Koolhydraatarme vervangers, foodswaps

foodswaps - koolhydraatarme vervangers

Wij hebben in de tijd dat wij de website hebben al flink wat ervaring opgedaan met koolhydraatarme vervangers. De meest bekende en populaire vervanger of foodswap is natuurlijk wel bloemkool als rijst inzetten. Maar ook courgette als spaghetti presenteren is voor veel mensen al geen bijzonderheid meer. En voor al die foodswaps hoef je niet eens echt koolhydraatarm te eten ook mensen die niet op dieet zijn vinden de koolhydraatarme vervangers vaak geweldig! 

Foodswaps: begin simpel

Gezond(er) eten en meer bewegen is hip. Geheel terecht, je bent tenslotte wat je eet en lichaamsbeweging is goed voor je! Wij zijn van eten dus daar concentreren wij ons op hier. Echter, je hele eetpatroon in één keer omgooien is wel wat veel gevraagd. Daarom begin je simpel. Want kleine veranderingen in je voedingspatroon helpen je om structureel iets te veranderen.

Neem dus kleine stapjes, dat houd je veel langer vol. Bovendien wordt het dan ook veel makkelijker een nieuwe gewoonte! Pas de gerechten waar je zelf gek op bent een beetje aan door foodswaps toe te passen. Dus in plaats van de spaghetti spiraliseer je courgette. In je favoriete lasagnerecept gebruik je plakken pompoen in plaats van de pasta lasagnebladen. Neem gemalen bloemkool in plaats van de gebruikelijke rijst.

Bak zelf makkelijk koolhydraatarm brood, die doet echt niet onder voor een volkorenbroodje! Strooi noten of pompoenpitten in plaats van croutons op je salade. Eet je graag yoghurt met muesli als ontbijt? Vervang die door volvette Griekse yoghurt en maak zelf koolhydraatarme granola! Maak iets vaker zelf een lekkere pastasaus en stop dat in de diepvries voor later! Op die manier eet steeds al een beetje gezonder!  Hieronder vind je een hele verzameling met recepten en meer tips voor koolhydraatarme vervangers. 

Koolhydraatarme vervangers en foodswaps

Veel recepten met koolhydraatarme vervangers -en dus ook foodswaps- zijn niet nieuw maar overgewaaid uit Amerika. Immers, daar kent men al veel langer geleden de ‘low carb’ of ketogene leefstijl.  Inmiddels hebben we wel een paar favoriete recepten en tips die we graag met jullie delen. De links wijzen je naar allemaal lekkere recepten en meer info!

Foodswaps

Rijst, nasi, couscous of risotto

Bloemkoolnasi, 3 soorten bloemkoolrijst. Rijst kan ook van broccolirijst, wortel, bietjes of pompoen. Kijk vooral ook naar deze couscous Of deze heerlijk romige bloemkool risotto. Lees ook onze tips om bloemkoolrijst te maken en te bewaren

Tacoschelpen, tortilla, nacho’s

Vul een blad ijsbergsla of spitskool of maak heerlijk knapperige kaastaco’s!

Wraps kunnen van omelet, of tortilladeeg. Of maak zelf dit deeg voor tortilla, taco of nacho’s!

Pizza, flatbread en taartbodems

Bloemkool-pizza  of tonijn pizzabodem of deze superlekkere bodem van fatheaddeeg, maar ook minipizza’s als snack

Zowel zoete als hartige deegbodems zijn te maken: diverse soorten taartbodems

Spaghetti enzo

Courgetti, maar ook kool, wortel, wortelpeterselie, knolselderij, rettich of rammenas, kun je tot slierten raspen of slijpen. Of kop eens kant-en-klaar koolraaptagliatelle 

Lasagne, moussaka

Plakken gegrilde of rauwe courgette of aubergine, pompoenlasagne, asperge lasagne

Mac ’n cheese

Bloemkool gratin met kaassaus in de oven

Koolhydraatarme puree voor op een ovenschotel of als bijgerecht

Van bloemkool, gebruikt voor andijviestamppot bv. Of als gratin. Of pompoen met knolselderijpuree, spruitjespuree

Brood & crackers of pannenkoekjes

Zoveel mogelijkheden in deze rubrieken, kijk bij: broodachtigen en vele soorten crackers

Gebruik amandel- en/of kokosmeel = makkelijk ontbijtje, of kijk bij pannenkoekjes

Neem portobello als broodje of een kaasbroodje voor een ouderwets broodje hamburger!

Beleggen, dippen, sauzen en smeersels

Heerlijk beleg, zowel hartig of zoet voor op je crackers en broodjes, ook pesto’s, heksenkaas en sandwichspread

Patat, friet en chips

Maak wortelpeterseliefriet, wortelfriet, selderijfriet, koolraapfriet etc.  met of zonder kruiden en/of Parmezaanse kaas

Boerenkoolchips blad (zonder nerf) met bv. olie en kaas

Foodswaps!

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan via e-mail of op onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank.
Of tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


Interessant? Deel gerust!

foodswaps - koolhydraatarme vervangers


Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:


8 gedachten over “Koolhydraatarme vervangers, foodswaps”

  1. Bedankt voor deze lijst met vervangers.
    Ik heb een vraagje over Griekse yoghurt.
    Sinds bijna een jaar is het bij ons niet meer te koop. Ook niet bij de Zaanse grootgrutter. Maar mijn vraag is wat deze yoghurt doet met je cholesterol aangezien het toch dierlijke vetten zijn die je ervan binnenkrijgt. Zo ook roomboter.
    Dan heb ik nog een vraag. Wat kan ik nu het best gebruiken bij bakken en braden? Ik las onlangs dat olijfolie extra vierge ook gebruikt kan worden daarvoor maar op de fles staat dat het voor koud gebruik is.
    Nu ik toch bezig ben wil ik ook vragen wat jullie van de verkrijgbare vleesvervangers vinden? Zijn deze aan te raden of zijn ze niet goed?

    1. Met mate is alles prima, je gezonde verstand is de beste raadgever. Er is niet 1 waarheid, vaak zijn het gewoon persoonlijke keuzes.
      Wij eten zeer regelmatig vleesvervangers en er zijn er zoveel op de markt dat ik daar verder geen algemeen oordeel over kan geven.
      Wat die olie betreft gaat het over het rookpunt van vetten, daar hebben we een uitgebreid artikel over geschreven.

    2. Voor bakken en braden gebruik ik milde olijfolie. Er staat op het etiket dat je het kunt/mag verhitten. In grote flessen te koop in verschillende supermarkten.

      De extra vierge olijfolie gebruik ik alleen voor koude gerechten.

  2. Jeannette Wolffers

    Goedemorgen! Dank voor deze mail. Ook wij trekken de touwtjes weer aan na de wat slordigere feestdagen.
    Als we de zin in frites nauwelijks kunnen bedwingen, maken we die van Yellow Burger. Die snijden we in frites en bakken we mooi bruin in de koekenpan. Makkelijk en zó lekker!
    Mijn vraag is: waarom lees ik niets over dit product bij jullie? Zien we iets over het hoofd, iets griezelig ongezonds b.v.?

    1. Ik ken dat spul niet, wij zijn meer van het zelf maken. Maar meestal is de achterkant van een verpakking informatiever 😉 De voorkant dient om je te verleiden. Lijkt een beetje op halloumi?

  3. helaas geen foto, voor lasagnebladen, snijd ik courgettte in lange repen, oh zo lekker

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar top