Koolhydraatarme tortilla, taco of nachochips!

koolhydraatarme tortilla taco nachochips, plank met eindresultaat van boven

Voor zowel de koolhydraatarme tortilla, de tacobakjes’s en de koolhydraatarme nachochips gebruik je hetzelfde basisdeeg. En het leuke is dat je het deeg lang goed kunt houden, minstens een week in de koelen of nog langer in de vriezer. De tortilla’s kunnen zo vanuit de diepvries in je koekenpan. Echt een uitkomst op haastige dagen. Je maakt 1 basisdeeg voor steeds een andere vorm in combinatie met verschillende vullingen. Alle suggesties vind je hieronder zo kun je minstens vier verschillende gerechten op tafel met dit deeg, hetzelfde maar toch heel anders! Het is een lange tekst met veel tips geworden, als je daar geen zin hebt scrol je direct door naar het recept. Maar dan moet je helemaal zelf het wiel uitvinden.

Basisdeeg voor verschillende uitvoeringen

Een klassieke ronde koek, de perfect flexibele koolhydraatarme tortilla, of als geinig tacobakje of klassieke taco. Allemaal ideaal om te vullen voor een lunch of hoofdmaaltijd, met bijvoorbeeld (vega) gehakt, groente, sla en guacamole, Snijd de restjes tortilladeeg in driehoekjes en bak ze krokant als koolhydraatarme nachochips! Geweldige snack met een dipsaus, of wat dacht je van salsa en gesmolten kaas uit de oven, onweerstaanbaar nommienom!! 

Moeilijk om te maken is het niet, het uitrollen en uitsnijden etc. is wel een leuk knutselklusje. Misschien kan je gezellig de (buur-, of klein) kinderen inhuren om je mee te helpen? Gezellig en leerzaam voor ze; oh nee fout… dat heet quality time tegenwoordig! Ze willen vast wel hun zelfgemaakte nachochippies opeten erna?

koolhydraatarme tortilla taco nachochips, plank met eindresultaat

Het basis deegrecept is ruim voldoende voor 12 koolhydraatarme tortilla’s van ca. 18 cm. Maak je ze extra dun dan haal je er minstens 14 tortilla’s uit. Ik maakte van dit deeg 2 rollen met verschillende kruidenmengsels. Van 1 rol (helft van het beschreven deeg dus) maakte ik 4 flexibele koolhydraatarme tortilla’s van 18 cm, 2 leuke tacobakjes én de nachochips, zie foto’s. De andere rol bewaarde ik verpakt in folie in de koelkast voor later.

Ombouwen van recepten

Dagelijks krijg ik vragen over hoe zus of zo te vervangen is. Het spreekt voor zich dat bij alle vervangingen ook de smaak en structuur wijzigt, vaak moet je de hoeveelheid vocht of vet ook aanpassen. Dat betekent dat een recept helemaal omgebouwd dient te worden, dan moet je ermee experimenteren en waarschijnlijk daarna nog een en ander aanpassen. Dat is de reden dat ik altijd voorzichtig ben met adviezen voor vervangen. Mocht je met dit recept willen experimenteren (op eigen risico), lees dan vooral verder.

Ingrediënten vervangen

  • 1 eetlepel chiazaad + 45 ml water vervangen door 1 ei (dus minder water gebruiken)
  • 1 el hele psylliumvezels vervangen door ½ el gemalen psylliumvezels
  • amandelmeel vervangen door evenveel lijnzaadmeel (zelf malen)
  • 30 gram kokosmeel vervangen door 60 gram amandelmeel of 60 gram lijnzaadmeel.
  • Algemeen: voeg amandelmeel of lijnzaadmeel toe als het deeg te nat is. (1 tl tot 2 el)

koolhydraatarme tortilla taco nachochips, plank met eindresultaat, nachochips met saus

Meten en wegen

Gebruik altijd een nauwkeurige weegschaal en een setje maatscheppen voor het meten van ingrediënten, een gewone lepel uit de bestekla heeft niet de juiste inhoudsmaat. De hoeveelheden die in dit recept staan zijn ietsje anders dan in het oorspronkelijke recept, maar dit is precies zoals ik het afgewogen en gemeten. Als je op mijn ingrediënten klikt zie je precies wat ik gebruik.

Vullingen

Serveer de tortilla’s, taco’s of chips met wat je zelf maar lekker vindt, ik geef je hier wat suggesties…

  • KLASSIEK: (vega) gehaktsaus van ui, knoflook, gehakt, tomatensaus, paprikapoeder en komijn. Erbij vers gesneden ijsbergsla, tomaat, komkommer, klein beetje mais, zure room en guacamole!
  • VEGA: blokjes courgette, groene paprika, munt, kervel, limoensap en feta
  • VIS: zalm (vers of uit blik) met citroen en verse peper. Salsa van (klein) stukje mango, avocado, citroenrasp, ui, rood pepertje, verse peterselie en olijfolie. Erbij zachte gemengde sla en zure room.
  • KIP: (vega) kipblokjes in curry, met verse koriander, limoen en rode paprika.

Nachochips

  • met salsa en kaas uit de oven. Maak een salsa/saus van gebakken ui, knoflook, fijngesneden paprika en tomatensaus. Voeg extra oregano, rode peper en zout toe. Doe de saus in een een ovenschaal en steek de nachochips er rechtop in, bestrooi met kaas, zet onder een hete grill tot de kaas gesmolten is.

Oh, wat een waardeloos dieet is het toch ook, ik denk dat ik het maar opgeef. Dit is echt niet te doen joh…

Bewaren koolhydraatarme tortilla deeg

Je kunt het ongebakken deeg voor deze koolhydraatarme tortilla ongeveer een week in de koelkast bewaren, verpak het strak in plasticfolie! Of vries ze als tortilla’s in, doe er dan wel bakpapier tussen. Ze kunnen vanuit de diepvries zo de -ingevette- pan in. Lekker makkelijk!

Psst: dit recept is geïnspireerd op een recept van http://ketodietapp.com.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je koolhydraatarme tortilla of nachochips

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!

koolhydraatarme tortilla taco nachochips, plank met eindresultaat

Koolhydraatarme tortilla, taco of nachochips!

Door: Anna-Karina van Denderen
Voor de koolhydraatarme tortilla, taco of koolhydraatarme nachochips gebruik je hetzelfde deegrecept. Gebruik ze in combinatie met verschillende vullingen!
5 van 3 stemmen

Voedingswaarde

1,1 gram koolhydraten per tortilla (onbelegd)
koolhydraten 1.1 g
Gang Amuse & Borrelhapje, Bijgerecht, Hoofdgerecht, Lunch, Tussendoortje (hartig)
Keuken Amerikaans N/Z
Trefwoord knutselen in de keuken, tortilla
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 15 min
Rusttijd 1 uur
Totale tijd 45 min
Hoeveelheid (aan te passen)12 tortilla's van Ø 18 cm

Ingrediënten

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

Deeg maken

  • Maal het lijnzaad en chiazaad in een koffiemolen (of vijzel) tot meel. Meng dat met amandelmeel, kokosmeel, psylliumvezels, zout en specerijen in een kom. Zie suggesties onder.
  • Kneed 2 minuten met het lauwe water tot een soepel deeg. Maak er 2 rolletjes van en wikkel het deeg in folie en laat het 1 uur rusten in de koelkast. NB: ik gebruik psylliumvezels, het hele schilletje dus, dat maakt de tortilla compact en flexibeler dan de vermalen schilletjes.
  • Snijd een rol in 6 stukken. Slinger een hand even onder de kraan door en kneed elk stukje nog even een beetje door met een vochtige hand. Leg een stukje deeg tussen twee kunststof bakmatten, druk het deeg een beetje plat, en rol uit met een deegroller tot een dunne lap. Trek het bovenste vel er voorzichtig af. Snijd er m.b.v. een rond bordje van ca. 18 cm. een tortilla uit. Maak op deze manier 6 ronde tortilla's. Bewaar tot bakken met bakpapiertjes tussen elke tortilla. Van de resten maak je nog 4 tortilla's of vorm daar één plak van en snij er driehoekige nachochips uit. Voor deeg-bewaartips zie de tekst boven (website KoolhydraatarmRecept.nl).

Smaak suggesties. Hou je van pittiger pittiger of mild? Smaken verschillen tenslotte.

  • -1 tl gerookt paprika poeder (pimentón), peper en een snufje chili poeder of
  • -½ tl uienpoeder en ½ tl gedroogde knoflook of
  • - ½ tl kerrie, ¼ tl komijn en ¼ tl kurkuma (koenjit) of
  • -1½ tl Italiaanse kruiden en ½ tl citroenrasp -een lepel groene of rode pesto

UITVOERINGEN

    Platte tortilla (flexibel)

    • Bak de tortilla's in een koekenpan met wat ghee of kokosolie op matig vuur ongeveer 2 minuten aan elke kant tot ze lichtbruin zijn. Houd ze flexibel voor mooie tortilla's. Bewaar ze (ongeveer een dag of 5) luchtdicht in een bakje om te voorkomen dat ze uitdrogen.

    Tortilla bakjes

    • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C. Leg een ongebakken tortilla over een klein hittebestendig kommetje, een ramekin bijvoorbeeld. Vouw de randen zo dat je een mooi bakje krijgt. Bak ongeveer 10-15 minuten tot de bovenkant lichtbruin is.

    Taco's

    • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C. Knip bakpapier op maat en leg de tortilla's erop. Hang ze zo over je ovenrooster zodat ze breed genoeg zijn om te kunnen vullen! Bak 5-8 minuten tot ze krokant zijn.

    Nachochips

    • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C. Rol het deeg uit en gebruik een mes om driehoekige nachochips te snijden, smeer ze in met wat olie en bak ze op bakpapier 10-15 minuten in de oven of langer tot ze krokant zijn.
      Lekker met salsa en gesmolten kaas, zie bij vullingen, of gewoon als chips met een lekkere dipsaus zoals guacamole of heksenkaas.

    NB: het is een vezelrijk recept, dus voldoende -water- bij drinken. 2 glazen is niet overdreven. Eet smakelijk en stuur vooral jullie foto's in via Facebook, lijkt me heel geinig om te zien!


      © Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

      Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

      Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme recepten

      Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

      Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

      Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!

      Kookboek - Lekker & makkelijk Koolhydraatarm Kookboek - Gewoon Koolhydraatarm Kookboek - Lekker & makkelijk Koolhydraatarm


      Abonneer
      Laat het weten als er
      guest

      Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

      31 Reacties
      Inline feedbacks
      Bekijk alle reacties
      jet
      jet
      7 maanden geleden

      Ik heb de wraps al een aantal keren gemaakt, het is een erg lekker recept. Alleen is er nog een tip hoe ze minder snel scheuren of uit elkaar vallen? Of maak ik ze gewoon te dun?

      Astrid
      Astrid
      8 maanden geleden

      5 sterren
      Vandaag voor de eerste keer gemaakt en erg goed gelukt. Ze zijn heerlijk van smaak en leuk om te maken (ook niet onbelangrijk 😂). Hier geen kant en klare tortilla’s meer, ik ben helemaal om. Dankjewel voor dit lekkere recept weer😋😁

      Wea
      Wea
      9 maanden geleden

      Wij hebben deze vandaag gemaakt,ze zijn veel lekkerder als gewone tortilla’s was daar geen liever hebber van, maar we hebben vandaag genoten, licht nog een rol in de vriezer dus gauw weer eten. Dank je wel voor dit heerlijke recept.

      Astrid
      Astrid
      2 jaren geleden

      Ik heb ze gisteren gemaakt. Ze zijn supergoed gelukt! Ik moest ze wel langer bakken dan 10 minuten om ze krokant te krijgen; ik denk zelfs bijna 20 minuten. Volgende keer ga ik er eens wat kruiden over doen bij het bakken.
      Weeral bedankt voor dit goede recept!

      Maria
      Maria
      2 jaren geleden

      Je schrijft dat je er 12 uit haalt, maar je moet het deeg in 6 stukken verdelen. Zie ik nu wat over het hoofd?

      Annagreet
      Annagreet
      2 jaren geleden

      Tortilla’s gemaakt. Geweldig en erg lekker! Goed gelukt ook.

      Bea
      Bea
      2 jaren geleden

      Is lijnzaad vervangbaar voor iets anders? Bv. een ander zaad?
      Ik kan er écht niet tegen.

      Christien
      Christien
      3 jaren geleden

      Hoi Anna-Karina, allereerst hartstikke bedankt voor alle recepten die je wilt delen. Ik ben volop aan het experimenteren. Met het tortilladeeg had ik moeite. Het is bij mij heel breekbaar gebleven. Hoe krijg je een samenhangend deeg ?

      Monique Ophof
      Monique Ophof
      3 jaren geleden

      Ik heb vandaag de tortilla’s gemaakt en ze zijn goed gelukt! En erg lekker!

      Nicole
      Nicole
      3 jaren geleden

      Ik heb ze ook geprobeerd voor de eerste keer. Ze smaakte wel goed, maar de tortilla’s waren niet echt flexibel. En alle ingrediënten precies aangehouden. Ze breken snel en misschien moeten ze nog dunner maar dan krijg ik ze niet van de matjes af. Ze plakken dan erg en gaan kapot. Ik moet nog erg aan de andere smaken wennen.

      Lisa
      Lisa
      3 jaren geleden

      Mijn man en ik vinden dit recept echt heel lekker. Ik had er taco’s van geprobeerd te maken, maar ik ben nog zoekende met de vorm, want mijn man had last van dat de vulling eruit viel, volgende keer maak ik bakjes. Ik had wel een vraag, zit er misschien verschil in soorten amandelmeel? Want ik vul op de app van het voedingscentrum altijd alle aantallen in ivm de koolhydraat inname, maar jouw aantal koolhydraten van het amandelmeel komt niet overeen met het voedingscentrum. Voedingscentrum had een getal dat 2x zo groot was als dat van jou. (geldt alleen voor de amandelmeel). Nou valt het nog mee met de koolhydraten, mijn man mag 60 gr per dag, dus hij komt nog niet in de problemen hoor, maar het viel mij op, dus dat vroeg ik mij af. Ik ben voornamelijk blij dat het zo goed vult, want ik heb snel weer honger. Ze zeggen, ga dan juist koolhydraatarm eten, door meer eiwitten heb je voller gevoel. Nou bij mij werkt het niet, ik heb gelijk na het eten alweer honger. Misschien dat andere mensen dit ook herkennen. Snel honger. Behalve met deze taco’s. Love it!

      Lisa
      Lisa
      3 jaren geleden
      Antwoord aan  Lisa

      Ik heb verderop op de site het antwoord al gevonden tussen andere reacties. Bedankt voor deze mooie site!

      Marianne
      Marianne
      3 jaren geleden

      Super deze recepten….. Maar hoe is onderstaande tekst in jullie recept geslopen?…….
      ? Net boven ‘Bewaren’
      ‘Oh, wat een waardeloos dieet is het toch ook, ik denk dat ik het maar opgeef. Dit is echt niet te doen joh…’

      mar
      mar
      3 jaren geleden

      hallo, lees veel gerechten met lijnzaad, zo ook deze. is dat ook te vervangen door hennepzaad? ik kan nl. niet tegen lijnzaad maar wel tegen hennepzaad.:-) hoor graag

      Elisabeth
      Elisabeth
      3 jaren geleden

      Ik vond t best lastig om ze dun genoeg te krijgen..maar aan het einde lukte het. Toch zijn ze best heel machtig. Zou je de psilliumvezels kunnen weglaten? Dat het dan iets minder zwaar valt?

      Elisabeth
      Elisabeth
      3 jaren geleden
      Antwoord aan  Anna-Karina

      Ok..ze waren op zich niet stug hoor. Ik zal denk ik nog harder mijn best moeten doen met uitrollen 🙂 Ik haalde bij lange na echt niet de 14 stuks.

      Marjolein
      Marjolein
      3 jaren geleden

      Ik ben zo blij dat ik je website heb gevonden en vooral dit recept! Ga dit zeker maken volgend weekend 🙂

      Janneke
      Janneke
      4 jaren geleden

      Ik heb de tortilla’s en nachochips gemaakt. Ga ik zeker vaker doen. Het was makkelijk en smaakte goed. Ik heb nog 4 tortilla’s in de vriezer. Snel weer eten dus. Bedankt voor dit recept.

      Peter Wolter
      Peter Wolter
      4 jaren geleden

      Blij, hartstikke blij ben ik met jou en je schitterende recepten.

      Dank daarvoor

      Peter