koolhydraatarme sushi

Koolhydraatarme sushi

Zelf sushi maken is een heel feestelijk klusje, niet moeilijk, maar je moet er wel even de tijd voor nemen. De beloning is niet mis, als ultiem hoogtepunt mag je die prachtige zelfgemaakte koolhydraatarme sushi opeten! Bij deze heerlijke koolhydraatarme sushi vervang je de sushirijst door speciale plakkerige bloemkool sushirijst. Zie recept voor de rijst onderaan.

 

Veel of weinig

De bloemkool sushirijst kan je van tevoren al maken, ingrediënten snijden kan je ook eerder op de dag al doen. Dan rol je de koolhydraatarme sushi later en werkt ‘m af vlak voor je het serveert. Je kunt een heel uitgebreide sushimaaltijd maken, zoals ik deed. Je kunt met een paar ingrediënten ook 1 of twee rollen rollen maken en daarmee een heerlijke sushi-lunch of leuke borrelhap op tafel zetten. Hieronder volgt een uitgebreide beschrijving!

Japans

koolhydraatarme sushi
Futomaki: 8 borrelhapjes uit 1 rol
(klik voor vergroting)

Sushi is oorspronkelijk een Japans gerecht en het betekent vrij vertaald zure rijst.  Het hoofdbestanddeel van sushi is namelijk aangezuurde rijst, vroeger gebruikt tegen visbederf. Bij sushi wordt rijst gecombineerd met groenten en eventueel (rauwe) vis. Meestal in een rol met een velletje zeewier (nori) in plakken gesneden zo krijg je prachtige decoratieve hapjes. Je eet de sushi hapjes met sojasaus, wasabi en gari. Wassabi is zeer scherpe mosterdachtige groene pasta, ik hou er echt niet van… en gari zijn ingelegde plakjes gember, daar hou ik juist heel erg van!

Soorten sushi
Alle sushi heeft zich inmiddels aangepast aan de westerse smaak en hier zijn ook andere varianten ontstaan.
De bekendste soorten sushi zijn:

  • Nigiri, geknepen bolletje rijst afgedekt met vis, groente of omelet
  • Hosomaki, dunne sushirol meestal met 1 ingrediënt
  • Futomaki, dikke sushirol met meer ingrediënten
  • Uramaki, binneste-buiten sushirol
  • Gunkanmaki of slagschip, ovale rol met bovenop vulling
  • Temaki, handgerold hoorntje

Zo rol je koolhydraatarme sushi

koolhydraatarme sushiKoolhydraatarme sushi rol je met behulp van een speciaal sushimatje, te koop voor  € 0,90 bij de toko. Norivellen vind je in het speciale schap bij de supermarkt of toko. Verder de speciale plakkerige bloemkool sushirijst, groenten, vis en garnering. Ik zal een poging wagen het rollen van A tot Z te beschrijven, maar het best kan je ook een van de vele filmpjes op YouTube bekijken als je nog nooit sushi hebt gemaakt. Ik beschrijf hieronder alleen de rollen hosomaki/futomaki en de uramaki. Dat is voor een kennismaking mooi genoeg. Als het nou echt je hobby wordt (of al is) heb je voor de overige varianten mijn beschrijving echt niet meer nodig!

 

Werkwijze sushi rollen met een matje

Als je het nog nooit gedaan hebt is de eerste rol misschien even prutsen maar bij de tweede rol gaat alles al een stuk soepeler! Geduld en een beetje oefening. Hup en weer een kunstje bijgeleerd, leuk toch? Het schijnt trouwens dat steeds een nieuw kunstje leren heel goed is tegen o.a. dementie, gewoon doen dus!

  • Volg het recept hieronder voor het maken van de enigszins plakkerige bloemkool sushirijst
  • Snijd de groenten en vis in fijne rechte repen
  • Zorg voor voldoende schoon werkvlak en schone handen of draag handschoenen
  • Zet de ingrediënten zoals bloemkoolrijst, groenten, surumi, mayonaise en sesamzaad klaar (rauwe vis doe je pas op het laatst, laat die nog even in de koelkast staan)
  • Ook een bakje schoon water en een natte handdoek zijn handig om bij de hand te hand te hebben
  • Bekleed een sushimatje met huishoudfolie
  • Leg het matje voor je op een plat werkvlak, met de stokjes horizontaal
  • Leg een heel vel nori, voor een grote rol of een halve voor een kleine rol op het matje met de gladde kant naar onder
  • Leg een laagje bloemkoolrijst op het norivel. Voor de hosomaki/futomaki laat je aan de onderkant een halve cm en aan de bovenkant 2 cm van het norivel vrij. (zie ook de foto’s) Maak de laag rijst niet te dik maar wel aansluitend. Ik schep met een lepel een rand rijst op het vel en strijk dan met de bolle kant de bloemkoolrijst gelijkmatig uit en maak de randen vol en recht. Druk niet té hard, anders scheurt je nori.
  • De vulling leg je op een rij ongeveer op een derde van je rijst iets uit het midden dus. Verdeel 1 tot 4 bij elkaar passende ingrediënten over de breedte van de rijstmassa. TIP: Elke sushi bevat in elk geval iets met een bite zoals sesamzaadjes, rauwe komkommer, paprika, ui of wortel. Laat de vulling zo nodig aan de zijkanten uitsteken, die snij je er later dan vanaf als je wilt. Smeer ergens tussen de vulling ook een dun laagje mayonaise.
  • Voor een uramaki (binnenste-buitenrol) bedek je een half vel helemaal met een laag rijst, bestrooi met wat sesam en keer dan de hele plak voorzichtig om, de nori ligt nu dus boven, daarop komt nu de vulling, zoals eerder beschreven.
  • Met behulp van je matje rol je nu de plak op. Eerst 1 slag dicht, dus tot de onderste rand van het norivel over de rol sluit. Houd bij die 1e slag ondertussen met je vingers de vulling een beetje op z’n plaats. Rol dan onder lichte druk het matje helemaal door tot de bovenrand (die 2 cm) vastplakt aan de inmiddels een beetje vochtig geworden rol, gebruik eventueel een natte vinger als het niet vanzelf plakt.
  • Maak het sushimatje voorzichtig los en plaats het matje  los over de rol en druk dan nog even stevig maar voorzichtig aan, pas op voor scheuren.
  • Als je ze niet direct snijdt en serveert: inpakken in huishoudfolie in de koelkast bewaren.
  • SNIJDEN: Gebruik hiervoor een superscherp vleesmes! Ik slijp mijn mes altijd grondig voor deze klus, met en bot mes wordt het echt een zooitje.
    Snijd de hele rol doormidden, de helften leg je boven elkaar met de twee uiteinden naar dezelfde kant. Veeg je mes af aan de natte handdoek, doe dat bij elke snede! Dan snijd je beide helften tegelijk in kleinere stukken. 4 of 3 gelijke delen, ik vind 4 beter, die passen nu eenmaal beter in mijn mond, en zo haal je ook meer hapjes uit 1 rol 😉
  • Garneer de sushibordjes met bieslook, sesamzaad en bijvoorbeeld tuinkers.
koolhydraatarme sushi
Sushi voor twee

Omdat ik niet zo vaak sushi maak, wordt het meestal wel een uitgebreid feestmaal, op de foto’s zie je naast diverse sushihapjes ook een knapperige zeewiersalade, gebakken blokjes tonijn bestrooid met sesam en bosui en gewokte ultradun gesneden wortel, courgette, pietsje paprika en bosui. Ik drink er het liefst groene- of jasmijnthee bij, allemaal zeer verantwoord koolhydraatarm. Genieten zonder schuldgevoel in het kwadraat!

 

Koolhydraten tellen

De sushirijst komt per persoon uit op 3,6 khd dat is exclusief de vulling. Wat je als vulling gaat gebruiken tel je er zelf bij, maar dat zal reuze meevallen, zalm en tonijn is 0 khd en van de groenten gebruik je heel weinig, een paar reepjes per rol is al voldoende namelijk.

 

Ingrediënten
Variaties en combinaties zijn eindeloos, net als hoe je alles opdient etc. NB: De sushirijst een gek kleurtje geven kan ook. Doe dat met bijvoorbeeld spinazie-, wortel- of bietensap. Doe niet teveel sushi’s op 1 schaal, leef je uit, maar hou het smaakvol. Eet en geniet met volle teugen! Reken ongeveer 2 rollen (12-16 hapjes) per persoon, hangt er ook vanaf wat je er verder bij eet.

Vis en zeevruchten: zalm, tonijn, zeebaars, makreel, forel (rauw, gekookt, gerookt, gebakken of gegrild), mossel, garnalen, rivierkreeftjes, surimi (krabsticks) inktvis etc. De rauwe vis haal je natuurlijk vers bij een goede viswinkel, vraag om sashimi kwaliteit dan is het extreem vers.
Groenten gewokt of rauw: komkommer, wortel, bleekselderij, bimi, avocado, asperge, courgette, paprika, ijsbergsla, bosui, rettich.
Omelet, de Japanse omelet (tamago) is een beetje zoet en opgebouwd uit laagjes. Ik bak een redelijk dikke omelet met een beetje kokosmeel en stevia erin, dat vind ik goed genoeg.
Vlees of vega: kipstuckjes, biefstuckreepjes, tofu etc.
Besmeer de sushivulling naar smaak met: wasabi, mayonaise, roomkaas en/of zachte geitenkaas
Garneren met: Kaviaar, zalmeitjes, sesamzaad (blond, zwart, groen), walnoot, mooie verse kruiden als dille, bieslook, ijsbergsla, zalm, pittige rucola- en tuinkers.

Klik voor vergrotingen, de foto’s zijn van een volledige maaltijd en wat losse (test)borrelhapjes.

Zo maak je koolhydraatarme sushi

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Koolhydraatarme sushi

koolhydraatarme sushi

Door Anna-Karina Geplaatst april 5, 2015

  • Aantal of hoeveelheid: 2 porties
  • Koolhydraten: 3,6 gr. khd basis pp. excl. groente of vis (2 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 60 minuten
  • Kooktijd: 5 minuten
  • Klaar in: 4 uren 5 minuten

Koolhydraatarme sushi maken is een heel feestelijk klusje, je moet er wel even de tijd voor nemen. Met een ultieme beloning, ongelooflijk lekker! Nomnomnom.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Dit recept is de basis voor de diverse soorten sushi, zie boven.
    Snijd de rauwe bloemkool in stukken en verwijder het blad. Maal 300 gram in een keukenmachine tot rijstkorrels.
  2. Roer het johannesbroodpitmeel door het water en laat wat dikker worden. Zoek even naar de juiste dikte, het moet nog zo vloeibaar zijn straks dat je het makkelijk door de bloemkool kan scheppen.
  3. Wok ondertussen de rauwe bloemkoolrijst in wat vet, geen zout toevoegen, de sojasaus is ook al zout. Blijf de bloemkoolrijst omscheppen met een houten spatel terwijl je de rijstazijn toevoegt. Bak in totaal gedurende 2-4 minuten gaar maar zeker niet te papperig. Ik hou zelf wel van een beetje een bite. Zet dan de hittebron uit.
  4. Verdeel het bindmiddel over de rijst en meng het dan grondig door de sushirijst, tot je merkt dat de rijst een beetje gaat plakken. Blijf scheppen om de rijst meer te laten uitdampen en afkoelen. Bewaar de afgekoelde sushirijst in een plastic zakje tot gebruik in de koelkast. Ik reken hier 3 uur voor in de bereidingstijd.
  5. Zie voor het sushi rollen de stapsgewijze beschrijving in de tekst hierboven. Heel veel succes en plezier bij het opeten!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

9 gedachten over “Koolhydraatarme sushi”

Ken je onze twee kookboeken al?

 

137 Shares
Share77
Pin60
Tweet
+1