koolhydraatarme tomatenmuffins

Koolhydraatarme tomatenmuffins

Grappig hè, die slurfjes eraan? Hoe dat komt? Geen idee! Maar het is wel een extra leuk gezicht. Van echt goede koolhydraatarme brood-achtigen kunnen we nooit genoeg recepten hebben. Deze versgebakken koolhydraatarme tomatenmuffins kun je beleggen, maar eigenlijk is dat niet eens echt nodig want ze smaken op zich al verrukkelijk! Lekker hartig door de gedroogde tomaatjes (op olie), Parmezaanse kaas en het kruidenzout. Ze zijn goed voedzaam en een muffin bevat met onze ingrediënten toch maar 1.75 gram koolhydraten.  Ik heb 10 muffins gemaakt in een muffinvorm met siliconen inzetvormpjes. Ideaal qua vorm en ook perfect passend bij de smaak, want zo’n muffin geeft net wat meer een luxe gevoel dan ‘ordinaire’ sneetjes koolhydraatarm brood. Mocht je liever een heel broodje bakken kan dat natuurlijk ook prima. Dan zou ik wel 2x het recept nemen en zelf even goed de baktijd in de gaten houden, die zal mogelijk iets langer zijn.

Topbroodje & bewaren

Hoewel in de koolhydraatarme tomatenmuffins amandelmeel verwerkt is, proefje dat eigenlijk helemaal niet terug. Dat was ook de eerste opmerking die mijn heer Hans maakte toen hij moest proeven. De tomatenmuffins waren nog warm en hij vond ze geweldig! Totaal geen droog mondgevoel en ook de soms wat sponzige structuur van psylliumvezels ontbreekt. Echt een topbroodje dus! We zijn blij met deze heerlijke toevoeging aan ons arsenaal van broodachtigen. Ik heb ze per twee in een ziplockzakje gedaan. Een deel om in te vriezen en daarnaast een viertal, voor de komende dagen, in de koelkast gelegd. Omdat er geen conserveermiddel in dit brood zit bewaar je ze het beste koel. Zo’n 3 dagen moet wel lukken.

Ook lekker:

koolhydraatarme tomatenmuffins

koolhydraatarme tomatenmuffins

koolhydraatarme tomatenmuffins

Zo maak je koolhydraatarme tomatenmuffins

Laat je het even weten nadat je dit gemaakt hebt? Dat kan bijvoorbeeld in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest met #KoohydraatarmRecept Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank!


koolhydraatarme tomatenmuffins

Koolhydraatarme tomatenmuffins

door Anna-Karina van Denderen
Deze versgebakken koolhydraatarme tomatenmuffins kun je beleggen, maar eigenlijk is dat niet eens echt nodig want ze smaken op zich al verrukkelijk! Lekker hartig door de gedroogde tomaatjes (op olie), Parmezaanse kaas en het kruidenzout.
4.67 van 3 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Bijgerecht, Lunch, Ontbijt
Keuken: Amerikaans N/Z
Trefwoord: brood & crackers, hartig ontbijt
Voorbereiden: 10 min
Koken: 30 min
Rusttijd: 20 min
Totale tijd: 1 uur

Voedingswaarden

Per muffin
Calorieën 220.61 kcal
Koolhydraten 1.75 g
Eiwit 9.71 g
Vet 18.57 g
Vezels 4.39 g

Uit recept

10 muffins

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Ingrediënten

Erop

Bereiden

Is je baksel groen of paars geworden?
  • Groen: dan heeft het bakpoeder gereageerd met zonnebloem- of pompoenpitten. Iets zuurs, zoals citroensap of azijn toevoegen kan helpt.
    Paars: dan heb je niet uitsluitend de vezels (husk) gebruikt, maar ook de gemalen kern van het vlozaad. Of de vezels zijn niet helemaal zuiver en bijvoorbeeld gemengd met inuline.
    De smaak van die groene of paarse broodjes is wel normaal en je kunt het gewoon eten. Maar het ziet er wel vreemd uit….
Deeg/beslag
  • Vet een muffinvorm in of gebruik siliconen inzetvormpjes. Snijd eerst voor de vulling de tomaatjes grof en rasp de kaas.
  • Meng dan de eieren met Griekse yoghurt, amandelmeel, kokosmeel, psylliumvezels, bakpoeder en selderijzout tot iets tussen deeg en beslag in. Schep de gesneden tomaatjes en de geraspte kaas erdoor. Verdeel het mengsel over 10 muffin holtes en leg bovenop elke muffin een halve walnoot, druk lichtjes aan. Laat de muffins nu minstens 20 minuten rusten.
  • Verwarm na 10 minuten de heteluchtoven voor op 160 ° C.
Bakken
  • Bak de muffins 30 minuten of tot ze goudgel kleuren en gaar zijn.
  • Laat de muffins 10 minuten afkoelen buiten de oven en haal ze dan uit de vorm. Eet smakelijk!
  • Kan ongeveer drie dagen in de koelkast worden bewaard of ingevroren tot 3 maanden.
Brood?
  • Mocht je liever een heel broodje bakken kan dat natuurlijk ook prima. Dan zou ik wel 2x het recept nemen en een niet te grote broodvorm.
Voor psylliumvezels geldt: maximaal 15 gram op een dag. Bovendien extra bij drinken, anders werkt het beslist verstoppend. Zo'n 2 glazen water bij 1 broodje is echt niet overdreven!

    © Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

    Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

    Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

    Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!



    (Gezien 1.654 keer, 5 vandaag)

    Een reactie plaatsen

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Lekker recept? Geef sterren!




    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    5 reacties op “Koolhydraatarme tomatenmuffins”