Rondje fietsen Nederland 2012

Koolhydraatarme vakantie

Heerlijk! De vakantie staat weer voor de deur. Mocht je buiten de deur vakantie vieren, dan is de vraag natuurlijk hoe ga je dat doen met eten? Maak je er een gehele koolhydraatarme vakantie van? Of laat je alles helemaal los tijdens de vakantie, in dat geval: heel veel plezier! Dan spreken we elkaar in september wel weer 😉 Dit artikel is geschreven voor mensen die  ook tijdens de vakantie het aantal koolhydraten willen beperken. En we hebben het artikel voorzien van wat leuke eigen vakantiekiekjes, zo zie je meteen wat onze favoriete bestemmingen en bezigheden zijn.

Zelf slaan we de -buitenlandse- vakantie ook dit jaar (2021) nog even over, we bekijken onze oude vakantiefoto’s en we zullen wat vaker onze locals supporten en hopelijk ook veel op de fiets. Dus we doen het ook op de website wat rustiger aan. We posten in juli en augustus in plaats van 2 nieuwe recepten per week 1 nieuw recept.

fietsen -HAK
HAK op de fiets 😉

Verleidingen…

Thuis heb je natuurlijk alles zelf helemaal onder controle, maar als je op vakantie bent, gaan de maaltijden meestal net even wat anders. Je krijgt een uitnodiging van campingvrienden in het heerlijke avondzonnetje. Wellicht een lazy lunch in het nabijgelegen vakantieplaatsje? Of een ijsje op een terras? Er komt wellicht wat vaker alcohol op tafel? De gezelligheid wil je natuurlijk niet missen, maar de overdaad aan koolhydraten hou je liever buiten de deur. Lees dan vooral even verder!

Kunst Kijken - Batenburg 2017
3 Oever festival, kunst kijken – 2017

Voorbereiding is het halve werk!  

Als je een keuken tot je beschikking hebt is een koolhydraatarme vakantie niet zo moeilijk. Je bent dan eigen baas over de boodschappen en kunt zoveel mogelijk koken wat je thuis ook zou koken. Neem een voorraadje koolhydraatarme crackers mee, of een flinke hoeveelheid granola. Daarmee zijn in elk geval al wat ontbijtjes goed geregeld.  Toch ben je tijdens de vakantie uit je normale patroon, en daarmee ben je dus ook gevoeliger voor verleidingen. Het meest belangrijk is eigenlijk dat je van tevoren nadenkt over je koolhydraatarme vakantie invulling. Bereid je voor en laat je niet voortdurend verrassen of verleiden door het moment. Jij bent zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt. 

Als je toch besluit tot een minder koolhydraatarme vakantie, doe dat dan heel bewust en geniet er met volle teugen van. Je kunt jezelf best wat meer toestaan in dat geval, maar je hoeft echt niet bij élke maaltijdgang helemaal uit je koolhydraatarme bol te gaan. Kies bijvoorbeeld voor óf een glaasje wijn, óf een paar frietjes. Óf neem je dan misschien toch liever een toetje? Het hoeft niet per se allemaal namelijk. 

Rondje fietsen Nederland 2012
Maar Nederland is ook mooi, in 2012 zijn we alle provincies langsgefietst. Gaan we zeker nóg eens doen.

Samen eten tijdens de vakantie

Samen eten draait – ook op vakantie – natuurlijk ook vooral om het contact wat je samen hebt, om het plezier wat je samen beleeft. Hoewel een lekkere maaltijd vaak een goed sociaal smeermiddel is, is eten geen doel op zich. Voel je dus niet verplicht om dingen te eten of te drinken die je niet wilt. Echt aardige mensen zullen dat ook nooit van je verwachten.

Als de camping- of vakantievrienden met wie je gaat eten niet bekend zijn met koolhydraatarm eten, dan is het goed om ze er van tevoren wat over te vertellen. Niet meteen te enthousiast worden natuurlijk, want dan kun je het tegenovergestelde effect bereiken. Vertel ook waarom een redelijk ‘koolhydraatarme vakantie’ voor jou belangrijk is. Wellicht is het wat onwennig. Je kunt altijd aanbieden om zelf wat koolhydraatarme vakantiegerechtjes mee te nemen. 

Een andere mogelijkheid om meer grip te houden tijdens je koolhydraatarme vakantie is om niet voor het diner, maar voor de lunch af te spreken op een zonnig terras. ’s Middags eet je meestal al minder, en is het voor de meeste mensen geaccepteerder om geen (of beperkt) alcohol te drinken. Gelukkig begint het uit lunchen gaan steeds meer terrein te winnen en valt er daardoor ook steeds meer te kiezen. Doe er je koolhydraatarme voordeel mee!

koolhydraatarme vakantie -2005 Noorwegen
Zonder Covid-19 waren we misschien wel weer naar Noorwegen gegaan. Ons favoriete land! Dit was 2005 tijdens een rondrit aldaar *heimwee*.

Koolhydraatarme vakantie? Kies bewust!

Een maaltijd waarbij iedereen zelf de ingrediënten kiest en/of meeneemt biedt natuurlijk ook uitkomst, zoals bij een picknick, gourmetten of barbecueën. Echt vakantie-eten! Geroosterde of gebakken groente, vlees, kip, vis, een lekkere salade zijn allemaal geen enkel probleem.  De grootste verleidingen zullen zitten in het brood, friet en de alcoholische dranken. Neem je eigen variant mee: groentefriet, een koolhydraatarm stokbroodje, en een lekker zelfgemaakte ice tea of fruitwatertje erbij en je kunt volop meedoen. Zoals al gezegd: als je de verleiding echt niet kunt weerstaan en de ‘schade’ toch wilt beperken, neem dan niet álles maar kies bewust! De een vindt dat glaasje wijn té lekker, de ander zal liever een handje friet eten. En als je dat dan doet, geniet er dan ook gewoon van! 

Als je al wat langere tijd bezig bent met koolhydraatarm eten, dan is het ook niet zo’n enorme ramp om een keer een maaltijd te nuttigen die qua koolhydraten hoger dan gemiddeld uitvalt. Een keer ‘zondigen’ tijdens je koolhydraatarme vakantie kan je ook extra motiveren om daarna de touwtjes weer strakker aan te trekken. Maak ter compensatie gewoon een keer een lange wandeling door de omgeving van je vakantieplek! Goed voor lichaam en geest.

koolhydraatarme vakantie -2005 Noorwegen
Rondreis Noorwegen 2005. Die Noren hebben een schandalig mooi land… zó afwisselend. Soms heel lieflijk, en soms ruig zoals hier.

Eten in een restaurant

Ga je in een restaurantje eten? Check dan even de menukaart van de eetgelegenheid (waar hebben ze tegenwoordig geen Wifi?). Zo kun je alvast de koolhydraatarme (on)mogelijkheden verkennen. Welke salades worden er geserveerd, met wat voor soort dressing? Welke bijgerechten worden er aangeboden? Is er een suikerarm dessert? Hou het taalgidsje bij de hand, of de Google vertaler.

Heb je een overvol bord voor je neus staan? Je hoeft het niet helemaal leeg te eten! Eet gewoon voldoende om een tevreden gevoel over te houden. En je kunt natuurlijk de dingen die je het minst lekker vindt op je bord achterlaten…
Vraag of je een saus of dressing apart geserveerd kunt krijgen, zodat je de hoeveelheid zelf kunt bepalen. Veel sauzen bevatten een grote hoeveelheid zout en suiker. Meestal zijn sausjes op basis van olie en azijn het meest geschikt voor een salade. Als olie en azijn apart op tafel staan, kun je hiermee zelf je salade besprenkelen. Pesto is meestal ook een goede keuze, mits deze door de kok is gemaakt van verse kruiden.

Tripje naar Sintra - Portugal 2016

Alcohol tijdens je koolhydraatarme vakantie?

Dat glaasje plaatselijke likeur of sterke drank dat je wordt aangeboden, kun je echt beter laten voor wat het is. Wil je echt een glaasje van de lokale wijn tijdens je koolhydraatarme vakantie? Neem dan eerst een glas water, zodat je de wijn niet voor de dorst gaat drinken. Het maakt op zich niet zo heel veel uit of je kiest voor rode of voor witte wijn. Het is vooral de alcohol in wijn die van invloed is. Een fles (kraan)water bij de hand hebben is sowieso een goed idee. Water zorgt ervoor dat je sneller een vol gevoel hebt, waardoor de kans dat je te veel eet afneemt.

Portugal 2016
Hans wringt zich in bochten – Portugal 2016

Suikerbommen

Een doorsnee dessert draagt niet echt bij aan gezonde voeding. Het is een ‘snoeperige’ afsluiting van de maaltijd. Bedenk of je dat er voor over hebt. Helaas zijn de meeste nagerechten regelrechte suikerbommen.  Let dus in elk geval op de hoeveelheid suiker die erin verwerkt is. Als het dessertaanbod door het hoge suikergehalte helemaal afvalt, kun je beter een kaasplankje nemen (zonder brood).  Elk land heeft zijn eigen kaasspecialiteiten. Of neem gewoon een kopje thee of koffie.

Hoe dan ook, geniet van de zomer!

Zonsondergang Weerribben
Zonsondergang Weerribben – Fiets Rondje Nederland 2016

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen.

Maar de boeken zijn ook te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bestellen kan overal online, bijvoorbeeld via Bazarow.com,  LibrisAKOBookspot of Bruna verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Onze kookboeken bestellen bij onszelf via Boekdelen.com:

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje.


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top