Wij hebben in de tijd dat wij de website hebben al flink wat ervaring opgedaan met koolhydraatarme vervangers. De meest bekende en populaire vervanger of foodswap is natuurlijk wel bloemkool als rijst inzetten. Maar ook courgette als spaghetti presenteren is voor veel mensen al geen bijzonderheid meer. En voor al die foodswaps hoef je niet eens echt koolhydraatarm te eten ook mensen die niet op dieet zijn vinden de koolhydraatarme vervangers vaak geweldig!
Foodswaps: begin simpel
Gezond(er) eten en meer bewegen is hip. Geheel terecht, je bent tenslotte wat je eet en lichaamsbeweging is goed voor je! Wij zijn van eten dus daar concentreren wij ons op hier. Echter, je hele eetpatroon in één keer omgooien is wel wat veel gevraagd. Daarom begin je simpel. Want kleine veranderingen in je voedingspatroon helpen je om structureel iets te veranderen.
Neem dus kleine stapjes, dat houd je veel langer vol. Bovendien wordt het dan ook veel makkelijker een nieuwe gewoonte! Pas de gerechten waar je zelf gek op bent een beetje aan door foodswaps toe te passen. Dus in plaats van de spaghetti spiraliseer je courgette. In je favoriete lasagnerecept gebruik je plakken pompoen in plaats van de pasta lasagnebladen. Neem gemalen bloemkool in plaats van de gebruikelijke rijst.
Bak zelf makkelijk koolhydraatarm brood, die doet echt niet onder voor een volkorenbroodje! Strooi noten of pompoenpitten in plaats van croutons op je salade. Eet je graag yoghurt met muesli als ontbijt? Vervang die door volvette Griekse yoghurt en maak zelf koolhydraatarme granola! Maak iets vaker zelf een lekkere pastasaus en stop dat in de diepvries voor later! Op die manier eet steeds al een beetje gezonder! Hieronder vind je een hele verzameling met recepten en meer tips voor koolhydraatarme vervangers.
Koolhydraatarme vervangers en foodswaps
Veel recepten met koolhydraatarme vervangers -en dus ook foodswaps- zijn niet nieuw maar overgewaaid uit Amerika. Immers, daar kent men al veel langer geleden de ‘low carb’ of ketogene leefstijl. Inmiddels hebben we wel een paar favoriete recepten en tips die we graag met jullie delen. De links wijzen je naar allemaal lekkere recepten en meer info!
Foodswaps |
---|
Rijst, nasi, couscous of risotto |
Bloemkoolnasi, 3 soorten bloemkoolrijst. Rijst kan ook van broccolirijst, wortel, bietjes of pompoen. Kijk vooral ook naar deze couscous Of deze heerlijk romige bloemkool risotto. Lees ook onze tips om bloemkoolrijst te maken en te bewaren. |
Tacoschelpen, tortilla, nacho’s |
Vul een blad ijsbergsla of spitskool of maak heerlijk knapperige kaastaco’s! |
Wraps kunnen van omelet, of tortilladeeg. Of maak zelf dit deeg voor tortilla, taco of nacho’s! |
Pizza, flatbread en taartbodems |
Bloemkool-pizza of tonijn pizzabodem of deze superlekkere bodem van fatheaddeeg, maar ook minipizza’s als snack |
Zowel zoete als hartige deegbodems zijn te maken: diverse soorten taartbodems |
Spaghetti enzo |
Courgetti, maar ook kool, wortel, wortelpeterselie, knolselderij, rettich of rammenas, kun je tot slierten raspen of slijpen. Of kop eens kant-en-klaar koolraaptagliatelle |
Lasagne, moussaka |
Plakken gegrilde of rauwe courgette of aubergine, pompoenlasagne, asperge lasagne |
Mac ’n cheese |
Bloemkool gratin met kaassaus in de oven |
Koolhydraatarme puree voor op een ovenschotel of als bijgerecht |
Van bloemkool, gebruikt voor andijviestamppot bv. Of als gratin. Of pompoen met knolselderijpuree, spruitjespuree |
Brood & crackers of pannenkoekjes |
Zoveel mogelijkheden in deze rubrieken, kijk bij: broodachtigen en vele soorten crackers |
Gebruik amandel- en/of kokosmeel = makkelijk ontbijtje, of kijk bij pannenkoekjes |
Neem portobello als broodje of een kaasbroodje voor een ouderwets broodje hamburger! |
Beleggen, dippen, sauzen en smeersels |
Heerlijk beleg, zowel hartig of zoet voor op je crackers en broodjes, ook pesto’s, heksenkaas en sandwichspread |
Patat, friet en chips |
Maak wortelpeterseliefriet, wortelfriet, selderijfriet, koolraapfriet etc. met of zonder kruiden en/of Parmezaanse kaas |
Boerenkoolchips blad (zonder nerf) met bv. olie en kaas |
Foodswaps!
Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!


Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!
Onze 3 bestsellende kookboeken!
Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870
Kookboek bestellen?
Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen.
Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com, Libris, Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.
Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com: