koolhydraatarme teriyaki van zalm

Koolhydraatarme teriyaki van zalm (of iets anders…)

In de tijd dat ik heel af en toe nog weleens kookte uit een pakje of een zakje (eind vorige eeuw) was dat bijvoorbeeld een wereldgerecht uit een doos, zoals Japanse teriyaki. Destijds maakte ik de teriyaki niet met de door Knorr voorgestelde biefstuk maar met vegetarische quorn stukjes. Best makkelijk als ik laat thuis kwam van mijn studie of stage. Die wereldgerechten uit een doos zijn, zo lees ik net, “voor mensen die dol zijn op lekker eten en graag nieuwe gerechten ontdekken”. Ja dûh, wie herkent zichzelf daar nu niet in? Alleen die koolhydraten en toevoegingen smeken om een betere homemade koolhydraatarme versie! Deze zonder pakjes of zakjes gemaakte malse, koolhydraatarme teriyaki van zalm vind ik nog lekkerder. Bovendien is het net zo snel klaar als de kant-klaar-versie uit een doos, da’s fijn toch? Reken per portie 0.53 gram koolhydraten plus voor de zalm en 0.47 gram khd voor de groente. Totaal 1 gram koolhydraten per portie.

Teri watte? Teriyaki!

Jakkie? Nee lekker! Teriyaki (Japans: 照り焼き, テリヤキ) is een Japanse kooktechniek, waarbij stukken vis of vlees worden gemarineerd en geroosterd of gebakken (yaki). Tijdens de bereiding wordt het vlees steeds bestreken met de saus, waardoor het een speciaal glanzend laklaagje (teri) krijgt. De originele Japanse teriyakisaus wordt gemaakt van onder andere sojasaus, suiker en rijstwijn. De kant-en-klaar teriyakisaus van Conimex bevat: water, sojasaus, suiker, rijstwijn, dextrose, ananaspoeder, gemodificeerd zetmeel, aroma, zout, conserveermiddel E202 en gemberextract. Zoals gezegd: dat behoeft enige aanpassing voor onze koolhydraatarme teriyaki.

Koolhydraatarme teriyaki van…

Vandaag neem ik voor de teriyaki mooie moten zalm, maar je kunt van alles gebruiken. Biefstuk, kipfilet, gamba’s, tonijn of vegetarisch met stukjes quorn of tofu, allemaal prima eiwitbronnen. Voor de saus gebruik ik in plaats van een lading normale suiker de suikervrije honing van Steviala, die is perfect voor deze koolhydraatarme teriyaki! Als je van pittig houdt, doe er dan vooral een stuk rode peper bij. Wegens verbrandingsgevaar gebruik ik geen verse knoflook of verse gember maar de poedervarianten.

Maak je een koude teriyaki dipsaus, dan is het wel veel lekkerder om er verse knoflook en gember door te doen. Je kunt de teriyaki of in de oven bereiden of in een grill- of koekenpan. Ik doe er wat oesterzwammen en zeekraal bij. Zeekraal is van zichzelf al zout, je hoeft verder dus geen zout toe te voegen, en doet de smaak van de zalm en oesterzwammen perfect uitkomen.

Erbij…

De koolhydraatarme teriyaki is niet alleen lekker te combineren met bloemkoolrijst of Zero noedels (als je die eetbaar vindt) maar ook paksoi, peultjes of gemengde, knapperige wokgroente zijn heerlijk erbij.

♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

teriyaki van zalm
koolhydraatarme teriyaki

Zo maak je deze malse koolhydraatarme teriyaki

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!


Teriyaki, van zalm

koolhydraatarme teriyaki van zalm
Door: Anna-Karina van Denderen
Deze zonder pakjes of zakjes gemaakte malse teriyaki van zalm vind ik nog lekkerder en is wel net zo snel klaar als de kant-klaar-versie uit een doos, fijn toch?

Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 111

5 van 7 stemmen
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 30 min

Voedingswaarde

(groente erbij per portie:  47.88 kcal, 0.47 g khd, 1.63 g eiwitten 4.25 g vetten en 0.9 g vezels)
Zalm per portie
calorieën 365.45 kcalkoolhydraten 0.53 geiwitten 28.97 gvetten 27.52 gvezels 0.15 g
Hoeveelheid (aan te passen)4 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

  • 600 g zalm - 4 moten

Teriyakisaus

Groente erbij (optioneel)

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

Teriyakisaus

  • Breng het water met sojasaus, citroensap, sesamolie, Sweet bee (suikervrije honing), gemberpoeder, knoflookpoeder en peper in een pan met dikke bodem zachtjes aan de kook. Laat de teriyakisaus zo iets indikken. Dikker dan water maar dunner dan stroop.

Zalm marineren

  • Wentel de moten zalm rondom door de teriyakisaus en laat voor een extra intensieve smaak 10 minuten marineren in de koelkast.

Groente

  • Verwijder ondertussen de houtige uiteindes van de zeekraal en scheur de zwammen in smalle reepjes. Roerbak de oesterzwammen op hoog vuur zonder olie of boter, houd ze in beweging tot ze beetgaar zijn. Roer er dan een klontje roomboter door en zet apart. Smoor, in dezelfde pan, de zeekraal kort in wat sesamolie. Zet ook apart.
  • Rooster het sesamzaad in een droog pannetje.

ZALM BAKKEN (oven of pan)

    Oven

    • Verwarm de heteluchtoven op 180 °C. Bak de zalm ongeveer 15 minuten, elke 5 minuten bestrijken met de teriyakisaus.

    Grill- of koekenpan

    • Grill of bak de zalm aan beide zijden gaar in 7-10 minuten, tussendoor bestrijken met de teriyakisaus..

    Serveren

    • Warm vlak voor het serveren de oesterzwammen samen met zeekraal nog even door en doe over op een schaal. Schik de moten gebakken zalm erop en bestrooi met geroosterd sesamzaad.
    • Lekker te combineren met bloemkoolrijst of Zero noedels (als je die eetbaar vindt), paksoi, peultjes of gemengde knapperige wokgroente zijn ook altijd lekker.

    © Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

    Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

    Onze 3 bestsellende kookboeken!

    Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

    Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
    Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
    Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

    Kookboek bestellen?

    Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen.

    Maar de boeken zijn ook te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bestellen kan overal online, bijvoorbeeld via Bazarow.com,  LibrisAKOBookspot of Bruna verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

    Onze kookboeken bestellen bij onszelf via Boekdelen.com:

    Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje.



    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    18 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    Scroll naar top