koolhydraatarme spanakopita

Koolhydraatarme spanakopita van Daniëlle

Daniëlle stuurde ons deze koolhydraatarme spanakopita. Echter, je bent gewaarschuwd, want: “Ik kan er niet vanaf blijven! Gewoon als lunch of tussendoortje of avondmaaltijd. “, schrijft Daniëlle ons.  Dat kunnen we ons helemaal voorstellen. Want die zachte groente en kaasvulling met het super krokante filodeeg is natuurlijk onweerstaanbaar lekker. Zelf maakten wij het vaak als vegetarische borreldriehoekjes op feestjes. Dan niet met koriander en tonijn maar met dille en pijnboompitjes in de vulling. Dus mensen die verse koriander minder lekker vinden kunnen dat makkelijk vervangen.  Met deze portiegrootte bevat 1 stukje 8 gram koolhydraten. Deze koolhydraatarme spanakopita is niet alleen heerlijk als lunch. Maar met een stukje kip of vlees ook prima als volledige, mediterrane, low carb hoofdmaaltijd! 

Advertentie

Filodeeg koolhydraatarm?

Ja oké, het is een twijfelgevalletje. Filodeeg bevat 51 gram koolhydraten per 100 gram. Maar omdat de vellen op zich heel licht zijn kom je met deze ingrediënten redelijk laag uit in koolhydraten. 1 vel weegt 15 gram, Daniëlle gebruikt in dit recept 6 vellen, dat is 90 gram. Echter filodeeg wordt gemaakt van bloem, water en olie. Dus als je heel strikt alle tarweproducten hebt geschrapt uit je menu dan sla je dit recept beter over. Filodeeg kun je het best bij de Turkse winkel kopen. Het heet daar Üçgen yufka.

Filodeeg rijst niet tijdens het bakken, maar wordt wel heerlijk krokant. Je krijgt een mooi laagjes effect (zoals met bladerdeeg) als je de vellen besmeert met een dun laagje olie en een aantal vellen op elkaar legt.  Behandel filodeeg altijd met de nodige voorzichtigheid, het deeg is namelijk nogal kwetsbaar. Laat (diepvries) filodeeg in een vochtige theedoek tot gebruik, dat voorkomt uitdrogen en afbrokkelen. 

Dank je wel Daniëlle voor deze koolhydraatarme spanakopita!


We zijn gestopt met het aannemen van nieuwe bezoekersrecepten, wel blijven de reeds gepubliceerde bezoekersrecepten online staan.
Zelf foodfoto’s maken? Lees onze tips om een goede foodfoto te maken.

koolhydraatarme spanakopita

Zo maak je koolhydraatarme spanakopita van Daniëlle

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


Bezoekersrecept

Koolhydraatarme spanakopita van Daniëlle

4.75 van 4 stemmen
koolhydraatarme spanakopita
Door: Daniëlle
Snelle gezonde hap, zowel koud als warm heerlijk! Koolhydraatarme spanakopita is spinazie met feta in filodeeg.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten

Voedingswaarde

Per portie
kcal 136.88 koolhydraten 8 geiwitten 11.52 gvetten 6.22 gvezels 1.08 g
Hoeveelheid (aan te passen)6 lunchporties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Optioneel

  • 1 blikje tonijn, uitgelekt 100 g

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en vet een ovenschaal in met olie.
  • Leg 3 lichtjes ingevette vellen filodeeg in de ovenschaal. Invetten kan met een kwastje of tussen je geoliede handen. De vellen mogen elkaar overlappen. Laat het deeg iets over de rand hangen, zo kan je het gerecht later afdekken.

Vulling

  • Kluts de eieren en houd 1 el achter om het laatste vel filodeeg mee te bestrijken. Meng de rest door de rauwe grof gehakte spinazie, koriander en verkruimelde feta. Breng op smaak met peper, zout en korianderpoeder. Meng er optioneel een blikje uitgelekte tonijn door.
  • Verdeel de vulling over de vellen filodeeg in de ovenschaal. Bedek de vulling losjes met 3 geoliede vellen filodeeg en vouw de zijkanten terug over het deeg.
  • Bestrijk de bovenkant met het achtergehouden geklutste ei voor een mooi bruin korstje.

Bakken

  • Bak 20 minuten in de oven, of tot het gerecht bruin kleurt. Niet laten verbranden.

Porties

  • Deze koolhydraatarme spanakopita is heerlijk als lunch! Maar met een stukje kip of vlees ook prima als volledige hoofdmaaltijd.

KoolhydraatarmRecept.nl. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het!Stuur een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept



1 gedachte over “Koolhydraatarme spanakopita van Daniëlle”

  1. 5 sterren
    Heerlijk recept, echt van genoten. Alles was in een keer op met zijn tweeën. Had er nog pijnboompitjes en een heel klein beetje gerookte paprika vlokken aan toegevoegd. Dit is weer een van de vele recepten op deze site die we nog eens gaan maken.

Reacties zijn gesloten.

4.75 from 4 votes (3 ratings without comment)
Scroll naar boven