te kunnen binden.

    6. Thea Verhulsdonk

      Hoi, ik heb het net met amandelmelk gemaakt, ipv kokosmelk, ik ben heel benieuwd hoe het smaakt , bedankt voor het recept, groetjes Thea

    7. Ik heb zojuist de vla gemaakt met santen. Helaas is dit een beetje mislukt. Het lijkt wel alsof er stukjes kokosrasp in zitten met het gevolg dat, als je een hap neemt, je op kleine stukjes kokosrasp kauwt. Niet echt lekker dus. Jammer 🙁

      Volgende keer toch met kokosmelk.

    8. Kan ik ook kokoscream (santen) gebruiken ipv de kokosmelk? heb net zo’n blok gekocht namelijk. Zo ja, wat is dan de verhouding?

      Overigens, complimenten voor de recepten. Tot nu toe zit ik te smullen. De pompoenmuffins zijn favoriet bij mij, zeker met dit weer. Ik gebruik Lebkuchenkruiden uit Duitsland ipv peperkoekkruiden. En de courgetti gebruik ik overal bij. Voor mij geen lasagnevellen, spaghetti of andere pasta meer 🙂

    9. ze zien er lekker uit, en ff geproefd… ze smaken ook heerlijk djw weer voor het heerlijke recept!!

    10. Hallo Anna-Karina,

      Bedankt voor de zoveelste heerlijke recept! Ik heb de vla-flip gemaakt en ik heb gesmuld!

      Ik heb de kokosmelk van Aldi gebruikt en roomvla leek niet echt in te willen dikken zelfs niet met 1 eidooier extra. Kan dat een aldi kokosmelk liggen? Zo niet, heb je tips ?

      Ik heb de glazen 24uur in de koelkast bewaard en de roomvla was wel ietsje dikker geworden maar nog steeds was de consistentie niet vla-achtig maar eerder siroop-achtig.

      Hartelijke groet,

      Agnes

       

      1. Dat zal zeker aan de kokosmelk liggen, ik neem tenminste aan dat je mijn recept verder precies hebt gevolgd? De kokosmelk die ik gebruik is al behoorlijk dik van zichzelf. Als je de eidooiers erbij doet mag het mengsel niet meer koken maar moet wel voldoende warm worden om te kunnen binden. Je draait het vuur pas uit als het voldoende gebonden is.

        1. Ik heb inderdaad het recept precies gevolgd maar de Aldi kokosmelk was zeker niet dik, eerder als gewone melk. In plaats van zelfgemaakte siroop heb ik granaatappel-pitjes gebruikt, gevaarlijk lekker! 🙂
          Ik ga een andere kokosmelk proberen maar kan ik de overgebleven kokosmelk invriezen?

            1. 19 gr. khd! Zo veel!? Dat heb ik niet vooraf gecheckt 🙁 – niet zo smart. Straks ga ik de fair trade kokosmelk halen en siroop maken zoals in jou recept aangegeven – gelukkig is de granaatappel op 😛 Bedankt voor de link

    11. Deze ga ik zeker uitproberen! En ja, die melkflessen ken ik wel met die blauwe, rode en groene doppen erop.  Dat velletje kan ik me niet herinneren. Ik griezelde sowieso van melk. Maar… hoe heb je je siroop gemaakt? 🙂

    12. Heeft kokosmelk ook echt een kokossmaak. Want dat lust ik echt niet. Kan het dan vervangen worden door iets anders?

       

      1. Kokosmelk dat smaakt subtiel naar kokos. Niet lusten is trouwens vaak een kwestie van stug een aantal keren proberen en blijven proeven, je kunt echt aan smaken en structuren wennen als je dat wilt. Ik vind het juist zalig romig en dik. Probeer anders amandelmelk maar dat is een stuk wateriger, dus extra ei toevoegen den vermoed ik…

    Reacties zijn gesloten.

    Scroll naar boven