Koolhydraatarme speculaas muffins

koolhydraatarme speculaas muffins

Kostelijke eenpersoons koolhydraatarme speculaas muffins, lekker om mee te nemen als verwennerij tussendoor. Maar ook heerlijk bij een kopje thee of koffie. Per stuk bevatten de speculaasmuffins maar 1.11 gram koolhydraten met deze ingrediënten. Dat is niet al te veel voor zo’n koolhydraatarm snoeperijtje. Maar toch waarschuw ik nog maar eens: alles met mate. Dan blijft het ook leuk op de weegschaal in december. Het gevaar van overeten bij deze speculaas muffins is trouwens niet zo enorm groot. Want ze zijn behoorlijk machtig. Logisch met zoveel nootachtige dingen. Bovendien had ik stiekempjes ook al van het deeg gesnoept. Het deeg en de amandelspijs maakte ik een avond van te voren. zodat de smaken lekker de hele nacht konden intrekken. Het uiteindelijke muffin knutselen kun je ook gezellig samen met (klein-, of buur-,) kinderen doen!

Sinterklaasgebak

Tegen de herfst krijg ik altijd vanzelf zin in iets met speculaaskruiden. Bovendien zocht ik een makkelijk tussendoortje ‘voor op de website’. Ze zijn echt heerlijk geworden en heel leuk om te zien, vind je niet? Vroeger at ik bij zoiets met gemak een half net mandarijnen op. Een geweldige combinatie met speculaas! Die mandarijnen hoef ik nu niet meer. Deze koolhydraatarme speculaas muffins smaakten me meer dan uitstekend met een geurig kopje hete T.

Droog? Kleine hapjes nemen en bewust proeven

Veel starters vinden baksels met amandelmeel een beetje droog, ik heb er ook echt wel aan moeten wennen. Het mondgevoel is nu eenmaal anders dan bij het speculaas uit de winkel. Logisch eigenlijk, dat wordt immers gemaakt met tarwemeel/bloem en suiker en die hebben geheel andere eigenschappen dan de koolhydraatarme alternatieven. In deze koolhydraatarme speculaas muffins zit in plaats van bloem: amandelmeel, kokosmeel en psylliumvezel. Eigenlijk ook niet verwonderlijk dat je harder moet kauwen op noten en vezels dan op tarwebloem waar geen voeding meer in zit. Ik heb tegenwoordig een goeie truc: ik neem kleine hapjes en proef heel bewust hoe iets smaakt.

Anders dan je gewend was, inderdaad. Echter, zeker niet minder lekker! Als je het na een paar keer proberen nog steeds niks vindt, (smaken verschillen tenslotte) dan sla je de baksels gewoon over, het zijn tenslotte maar de extraatjes, je kunt prima zonder in je leven. 

Meer Sinterklaas recepten

koolhydraatarme speculaas muffins

 

 

Zo maak je deze koolhydraatarme speculaas muffins

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!


koolhydraatarme speculaas muffins

Koolhydraatarme speculaas muffins

Door: Anna-Karina van Denderen
Kostelijke koolhydraatarme speculaas muffins, lekker bij een kopje thee of koffie! Niet alleen in sinterklaastijd, maar ook hartje zomer heerlijk om mee te nemen of als verwennerij tussendoor!

Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 187

4.75 van 8 stemmen

Voedingswaarde

Per stuk
calorieën 150.12 kcalkoolhydraten 1.11 geiwitten 4.74 gvetten 13.52 gvezels 2.27 g
Gang Nagerecht - Toetje - Dessert, Tussendoortje (zoet)
Keuken Europees
Trefwoord gebak zoet, koek en snoep
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 20 min
Deeg koelen 2 uur
Totale tijd 2 uur 50 min
Hoeveelheid (aan te passen)12 mini muffins

Ingrediënten

Koekdeeg

Amandelspijs

Garnering

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Gebruik voor het beste resultaat a.u.b. maatschepjes en een goede weegschaal. NB: op de foto's zie je 24 mini muffins, dat is 2 x het recept.

Koekdeeg

  • Meng amandelmeel met kokosmeel, psylliumvezels, koekkruiden, bakpoeder en zout. Kneed dit samen met de zachte boter, zoetstof en de eieren tot een smeuïg deeg. Proef of het zoet genoeg is en niet te flauw, breng op smaak. Maak een rol van het deeg en verpak luchtdicht in huishoudfolie. Leg minstens 2 uur in de koelkast. (een hele nacht mag ook)

Amandelspijs

  • Klop het ei los en meng de helft ervan met de amandelmeel, citroenrasp, zoetstof en een snufje zout. Proef of het zoet genoeg is. Is het smmeuïg genoeg, anders wat ei (of een drupje water) toevoegen. Maak er een rol van en verpak luchtdicht in huishoudfolie. Leg minstens 2 uur in de koelkast. (een hele nacht mag ook) NB: Overgebleven ei kun je gebruiken om de muffins mee te bestrijken.

Muffins knutselen

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 160 °C en vet een mini muffinvorm in. Of gebruik een siliconen mini muffinvorm, die plakt niet.
  • Neem ⅔ van het deeg en verdeel dat in 12 delen. Druk in elke holte van je vorm een stukje deeg, maak een mooi rond holletje met de bolle kant van een ½ tl maatlepeltje of gebruik je vingertopje. Verdeel het spijs in 12 stukjes en druk een stukje in elk holletje. Dek af met een stukje deeg. (niet erg als je deeg overhoudt) Druk in elke muffin een garneeramandel en bestrijk de koolhydraatarme speculaas muffins met ei.
    koolhydraatarme speculaas muffins
  • Bak de mini muffins 15-20 minuten. Laat 5 minuten rusten in de vorm, maar buiten de oven. Haal ze los en laat ze afkoelen op een rooster.
  • Geniet!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme recepten

Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!

Kookboek - Lekker & makkelijk Koolhydraatarm Kookboek - Gewoon Koolhydraatarm Kookboek - Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

42 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Annelies
Annelies
1 maand geleden

Als ik een muffinvorm met 12 gewone vormen vul, moet ik het recept dan keer 2 of keer 4 doen?

Annelies
Annelies
1 maand geleden

5 sterren
Het recept heb ik twee keer gedaan en daarmee kon ik 12 gewone muffins maken. Uiteindelijk snijd ik ze dan weer door midden, want ze zijn idd flink om in één keer te eten, haha!

Lien
Lien
3 maanden geleden

Dag,
Ik wil het recept graag maken, maar heb nooit eerder zoetstof gebruikt. Ik heb nu Greensweet Stevia Erythritol. Het heeft 70% van de zoetkracht van suiker, staat erbij.
Hoeveel kan ik dan ongeveer gebruiken in dit recept? Ik heb echt geen idee.

Kirsten
Kirsten
2 jaren geleden

Hallo!
Ik ben van plan een gedeelte van dit recept te maken, heb namelijk niet alle ingrediënten voor het spijs in huis.
Kan ik het deeg ook gebruiken om koek, cake of gewone muffins van te maken?
Ik bedoel eigenlijk; hoe is de substantie na het bakken? Zacht(cake)?Of knapperig(koek)?

Adrienne
Adrienne
3 jaren geleden

Wat zijn de overige voedingswaarden? Vet, eiwit en calorieën?

Ellen Lagerwerf
Ellen Lagerwerf
3 jaren geleden

Wat een geweldig recept! Heb er één stuk van gemaakt, de hoeveelheden van het recept aangehouden en iets langer gebakken (35 min).

Marianne de Graaf
Marianne de Graaf
3 jaren geleden

Moet je voor de amandelspijs ook verdubbelen voor 24 mini’s???

Leonie
Leonie
3 jaren geleden

En kan je ze invriezen? En blijft de smaak dan nog?
Ik wil ze ook maken maar boor mij alleen is het te veel

Yoeki
Yoeki
3 jaren geleden

Hoi anna karina, heb de speculaas muffins ook gemaakt. Is idd wennen aan de smaak. Ook ik heb een gedeelte ingevroren. Vanmorgen heb ik een muffin verkruimeld en door de ochtend yoghurt gedaan. Is ook lekker !! Dank voor weer een lekker recept.

Renata
Renata
3 jaren geleden

Wow… Echt heel erg lekker… Heb er een stuk gevulde speculaas van gemaakt… Hele gezin aan het smullen! 🙂

Petra Lederer
Petra Lederer
3 jaren geleden

Vandaag gemaakt maar vind ze niet lekker. Vind 30 gram zoetstof ook erg veel. Ze smaken naar zoetstof en verder naar niks

Astrid
Astrid
3 jaren geleden

Is het psylliumvezel te vervangen voor iets anders?

Kanat
Kanat
4 jaren geleden

Kan ik speculaaskruiden vervangen door ander aroma?

Laurentina
Laurentina
4 jaren geleden

0,5-1 rest om de muffins te bestrijken ei(eren) 0 khd afhankelijk hoe zacht en sappig je de spijs

eigenlijk begrijp ik deze zin niet zo goed heb ik nou op 50 gram amandelmeel 0,5 ei nodig bedoel je dat?

Anna
Anna
4 jaren geleden

Ik ben sinds 2 weken diabeet en moet nu ook koolhydraatarm gaan eten. Leuke recepten hier gezien. Speculaas ga ik zeker maken, ben heel benieuwd!

Greetje
Greetje
4 jaren geleden

Graag wil ik koolhydraatarme recepten. Omdat wij vanaf nu koolhydraatarm moeten eten op advies van de huisarts. Ook graag wil ik weten wat voor ingrediënten ik moet gebruiken. Sorry ik weet hier totaal niets van. Graag wil ik uw hulp.

Erica Rooney
Erica Rooney
4 jaren geleden

Ik heb ze gister gemaakt in een gewone muffin vorm en dat ging prima. Ze zijn dan wel wat platter maar de smaak is echt super lekker. In plaats van roomboter heb ik kokosolie gebruikt omdat ik dat lekkerder vind. Dit recept ga ik zeker vaker maken. Dank je wel voor dit heerlijke recept!

Groeten, Erica

Petra
Petra
4 jaren geleden

Hallo,  Kan je ook gewoon Stevia poeder gebruiken? En kan je de psylliumvezel achterwege laten? Begrijp niet zo goed wat de toegevoegde waarde daarvan is.
Groetjes Petra

Jeannette
Jeannette
4 jaren geleden

Lijkt me heerlijk. Deeg ligt -klaar in de koelkast voor morgenvroeg. Ik vond het amandelspijs nogal nat? Moet er dan wat bij. ..of droogt dat nog in?

Angelika
Angelika
4 jaren geleden

Bedankt voor het recept. Wij hebben ze gemaakt en ze zijn best lekker. Alleen wat aan de zoute kant. Komt dit misschien door de stevia? Zou ander zoetstof beter werken?

Djessie
4 jaren geleden

Ik ben al een paar dagen niks afgevallen en dan is boodschappen doen echt een crime! Overal liggen kruidnoten en speculaas. Ik ga dit recept binnenkort uitproberen, ze zien er heerlijk uit!

Pascale
Pascale
4 jaren geleden

Ziet er heerlijk uit! Ik lees alleen nergens de graden stand van de oven?

Erna
Erna
4 jaren geleden

Dat ziet er heerlijk uit, zeker voor de ‘speculaasfreak’ die ik ben. Dankjewel, door jou kan ik in ieder geval van deze lekkernij blijven genieten. De andere recepten heb ik ook geprobeerd maar er kan altijd nog een leuke variant bij ;-).

Carla
Carla
4 jaren geleden

ohhh te lekker, die ga echt dit weekend maken, top, dank je wel