Koolhydraatarme speculaas brokken

Koolhydraatarme speculaas brokken

Nee, dit smaakt niet precies hetzelfde als ‘gewone’ speculaas! Maar deze koolhydraatarme speculaas brokken komen wel bizar dicht in de buurt en, ook niet onbelangrijk, ze passen in een koolhydraatarm dieet! Leer wennen aan andere smaken, ik zeg het nog maar eens, want als je ingrediënten vervangt dan smaakt het natuurlijk niet meer precies hetzelfde. Ingrediënten hebben nu eenmaal hun eigen specifieke eigenschappen.    

Zoetmiddelen en knapperig bakken

Voor veel baksels doet gewone suiker behoorlijk wat met de structuur. Bij speculaas en koekjes zorgt het er onder andere voor dat het hard en echt knapperig wordt. Koekjes waarbij je de ‘echte’ suiker en het ‘echte’ meel vervangt door zoetstof en andere melen, zullen dus anders zijn qua structuur én smaak. De structuur is zanderiger als bij zandkoekjes. Heel logisch en op zich is dat helemaal niet erg, als ze maar lekker zijn! Koolhydraatarme speculaas brokken Je kunt diverse zoetstoffen gebruiken, het meest op suikerkristallen lijkt erythritol of een combinatie van erythritol met stevia (Stevija Kristal bijvoorbeeld). Het voordeel daarvan is dat het wat volume geeft en dat het goed bakbestendig is tot 200 graden en de kans op overdosering is een stuk kleiner dan met pure stevia. Gebruik eventueel een vloeibaar zoetmiddel. Het deeg mag zeker niet te flauw smaken als het de oven ingaat, dan komt het er nog flauwer uit. Dus goed op smaak brengen voor het bakken is heel belangrijk bij deze koolhydraatarme speculaas brokken! Ik maakte 1 dikke plak, hetzelfde formaat als je wel kent uit de winkel, en brak die in 6 stukken. Als je 0 khd zoetstof gebruikt kom je uit op 1,2 khd per stuk. Nog meer Sinterklaas recepten. Klik voor vergrotingen

Zo maak je de koolhydraatarme speculaas brokken

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Koolhydraatarme speculaas brokken


Koolhydraatarme speculaas brokken

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst december 5, 2014

  • Aantal of hoeveelheid: 6 stukjes
  • Koolhydraten: 1,2 gr. khd per stukje (6 stukjes uit recept)
  • Voorbereiding: 5 minuten
  • Kooktijd: 30 minuten
  • Klaar in: 35 minuten

Deze koolhydraatarme speculaas brokken komen wel heel dicht in de buurt van de 'echte', en passen uitstekend in een koolhydraatarm dieet.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 175 graden (hetelucht 160 graden).
    Gebruik a.u.b. maatlepels om ingrediënten af te meten, gewoon bestek is niet nauwkeurig. Maal lijnzaad en pitten in een blender of koffiemolen of plet het in een vijzel. Meng alle ingrediënten, behalve het water, in een kom goed door elkaar. Vergeet het snufje zout niet, dat is in elk baksel echt onmisbaar!
  2. Voeg eerst een halve eetlepel warm water toe en meng goed door het deeg. Voeg zoveel warm water toe (per theelepel) tot je een stevige maar elastische deegbal hebt. Proef het deeg en breng goed op smaak, baksels verliezen zoetkracht in de oven, dus maak het iets zoeter dan je zou willen.
  3. Rol het deeg uit op bakpapier tot een rechthoekige plak van ong. 0,5 - 1 cm dik. Bestrijk de bovenkant voorzichtig met melk of geklutst ei en bestrooi met amandelschaafsel. Bak in het midden van de oven in ong. 20-30 minuten gaar en bros. Niet te hard bakken en opletten dat het niet verbrand. Genieten!

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet


 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 gedachten over “Koolhydraatarme speculaas brokken”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

1.5K Shares
Share520
Pin1.0K
Tweet