Crackers en toastjes kunnen eigenlijk niet ontbreken in welk menu dan ook. De crackers kun je makkelijk beleggen als ontbijt of meeneem lunch. En toastjes zijn natuurlijk beslist noodzakelijk op de snacktafel. Omdat rozemarijn een van mijn favoriete smaken is maakte ik deze krokante koolhydraatarme toastjes met rozemarijn. Rozemarijn heeft een typische, snel overheersende smaak. Maar, mocht je zelf meer van mildere kruiden houden, dat zou zo maar kunnen tenslotte…, neem die dan! Het kunnen verse kruiden zijn, zoals tijm, oregano en bieslook of je neemt gedroogde kruiden. Italiaanse kruiden geven natuurlijk ook een perfect smakend toastje voor al je hartige beleg of smeersels. Het gaat er uiteindelijk om dat jij de dingen eet die passen in jouw leven en bij jouw smaak.
Koolhydraatarme toastjes of crackers?
Wat is eigenlijk het verschil tussen koolhydraatarme toastjes of crackers? Wat mij betreft ligt dat vooral aan het formaat en het tijdstip dat ze gegeten worden. Een toastje is kleiner en eet je eerder als tussendoortje. Als een krokant hartig koekje met of zonder beleg. Een cracker daarentegen mag wel wat groter zijn en eet je met beleg erop tijdens een maaltijd. Onze koolhydraatarme toastjes met rozemarijn zijn gemaakt voor de borreltafel bij de heerlijke hummus van geroosterde bloemkool. Maar wat mij betreft eet je ‘m gewoon bij je ontbijt met een roereitje, want dat smaakt namelijk ook super lekker!
Bewaren & voedingswaarde
Dit recept maakt een plak van 25 x 25 cm, daar haalde ik 36 vierkante toastjes uit. Mooi dun uitrollen geeft het meest krokante resultaat. Lichtbruin en goed droog gebakken blijven ze lekker crunchy. Bewaar de koolhydraatarme toastjes met rozemarijn in het donker in een goed afgesloten glazen pot buiten de koelkast, een keukenkastje is prima. Worden ze toch nog een beetje zachter? Dan nog eventjes oppiepen in de oven vlak voor consumptie!
Het hele recept bevat 738.2 kcal, Koolhydraten 5 g, Eiwit 32.2 g, Vet 63.7 g en Vezels 10.5 g. Dat is nog geen 0.15 g koolhydraten per stuk. Euhm… 0.1388888888888889 om precies te zijn. (past dat in je app?)
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je koolhydraatarme toastjes met rozemarijn
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Koolhydraatarme toastjes met rozemarijn
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 1 ei-eiwit, van 1 M ei (30 g)
- 100 g amandelmeel
- 1 el sesamzaad, (7 g)
- 3 takjes rozemarijn, naar smaak (vers gesneden of gedroogd)
- 1-2 tl paprikavlokken, of chilivlokken naar smaak
- peper en zout
- grof zout, voor bovenop
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Verwarm de heteluchtoven voor op 175 °C en haal de bakplaat eruit.
- Meng alle ingrediënten goed door elkaar en vorm er een deegbal van. Als je van pittig houdt neem je chilivlokken in plaats van de paprikavlokken. Breng het deeg goed op smaak met peper en zout.
- Leg de deegbal op een bakvel en duw uit tot een vierkant. Leg er een tweede bakvel bovenop en rol uit met een deegroller tot ongeveer 1-2 mm. (25 x 25 cm), hoe dunner hoe krokanter!
- Haal het bovenste vel eraf en vouw de randen van het onderste bakvel (met deeg en al) terug. Strijk er vervolgens met je hand overheen zodat je een mooie rechte lap kunt vormen. Geef alvast de vorm van 36 snack toastjes aan met de stompe kant van een mes. Of steek er vormpjes uit. Maal er wat zeezout over en rol lichtjes na met een deegroller.
- Bak 7-10 minuten in de oven, dat is ook afhankelijk van hoe dik of dun je ze maakte! Laat ze afkoelen en breek de toastjes voorzichtig op de aangegeven snijranden.
- Houd ze in de gaten, want het kan opeens hard gaan. Bak de koolhydraatarme toastjes met rozemarijn niet te donker. Beter op iets lagere temperatuur en wat langer, dan te snel! Ik haal zelf de lichtbruine eruit en bak de te bleke nog een paar minuten langer.
Tips
- Heerlijk als snack, met een pittig smeersel of als voorgerecht met tapenade. Of bij een kop kruidige uiensoep!
Bewaren
- Dit recept maakt een plak van ca. 25 x 25 cm, goed voor 36 vierkante toastjes. Bewaar de koolhydraatarme toastjes met rozemarijn in het donker in een afgesloten glazen pot buiten de koelkast, een keukenkastje is prima. Worden ze toch nog een beetje zachter? Dan nog even oppiepen in de oven vlak voor consumptie!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Ik heb deze toasties gemaakt en wat waren ze lekker! Misschien wel lekkerder dan toasties uit de winkel. Heerlijk. Dit ga ik vaker maken.
Hi kan ik ook toastjes bij jullie bestellen koolhydraat arm met rozemarijn ? Groet Hélène
Nee Helene helaas voor je. Wij hebben ons handen al vol aan alles wat bij deze recepten komt 😉 Wij zetten de mensen graag zelf aan het werk, dat is namelijk heel erg bevredigend!
🙂 Succes, je kan het!
Heerlijke toastjes! Heb ze al een paar keer gemaakt.
Wat een feest, zulke lekkere toastjes. Ze zijn mooi dun en knapperig geworden. Heerlijk met een stukje kaas.
Bedankt voor het recept.
Weer zo’n fantastisch recept! Wat een heerlijke knapperige toastjes. Ik heb er de bloemkool hummus bij gemaakt, een fantastische combinatie 😋
Ik heb deze vanavond gemaakt, morgen komt mijn dochter borrelen. Ze zien er lekker uit, met vitello tonato salade of gerookte zalm. Smullen!!!!
Erg lekker maar niet heel krokant. Hadden ze toch nog wat langer in de oven gemoeten misschien? Maar we eten ze wel lekker op hoor. Dank je wel voor het recept.
Ze horen wel krokant en droog te zijn. Inderdaad wat langer bakken, zijn ze wel dun genoeg?
Heerlijk, volgende keer maak ik een dubbel portie! Heb mij moeten inhouden om het niet zelf allemaal in een keer (samen met mijn man) op te eten. Als er gasten zijn, is dit portie te klein!
Mijn ei was groter dan 30gr. Maar dat was geen probleem. Heb er maanzaad er bij gedaan.
Qua koolhydraten kun je er best aardig wat van eten hoor…
Ze zijn heerlijk. Ik smeer de crackertjes voor ze in de oven gaan nog in met een beetje eidooier. En rol ze echt uit tot zo dun mogelijk. Heteluchtoven zou ik niet hoger zetten dan 145-150 graden. Minuut of 8.
Wij geven de beschrijving zoals bij ons recept past. Als je ze ‘zo dun mogelijk’ rolt moet je er wel naast blijven staan, te dunne crackers verbranden nog makkelijker 😉
Wat een goed recept! Dank voor jullie handige aanwijzingen om een mooi vierkant te maken en het zout even in te rollen.
Moet je het eiwit eerst schuimig kloppen
Nee zeker niet, gewoon zoals er staat: “Meng alle ingrediënten goed door elkaar en vorm er een deegbal van“. Kijk ook maar even naar de fotoserie.