Meestal maak ik crackers op basis van water, maar deze keer besloot ik eens eiwit te nemen. Deze koolhydraatarme snack crackertjes, zijn niet zomaar lekker geworden maar echt super superlekker!!! Lekker krokant, echt hartig door de uienvlokken en een klein beetje pittig doordat ik er twee mespuntjes Ras el Hanout aan toevoegde. Als je ze besmeert wel gelijk opeten, want met een smeerseltje erop worden ze snel zachter. Dat weten wij omdat we wat hebben geëxperimenteerd met de camera, daardoor duurde het fotograferen ongeveer een minuut of twintig. Daarna waren de crackers nog wel lekker maar duidelijk al wat zachter onder het beleg. Ze bevatten nog geen 0.15 gram koolhydraten per crackertje.
Ander smaakje
Mijn heer Hans wilde op zaterdag per se een nieuwe broccoli spread maken. Hij is namelijk dol op dat soort groentebroodbeleg. Of het nu gaat om edamame humus, sesam amandelpesto of een lekkere tapenade hij belegt er van alles en nog wat mee. Maar soms wil een mens wel weer eens een ander smaakje. Daarom doken we gezellig samen de keuken in. Terwijl hij de de broccoli amandelspread in elkaar kluste, bedacht ik deze nieuwe koolhydraatarm snack crackertjes. Immers als je dan toch eens iets anders wilt… Dan ook maar een ander crackertje. Ze zijn enorm snel klaar, omdat je ze heel dun uitrolt. Ik bakte ze slechts 10 minuten! Je zou trouwens van een dubbel recept ook heel goed een hartige taartbodem kunnen maken.
Variaties
Het leuke van crackers maken is natuurlijk dat je ze precies zo maakt zoals je ze zelf het lekkerst vindt! De basis is het eiwit, amandelmeel, en sesamzaad. Daarnaast deed ik er dus vandaag uienvlokken en Ras el Hanout in. Maar ik zal je wat leuke andere suggesties aan de hand doen. Zo maak je steeds weer andere koolhydraatarme snack crackertjes. Eet je graag Mexicaans? Dan wil je ze misschien met komijn proberen? Liever Italiaans getint voor bij een tomatensoepje? Doe er dan wat Italiaanse kruiden door of rozemarijn. Ben je meer van de subtiele Indiase keuken? Meng dan gemberpoeder, kardemom en wat gemalen citroengras of sinaasappelschil door het deeg. Als je een zoetere basis wilt denk dan aan een snuf cacao, wat geraspte kokos, kaneel en vanille. Of meng eenvoudig wat Greensweet siroop of Steviala sweet bee door het crackerdeeg.
Bewaren
De uienvlokken nemen vocht op uit de lucht, dus goed afgesloten en donker bewaren. Mochten ze toch iets minder crunchy zijn geworden, dan even terug in de oven.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je Koolhydraatarme snack crackertjes
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Koolhydraatarme snack crackertjes
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 1 ei-eiwit, van 1 M ei
- peper en zout
- 100 g amandelmeel
- 1 el sesamzaad
- ½ tl uienvlokken, (= gedroogde stukjes ui, uienpoeder kan ook)
- 2 mespuntjes Ras el Hanout, of chilipoeder naar smaak
- grof zout
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 175 °C en haal de bakplaat eruit.
- Meng alle ingrediënten goed door elkaar en vorm er een deegbal van.
- Leg de deegbal tussen twee bakvellen en rol dun uit, ongeveer 2-3 mm. (25 x 25 cm)
- Vouw de randen van het onderste bakvel (met deeg) terug zodat je een mooie rechte lap kunt vormen. Rol na en geef alvast de vorm van 36 snack crackertjes aan met de stompe kant van een mes. Maal er wat zeezout over.
- Bak 10 minuten in de oven. En breek ze voorzichtig op de aangegeven snijranden.
- Houd ze in de gaten, want het kan opeens hard gaan. Bak de koolhydraatarme snack crackertjes niet te donker. Beter op iets lagere temperatuur en wat langer, dan te snel!
- Heerlijk bij een kop soep of met een homemade smeerseltje, zoals een van onze 5 sandwich spreads, heksenkaas of broccoli amandel spread. Of een van onze vele andere smeersels!
Variaties
- De basis is het eiwit, amandelmeel, en sesamzaad. Daarnaast deed ik er dus vandaag uienvlokken en Ras el Hanout in. Maar ik zal je wat leuke andere suggesties aan de hand doen. Zo maak je steeds weer andere koolhydraatarme snack crackertjes.Eet je graag Mexicaans? Dan wil je ze misschien met komijn proberen? Liever Italiaans getint voor bij een tomatensoepje? Doe er dan wat Italiaanse kruiden door. Ben je meer van de subtiele Indiase keuken? Meng dan gemberpoeder, kardemom en wat gemalen citroengras of sinaasappelschil door het deeg. Als je een zoetere basis wilt denk dan aan een snuf cacao, wat geraspte kokos, kaneel en vanille. Of meng eenvoudig wat Greensweet siroop of Steviala sweet bee door het crackerdeeg.Laat je weten hoe je jij ze het liefst eet?
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Hoe kan ik de crackertjes het beste bewaren?
Crackers altijd droog, koel en donker.
Heerlijk, ook de Italiaanse variant….
Had bij eerste versie per ongeluk gehele ei in gedaan, toch goed gelukt👌😋
HEERLIJK!!
Ik had ze met uienpoeder, curry madras en chilipoeder gemaakt.
Volgende keer 3 dubbele portie maken!!
Heerlijke knapperige crackertjes snel klaar had er gelijk al een paar van op.
ja ze zijn echt superlekker!
supersnack!!!
zo gemaakt en fijn om mee te variëren.
lekker met een beetje smeerkaas of aïoli erop, smullen.
En bedankt voor de tip over het terugvouwen. Krijg eindelijk een keer rechte crackertjes. 🙂
Super smakelijk en lekker knapperig
Heerlijk!!!! En makkelijk te maken.
Bij wijze van ‘therapie’ 🙂 deze crackers gebakken. Voor een eerste keer ging dat prima. Wel een een beetje gepruts om de plaat deeg GOED uitrollen. Maar toch zeker 4 sterren waard.
Hoi,
Ik vroeg me af of ik het amandelmeel kan vervangen met kokosmeel? Dat is een stukje goedkoper 🙂
Klik even op t ingrediënt
Jammie, dit is weer zo’n recept dat je moet laten afkoelen terwijl je het niet ziet! Veel te verleidelijk om steeds een stukje te snoepen. Erg lekker en met alles te beleggen, toppie weer….
Gelukkig duurt dat afkoelen niet lang 😉
Lekker! Er mogen gerust véél kruiden in (wat ik volgende keer zeker ga doen). Super makkelijk én straks héérlijk schaamteloos snacken bij het e-peritief…(tja in Coronatijd mag het aperitief toch niet ontbreken tijdens het videochatten hé, hier in België 🙂 )
oeps sterren vergeten…
🙂 zo hé wel 5!
Nee zeker, alles met mate is hier het devies. Stel dat we nog tot januari binnen zitten wil ik graag nog ongestraft naar de weegschaal kunnen kijken 😉
Proost! Stay safe!
Crackers gebakken. Ze zijn heerlijk en smaken naar meer. In plaats van sesamzaad (die had ik niet in huis) heb ik lijnzaad gebruikt. Bovenop heb ik mix voor salade gestrooid. Mmm.
Ik wordt hier enthousiast van. Dankjewel jullie wel voor de leuke suggesties.
Mogen we ook sterren? (is nieuw dus ik help even herinneren…
Hallo, hoelang zijn ze houdbaar? Ik moet ze nog wel maken en laat het nadien nog weten hoe ik ze vond en/of ze gelukt zijn. Groetjes
In principe vrij lang, wij hebben ze binnen twee dagen opgegeten. De uienvlokken nemen vocht op uit de lucht, dus afgesloten bewaren. Mochten ze toch iets minder crunchy zijn dan even terug in de oven.
Ik heb ze meteen gemaakt. Zijn heerlijk. De volgende keer doe ik er wat zout doorheen. Kan jamnmergenoeg geen foto plaatsen
Oké! Zou je het recept ook sterren willen geven aub?
Er zit toch ook peper en zout doorheen in ons recept en erbovenop 😉 Foto’s kun je wel op Facebook plaatsen als je daar een account hebt?
Ben aan het werk maar kan al niet wachtenden deze te gaan maken haha
Maar uien vlokken is dat gewoon uien poeder ? Of verse uien
Bedankt voor het recept weer 😀
Ik heb het er even achter gezet Jolanda. Het zijn gedroogde uien stukjes. Maar uienpoeder kan ook.
Heel mooi recept, dank jullie wel. Dit ga ik vandaag/morgen uitproberen. Nog even nadenken welke kruiden gebruikt gaan worden. Soepje erbij (denk ik) en smullen maar.
Snel als altijd 😉 Eet smakelijk, we horen graag of je ze lekker vond!