Bezoekersrecept van de maand februari 2022. Miranda is een van de vaste inzenders van bezoekersrecepten. Vandaag publiceren we haar creatieve, koolhydraatarme Valentijn cakerol. Zo’n cakerol wordt ook wel een Swiss roll , jelly roll (Verenigde Staten), cream roll of roulade genoemd. Het is een soort opgerold biscuitgebak gevuld met iets. Vaak is dat slagroom, jam of glazuur. De oorsprong van de term is onduidelijk; ondanks de naam “Zwitsers broodje”, wordt aangenomen dat de cake elders in Centraal-Europa, mogelijk Oostenrijk, is ontstaan. Waar de cakerol precies vandaan komt is minder belangrijk, dat de Valentijn cakerol van Miranda nu hier bij ons op de website staat te prijken, daar gaat het om!
Hartjes of sterren?
Je kunt de low carb cakerol natuurlijk decoreren zoals je zelf wilt. Miranda heeft voor de koolhydraatarme Valentijn cakerol gekozen voor hartjes, hoe toepasselijk! Zelf kan ik me voorstellen dat je bijvoorbeeld met kerst een groene cakerol (kleurstof) serveert met witte of rode sterren aan de buitenkant. De cakerol is helemaal niet moeilijk om te maken, je moet met het omdraaien even opletten dat de hartjes uiteindelijk aan de buitenkant komen. Maar als je het recept secuur volgt kan het echt niet misgaan hoor! Bovendien maakte Miranda allemaal foto’s die er ook bij staan zodat je het allemaal heel goed kunt volgen.
Variaties & bewaren
Wij denken dat Miranda met haar koolhydraatarme Valentijn cakerol een mooie mix heeft van luchtige cake, en een lekkere simpele vanille-roomvulling. De cake wordt extra luchtig door het eerst stijfkloppen van 2 eiwitten. Tevens zorgt dat ervoor dat de cake zich makkelijker laat oprollen. Maar er zijn vele variaties mogelijk op het thema Swiss roll. Veel landen hebben hun eigen favoriete cakerol (zie Wikipedia). Soms van stevige cake, andere van heel luchtige, lichte spons-achtige cake soorten. Ook de vulling varieert sterk. Sommige rollen zijn meer cake dan vulling terwijl ander rollen juist vrijwel volledig uit vulling bestaat met eromheen 1 dun laagje cake. Een paar lekkere smaakcombinaties zijn:
- vanillecake met slagroom (of mascarpone) met citroen
- vanillecake met slagroom en aardbeiencoulis
- koffiecake (oploskoffie) met sinaasappel-mascapone
- chocoladecake met ricotta en amandelspijs (of marsepein)
- chocoladecake met slagroom, kokos, noten en suikervrije jam
- redvelvetcake met roomkaas-vanillevulling en fijngesneden rood fruit
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de buitenkant, je kunt die ook nog afwerken met een chocoladepatroon, icing (khda poedersuiker), gehakte noten, karamelsaus, cacaonibs, vers fruit, opgespoten slagroom of bijvoorbeeld suikervrije jam.
De cakerol is 3 à 4 dagen houdbaar in de koelkast of ingevroren in plakjes gesneden langer.
We zijn gestopt met het aannemen van nieuwe bezoekersrecepten, wel blijven de reeds gepubliceerde bezoekersrecepten online staan.
Zelf foodfoto’s maken? Lees onze tips om een goede foodfoto te maken.
Zo maak je de koolhydraatarme Valentijn cakerol
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Bezoekersrecept
Koolhydraatarme Valentijn cakerol
Ook gebruikt
- Bakplaat minstens 28 x 22 cm
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Cakebeslag
Choco hartjes
- roomboter, om bakpapier in te vetten
- 1½ el cacaopoeder
- water, om met het cacaopoeder een papje te maken.
Vulling
- 150 g mascarpone
- 75 ml slagroom
- zoetstof, naar smaak
- vanille, naar smaak – extract of vers
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
Cakebeslag
- Meng het amandelmeel met bakpoeder en een snufje zout.
- Scheid 2 eieren in twee kommen. Klop het eiwit stijf met een mixer.
- Mix de 2 andere eieren samen met de 2 eidooiers, zoetstof en vanille extract luchtig. Mix het gemengde amandelmeel door de geklopte dooiers. Spatel (dus niet mixen of roeren) vervolgens het stijf geslagen eiwit erdoor tot een egaal luchtig beslag.
Choco hartjes
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en bekleed de bakplaat met ingevet bakpapier.
- Meng het cacaopoeder tot een dik papje door drupje voor drupje water toe te voegen. Voeg een klein beetje cakebeslag toe aan het papje. Doe over in een spuitzak.
- Knip het puntje van de spuitzak en spuit hartjes voor Valentijn (of sterren met kerst) op het ingevette bakpapier.
- Bak de choco hartjes 2 minuten in de voorverwarmde oven. Laat even afkoelen op de bakplaat en verdeel dan de rest van het beslag erover. Bak alles kort, hooguit 8-10 minuten. Niet langer, want dan krijg je het niet opgerold. Leg de gebakken plak cake met het bakpapier naar boven op een plank. Verwijder voorzichtig het bakpapier, de hartjes liggen nu boven.
- Leg een stuk huishoudfolie klaar en leg de cake omgedraaid op het huishoudfolie, dus met de hartjes op het plastic. Rol de cake met folie en al op en laat afkoelen in de koelkast.
Vulling
- Klop ondertussen de mascarpone los met slagroom, vanille en zoetstof.
Vullen
- Vouw de afgekoelde rol uit en besmeer de binnenkant met de mascarpone-roomvulling. Rol het geheel weer stevig op en rol er folie omheen. Laat opstijven in de koelkast. Snijd in 8 plakken.
Bewaren
- De cakerol is 3 à 4 dagen houdbaar in de koelkast of ingevroren in plakjes gesneden langer.
Enkele smaakvariaties
- vanillecake met slagroom (of mascarpone) met citroenvanillecake met slagroom en aardbeiencouliskoffiecake (oploskoffie) met sinaasappel-mascaponechocoladecake met ricotta en amandelspijs (of marsepein)chocoladecake met slagroom, kokos, noten en suikervrije jamredvelvetcake met roomkaas-vanillevulling en fijngesneden rood fruit
KoolhydraatarmRecept.nl. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
zelf maak ik deze regelmatig maar dan met vulling van 100gr frambozen en 250gr aardbeien ongeveer 300/350 gram, daar haal ik door de helft de staafmixer door en de andere helft prak ik. De gepureerde spatel ik door mascarponemengsel dat smeer ik op de cake en verdeel de rest. Super lekker! Komt er bij 12 plakken 2.29 kh en 025 eiwit bij.
Af en toe moet het kunnen 🙂