koolhydraatarme speculaas muffins, 24 stuks lekker!

Koolhydraatarme speculaas muffins

Kostelijke eenpersoons koolhydraatarme speculaas muffin, lekker om mee te nemen als verwennerijtje tussendoor, of bij een kopje thee of koffie. Per stuk bevatten ze ongeveer 1,3 gr. khd met mijn ingrediënten, dat is niet al te veel voor zo’n koolhydraatarm snoeperijtje. Maar toch waarschuw ik nog maar eens: alles met mate. Dan blijft het ook leuk op de weegschaal in december. Het gevaar van overeten bij deze speculaas muffins is trouwens niet zo enorm groot, ik vond ze behoorlijk machtig, maar ja ik had stiekempjes ook al van het deeg gesnoept. Het deeg en de amandelspijs maakte ik ‘s avonds zodat de smaken lekker de hele nacht konden intrekken. Het uiteindelijke muffin knutselen kun je ook gezellig samen met (klein-, of buur-,) kinderen doen!

 

Sinterklaasgebak
Tegen de herfst krijg ik altijd vanzelf zin in iets met speculaaskruiden; vandaag wilde ik iets nieuws ‘voor op de website’ en wat makkelijk mee te nemen is als tussendoortje. Ze zijn echt heerlijk geworden en heel leuk om te zien, vind je niet? Vroeger at ik bij zoiets met gemak een half net mandarijnen op, geweldige combinatie met speculaas! Die mandarijnen hoef ik nu niet meer. Deze koolhydraatarme speculaas muffins smaakten me meer dan uitstekend met een geurig kopje hete T.

koolhydraatarme speculaas muffins, 24 stuks lekker!

Droog? Kleine hapjes nemen en bewust proeven
Veel starters vinden baksels met amandelmeel een beetje droog, ik heb er ook echt wel aan moeten wennen. Het mondgevoel is nu eenmaal anders dan bij het speculaas uit de winkel. Logisch eigenlijk, dat wordt immers gemaakt met tarwemeel/bloem en suiker en die hebben geheel andere eigenschappen dan de koolhydraatarme alternatieven. In deze koolhydraatarme speculaas muffins zit in plaats van bloem: amandelmeel, kokosmeel en psylliumvezel. Eigenlijk ook niet verwonderlijk dat je harder moet kauwen op noten en vezels dan op tarwebloem waar geen voeding meer in zit. Ik heb tegenwoordig een goeie truc: ik neem kleine hapjes en proef heel bewust hoe iets smaakt. Anders inderdaad, maar zeker niet minder lekker! Als je het na een paar keer proberen nog steeds niks vindt, (smaken verschillen tenslotte) dan sla je de baksels gewoon over, het hoeft niet hè, het mag!

Invriezen
Ik heb er een paar -als test- ingevroren, ik ben heel benieuwd hoe ze er weer uitkomen. Als een van jullie al ervaring heeft, hoor ik het graag! Tenslotte is dat speculaas bij AH, Jumbo, DEKA etc. ook echt niet allemaal vers.

Meer Sinterklaas recepten

Klik voor vergrotingen

Zo maak je deze koolhydraatarme speculaas muffins

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Koolhydraatarme speculaas muffins


koolhydraatarme speculaas muffins, 24 stuks lekker!

Door Anna-Karina Geplaatst oktober 27, 2016

  • Aantal of hoeveelheid: 12 minimuffins
  • Koolhydraten: 1,5 gr. khd per stuk (12 minimuffins uit recept)
  • Voorbereiding: 30 minuten
  • Kooktijd: 20 minuten
  • Klaar in: 2 uren 50 minuten

Kostelijke eenpersoons koolhydraatarme speculaas muffins, lekker om mee te nemen als verwennerijtje tussendoor, of bij een kopje thee of koffie!

Ingrediënten

Bereiding

  1. Gebruik a.u.b. maatschepjes en een goede weegschaal. NB: op de foto's zie je 24 minimuffins, daarvoor nam ik dus 2 x het recept.
    KOEKDEEG MAKEN
    Meng de droge ingrediënten voor het koekdeeg in een beslagkom door elkaar: amandelmeel, kokosmeel, psylliumvezels, koekkruiden, bakpoeder en zout.
  2. Leg alvast een stuk folie klaar. Kneed of mix de droge delen samen met de zachte boter, zoetstof en de eieren tot een smeuïg deeg. Proef of het zoet genoeg is en niet te flauw, breng op smaak.
  3. Maak van het deeg een rol met behulp van het stuk folie en verpak luchtdicht. Leg minstens twee uur in de koelkast. (een hele nacht mag ook)
  4. AMANDELSPIJS MAKEN
    Leg alvast een stuk folie klaar. Klop het ei even goed los ( 1 minuut) en meng de helft ervan met de overige ingrediënten, is het smeuïg genoeg? Proef even of het zoet genoeg is en niet te flauw. Draai m.b.v. het stuk folie tot een worst en koel minstens 2 uur, een hele nacht is ook prima! NB: Overgebleven ei kun je later gebruiken om de muffins mee te bestrijken voor ze de oven ingaan.
  5. MUFFINS KNUTSELEN
    Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht op 160 graden)
  6. Gebruik een siliconen minimuffinvorm, die plakt niet. Neem 2/3 van het deeg en verdeel dat in 12 stukjes. Druk in elke holte van je vorm een stukje deeg, maak een mooi rond holletje met de bolle kant van een maatlepeltje: 1/2 theelepel. Of gebruik je eigen vinger.
  7. Verdeel het spijs in 12 stukjes en druk een stukje in elk holletje. Maak van de rest van het deeg 12 'dekseltjes' en druk in elke muffin een halve amandel, het zou kunnen dat je wat deeg overhoudt. Bestrijk de speculaas muffins met geklopt ei en bak 20 minuten (controleer de gaarheid, elke oven is anders) in het midden van de voorverwarmde oven.
  8. Laat 5 minuten rusten in de vorm, daarna haal je ze er voorzichtig uit en laat ze afkoelen op een rooster.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

37 reacties op “Koolhydraatarme speculaas muffins”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

4.24K Shares
Share1.71K
Pin2.54K
Tweet