Koolhydraatarme tortilla, taco of nachochips! 19

koolhydraatarme tortilla taco nachochips, plank met eindresultaat

Voor zowel de koolhydraatarme tortilla, de tacobakjes’s en de koolhydraatarme nachochips gebruik je hetzelfde basisdeeg. En het leuke is dat je het deeg lang goed kunt houden, minstens een week in de koelen of nog langer in de vriezer. De tortilla’s kunnen zo vanuit de diepvries in je koekenpan. Echt een uitkomst op haastige dagen. Je maakt 1 basisdeeg voor steeds een andere vorm in combinatie met verschillende vullingen. Alle suggesties vind je hieronder zo kun je minstens vier verschillende gerechten op tafel met dit deeg, hetzelfde maar toch heel anders! Het is een lange tekst met veel tips geworden, als je daar geen zin hebt scrol je direct door naar het recept. Maar dan moet je helemaal zelf het wiel uitvinden.

.

Basisdeeg voor verschillende uitvoeringen
Een klassieke ronde koek, de perfect flexibele koolhydraatarme tortilla, of als geinig tacobakje of klassieke taco. Allemaal ideaal om te vullen voor een lunch of hoofdmaaltijd, met bijvoorbeeld (vega) gehakt, groente, sla en guacamole, Snijd de restjes tortilladeeg in driehoekjes en bak ze krokant als koolhydraatarme nachochips! Geweldige snack met een dipsaus, of wat dacht je van salsa en gesmolten kaas uit de oven, onweerstaanbaar nommienom!! 

Moeilijk om te maken is het niet, het uitrollen en uitsnijden etc. is wel een leuk knutselklusje. Misschien kan je gezellig de (buur-, of klein) kinderen inhuren om je mee te helpen? Gezellig en leerzaam voor ze; oh nee fout… dat heet quality time tegenwoordig! Ze willen vast wel hun zelfgemaakte nachochippies opeten erna?

koolhydraatarme tortilla taco nachochips, plank met eindresultaat

Het basis deegrecept is ruim voldoende voor 12 koolhydraatarme tortilla’s van ca. 18 cm. Maak je ze extra dun dan haal je er minstens 14 tortilla’s uit. Ik maakte van dit deeg 2 rollen met verschillende kruidenmengsels. Van 1 rol (helft van het beschreven deeg dus) maakte ik 4 flexibele koolhydraatarme tortilla’s van 18 cm, 2 leuke tacobakjes én de nachochips, zie foto’s. De andere rol bewaarde ik verpakt in folie in de koelkast voor later.

Ingrediënten vervangen
Dagelijks krijg ik vragen over hoe zus of zo te vervangen is. Het spreekt voor zich dat bij alle vervangingen ook de smaak en structuur wijzigt, vaak moet je de hoeveelheid vocht of vet ook aanpassen. Dat betekent dat een recept helemaal omgebouwd dient te worden, dan moet je ermee experimenteren en waarschijnlijk daarna nog een en ander aanpassen. Dat is de reden dat ik altijd voorzichtig ben met adviezen voor vervangen. Mocht je met dit recept willen experimenteren (op eigen risico), probeer dit dan eens:

  • 1 eetlepel chiazaad + 45 ml water vervangen door 1 ei (dus minder water gebruiken)
  • 1 el hele psylliumvezels vervangen door ½ el gemalen psylliumvezels
  • amandelmeel vervangen door evenveel lijnzaadmeel (zelf malen)
  • 30 gram kokosmeel vervangen door 60 gram amandelmeel of 60 gram lijnzaadmeel.
  • Algemeen: voeg amandelmeel of lijnzaadmeel toe als het deeg te nat is. (1 tl tot 2 el)

koolhydraatarme tortilla taco nachochips, plank met eindresultaat, nachochips met saus

Meten en wegen
Gebruik altijd een nauwkeurige weegschaal en een setje maatscheppen voor het meten van ingrediënten, een gewone lepel uit de bestekla heeft niet de juiste inhoudsmaat. De hoeveelheden die in dit recept staan zijn ietsje anders dan in het oorspronkelijke recept, maar dit is precies zoals ik het afgewogen en gemeten. Als je op mijn ingrediënten klikt zie je precies wat ik gebruik.

Vullingen
Serveer de tortilla’s, taco’s of chips met wat je zelf maar lekker vindt, ik geef je hier wat suggesties…

  1. KLASSIEK: (vega) gehaktsaus van ui, knoflook, gehakt, tomatensaus, paprikapoeder en komijn. Erbij vers gesneden ijsbergsla, tomaat, komkommer, klein beetje mais, zure room en guacamole!
  2. VEGA: blokjes courgette, groene paprika, munt, kervel, limoensap en feta
  3. VIS: zalm (vers of uit blik) met citroen en verse peper. Salsa van (klein) stukje mango, avocado, citroenrasp, ui, rood pepertje, verse peterselie en olijfolie. Erbij zachte gemengde sla en zure room.
  4. KIP: (vega) kipblokjes in curry, met verse koriander, limoen en rode paprika.
  5. NACHOCHIPS met salsa en kaas uit de oven. Maak een salsa/saus van gebakken ui, knoflook, fijngesneden paprika en tomatensaus. Voeg extra oregano, rode peper en zout toe. Doe de saus in een een ovenschaal en steek de nachochips er rechtop in, bestrooi met kaas, zet onder een hete grill tot de kaas gesmolten is.

Oh, wat een waardeloos dieet is het toch ook, ik denk dat ik het maar opgeef. Dit is echt niet te doen joh…

Bewaren
Je kunt het ongebakken tortilla deeg ongeveer een week in de koelkast bewaren, verpak het strak in plasticfolie! Of vries ze als tortilla’s in, doe er dan wel bakpapier tussen. Ze kunnen vanuit de diepvries zo de -ingevette- pan in. Lekker makkelijk!

Psst: dit recept is geïnspireerd op een recept van http://ketodietapp.com.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je koolhydraatarme tortilla of nachochips

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op mijn Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Koolhydraatarme tortilla, taco of nachochips!

koolhydraatarme tortilla taco nachochips, plank met eindresultaat

Door Anna-Karina Geplaatst oktober 13, 2016

    Aantal of hoeveelheid: 12-14tortilla's van 18 cm

  • Koolhydraten: 1,1 gr. khd per tortilla (onbelegd) (12-14tortilla's van 18 cm uit recept)
  • Voorbereiding: 30 minuten
  • Kooktijd: 15 minuten
  • Klaar in: 1 uur 45 minuten

Voor de koolhydraatarme tortilla, taco of koolhydraatarme nachochips gebruik je hetzelfde deegrecept. Gebruik ze in combinatie met verschillende vullingen!

Ingrediënten

Bereiding

  1. DEEG MAKEN
    Maal lijnzaad en chiazaad in een koffiemolen (of vijzel) tot meel. Meng dat met amandelmeel, kokosmeel, psylliumvezels en zout in een kom. Voeg specerijen toe. Kies smaken passend bij je vulling, zie suggesties.
    Kneed 2 minuten met het lauwe water tot een soepel deeg. Wikkel het deeg in folie en laat het 1 uur rusten in de koelkast. NB: ik gebruik psylliumvezels, het hele schilletje dus, dat maakt de tortilla compact en flexibeler dan de vermalen schilletjes.
  2. Snijd de rol in 6 stukken. Slinger een hand even onder de kraan door en kneed elk stukje nog even een beetje door met een vochtige hand. Leg een stukje deeg tussen twee kunststof bakmatten, druk het deeg een beetje plat, en rol uit met een deegroller tot een dunne lap. Trek het bovenste vel er voorzichtig af. Snijd er m.b.v. een rond bordje van ca. 18 cm. een tortilla uit. Maak op deze manier 6 ronde tortilla's. Bewaar tot bakken met bakpapiertjes tussen elke tortilla. Van de resten maak je nog 4 tortilla's of vorm daar één plak van en snij er driehoekige nachochips uit. Voor deeg-bewaartips zie de tekst boven (website KoolhydraatarmRecept.nl).
  3. Suggesties
    Hou je van pittiger pittiger of mild? Smaken verschillen tenslotte.
    -1 tl gerookt paprika poeder (pimentón), peper en een snufje chili poeder of
    -½ tl uienpoeder en ½ tl gedroogde knoflook of
    - ½ tl kerrie, ¼ tl komijn en ¼ tl kurkuma (koenjit) of
    -1½ tl Italiaanse kruiden en ½ tl citroenrasp -een lepel groene of rode pesto
    - etc.
  4. UITVOERINGEN:
    • PLATTE TORTILLA (flexibel)
      Bak de tortilla's in een koekenpan met wat ghee of kokosolie op matig vuur ongeveer 2 minuten aan elke kant tot ze lichtbruin zijn. Houd ze flexibel voor mooie tortilla's. Bewaar ze (ongeveer een dag of 5) luchtdicht in een bakje om te voorkomen dat ze uitdrogen.
    • TORTILLA BAKJES
      Verwarm de oven voor op 200 ° C (hetelucht 180) Leg een ongebakken tortilla over een klein hittebestendig kommetje; ramekins bekleed met bakpapier zijn zeer geschikt. Vouw de randen zo dat je een mooi bakje krijgt. Bak ongeveer 10-15 minuten tot de bovenkant lichtbruin is.
    • TACO"S
      Verwarm de oven voor op 200 ° C (hetelucht 180) Knip bakpapier op maat en leg de tortilla's erop. Hang ze zo over je ovenrooster zodat ze breed genoeg zijn om te kunnen vullen! (3 tussenruimtes?) bak 5-8 minuten tot ze krokant zijn.
    • NACHOCHIPS
      Verwarm de oven voor op 200 ° C (hetelucht 180) Rol het deeg uit en gebruik een mes om driehoekige nachochips te snijden, smeer ze in met wat (kokos)olie en bak ze op bakpapier 10-15 minuten in de oven of langer tot ze krokant zijn. Lekker met salsa en gesmolten kaas, zie bij vullingen, of gewoon als chips met een lekkere dipsaus zoals guacamole of heksenkaas.
  5. NB: het is een vezelrijk recept, dus voldoende -water- bij drinken. 2 glazen is niet overdreven. Eet smakelijk en stuur vooral jullie foto's in, lijkt me heel geinig om te zien! (Facebook-pagina)

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet


Bestel ons kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm nu in de boekhandels (NL en België) of bij Bol.com!



Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

19 gedachten over “Koolhydraatarme tortilla, taco of nachochips!

  • Christien

    Hoi Anna-Karina, allereerst hartstikke bedankt voor alle recepten die je wilt delen. Ik ben volop aan het experimenteren. Met het tortilladeeg had ik moeite. Het is bij mij heel breekbaar gebleven. Hoe krijg je een samenhangend deeg ?

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Meer vocht toevoegen tot het flexibel is, lijkt me? Je hebt je wel secuur aan het recept gehouden neem ik aan? Zoiets als psylliumvezel kun je echt niet weglaten dat is essentieel voor de samenhang.

  • Nicole

    Ik heb ze ook geprobeerd voor de eerste keer. Ze smaakte wel goed, maar de tortilla’s waren niet echt flexibel. En alle ingrediënten precies aangehouden. Ze breken snel en misschien moeten ze nog dunner maar dan krijg ik ze niet van de matjes af. Ze plakken dan erg en gaan kapot. Ik moet nog erg aan de andere smaken wennen.

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Je kunt op de foto’s precies zien hoe flexibel ze bij mij zijn. Misschien heb je een ander merk of soort psylliumvezel gebruikt? Als je op de ingrediënten klikt zie je precies wat ik gebruik.

  • Lisa

    Mijn man en ik vinden dit recept echt heel lekker. Ik had er taco’s van geprobeerd te maken, maar ik ben nog zoekende met de vorm, want mijn man had last van dat de vulling eruit viel, volgende keer maak ik bakjes. Ik had wel een vraag, zit er misschien verschil in soorten amandelmeel? Want ik vul op de app van het voedingscentrum altijd alle aantallen in ivm de koolhydraat inname, maar jouw aantal koolhydraten van het amandelmeel komt niet overeen met het voedingscentrum. Voedingscentrum had een getal dat 2x zo groot was als dat van jou. (geldt alleen voor de amandelmeel). Nou valt het nog mee met de koolhydraten, mijn man mag 60 gr per dag, dus hij komt nog niet in de problemen hoor, maar het viel mij op, dus dat vroeg ik mij af. Ik ben voornamelijk blij dat het zo goed vult, want ik heb snel weer honger. Ze zeggen, ga dan juist koolhydraatarm eten, door meer eiwitten heb je voller gevoel. Nou bij mij werkt het niet, ik heb gelijk na het eten alweer honger. Misschien dat andere mensen dit ook herkennen. Snel honger. Behalve met deze taco’s. Love it!

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Uiteraard valt alle vulling eruit dat is altijd zo bij taco’s 😉 Vandaar dat de saus ook tot aan je oren zit. Ja er zit enorm veel verschil in amandelmeel. Altijd de hoeveelheden van het etiket (je eigen merk) aanhouden! Inderdaad zouden voldoende eiwitten en vetten moeten zorgen voor een verzadigd gevoel. Net als als langzaam eten en goed kauwen. Dus voedsel waar je ook echt op moet kauwen is ook aan te raden, niet van die babyhapjes.

  • Marianne

    Super deze recepten….. Maar hoe is onderstaande tekst in jullie recept geslopen?…….
    ? Net boven ‘Bewaren’
    ‘Oh, wat een waardeloos dieet is het toch ook, ik denk dat ik het maar opgeef. Dit is echt niet te doen joh…’

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Dat heet humor. Het is bedoeld om een glimlach om de mond van de lezer te toveren. Want uit onderzoek is gebleken dat lachen gezond is! En gezonde mensen hebben een leuker leven 😉

  • mar

    hallo, lees veel gerechten met lijnzaad, zo ook deze. is dat ook te vervangen door hennepzaad? ik kan nl. niet tegen lijnzaad maar wel tegen hennepzaad.:-) hoor graag

  • Elisabeth

    Ik vond t best lastig om ze dun genoeg te krijgen..maar aan het einde lukte het. Toch zijn ze best heel machtig. Zou je de psilliumvezels kunnen weglaten? Dat het dan iets minder zwaar valt?

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Als het deeg te stug is wat dunner maken met een drupje water of olie. Wat betreft de vezels. Die absorberen heel veel vocht, en maken de tortilla flexibel, dus die zou ik niet zomaar weglaten.

      • Elisabeth

        Ok..ze waren op zich niet stug hoor. Ik zal denk ik nog harder mijn best moeten doen met uitrollen 🙂 Ik haalde bij lange na echt niet de 14 stuks.

  • Janneke

    Ik heb de tortilla’s en nachochips gemaakt. Ga ik zeker vaker doen. Het was makkelijk en smaakte goed. Ik heb nog 4 tortilla’s in de vriezer. Snel weer eten dus. Bedankt voor dit recept.