Bezoekersrecept van de maand maart 2021. Deze koolhydraatarme Surinaamse roti van Marry is de lekkerste die je ooit geproefd hebt volgens Marry! Maar wel koolhydraatarm. Roti is misschien wel het bekendste Surinaamse gerecht, maar normaal gesproken zit er gekookte aardappel in. Die heeft Marry in haar recept vervangen door blokjes knolselderij. Ook de roti plaat van meel is vervangen door een koolhydraatarm roti vel op basis van ei. De boontjes en de kip zijn gewoon gebleven. In deze vorm bevat de zalige roti 7.5 gram koolhydraten per portie. Overige voedingswaarden staan bij het recept.
Masala is niet garam masala!
Voor deze koolhydraatarme Surinaamse roti heb je lekkere masala nodig, welke het gerecht die typische rotismaak geeft. Niet te verwarren met garam masala dat in veel Indiase curry’s gebruikt wordt. Het zijn twee verschillende specerijenmengsels. De Surinaamse masala koop je het best bij een Surinaamse toko, die is veel lekkerder dan die uit een gewone supermarkt. Of maak het zelf! Zie voor beide recepten onze kruidenmixen-pagina.
- Masala is een mengsel van: korianderzaad, komijnzaad, mosterdzaad, zwarte peperkorrels, fenegriekzaad, Nigellazaad en gemalen kurkuma. Het geheim zit ‘m in het apart roosteren van de losse onderdelen.
- Garam masala bestaat vaak uit: korianderzaad(ketoembar), komijnzaad, zwarte peperkorrels, kardemom, kaneel, kruidnagel en nootmuskaat.
We zijn gestopt met het aannemen van nieuwe bezoekersrecepten, wel blijven de reeds gepubliceerde bezoekersrecepten online staan.
Zelf foodfoto’s maken? Lees onze tips om een goede foodfoto te maken.
Zo maak je koolhydraatarme Surinaamse roti
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Bezoekersrecept
Koolhydraatarme Surinaamse roti
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Kip en groente
- 300 g kip, in blokjes
- 200 g sperzieboontjes, of kousenband
- 100 g knolselderij, in blokjes
- 1 ui, gesnipperd
- 3 el Surinaamse masala, zie de tekst, (=geen garam masala!)
- 3 el olijfolie, om te bakken
- 10 g roomboter, om te bakken
- 4 el water
- (groente)bouillon, 1 Maggiblokje
- peper en zout
- 1 teentje knoflook
- 1 tl tomatenpuree
- 4 el water
- 2 eieren, hard gekookt
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Snijd de kip in blokjes. Maak de boontjes schoon en snijd de knolselderij in blokjes. Snipper de ui.
- Bak de masala* even aan in een matig hete wok met olie en boter. Voeg -rustig roerend- 4 el water, maggiblokje, 2 tl peper en 1 tl zout toe en pers de knoflook erboven uit. Fruit ook de gesnipperde ui 5 minuten mee. Voeg daarna de tomatenpuree toe.
- Voeg de blokjes kip toe aan de wok, laat even garen. Voeg dan nogmaals 4 el water toe samen met de boontjes en de blokjes knolselderij. Roerbak alles nog 10 minuten of tot het gaar genoeg is.
- Kook 2 eieren in 8-10 minuten hard.
Roti vel maken
- Klop 2 eieren met de slagroom en bakpoeder los en bak er in een koekenpan met wat olie een roti vel van.
- Vouw het rotivel op en serveer naast het kip-groentemengsel en het gekookte ei.
- De lekkerste Surinaamse roti kha die je ooit hebt gehad!
Masala
- Voor deze koolhydraatarme Surinaamse roti heb je lekkere masala nodig, welke het gerecht die typische rotismaak geeft. Niet te verwarren met garam masala dat in veel Indiase curry’s gebruikt wordt. Het zijn twee verschillende specerijenmengsels. De Surinaamse masala koop je het best bij een Surinaamse toko, die is veel lekkerder dan die uit een gewone supermarkt. Of maak het zelf! Zie voor beide recepten onze kruidenmixen-pagina.
KoolhydraatarmRecept.nl. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Wat een lekker gerecht. Ik had alleen de boontjes,kip en gekookt ei gedaan. Masala heb ik altijd in huis. Heb er wel wat Surinaamse roti sambal door gedaan dit geeft het gerecht een echt heerlijke smaak. De sambal is niet echt khd arm maar je gebruikt er niet veel van.
Zojuist voor de tweede keer gemaakt. Wederom een feestmaal! Deze keer heb ik het met vegetarische kipstuckjes gemaakt, ging ook prima. Dat ons huis dagen later nog naar de masala kruiden ruikt vinden we dan ook helemaal niet erg!
Echt een geweldig lekker recept!
leuk recept, maar Surinaamse roti (eigenlijk kip masala, roti is de plaat/pannenkoek) kan eigenlijk niet zonder madame jeanette peper die de smaak zo kenmerkend maakt.
Prima Paul, dan doe je die er nog extra door! Eet smakelijk!
Dit was weer een heerlijk recept! En voor de vegetariërs: ik heb de kip vervangen door jackfruit.
Gisteren de surinaamse roti gemaakt. Erg lekker. Ga ik zeker nog een keer maken.
Wat een heerlijke roti! Goed reden om de toko weer eens te bezoeken. Voor mijn man wel roti vellen gekocht want die wilde “echte” roti.
Heerlijke Roti. Ik had Roti poeder gevonden bij de Jumbo. Er zijn wel heel veel soorten. Ik aarzelde ook of ik de pasta of poeder moest hebben. Het poeder was denk ik de juiste keuze.
Bedoel je met rotipoeder de kruiden?