Koolhydraatarme speculaas brokken

Koolhydraatarme speculaas brokken

Nee, dit smaakt niet precies hetzelfde als ‘gewone’ speculaas! Maar deze koolhydraatarme speculaas brokken komen wel bizar dicht in de buurt en, ook niet onbelangrijk, ze passen in een koolhydraatarm dieet! 1 stukje bevat namelijk slechts 1.2 gram koolhydraten. Leer wennen aan andere smaken, ik zeg het nog maar eens: als je ingrediënten vervangt dan smaakt het natuurlijk niet meer precies hetzelfde. Ingrediënten hebben nu eenmaal hun eigen specifieke eigenschappen. Is dat erg?Nee, evengoed lekker!

Zoetmiddelen en knapperig bakken

Voor veel baksels doet gewone suiker behoorlijk wat met de structuur. Bij speculaas en koekjes zorgt het er onder andere voor dat het hard en echt knapperig wordt. Koekjes waarbij je de ‘echte’ suiker en het ‘echte’ meel vervangt door zoetstof en andere melen, zullen dus anders zijn qua structuur én smaak. De structuur is zanderiger als bij zandkoekjes. Heel logisch en op zich is dat helemaal niet erg, als ze maar lekker zijn. En dat zijn ze dus!

Overigens kun je diverse zoetstoffen gebruiken. Maar het best is iets wat het meest lijkt op suikerkristallen. Dan kom je al snel uit bij erythritol of een combinatie van erythritol met stevia (Steviala Ery-bronze of Greensweet Brown bijvoorbeeld). Het voordeel daarvan is dat het wat volume geeft en dat het goed bakbestendig is tot 200 graden. De kans op overdosering is ook een stuk kleiner dan met pure stevia. Het deeg mag zeker niet te flauw smaken als het de oven ingaat, dan komt het er nog flauwer uit. Dus goed op smaak brengen voor het bakken is heel belangrijk bij deze koolhydraatarme speculaas brokken! Ik maakte 1 dikke plak, hetzelfde formaat als je wel kent uit de winkel, en brak die in 6 stukken. Als je 0 khd zoetstof gebruikt kom je uit op 1,2 gram koolhydraten per stukje.

Koolhydraatarme speculaas brokken

Koolhydraatarme speculaas brokken

Nog meer Sinterklaas recepten.

Zo maak je de koolhydraatarme speculaas brokken

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan bijvoorbeeld in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Koolhydraatarme speculaas brokken

Koolhydraatarme speculaas brokken

Door: Anna-Karina van Denderen
Deze koolhydraatarme speculaas brokken komen wel heel dicht in de buurt van de 'echte', en passen uitstekend in een koolhydraatarm dieet.
4.78 van 9 stemmen

Voedingswaarde

Per stukje
calorieën 110.08 kcalkoolhydraten 1.2 geiwitten 3.8 gvetten 9.37 gvezels 1.92 g
Gang Tussendoortje (zoet)
Keuken Europees
Trefwoord gebak zoet, koek en snoep
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 35 min
Hoeveelheid (aan te passen)6 stukken

Ingrediënten

GARNERING

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Verwarm de hetelucht oven voor op 160 °C.

Gebruik a.u.b. maatlepels en een goede weegschaal om ingrediënten af te meten, gewoon bestek is niet nauwkeurig.

  • Maal lijnzaad en pitten in een blender of koffiemolen of plet het in een vijzel. Meng alle ingrediënten, behalve het water, in een kom goed door elkaar. Vergeet het snufje zout niet, dat is in elk baksel echt onmisbaar!
  • Voeg eerst een halve eetlepel warm water toe en meng goed door het deeg. Voeg zoveel warm water toe (per theelepel) tot je een stevige maar elastische deegbal hebt. Proef het deeg en breng goed op smaak, baksels verliezen vaak wat zoetkracht in de oven, dus maak het iets zoeter dan je zou willen.
  • Rol het deeg uit op bakpapier tot een rechthoekige plak van ong. 0,5 - 1 cm dik. Bestrooi met amandelschaafsel en bestrijk met melk (of eigeel). Bak in het midden van de oven in ong. 20-30 minuten gaar en bros. Niet te hard bakken en opletten dat het niet verbrand. Dan genieten!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme recepten

Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze boeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!

Kookboek - Lekker & makkelijk Koolhydraatarm Kookboek - Gewoon Koolhydraatarm Kookboek - Lekker & makkelijk Koolhydraatarm


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

24 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jantine
Jantine
1 maand geleden

5 sterren
Geweldig recept! Na vele probeerbaksels ‘mijn’ speculaasrecept gevonden. Echt heerlijk. Dank 🙏❣️. Gr Jantine

hanny
hanny
1 maand geleden

5 sterren
Hoi Anna-Karina en Hans,
Vanmorgen al vroeg weer de speculaasbrokken gemaakt. Wat zijn ze toch heerlijk. Alleen ze blijven niet crunchy. Zelfs niet in een goed afgesloten trommel. Dus dacht ik ,toen ik er weer eentje had gebakken, wat maakt het ook uit! Ik laat ze gewoon liggen op het bakpapier en vouw dit dicht tot de volgende dag. En ja nu komt het: ze waren de dag erna nog steeds crunchy! Toeval?? Misschien wel maar ik probeer het vandaag weer. En na 2 dagen mag hij ook wel op zijn. Wat hij dan ook steevast is. Inderdaad met een kop koffie én een spelletje scrabble😀

Hanny Gijsel
Hanny Gijsel
1 maand geleden

5 sterren
Niet gewonnen dus! Maar er konen nog meer spelletjes én speculaas 😀👍

Hanny Gijsel
Hanny Gijsel
1 maand geleden

5 sterren
Zondagmorgen. Koffie drinken met jullie heerlijke speculaas. Het water loopt me in de mond. Meer is ,denk ik, niet nodig voor de 5 sterren(en 1 stukje werden er tóch 2😉) Fijne zondag nog! ( wij hebben nog wat over voor vanmiddag dus bij ons zit de ook middag wel snor👌

Tanja
Tanja
2 maanden geleden

4 sterren
Lekkere speculaas! Naar mijn smaak iets teveel speculaaskruiden, dat pas ik aan.
Dit is het zoveelste koolhydraatarme, lekkere en makkelijke recept uit jullie keuken.
Bedankt weer!

Merian
Merian
2 maanden geleden

4 sterren
Dit was thuis weer een daverend succes! Leuk, dank! Wel een vraagje: ik had in dit recept wat moeite met de maatvoering: om een eetlepel gesmolten boter af te meten moet ik eerst boter laten smelten maar hoeveel dan? Is het bij boter niet handiger om grammen aan te geven, dan weet je hoeveel je af moet snijden… en bij de speculaaskruiden precies het omgekeerde: voor 10 gram heb je een heel secure weegschaal nodig, is daar een eenheid in eetlepels/theelepels niet handiger? Nu had ik het gevoel dat ik toch een beetje aan stond te klooien. Dat doe ik ook graag hoor, maar mijn gewoonte is in principe om de eerste keer een recept naar de letter te maken zodat ik precies kan proeven wat de bedoeling is!

Ilja
Ilja
1 jaar geleden

Smaakt heerlijk! Ik had geen losse pompoenpitten en zonnebloem pitten dus heb een gemengde pitten mix (van de action) gebruikt. Samen met de lijnzaad in de koffie bonen maler fijngemalen. Een aanrader die ik komende tijd zo rond Sinterklaas vaker zal maken!

Kathy
Kathy
1 jaar geleden

Hoeveel water moet ik ongeveer toevoegen?

Pien
Pien
2 jaren geleden

Ik ben maar alleen, dus zelfs al zijn het maar 6 stukken: toch doie ik daar eventueel dágen mee….Hoe kan ik de speculaas het beste bewaren (of invriezen, zoals ik ook met de echte pepernoten heb gedaan?)

Ineke de Vries
Ineke de Vries
2 jaren geleden

Hoi Anna-Karina,

Ik heb de brok gemaakt.
Hij smaakt heerlijk maar is inderdaad heel erg bros.
Hoe kan ik hem iets harder maken?
Ik heb de zoetstof gebruikt van het Kruidvat.

groetjes Ineke

Maria
Maria
3 jaren geleden

Ik heb vandaag de speculaasbrokken gemaakt volgens het recept en wat schetst mijn verbazing….super lekker en jawel KROKANT?waaaah ik kan er niet afblijven zooooo lekker. Dank voor dit heerlijke recept?

Simone Venderbosch
Simone Venderbosch
3 jaren geleden

De smaak is echt heel lekker. Ik heb kokosbloesem suiker gebruikt, past er echt goed bij. Heb ook een handje havervlokken toegevoegd. Niet zo krokant, maar dat had ik ook niet verwacht. De randjes zijn wel krokant. Misschien idee om uit te rollen tot 0,5 cm en dan 20 minuten in de oven? Ik had nu een iets dikkere plak gemaakt, 25 minuten in hete lucht oven.

Anita
Anita
3 jaren geleden

heerlijk! Klein beetje knapperig. Heb het er iets langer ingedaan dan de 20 min die ik eerst deed. Niet zoet, maar dat wilde ik ook niet. Bedankt voor het recept.

Agnes
Agnes
5 jaren geleden

Ik heb dit gisteren volgens recept gemaakt, het is inderdaad heerlijk, maar weet niet of dit zo hoort maar ik vind het geen brok, het is niet hard of knapperig. Heb ik iets fout gedaan?? Dan hoor ik graag wat, en hoe ik dit volgende keer kan voorkomen.

Alvast bedankt.