Voor zowel de koolhydraatarme tortilla, de tacobakjes’s en de koolhydraatarme nachochips gebruik je hetzelfde basisdeeg. En het leuke is dat je het deeg heel lang goed kunt houden, minstens een week in de koeling of nog langer in de diepvries. De tortilla’s kunnen zo vanuit de diepvries in je koekenpan. Echt een uitkomst op haastige dagen. Je maakt 1 basisdeeg voor steeds een andere vorm in combinatie met verschillende vullingen. Alle suggesties vind je hieronder zo kun je minstens vier verschillende gerechten op tafel met dit deeg, hetzelfde maar toch heel anders! Het is een lange tekst met veel tips geworden, als je daar geen zin hebt scrol je direct door naar het recept. Maar dan moet je helemaal zelf het wiel uitvinden. We haalden 12 tortilla’s uit het recept, dan bevatten ze 0.9 gram koolhydraten per stuk.
Basisdeeg voor verschillende uitvoeringen
Een klassieke ronde koek, de perfect flexibele koolhydraatarme tortilla, of als geinig tacobakje of klassieke taco. Allemaal ideaal om te vullen voor een lunch of hoofdmaaltijd, met bijvoorbeeld (vega) gehakt, groente, sla en guacamole, Snijd de restjes tortilladeeg in driehoekjes en bak ze krokant als koolhydraatarme nachochips! Geweldige snack met een dipsaus, of wat dacht je van salsa en gesmolten kaas uit de oven, onweerstaanbaar nommienom!!
Moeilijk om te maken is het niet, het uitrollen en uitsnijden etc. is wel een leuk knutselklusje. Misschien kan je gezellig de (buur-, of klein) kinderen inhuren om je mee te helpen? Gezellig en leerzaam voor ze; oh nee fout… dat heet quality time tegenwoordig! Ze willen vast wel hun zelfgemaakte nachochippies opeten erna?
Het basis deegrecept is ruim voldoende voor 12 koolhydraatarme tortilla’s van ongeveer 18 cm. Maak je ze extra dun dan haal je er minstens 14 tortilla’s uit. Ik maakte van dit deeg 2 rollen met verschillende kruidenmengsels. Van 1 rol (helft van het beschreven deeg dus) maakte ik 4 flexibele koolhydraatarme tortilla’s van 18 cm, 2 leuke tacobakjes én de nachochips, zie foto’s. De andere rol bewaarde ik verpakt in folie in de koelkast voor later.
Ombouwen van recepten
Dagelijks krijg ik vragen over hoe zus of zo te vervangen is. Het spreekt voor zich dat bij alle vervangingen ook de smaak en structuur wijzigt, vaak moet je de hoeveelheid vocht of vet ook aanpassen. Dat betekent dat een recept helemaal omgebouwd dient te worden, dan moet je ermee experimenteren en waarschijnlijk daarna nog een en ander aanpassen. Dat is de reden dat ik altijd voorzichtig ben met adviezen voor vervangen. Mocht je met dit recept willen experimenteren (op eigen risico), lees dan vooral verder.
Ingrediënten vervangen
- 1 eetlepel chiazaad + 45 ml water vervangen door 1 ei (dus minder water gebruiken)
- 1 el hele psylliumvezels vervangen door ½ el gemalen psylliumvezels
- amandelmeel vervangen door evenveel lijnzaadmeel (zelf malen)
- 30 gram kokosmeel vervangen door 60 gram amandelmeel of 60 gram lijnzaadmeel.
- Algemeen: voeg amandelmeel of lijnzaadmeel toe als het deeg te nat is. (1 tl tot 2 el)
Meten en wegen
Gebruik altijd een nauwkeurige weegschaal en een setje maatscheppen voor het meten van ingrediënten, een gewone lepel uit de bestekla heeft niet de juiste inhoudsmaat. De hoeveelheden die in dit recept staan zijn ietsje anders dan in het oorspronkelijke recept, maar dit is precies zoals ik het afgewogen en gemeten. Als je op mijn ingrediënten klikt zie je precies wat ik gebruik.
Vullingen
Serveer de tortilla’s, taco’s of chips met wat je zelf maar lekker vindt, ik geef je hier wat suggesties…
- KLASSIEK: (vega) gehaktsaus van ui, knoflook, gehakt, tomatensaus, paprikapoeder en komijn. Erbij vers gesneden ijsbergsla, tomaat, komkommer, klein beetje mais, zure room en guacamole!
- VEGA: blokjes courgette, groene paprika, munt, kervel, limoensap en feta
- VIS: zalm (vers of uit blik) met citroen en verse peper. Salsa van (klein) stukje mango, avocado, citroenrasp, ui, rood pepertje, verse peterselie en olijfolie. Erbij zachte gemengde sla en zure room.
- KIP: (vega) kipblokjes in curry, met verse koriander, limoen en rode paprika.
Nachochips
- met salsa en kaas uit de oven. Maak een salsa/saus van gebakken ui, knoflook, fijngesneden paprika en tomatensaus. Voeg extra oregano, rode peper en zout toe. Doe de saus in een een ovenschaal en steek de nachochips er rechtop in, bestrooi met kaas, zet onder een hete grill tot de kaas gesmolten is.
Oh, wat een waardeloos dieet is het toch ook, ik denk dat ik het maar opgeef. Dit is echt niet te doen joh…
Bewaren koolhydraatarme tortilla deeg
Je kunt het ongebakken deeg voor deze koolhydraatarme tortilla ongeveer een week in de koelkast bewaren, verpak het strak in plasticfolie! Of vries ze als tortilla’s in, doe er dan wel bakpapier tussen. Ze kunnen vanuit de diepvries zo de -ingevette- pan in. Lekker makkelijk!
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je koolhydraatarme tortilla of nachochips
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Koolhydraatarme tortilla, taco of nachochips!
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 125 g lijnzaad, gemalen tot meel
- 20 g chiazaad, gemalen tot meel
- 110 g amandelmeel
- 30 g kokosmeel
- 10 g psylliumvezel, < klik voor info
- ½ tl zout, of meer naar smaak
- ½ tl kerrie, of zie suggesties
- ½ tl komijn
- ¼ tl kurkuma
- snufje chilipoeder
- 240 ml water, lauw
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
Deeg maken
- Maal het lijnzaad en chiazaad in een koffiemolen (of vijzel) tot meel. Meng dat met amandelmeel, kokosmeel, psylliumvezels, zout en specerijen in een kom. Zie suggesties onder.
- Kneed 2 minuten met het lauwe water tot een soepel deeg. Maak er 2 rolletjes van en wikkel het deeg in folie en laat het 1 uur rusten in de koelkast. NB: ik gebruik psylliumvezels, het hele schilletje dus, dat maakt de tortilla compact en flexibeler dan de vermalen schilletjes.
- Snijd een rol in 6 stukken. Slinger een hand even onder de kraan door en kneed elk stukje nog even een beetje door met een vochtige hand. Leg een stukje deeg tussen twee kunststof bakmatten, druk het deeg een beetje plat, en rol uit met een deegroller tot een dunne lap. Trek het bovenste vel er voorzichtig af. Snijd er m.b.v. een rond bordje van ca. 18 cm. een tortilla uit. Maak op deze manier 6 ronde tortilla’s. Bewaar tot bakken met bakpapiertjes tussen elke tortilla. Van de resten maak je nog 4 tortilla’s of vorm daar één plak van en snij er driehoekige nachochips uit. Voor deeg-bewaartips zie de tekst boven (website KoolhydraatarmRecept.nl).
Smaak suggesties. Hou je van pittiger pittiger of mild? Smaken verschillen tenslotte.
- -1 tl gerookt paprika poeder (pimentón), peper en een snufje chili poeder of
- -½ tl uienpoeder en ½ tl gedroogde knoflook of
- – ½ tl kerrie, ¼ tl komijn en ¼ tl kurkuma (koenjit) of
- -1½ tl Italiaanse kruiden en ½ tl citroenrasp -een lepel groene of rode pesto
UITVOERINGEN
Platte tortilla (flexibel)
- Bak de tortilla’s in een koekenpan met wat ghee of kokosolie op matig vuur ongeveer 2 minuten aan elke kant tot ze lichtbruin zijn. Houd ze flexibel voor mooie tortilla’s. Bewaar ze (ongeveer een dag of 5) luchtdicht in een bakje om te voorkomen dat ze uitdrogen.
Tortilla bakjes
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C. Leg een ongebakken tortilla over een klein hittebestendig kommetje, een ramekin bijvoorbeeld. Vouw de randen zo dat je een mooi bakje krijgt. Bak ongeveer 10-15 minuten tot de bovenkant lichtbruin is.
Taco's
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C. Knip bakpapier op maat en leg de tortilla's erop. Hang ze zo over je ovenrooster zodat ze breed genoeg zijn om te kunnen vullen! Bak 5-8 minuten tot ze krokant zijn.
Nachochips
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C. Rol het deeg uit en gebruik een mes om driehoekige nachochips te snijden, smeer ze in met wat olie en bak ze op bakpapier 10-15 minuten in de oven of langer tot ze krokant zijn. Lekker met salsa en gesmolten kaas, zie bij vullingen, of gewoon als chips met een lekkere dipsaus zoals guacamole of heksenkaas.
NB: het is een vezelrijk recept, dus voldoende -water- bij drinken. 2 glazen is niet overdreven. Eet smakelijk en stuur vooral jullie foto's in via Facebook, lijkt me heel geinig om te zien!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Anna ik heb ze al eens eerder gemaakt maar ik heb hier in Hongarije geen amandelmeel meer wel walnotenmeel gevonden zal ik dat maar gewoon proberen dan??
Als ik het vervang door lijnzaadmeel neemt het toch wel veel meer vocht op?
Dank weer Francisca fijn weekend.
Ik zou walnotenmeel proberen, al zal de smaak wel iets anders zijn uiteraard. Veel plezier daar!
O ik zag dat ik het voor de eerste keer 1 jaar geleden alweer gemaakt had wat fijn dat je ook altijd zo snel reageert ik heb heel veel lievelings recepten in een notebook getypt als ik dan geen internet hebt lekker makkelijk heel veel dus intussen dank jullie wel
Eindelijk deze is gemaakt mijn man ook weer blij ze waren zeer smaakvol
Ik heb de wraps al een aantal keren gemaakt, het is een erg lekker recept. Alleen is er nog een tip hoe ze minder snel scheuren of uit elkaar vallen? Of maak ik ze gewoon te dun?
Ietsje meer vocht toevoegen zodat het deeg echt flexibel blijft? En als je denkt dat ze te dun zijn inderdaad ietsje dikker laten. Kijk ook even naar de fotoserie.
Vandaag voor de eerste keer gemaakt en erg goed gelukt. Ze zijn heerlijk van smaak en leuk om te maken (ook niet onbelangrijk 😂). Hier geen kant en klare tortilla’s meer, ik ben helemaal om. Dankjewel voor dit lekkere recept weer😋😁
Wij hebben deze vandaag gemaakt,ze zijn veel lekkerder als gewone tortilla’s was daar geen liever hebber van, maar we hebben vandaag genoten, licht nog een rol in de vriezer dus gauw weer eten. Dank je wel voor dit heerlijke recept.
Grappig toch? Het leuke van dingen zelf maken dat je het aan kunt passen aan je eigen smaak!
Ik heb ze gisteren gemaakt. Ze zijn supergoed gelukt! Ik moest ze wel langer bakken dan 10 minuten om ze krokant te krijgen; ik denk zelfs bijna 20 minuten. Volgende keer ga ik er eens wat kruiden over doen bij het bakken.
Weeral bedankt voor dit goede recept!
Hoi Astrid,
Dat blijft lastig met oventijden en instellingen. Elke oven werkt toch weer net ff anders. En ik hou zelf helemaal niet van donker gebakken randjes, dus ik ben altijd voorzichtig met bakken. Maar het gaat er om dat je het zelf doet zoals je het hebben wilt. Als dat dan iets langer moet bakken is dat zo, toch? Geniet!
Je schrijft dat je er 12 uit haalt, maar je moet het deeg in 6 stukken verdelen. Zie ik nu wat over het hoofd?
Het klopt hoor, zoals op de foto’s te zien en in de tekst uitgebreid is beschreven. Het zijn namelijk twee rollen deeg. Ik heb het in de recepttekst toegevoegd. Nu is het vast helemaal duidelijk.
Tortilla’s gemaakt. Geweldig en erg lekker! Goed gelukt ook.
Is lijnzaad vervangbaar voor iets anders? Bv. een ander zaad?
Ik kan er écht niet tegen.
Lijnzaad heeft ook bindende eigenschappen, houd daar wel rekening mee als je het gaat vervangen. Eventueel een snufje meer psyllium toevoegen
Hoi Anna-Karina, allereerst hartstikke bedankt voor alle recepten die je wilt delen. Ik ben volop aan het experimenteren. Met het tortilladeeg had ik moeite. Het is bij mij heel breekbaar gebleven. Hoe krijg je een samenhangend deeg ?
Meer vocht toevoegen tot het flexibel is, lijkt me? Je hebt je wel secuur aan het recept gehouden neem ik aan? Zoiets als psylliumvezel kun je echt niet weglaten dat is essentieel voor de samenhang.
Ik heb vandaag de tortilla’s gemaakt en ze zijn goed gelukt! En erg lekker!
Ik heb ze ook geprobeerd voor de eerste keer. Ze smaakte wel goed, maar de tortilla’s waren niet echt flexibel. En alle ingrediënten precies aangehouden. Ze breken snel en misschien moeten ze nog dunner maar dan krijg ik ze niet van de matjes af. Ze plakken dan erg en gaan kapot. Ik moet nog erg aan de andere smaken wennen.
Je kunt op de foto’s precies zien hoe flexibel ze bij mij zijn. Misschien heb je een ander merk of soort psylliumvezel gebruikt? Als je op de ingrediënten klikt zie je precies wat ik gebruik.
Mijn man en ik vinden dit recept echt heel lekker. Ik had er taco’s van geprobeerd te maken, maar ik ben nog zoekende met de vorm, want mijn man had last van dat de vulling eruit viel, volgende keer maak ik bakjes. Ik had wel een vraag, zit er misschien verschil in soorten amandelmeel? Want ik vul op de app van het voedingscentrum altijd alle aantallen in ivm de koolhydraat inname, maar jouw aantal koolhydraten van het amandelmeel komt niet overeen met het voedingscentrum. Voedingscentrum had een getal dat 2x zo groot was als dat van jou. (geldt alleen voor de amandelmeel). Nou valt het nog mee met de koolhydraten, mijn man mag 60 gr per dag, dus hij komt nog niet in de problemen hoor, maar het viel mij op, dus dat vroeg ik mij af. Ik ben voornamelijk blij dat het zo goed vult, want ik heb snel weer honger. Ze zeggen, ga dan juist koolhydraatarm eten, door meer eiwitten heb je voller gevoel. Nou bij mij werkt het niet, ik heb gelijk na het eten alweer honger. Misschien dat andere mensen dit ook herkennen. Snel honger. Behalve met deze taco’s. Love it!
Ik heb verderop op de site het antwoord al gevonden tussen andere reacties. Bedankt voor deze mooie site!
Uiteraard valt alle vulling eruit dat is altijd zo bij taco’s 😉 Vandaar dat de saus ook tot aan je oren zit. Ja er zit enorm veel verschil in amandelmeel. Altijd de hoeveelheden van het etiket (je eigen merk) aanhouden! Inderdaad zouden voldoende eiwitten en vetten moeten zorgen voor een verzadigd gevoel. Net als als langzaam eten en goed kauwen. Dus voedsel waar je ook echt op moet kauwen is ook aan te raden, niet van die babyhapjes.
Super deze recepten….. Maar hoe is onderstaande tekst in jullie recept geslopen?…….
? Net boven ‘Bewaren’
‘Oh, wat een waardeloos dieet is het toch ook, ik denk dat ik het maar opgeef. Dit is echt niet te doen joh…’
Dat heet humor. Het is bedoeld om een glimlach om de mond van de lezer te toveren. Want uit onderzoek is gebleken dat lachen gezond is! En gezonde mensen hebben een leuker leven 😉
hallo, lees veel gerechten met lijnzaad, zo ook deze. is dat ook te vervangen door hennepzaad? ik kan nl. niet tegen lijnzaad maar wel tegen hennepzaad.:-) hoor graag
Hennepzaad is een ander soort zaad, zachter en vetter. Dus het resultaat zal zeker anders worden. Maar waarom probeer je het niet gewoon?
Ik vond t best lastig om ze dun genoeg te krijgen..maar aan het einde lukte het. Toch zijn ze best heel machtig. Zou je de psilliumvezels kunnen weglaten? Dat het dan iets minder zwaar valt?
Als het deeg te stug is wat dunner maken met een drupje water of olie. Wat betreft de vezels. Die absorberen heel veel vocht, en maken de tortilla flexibel, dus die zou ik niet zomaar weglaten.
Ok..ze waren op zich niet stug hoor. Ik zal denk ik nog harder mijn best moeten doen met uitrollen 🙂 Ik haalde bij lange na echt niet de 14 stuks.
Ik ben zo blij dat ik je website heb gevonden en vooral dit recept! Ga dit zeker maken volgend weekend 🙂
Ik heb de tortilla’s en nachochips gemaakt. Ga ik zeker vaker doen. Het was makkelijk en smaakte goed. Ik heb nog 4 tortilla’s in de vriezer. Snel weer eten dus. Bedankt voor dit recept.
Blij, hartstikke blij ben ik met jou en je schitterende recepten.
Dank daarvoor
Peter
Leuk om te horen Peter!