Koolhydraatarme Valentijn cakerol, van Miranda

koolhydraatarme Valentijn cakerol

Bezoekersrecept van de maand februari 2022. Miranda is een van de vaste inzenders van bezoekersrecepten. Vandaag publiceren we haar creatieve, koolhydraatarme Valentijn cakerol. Zo’n cakerol wordt ook wel een Swiss roll , jelly roll (Verenigde Staten), cream roll of roulade genoemd. Het is een soort opgerold biscuitgebak gevuld met iets. Vaak is dat slagroom, jam of glazuur. De oorsprong van de term is onduidelijk; ondanks de naam “Zwitsers broodje”, wordt aangenomen dat de cake elders in Centraal-Europa, mogelijk Oostenrijk, is ontstaan. Waar de cakerol precies vandaan komt is minder belangrijk, dat de Valentijn cakerol van Miranda nu hier bij ons op de website staat te prijken, daar gaat het om!

Hartjes of sterren?

Je kunt de low carb cakerol natuurlijk decoreren zoals je zelf wilt. Miranda heeft voor de koolhydraatarme Valentijn cakerol gekozen voor hartjes, hoe toepasselijk! Zelf kan ik me voorstellen dat je bijvoorbeeld met kerst een groene cakerol (kleurstof) serveert met witte of rode sterren aan de buitenkant. De cakerol is helemaal niet moeilijk om te maken, je moet met het omdraaien even opletten dat de hartjes uiteindelijk aan de buitenkant komen. Maar als je het recept secuur volgt kan het echt niet misgaan hoor! Bovendien maakte Miranda allemaal foto’s die er ook bij staan zodat je het allemaal heel goed kunt volgen.

Variaties & bewaren

Wij denken dat Miranda met haar koolhydraatarme Valentijn cakerol een mooie mix heeft van luchtige cake, en een lekkere simpele vanille-roomvulling. De cake wordt extra luchtig door het eerst stijfkloppen van 2 eiwitten. Tevens zorgt dat ervoor dat de cake zich makkelijker laat oprollen. Maar er zijn vele variaties mogelijk op het thema Swiss roll. Veel landen hebben hun eigen favoriete cakerol (zie Wikipedia). Soms van stevige cake, andere van heel luchtige, lichte spons-achtige cake soorten. Ook de vulling varieert sterk. Sommige rollen zijn meer cake dan vulling terwijl ander rollen juist vrijwel volledig uit vulling bestaat met eromheen 1 dun laagje cake. Een paar lekkere smaakcombinaties zijn:

  • vanillecake met slagroom (of mascarpone) met citroen
  • vanillecake met slagroom en aardbeiencoulis
  • koffiecake (oploskoffie) met sinaasappel-mascapone
  • chocoladecake met ricotta en amandelspijs (of marsepein)
  • chocoladecake met slagroom, kokos, noten en suikervrije jam
  • redvelvetcake met roomkaas-vanillevulling en fijngesneden rood fruit

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de buitenkant, je kunt die ook nog afwerken met een chocoladepatroon, icing (khda poedersuiker), gehakte noten, karamelsaus, cacaonibs, vers fruit, opgespoten slagroom of bijvoorbeeld suikervrije jam.

De cakerol is 3 à 4 dagen houdbaar in de koelkast of ingevroren in plakjes gesneden langer.

We zijn gestopt met het aannemen van nieuwe bezoekersrecepten, wel blijven de reeds gepubliceerde bezoekersrecepten online staan.
Zelf foodfoto’s maken? Lees onze tips om een goede foodfoto te maken.

Zo maak je de koolhydraatarme Valentijn cakerol

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan via e-mail of op onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank.
Of tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


Interessant? Deel gerust!

Bezoekersrecept

Koolhydraatarme Valentijn cakerol

5 van 1 stem
koolhydraatarme Valentijn cakerol
Door: Miranda
Wij denken dat Miranda met haar koolhydraatarme Valentijn cakerol een mooie mix heeft van luchtige cake, en een lekkere simpele vanille roomvulling.
Voorbereidingstijd 25 min
Bereidingstijd 10 min
Koelen, vullen en nogmaals koelen 45 min
Totale tijd 1 uur 20 min

Ook gebruikt

  • Bakplaat minstens 28 x 22 cm

Voedingswaarde

Per plakje
kcal 196.49 koolhydraten 1.51 geiwitten 6.15 gvetten 18.05 gvezels 0.84 g
Hoeveelheid (aan te passen)8 plakken

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Cakebeslag

Choco hartjes

Vulling

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

Cakebeslag

  • Meng het amandelmeel met bakpoeder en een snufje zout.
  • Scheid 2 eieren in twee kommen. Klop het eiwit stijf met een mixer.
  • Mix de 2 andere eieren samen met de 2 eidooiers, zoetstof en vanille extract luchtig. Mix het gemengde amandelmeel door de geklopte dooiers.
    Spatel (dus niet mixen of roeren) vervolgens het stijf geslagen eiwit erdoor tot een egaal luchtig beslag.

Choco hartjes

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en bekleed de bakplaat met ingevet bakpapier.
  • Meng het cacaopoeder tot een dik papje door drupje voor drupje water toe te voegen. Voeg een klein beetje cakebeslag toe aan het papje. Doe over in een spuitzak.
    koolhydraatarme Valentijn cakerol
  • Knip het puntje van de spuitzak en spuit hartjes voor Valentijn (of sterren met kerst) op het ingevette bakpapier.
    Knip het puntje van de spuitzak en spuit hartjes voor Valentijn (of sterren met kerst) op het ingevette bakpapier.
  • Bak de choco hartjes 2 minuten in de voorverwarmde oven. Laat even afkoelen op de bakplaat en verdeel dan de rest van het beslag erover. Bak alles kort, hooguit 8-10 minuten. Niet langer, want dan krijg je het niet opgerold.
    Leg de gebakken plak cake met het bakpapier naar boven op een plank. Verwijder voorzichtig het bakpapier, de hartjes liggen nu boven.
    Knip het puntje van de spuitzak en spuit hartjes voor Valentijn (of sterren met kerst) op het ingevette bakpapier.
  • Leg een stuk huishoudfolie klaar en leg de cake omgedraaid op het huishoudfolie, dus met de hartjes op het plastic. Rol de cake met folie en al op en laat afkoelen in de koelkast.
    Knip het puntje van de spuitzak en spuit hartjes voor Valentijn (of sterren met kerst) op het ingevette bakpapier.

Vulling

  • Klop ondertussen de mascarpone los met slagroom, vanille en zoetstof.

Vullen

  • Vouw de afgekoelde rol uit en besmeer de binnenkant met de mascarpone-roomvulling. Rol het geheel weer stevig op en rol er folie omheen. Laat opstijven in de koelkast. Snijd in 8 plakken.
    koolhydraatarme Valentijn cakerol

Bewaren

  • De cakerol is 3 à 4 dagen houdbaar in de koelkast of ingevroren in plakjes gesneden langer.

Enkele smaakvariaties

  • vanillecake met slagroom (of mascarpone) met citroen
    vanillecake met slagroom en aardbeiencoulis
    koffiecake (oploskoffie) met sinaasappel-mascapone
    chocoladecake met ricotta en amandelspijs (of marsepein)
    chocoladecake met slagroom, kokos, noten en suikervrije jam
    redvelvetcake met roomkaas-vanillevulling en fijngesneden rood fruit

KoolhydraatarmRecept.nl. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het!Stuur een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept


Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:


1 gedachte over “Koolhydraatarme Valentijn cakerol, van Miranda”

  1. 4 sterren
    zelf maak ik deze regelmatig maar dan met vulling van 100gr frambozen en 250gr aardbeien ongeveer 300/350 gram, daar haal ik door de helft de staafmixer door en de andere helft prak ik. De gepureerde spatel ik door mascarponemengsel dat smeer ik op de cake en verdeel de rest. Super lekker! Komt er bij 12 plakken 2.29 kh en 025 eiwit bij.
    Af en toe moet het kunnen 🙂

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar top