koolhydraatarme speculaas muffins

Koolhydraatarme speculaas muffins

Kostelijke eenpersoons koolhydraatarme speculaas muffin, lekker om mee te nemen als verwennerij tussendoor. Maar ook heerlijk bij een kopje thee of koffie. Per stuk bevatten ze ongeveer 1,5 gram koolhydraten met mijn ingrediënten. Dat is niet al te veel voor zo’n koolhydraatarm snoeperijtje. Maar toch waarschuw ik nog maar eens: alles met mate. Dan blijft het ook leuk op de weegschaal in december. Het gevaar van overeten bij deze speculaas muffins is trouwens niet zo enorm groot. Want ze zijn behoorlijk machtig. Logisch met zoveel nootachtige dingen. Bovendien had ik stiekempjes ook al van het deeg gesnoept. Het deeg en de amandelspijs maakte ik een avond van te voren. zodat de smaken lekker de hele nacht konden intrekken. Het uiteindelijke muffin knutselen kun je ook gezellig samen met (klein-, of buur-,) kinderen doen!

Sinterklaasgebak

Tegen de herfst krijg ik altijd vanzelf zin in iets met speculaaskruiden. Bovendien zocht ik een makkelijk tussendoortje ‘voor op de website’. Ze zijn echt heerlijk geworden en heel leuk om te zien, vind je niet? Vroeger at ik bij zoiets met gemak een half net mandarijnen op. Een geweldige combinatie met speculaas! Die mandarijnen hoef ik nu niet meer. Deze koolhydraatarme speculaas muffins smaakten me meer dan uitstekend met een geurig kopje hete T.

Droog? Kleine hapjes nemen en bewust proeven

Veel starters vinden baksels met amandelmeel een beetje droog, ik heb er ook echt wel aan moeten wennen. Het mondgevoel is nu eenmaal anders dan bij het speculaas uit de winkel. Logisch eigenlijk, dat wordt immers gemaakt met tarwemeel/bloem en suiker en die hebben geheel andere eigenschappen dan de koolhydraatarme alternatieven. In deze koolhydraatarme speculaas muffins zit in plaats van bloem: amandelmeel, kokosmeel en psylliumvezel. Eigenlijk ook niet verwonderlijk dat je harder moet kauwen op noten en vezels dan op tarwebloem waar geen voeding meer in zit. Ik heb tegenwoordig een goeie truc: ik neem kleine hapjes en proef heel bewust hoe iets smaakt.

Anders dan je gewend was, inderdaad. Echter, zeker niet minder lekker! Als je het na een paar keer proberen nog steeds niks vindt, (smaken verschillen tenslotte) dan sla je de baksels gewoon over, het zijn tenslotte maar de extraatjes, je kunt prima zonder in je leven. 

Meer Sinterklaas recepten

koolhydraatarme speculaas muffins

 

 

Zo maak je deze koolhydraatarme speculaas muffins

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


koolhydraatarme speculaas muffins

Koolhydraatarme speculaas muffins

door Anna-Karina van Denderen
Kostelijke koolhydraatarme speculaas muffins, lekker bij een kopje thee of koffie! Niet alleen in sinterklaastijd, maar ook hartje zomer heerlijk om mee te nemen of als verwennerij tussendoor!

Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 187

5 van 1 stem
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Nagerecht - Toetje - Dessert, Tussendoortje (zoet)
Keuken: Europees
Trefwoord: gebak zoet, koek en snoep
Voorbereiden: 30 min
Koken: 20 min
Deeg koelen: 2 uur
Totale tijd: 2 uur 50 min

Voedingswaarden

1,5 gram koolhydraten per stuk
Koolhydraten 1.5 g

Uit recept

12 mini muffins

Ingrediënten

Koekdeeg
Amandelspijs
Garnering

Bereiden

  • Gebruik voor het beste resultaat a.u.b. maatschepjes en een goede weegschaal. NB: op de foto's zie je 24 mini muffins, dat is 2 x het recept.
Koekdeeg
  • Meng amandelmeel met kokosmeel, psylliumvezels, koekkruiden, bakpoeder en zout. Kneed dit samen met de zachte boter, zoetstof en de eieren tot een smeuïg deeg. Proef of het zoet genoeg is en niet te flauw, breng op smaak. Maak een rol van het deeg en verpak luchtdicht in huishoudfolie. Leg minstens 2 uur in de koelkast. (een hele nacht mag ook)
Amandelspijs
  • Klop het ei los en meng de helft ervan met de amandelmeel, citroenrasp, zoetstof en een snufje zout. Proef of het zoet genoeg is. Is het smmeuïg genoeg, anders wat ei (of een drupje water) toevoegen. Maak er een rol van en verpak luchtdicht in huishoudfolie. Leg minstens 2 uur in de koelkast. (een hele nacht mag ook) NB: Overgebleven ei kun je gebruiken om de muffins mee te bestrijken.
Muffins knutselen
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 160 °C en vet een mini muffinvorm in. Of gebruik een siliconen mini muffinvorm, die plakt niet.
  • Neem ⅔ van het deeg en verdeel dat in 12 delen. Druk in elke holte van je vorm een stukje deeg, maak een mooi rond holletje met de bolle kant van een ½ tl maatlepeltje of gebruik je vingertopje. Verdeel het spijs in 12 stukjes en druk een stukje in elk holletje. Dek af met een stukje deeg. (niet erg als je deeg overhoudt) Druk in elke muffin een garneeramandel en bestrijk de koolhydraatarme speculaas muffins met ei.
    koolhydraatarme speculaas muffins
  • Bak de mini muffins 15-20 minuten. Laat 5 minuten rusten in de vorm, maar buiten de oven. Haal ze los en laat ze afkoelen op een rooster.
  • Geniet!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


(Gezien 587 keer, 1 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

37 reacties op “Koolhydraatarme speculaas muffins”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like