In de tijd dat ik heel af en toe nog weleens kookte uit een pakje of een zakje (eind vorige eeuw) was dat bijvoorbeeld een wereldgerecht uit een doos, zoals Japanse teriyaki. Destijds maakte ik de teriyaki niet met de door Knorr voorgestelde biefstuk maar met vegetarische quorn stukjes. Best makkelijk als ik laat thuis kwam van mijn studie of stage. Die wereldgerechten uit een doos zijn, zo lees ik net, “voor mensen die dol zijn op lekker eten en graag nieuwe gerechten ontdekken”. Ja dûh, wie herkent zichzelf daar nu niet in? Alleen die koolhydraten en toevoegingen smeken om een betere homemade koolhydraatarme versie! Deze zonder pakjes of zakjes gemaakte malse, koolhydraatarme teriyaki van zalm vind ik nog lekkerder. Bovendien is het net zo snel klaar als de kant-klaar-versie uit een doos, da’s fijn toch? Reken per portie 0.53 gram koolhydraten plus voor de zalm en 0.47 gram khd voor de groente. Totaal 1 gram koolhydraten per portie.
Teri watte? Teriyaki!
Jakkie? Nee lekker! Teriyaki (Japans: 照り焼き, テリヤキ) is een Japanse kooktechniek, waarbij stukken vis of vlees worden gemarineerd en geroosterd of gebakken (yaki). Tijdens de bereiding wordt het vlees steeds bestreken met de saus, waardoor het een speciaal glanzend laklaagje (teri) krijgt. De originele Japanse teriyakisaus wordt gemaakt van onder andere sojasaus, suiker en rijstwijn. De kant-en-klaar teriyakisaus van Conimex bevat: water, sojasaus, suiker, rijstwijn, dextrose, ananaspoeder, gemodificeerd zetmeel, aroma, zout, conserveermiddel E202 en gemberextract. Zoals gezegd: dat behoeft enige aanpassing voor onze koolhydraatarme teriyaki.
Koolhydraatarme teriyaki van…
Vandaag neem ik voor de teriyaki mooie moten zalm, maar je kunt van alles gebruiken. Biefstuk, kipfilet, gamba’s, tonijn of vegetarisch met stukjes quorn of tofu, allemaal prima eiwitbronnen. Voor de saus gebruik ik in plaats van een lading normale suiker de suikervrije honing van Steviala, die is perfect voor deze koolhydraatarme teriyaki! Als je van pittig houdt, doe er dan vooral een stuk rode peper bij. Wegens verbrandingsgevaar gebruik ik geen verse knoflook of verse gember maar de poedervarianten.
Maak je een koude teriyaki dipsaus, dan is het wel veel lekkerder om er verse knoflook en gember door te doen. Je kunt de teriyaki of in de oven bereiden of in een grill- of koekenpan. Ik doe er wat oesterzwammen en zeekraal bij. Zeekraal is van zichzelf al zout, je hoeft verder dus geen zout toe te voegen, en doet de smaak van de zalm en oesterzwammen perfect uitkomen.
Erbij…
De koolhydraatarme teriyaki is niet alleen lekker te combineren met bloemkoolrijst of Zero noedels (als je die eetbaar vindt) maar ook paksoi, peultjes of gemengde, knapperige wokgroente zijn heerlijk erbij.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je deze malse koolhydraatarme teriyaki
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Teriyaki, van zalm
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 600 g zalm, 4 moten
Teriyakisaus
- 1 el water
- 2 el sojasaus, tamari
- 1 el citroensap
- 1 el sesamolie
- 1 el honingvervanger
- ½ tl gemberpoeder
- ½ tl knoflookpoeder
- peper
Groente erbij (optioneel)
- 150 g oesterzwammen
- klontje roomboter
- 50 g zeekraal
- 1 el sesamzaad, geroosterd
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
Teriyakisaus
- Breng het water met sojasaus, citroensap, sesamolie, Sweet bee (suikervrije honing), gemberpoeder, knoflookpoeder en peper in een pan met dikke bodem zachtjes aan de kook. Laat de teriyakisaus zo iets indikken. Dikker dan water maar dunner dan stroop.
Zalm marineren
- Wentel de moten zalm rondom door de teriyakisaus en laat voor een extra intensieve smaak 10 minuten marineren in de koelkast.
Groente
- Verwijder ondertussen de houtige uiteindes van de zeekraal en scheur de zwammen in smalle reepjes. Roerbak de oesterzwammen op hoog vuur zonder olie of boter, houd ze in beweging tot ze beetgaar zijn. Roer er dan een klontje roomboter door en zet apart. Smoor, in dezelfde pan, de zeekraal kort in wat sesamolie. Zet ook apart.
- Rooster het sesamzaad in een droog pannetje.
ZALM BAKKEN (oven of pan)
Oven
- Verwarm de heteluchtoven op 180 °C. Bak de zalm ongeveer 15 minuten, elke 5 minuten bestrijken met de teriyakisaus.
Grill- of koekenpan
- Grill of bak de zalm aan beide zijden gaar in 7-10 minuten, tussendoor bestrijken met de teriyakisaus..
Serveren
- Warm vlak voor het serveren de oesterzwammen samen met zeekraal nog even door en doe over op een schaal. Schik de moten gebakken zalm erop en bestrooi met geroosterd sesamzaad.
- Lekker te combineren met bloemkoolrijst of Zero noedels (als je die eetbaar vindt), paksoi, peultjes of gemengde knapperige wokgroente zijn ook altijd lekker.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Heerlijk de teriyaki van zalm. Erbij de citroenboontjes. Twee heerlijke recepten die hier zeker vaker gegeten zullen worden!
Een heerlijk recept deze teriyaki van zalm. Erbij de citroenboontjes met munt en amandel, twee top recepten die zich goed laten combineren. Dank jullie wel!
Heerlijk deze teriyaki zalm met chinese kool (ze hadden geennpaksoi) en bloemkoolrijst (gewone rijst voor man lief) Ik vond t een hoop werk maar resultaat is heerlijk.
Hallo, kan ik de normale Kikkoman sojasaus gebruiken of moet dat die glutenvrije zijn?
Jahoor dat kan prima Hanna
Waarom poeders uit een potje, verse knoflook en verse gember heel fijn snijden fgaat toch ook prima?
Dat staat in de tekst uitgelegd toch?
ik kom het niet tegen !
Het staat er toch echt: “Wegens verbrandingsgevaar gebruik ik geen verse knoflook of verse gember maar de poedervarianten.”
Het is in ieder geval erg lekker. Verbranden heeft vooral te maken met een te hoge ovenstand. Ik volg hierin de tip van de lokale visspecialist. Zalm even minuutje rondom bakken in een goed hete pan. Daarna een kwartiertje in de oven op ca. 90 gr anders wordt de zalm droog en wit en taai! Recept staat voor vanavond weer op het programma, nu een combinatie met spinazie.
Hoi Koos,
Goeie tip, dank je!
Een heerlijke maaltijd. Al paar keer gemaakt. Met zalm maar ook met kipfilet.
Echt een recept om regelmatig te maken.
Dit gerecht at ik al wel eens als “normaal” gerecht, maar dit is net zo lekker.
Ik gebruikte geen zoetstof. Ik ben niet zo van de kunstmatige zoetstofjes of ze nou plantaardig zijn of van andere samenstelling.
Ik proef altijd een vervelend nasmaak hoe weinig ik ook gebruik. Kan natuurlijk óók aan mij liggen.
Maar dus wel weer een gerecht om jammie jammie tegen te zeggen.
Wat een heerlijk recept. We hebben het gisteren gegeten, maar ipv de “honing” gebruikte ik vloeibare zoetstof van Kruidvat en ipv rijswijst gewone zoete witte wijn. We hebben genoten van de zalm en gaan we zeker zeer snel weer eten.
Hoi Anna-Karina,
Teriyaki om van te watertanden! Ik kan niet wachten om het klaar te maken.
Alleen, waar koop ik die Steviala Sweet Bee het beste?
Het blijkt een nogal specifiek product te zijn. De Kruidnagel in Deventer – een specialist op en top – verkoopt het niet en kan het bij de groothandel niet bestellen. Eco Plaza verkoopt het evenmin, net als De Tuinen.
Webwinkel Body&Fit verkoopt het ook niet. Ik heb wel twee andere webwinkels gevonden, maar daar betaal je dan nog 4 of 5 euro verzendkosten voor een product dat bijna 9 euro kost.
Ik hoop dat je een tip hebt.
Bedankt maar weer voor je recept en hartelijke groeten van
Karin
Ik heb ’t uit België (klik ingrediënt), maar in NL zijn er ook wel een paar webshops. Als je het niet kunt vinden verder neem dan een andere zoetstof, dat zal ook vast lekker zijn.
O, dan ga ik het vervangen, dankjewel. Ik dacht dat de nephoning nodig was om de juiste consistentie te krijgen.
(Ik had trouwens het ingrediënt aangeklikt, maar kwam weer terecht bij hetzelfde recept. Nu lukt het wel.)
Hartelijke groeten,
Karin
verrukkelijk