Nee, dit smaakt niet precies hetzelfde als ‘gewone’ speculaas! Maar deze koolhydraatarme speculaas brokken komen wel bizar dicht in de buurt en, ook niet onbelangrijk, ze passen in een koolhydraatarm dieet! 1 stukje bevat namelijk slechts 1.2 gram koolhydraten. Leer wennen aan andere smaken, ik zeg het nog maar eens: als je ingrediënten vervangt dan smaakt het natuurlijk niet meer precies hetzelfde. Ingrediënten hebben nu eenmaal hun eigen specifieke eigenschappen. Is dat erg?Nee, evengoed lekker!
Zoetmiddelen en knapperig bakken
Voor veel baksels doet gewone suiker behoorlijk wat met de structuur. Bij speculaas en koekjes zorgt het er onder andere voor dat het hard en echt knapperig wordt. Koekjes waarbij je de ‘echte’ suiker en het ‘echte’ meel vervangt door zoetstof en andere melen, zullen dus anders zijn qua structuur én smaak. De structuur is zanderiger als bij zandkoekjes. Heel logisch en op zich is dat helemaal niet erg, als ze maar lekker zijn. En dat zijn ze dus!
Overigens kun je diverse zoetstoffen gebruiken. Maar het best is iets wat het meest lijkt op suikerkristallen. Dan kom je al snel uit bij erythritol of een combinatie van erythritol met stevia (Steviala Ery-bronze of Greensweet Brown bijvoorbeeld). Het voordeel daarvan is dat het wat volume geeft en dat het goed bakbestendig is tot 200 graden. De kans op overdosering is ook een stuk kleiner dan met pure stevia. Het deeg mag zeker niet te flauw smaken als het de oven ingaat, dan komt het er nog flauwer uit. Dus goed op smaak brengen voor het bakken is heel belangrijk bij deze koolhydraatarme speculaas brokken! Ik maakte 1 dikke plak, hetzelfde formaat als je wel kent uit de winkel, en brak die in 6 stukken. Als je 0 khd zoetstof gebruikt kom je uit op 1,2 gram koolhydraten per stukje.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Nog meer Sinterklaas recepten.
Zo maak je de koolhydraatarme speculaas brokken
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Koolhydraatarme speculaas brokken
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 20 g lijnzaad, zelf malen
- 20 g pompoenpitten, zelf malen
- 20 g zonnebloempitten, zelf malen
- 20 g amandelmeel
- 15 g roomboter, half gesmolten ong. 1 el
- ½ tl bakpoeder, (wijnsteen)
- 10 g koek- of speculaaskruiden, 1 tl = 5 ml weegt 2 g
- snufje zout
- Steviala ery-bronze, of andere zoetstof
- warm water, ½ el of meer, zie onder
GARNERING
- amandelschaafsel
- melk, of eigeel om te bestrijken
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Verwarm de hetelucht oven voor op 160 °C.
Gebruik a.u.b. maatlepels en een goede weegschaal om ingrediënten af te meten, gewoon bestek is niet nauwkeurig.
- Maal lijnzaad en pitten in een blender of koffiemolen of plet het in een vijzel. Meng alle ingrediënten, behalve het water, in een kom goed door elkaar. Vergeet het snufje zout niet, dat is in elk baksel echt onmisbaar!
- Voeg eerst een halve eetlepel warm water toe en meng goed door het deeg. Voeg zoveel warm water toe (per theelepel) tot je een stevige maar elastische deegbal hebt. Proef het deeg en breng goed op smaak, baksels verliezen vaak wat zoetkracht in de oven, dus maak het iets zoeter dan je zou willen.
- Rol het deeg uit op bakpapier tot een rechthoekige plak van ong. 0,5 – 1 cm dik. Bestrooi met amandelschaafsel en bestrijk met melk (of eigeel). Bak in het midden van de oven in ong. 20-30 minuten gaar en bros. Niet te hard bakken en opletten dat het niet verbrand. Dan genieten!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Wat een heerlijk recept, ik heb het net gemaakt met taaitaai kruiden, net 30 minuten terug uit de oven gehaald….geproefd en ik kan er maar moeilijk vanaf blijven!
Hoi,
Hoeveel stevia gaat er in dit recept.)?
Groetjes!
Zelf even proeven met je eige n soort zoetstof
Geweldig recept! Na vele probeerbaksels ‘mijn’ speculaasrecept gevonden. Echt heerlijk. Dank 🙏❣️. Gr Jantine
Goed om te horen, en veel gezelligs gewenst!
Hoi Anna-Karina en Hans,
Vanmorgen al vroeg weer de speculaasbrokken gemaakt. Wat zijn ze toch heerlijk. Alleen ze blijven niet crunchy. Zelfs niet in een goed afgesloten trommel. Dus dacht ik ,toen ik er weer eentje had gebakken, wat maakt het ook uit! Ik laat ze gewoon liggen op het bakpapier en vouw dit dicht tot de volgende dag. En ja nu komt het: ze waren de dag erna nog steeds crunchy! Toeval?? Misschien wel maar ik probeer het vandaag weer. En na 2 dagen mag hij ook wel op zijn. Wat hij dan ook steevast is. Inderdaad met een kop koffie én een spelletje scrabble😀
En gewonnen? Crunchy houden kan inderdaad soms lastig zijn. Als dat de truuk is, zeg ik: DOEN!
Niet gewonnen dus! Maar er konen nog meer spelletjes én speculaas 😀👍
Ah leuk! Zeg Hanny, heb je gezien dat je tegenwoordig een foto kunt meesturen? *hint, hint*
Zondagmorgen. Koffie drinken met jullie heerlijke speculaas. Het water loopt me in de mond. Meer is ,denk ik, niet nodig voor de 5 sterren(en 1 stukje werden er tóch 2😉) Fijne zondag nog! ( wij hebben nog wat over voor vanmiddag dus bij ons zit de ook middag wel snor👌
Perfect toch op zo’n frisse winterdag als vandaag!
(wij doen er dan een spelletje scrabble bij en jij?)
Lekkere speculaas! Naar mijn smaak iets teveel speculaaskruiden, dat pas ik aan.
Dit is het zoveelste koolhydraatarme, lekkere en makkelijke recept uit jullie keuken.
Bedankt weer!
Dank je, waarschijnlijk zullen er nog vele volgen!
Dit was thuis weer een daverend succes! Leuk, dank! Wel een vraagje: ik had in dit recept wat moeite met de maatvoering: om een eetlepel gesmolten boter af te meten moet ik eerst boter laten smelten maar hoeveel dan? Is het bij boter niet handiger om grammen aan te geven, dan weet je hoeveel je af moet snijden… en bij de speculaaskruiden precies het omgekeerde: voor 10 gram heb je een heel secure weegschaal nodig, is daar een eenheid in eetlepels/theelepels niet handiger? Nu had ik het gevoel dat ik toch een beetje aan stond te klooien. Dat doe ik ook graag hoor, maar mijn gewoonte is in principe om de eerste keer een recept naar de letter te maken zodat ik precies kan proeven wat de bedoeling is!
De één wil alles in grammen de ander alles in maatschepjes 😉 Komtie: 1 tl speculaaskruiden =5 ml weegt 2 g. Ik heb een en ander aangepast in het recept. Maarre… klikken op ingrediënten geeft vaak ook meer info. Klik maar eens op speculaaskruiden, daar stond het al allemaal heel nauwkeurig bij 😉 https://www.koolhydraatarmrecept.nl/ingredient/speculaaskruiden/
Smaakt heerlijk! Ik had geen losse pompoenpitten en zonnebloem pitten dus heb een gemengde pitten mix (van de action) gebruikt. Samen met de lijnzaad in de koffie bonen maler fijngemalen. Een aanrader die ik komende tijd zo rond Sinterklaas vaker zal maken!
Hoeveel water moet ik ongeveer toevoegen?
Hoi Kathy, waarschijnlijk heb je er even overheen gelezen? In de tekst staat:
“Voeg zoveel warm water toe (per theelepel) tot je een stevige maar elastische deegbal hebt.”
Ik ben maar alleen, dus zelfs al zijn het maar 6 stukken: toch doie ik daar eventueel dágen mee….Hoe kan ik de speculaas het beste bewaren (of invriezen, zoals ik ook met de echte pepernoten heb gedaan?)
In een koektrommel, eventueel even oppiepen in de oven als het toch vocht aan trekt. (Het is nu eenmaal met andere ingrediënten gemaakt)
Hoi Anna-Karina,
Ik heb de brok gemaakt.
Hij smaakt heerlijk maar is inderdaad heel erg bros.
Hoe kan ik hem iets harder maken?
Ik heb de zoetstof gebruikt van het Kruidvat.
groetjes Ineke
Korrelzoetstof gebruiken op basis van erythritol en/of stevia werkt beter denk ik.
Ik heb vandaag de speculaasbrokken gemaakt volgens het recept en wat schetst mijn verbazing….super lekker en jawel KROKANT?waaaah ik kan er niet afblijven zooooo lekker. Dank voor dit heerlijke recept?
De smaak is echt heel lekker. Ik heb kokosbloesem suiker gebruikt, past er echt goed bij. Heb ook een handje havervlokken toegevoegd. Niet zo krokant, maar dat had ik ook niet verwacht. De randjes zijn wel krokant. Misschien idee om uit te rollen tot 0,5 cm en dan 20 minuten in de oven? Ik had nu een iets dikkere plak gemaakt, 25 minuten in hete lucht oven.
heerlijk! Klein beetje knapperig. Heb het er iets langer ingedaan dan de 20 min die ik eerst deed. Niet zoet, maar dat wilde ik ook niet. Bedankt voor het recept.
Ik heb dit gisteren volgens recept gemaakt, het is inderdaad heerlijk, maar weet niet of dit zo hoort maar ik vind het geen brok, het is niet hard of knapperig. Heb ik iets fout gedaan?? Dan hoor ik graag wat, en hoe ik dit volgende keer kan voorkomen.
Alvast bedankt.
Geen idee hoe je het precies gedaan hebt? Misschien toch te veel water toegevoegd? Of welke zoetstof je hebt gebruikt? Het wordt nooit zo knapperig als met gewone suiker en gewoon meel. Maar wel ‘crunchy’.