koolhydraatarme spanakopita

Koolhydraatarme spanakopita van Daniëlle

Daniëlle stuurde ons deze koolhydraatarme spanakopita. Echter, je bent gewaarschuwd, want: “Ik kan er niet vanaf blijven! Gewoon als lunch of tussendoortje of avondmaaltijd. “, schrijft Daniëlle ons.  Dat kunnen we ons helemaal voorstellen. Want die zachte groente en kaasvulling met het super krokante filodeeg is natuurlijk onweerstaanbaar lekker. Zelf maakten wij het vaak als vegetarische borreldriehoekjes op feestjes. Dan niet met koriander en tonijn maar met dille en pijnboompitjes in de vulling. Dus mensen die verse koriander minder lekker vinden kunnen dat makkelijk vervangen.  Met deze portiegrootte bevat 1 stukje 8 gram koolhydraten. Deze koolhydraatarme spanakopita is niet alleen heerlijk als lunch. Maar met een stukje kip of vlees ook prima als volledige, mediterrane, low carb hoofdmaaltijd! 

Filodeeg koolhydraatarm?

Ja oké, het is een twijfelgevalletje. Filodeeg bevat 51 gram koolhydraten per 100 gram. Maar omdat de vellen op zich heel licht zijn kom je met deze ingrediënten redelijk laag uit in koolhydraten. 1 vel weegt 15 gram, Daniëlle gebruikt in dit recept 6 vellen, dat is 90 gram. Echter filodeeg wordt gemaakt van bloem, water en olie. Dus als je heel strikt alle tarweproducten hebt geschrapt uit je menu dan sla je dit recept beter over. Filodeeg kun je het best bij de Turkse winkel kopen. Het heet daar Üçgen yufka.

Filodeeg rijst niet tijdens het bakken, maar wordt wel heerlijk krokant. Je krijgt een mooi laagjes effect (zoals met bladerdeeg) als je de vellen besmeert met een dun laagje olie en een aantal vellen op elkaar legt.  Behandel filodeeg altijd met de nodige voorzichtigheid, het deeg is namelijk nogal kwetsbaar. Laat (diepvries) filodeeg in een vochtige theedoek tot gebruik, dat voorkomt uitdrogen en afbrokkelen. 

Dank je wel Daniëlle voor deze koolhydraatarme spanakopita!


Heb je ook een lekker eigen koolhydraatarm recept met goede kwaliteit foto? Stuur je recept met eigen foto in via e-mail. Lees ook even onze tips om een goede foodfoto te maken. Wie weet wordt jouw recept “Bezoekersrecept van de maand” en win je een van onze kookboeken! Benieuwd naar andere bezoekersrecepten?

koolhydraatarme spanakopita

Zo maak je koolhydraatarme spanakopita van Daniëlle

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!


Bezoekersrecept

Koolhydraatarme spanakopita van Daniëlle

koolhydraatarme spanakopita
Door: Daniëlle
Snelle gezonde hap, zowel koud als warm heerlijk! Koolhydraatarme spanakopita is spinazie met feta in filodeeg.
4.67 van 3 stemmen
Gang Lunch
Trefwoord oven
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 30 min

Voedingswaarde

Per portie
calorieën 136.88 kcalkoolhydraten 8 geiwitten 11.52 gvetten 6.22 gvezels 1.08 g
Hoeveelheid (aan te passen)6 lunchporties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Optioneel

  • 1 blikje tonijn - uitgelekt 100 g

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en vet een ovenschaal in met olie.
  • Leg 3 lichtjes ingevette vellen filodeeg in de ovenschaal. Invetten kan met een kwastje of tussen je geoliede handen. De vellen mogen elkaar overlappen. Laat het deeg iets over de rand hangen, zo kan je het gerecht later afdekken.

Vulling

  • Kluts de eieren en houd 1 el achter om het laatste vel filodeeg mee te bestrijken. Meng de rest door de rauwe grof gehakte spinazie, koriander en verkruimelde feta. Breng op smaak met peper, zout en korianderpoeder. Meng er optioneel een blikje uitgelekte tonijn door.
  • Verdeel de vulling over de vellen filodeeg in de ovenschaal. Bedek de vulling losjes met 3 geoliede vellen filodeeg en vouw de zijkanten terug over het deeg.
  • Bestrijk de bovenkant met het achtergehouden geklutste ei voor een mooi bruin korstje.

Bakken

  • Bak 20 minuten in de oven, of tot het gerecht bruin kleurt. Niet laten verbranden.

Porties

  • Deze koolhydraatarme spanakopita is heerlijk als lunch! Maar met een stukje kip of vlees ook prima als volledige hoofdmaaltijd.


KoolhydraatarmRecept.nl. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen.

Maar de boeken zijn ook te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bestellen kan overal online, bijvoorbeeld via Bazarow.com,  LibrisAKOBookspot of Bruna verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Onze kookboeken bestellen bij onszelf via Boekdelen.com:

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje.



Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top