koolhydraatarme tortilla taco nachochips, plank met eindresultaat van boven

Koolhydraatarme tortilla, taco of nachochips!

Voor zowel de koolhydraatarme tortilla, de tacobakjes’s en de koolhydraatarme nachochips gebruik je hetzelfde basisdeeg. En het leuke is dat je het deeg heel lang goed kunt houden, minstens een week in de koeling of nog langer in de diepvries. De tortilla’s kunnen zo vanuit de diepvries in je koekenpan. Echt een uitkomst op haastige dagen. Je maakt 1 basisdeeg voor steeds een andere vorm in combinatie met verschillende vullingen. Alle suggesties vind je hieronder zo kun je minstens vier verschillende gerechten op tafel met dit deeg, hetzelfde maar toch heel anders! Het is een lange tekst met veel tips geworden, als je daar geen zin hebt scrol je direct door naar het recept. Maar dan moet je helemaal zelf het wiel uitvinden. We haalden 12 tortilla’s uit het recept, dan bevatten ze 0.9 gram koolhydraten per stuk.

Basisdeeg voor verschillende uitvoeringen

Een klassieke ronde koek, de perfect flexibele koolhydraatarme tortilla, of als geinig tacobakje of klassieke taco. Allemaal ideaal om te vullen voor een lunch of hoofdmaaltijd, met bijvoorbeeld (vega) gehakt, groente, sla en guacamole, Snijd de restjes tortilladeeg in driehoekjes en bak ze krokant als koolhydraatarme nachochips! Geweldige snack met een dipsaus, of wat dacht je van salsa en gesmolten kaas uit de oven, onweerstaanbaar nommienom!! 

Moeilijk om te maken is het niet, het uitrollen en uitsnijden etc. is wel een leuk knutselklusje. Misschien kan je gezellig de (buur-, of klein) kinderen inhuren om je mee te helpen? Gezellig en leerzaam voor ze; oh nee fout… dat heet quality time tegenwoordig! Ze willen vast wel hun zelfgemaakte nachochippies opeten erna?

Het basis deegrecept is ruim voldoende voor 12 koolhydraatarme tortilla’s van ongeveer 18 cm. Maak je ze extra dun dan haal je er minstens 14 tortilla’s uit. Ik maakte van dit deeg 2 rollen met verschillende kruidenmengsels. Van 1 rol (helft van het beschreven deeg dus) maakte ik 4 flexibele koolhydraatarme tortilla’s van 18 cm, 2 leuke tacobakjes én de nachochips, zie foto’s. De andere rol bewaarde ik verpakt in folie in de koelkast voor later.

Ombouwen van recepten

Dagelijks krijg ik vragen over hoe zus of zo te vervangen is. Het spreekt voor zich dat bij alle vervangingen ook de smaak en structuur wijzigt, vaak moet je de hoeveelheid vocht of vet ook aanpassen. Dat betekent dat een recept helemaal omgebouwd dient te worden, dan moet je ermee experimenteren en waarschijnlijk daarna nog een en ander aanpassen. Dat is de reden dat ik altijd voorzichtig ben met adviezen voor vervangen. Mocht je met dit recept willen experimenteren (op eigen risico), lees dan vooral verder.

Ingrediënten vervangen

  • 1 eetlepel chiazaad + 45 ml water vervangen door 1 ei (dus minder water gebruiken)
  • 1 el hele psylliumvezels vervangen door ½ el gemalen psylliumvezels
  • amandelmeel vervangen door evenveel lijnzaadmeel (zelf malen)
  • 30 gram kokosmeel vervangen door 60 gram amandelmeel of 60 gram lijnzaadmeel.
  • Algemeen: voeg amandelmeel of lijnzaadmeel toe als het deeg te nat is. (1 tl tot 2 el)
koolhydraatarme tortilla taco nachochips, plank met eindresultaat, nachochips met saus

Meten en wegen

Gebruik altijd een nauwkeurige weegschaal en een setje maatscheppen voor het meten van ingrediënten, een gewone lepel uit de bestekla heeft niet de juiste inhoudsmaat. De hoeveelheden die in dit recept staan zijn ietsje anders dan in het oorspronkelijke recept, maar dit is precies zoals ik het afgewogen en gemeten. Als je op mijn ingrediënten klikt zie je precies wat ik gebruik.

Vullingen

Serveer de tortilla’s, taco’s of chips met wat je zelf maar lekker vindt, ik geef je hier wat suggesties…

  • KLASSIEK: (vega) gehaktsaus van ui, knoflook, gehakt, tomatensaus, paprikapoeder en komijn. Erbij vers gesneden ijsbergsla, tomaat, komkommer, klein beetje mais, zure room en guacamole!
  • VEGA: blokjes courgette, groene paprika, munt, kervel, limoensap en feta
  • VIS: zalm (vers of uit blik) met citroen en verse peper. Salsa van (klein) stukje mango, avocado, citroenrasp, ui, rood pepertje, verse peterselie en olijfolie. Erbij zachte gemengde sla en zure room.
  • KIP: (vega) kipblokjes in curry, met verse koriander, limoen en rode paprika.

Nachochips

  • met salsa en kaas uit de oven. Maak een salsa/saus van gebakken ui, knoflook, fijngesneden paprika en tomatensaus. Voeg extra oregano, rode peper en zout toe. Doe de saus in een een ovenschaal en steek de nachochips er rechtop in, bestrooi met kaas, zet onder een hete grill tot de kaas gesmolten is.

Oh, wat een waardeloos dieet is het toch ook, ik denk dat ik het maar opgeef. Dit is echt niet te doen joh…

Bewaren koolhydraatarme tortilla deeg

Je kunt het ongebakken deeg voor deze koolhydraatarme tortilla ongeveer een week in de koelkast bewaren, verpak het strak in plasticfolie! Of vries ze als tortilla’s in, doe er dan wel bakpapier tussen. Ze kunnen vanuit de diepvries zo de -ingevette- pan in. Lekker makkelijk!


♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker of bekijk deze suggesties:

koolhydraatarme tortilla taco nachochips, plank met eindresultaat

Zo maak je koolhydraatarme tortilla of nachochips

Opgeslagen in

Categorieën:

Alle recepten | Koolhydraatarm | Koolhydraatarm brood | Onze recepten | Oven | Taartdeeg | Vegetarisch en koolhydraatarm | Vervangende producten

Trefwoorden:

0-5 gr. khd | amuse | borrelhapje | broodvervanger | hartig | keto lunchbox | koolhydraatarme crackers | Low carb | makkelijk | Paleo | snacks | vooruit koken

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!


Koolhydraatarme tortilla, taco of nachochips!

koolhydraatarme tortilla taco nachochips, plank met eindresultaat
Door: Anna-Karina van Denderen
Voor de koolhydraatarme tortilla, taco of koolhydraatarme nachochips gebruik je hetzelfde deegrecept. Gebruik ze in combinatie met verschillende vullingen!
4.8 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 15 min
Rusttijd 1 uur
Totale tijd 45 min

Voedingswaarde

Per tortilla (onbelegd)
calorieën 130.1 kcalkoolhydraten 0.9 geiwitten 4.9 gvetten 10.21 gvezels 6.38 g
Hoeveelheid (aan te passen)12 tortilla’s van Ø 18 cm

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

Deeg maken

  • Maal het lijnzaad en chiazaad in een koffiemolen (of vijzel) tot meel. Meng dat met amandelmeel, kokosmeel, psylliumvezels, zout en specerijen in een kom. Zie suggesties onder.
  • Kneed 2 minuten met het lauwe water tot een soepel deeg. Maak er 2 rolletjes van en wikkel het deeg in folie en laat het 1 uur rusten in de koelkast. NB: ik gebruik psylliumvezels, het hele schilletje dus, dat maakt de tortilla compact en flexibeler dan de vermalen schilletjes.
  • Snijd een rol in 6 stukken. Slinger een hand even onder de kraan door en kneed elk stukje nog even een beetje door met een vochtige hand. Leg een stukje deeg tussen twee kunststof bakmatten, druk het deeg een beetje plat, en rol uit met een deegroller tot een dunne lap. Trek het bovenste vel er voorzichtig af. Snijd er m.b.v. een rond bordje van ca. 18 cm. een tortilla uit. Maak op deze manier 6 ronde tortilla’s. Bewaar tot bakken met bakpapiertjes tussen elke tortilla. Van de resten maak je nog 4 tortilla’s of vorm daar één plak van en snij er driehoekige nachochips uit. Voor deeg-bewaartips zie de tekst boven (website KoolhydraatarmRecept.nl).

Smaak suggesties. Hou je van pittiger pittiger of mild? Smaken verschillen tenslotte.

  • -1 tl gerookt paprika poeder (pimentón), peper en een snufje chili poeder of
  • -½ tl uienpoeder en ½ tl gedroogde knoflook of
  • – ½ tl kerrie, ¼ tl komijn en ¼ tl kurkuma (koenjit) of
  • -1½ tl Italiaanse kruiden en ½ tl citroenrasp -een lepel groene of rode pesto

UITVOERINGEN

    Platte tortilla (flexibel)

    • Bak de tortilla’s in een koekenpan met wat ghee of kokosolie op matig vuur ongeveer 2 minuten aan elke kant tot ze lichtbruin zijn. Houd ze flexibel voor mooie tortilla’s. Bewaar ze (ongeveer een dag of 5) luchtdicht in een bakje om te voorkomen dat ze uitdrogen.

    Tortilla bakjes

    • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C. Leg een ongebakken tortilla over een klein hittebestendig kommetje, een ramekin bijvoorbeeld. Vouw de randen zo dat je een mooi bakje krijgt. Bak ongeveer 10-15 minuten tot de bovenkant lichtbruin is.

    Taco's

    • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C. Knip bakpapier op maat en leg de tortilla's erop. Hang ze zo over je ovenrooster zodat ze breed genoeg zijn om te kunnen vullen! Bak 5-8 minuten tot ze krokant zijn.

    Nachochips

    • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C. Rol het deeg uit en gebruik een mes om driehoekige nachochips te snijden, smeer ze in met wat olie en bak ze op bakpapier 10-15 minuten in de oven of langer tot ze krokant zijn.
      Lekker met salsa en gesmolten kaas, zie bij vullingen, of gewoon als chips met een lekkere dipsaus zoals guacamole of heksenkaas.

    NB: het is een vezelrijk recept, dus voldoende -water- bij drinken. 2 glazen is niet overdreven. Eet smakelijk en stuur vooral jullie foto's in via Facebook, lijkt me heel geinig om te zien!


      © Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

      Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

      Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme, keto recepten

      Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de keto kookboeken ook bij Bol.com in de etalage.

      Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

      Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!


      Abonneer
      Laat het weten als er
      guest

      Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

      32 Reacties
      Inline feedbacks
      Bekijk alle reacties
      Scroll naar top