Koolhydraatarme shakshuka met paprika

koolhydraatarme shakshuka met paprika

Als de dagen weer korter worden en de temperatuur daalt, dan krijg ik vanzelf meer trek in een stevige, warme lunch. Deze koolhydraatarme shakshuka met paprika komt volledig aan mijn wens tegemoet. Het gerecht vindt zijn oorsprong in het Middellandse Zeegebied en in het Midden-Oosten. Het woord shakshuka betekent ‘mengsel’. Altijd worden in shakshuka eieren gepocheerd in een saus van tomaten, peper, paprika en ui. Het mag een beetje pittig smaken, maar je bepaalt natuurlijk zelf in welke mate dat het geval is. Ook het moment van de dag vraagt om een aangepaste smaak. Immers als je het als ontbijt serveert, wil je het wellicht wat milder dan als hoofdmaaltijd?

Advertentie

Makkelijk koolhydraatarm

Nu zijn er in de loop der tijd talloze varianten ontstaan op het recept voor shakshuka. De koolhydraatarme shakshuka met paprika staat het dichtste bij de Tunesische vegetarische variant. Wat niet wil zeggen dat je er geen vlees aan zou kunnen toevoegen. Maar zoiets als feta zou er ook prima in passen. Omdat het reeds van oorsprong een mengsel is, kun je er naar hartenlust mee experimenteren. En het is makkelijk om het koolhydraatarm te houden; deze versie bevat per portie 9.65 gram koolhydraten. En variatiemogelijkheden genoeg! Eerder maakten we al een goed in de smaak vallende spinazie shakshuka. Zeker ook de moeite waard om te maken.

Tomatenrommel van Thea

Anna-Karina vertelde me, toen we deze lekkere shakshuka verorberden, dat het haar deed denken aan de late zestiger jaren van de vorige eeuw. Als ze bij haar zestien jaar oudere zus Thea ging logeren in Austerlitz, maakte die voor haar regelmatig  ‘tomatenrommel’. Gebakken tomaat en ui met een ei erdoor geklutst, vervolgens gekruid met flink wat peper en zout. Het goedje werd geserveerd op een snee brood. Wel een creatief mengsel met een tikkie exotische sfeer, dat toch past bij het Holland van jaren her. Hollandse pot werd slechts afgewisseld door af een toe Chinees, ander buitenlands eten was er niet echt. O ja toch… macaroni met ham en kaas en tomatenketchup. 🙂


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze boeken zijn heuse bestsellers te noemen! Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven en zijn overal te koop of te bestellen voor €23,50. Of koop er een online bij Libris Bookspot of Bruna. In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je een boek cadeau geven of laten signeren dan kun je het het best bestellen via onze eigen Boekdelenwinkel:

Verrukkelijk Koolhydraatarm

ISBN 9789082659870

Gewoon Koolhydraatarm

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

koolhydraatarme shakshuka met paprika
koolhydraatarme shakshuka met paprika

Zo maak je Koolhydraatarme shakshuka met paprika

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


koolhydraatarme shakshuka met paprika

Koolhydraatarme shakshuka met paprika

In deze zalige, pittige, koolhydraatarme shakshuka met paprika worden eieren gepocheerd in een saus van tomaten, peper, paprika en ui. Maak het zo pittig als je zelf lekker vindt!
4.80 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 25 minuten

Voedingswaarde

Per portie
kcal 222.25 koolhydraten 9.65 geiwitten 11.55 gvetten 14.75 gvezels 4.35 g
Hoeveelheid (aan te passen)2 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Snipper de ui en fruit deze glazig in de olie in een koekenpan.
  • Snijd de paprika in blokjes. Voeg samen met de uitgeperste knoflook en de Ras el Hanout toe aan de uien. Bak enkele minuten op halfhoog vuur, tot de groente wat zachter zijn geworden.
  • Doe de tomatenblokjes en de tomatenpuree erbij en bak tien minuten. Breng op smaak met snufje cayennepeper, zout, peper en een drupje zoetstof.
  • Maak een kuiltje in de saus. Breek een ei en laat dit in het kuiltje glijden. Herhaal dit nog twee maal. Zorg dat de saus zachtjes kookt. Doe als de eieren voor het grootse deel gestold zijn een deksel op de pan. Temper het vuur en laat korte tijd verder bakken. Zorg dat de eidooier zacht blijft.
  • Strooi voor het serveren de fijngesneden peterselie over de koolhydraatarme shakshuka met paprika.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept



3 gedachten over “Koolhydraatarme shakshuka met paprika”

  1. Oh, dat “tomatenrommeltje” van Thea: iedere vakantie, waar we dan ook waren, kwam dit gerecht minstens 1 x bij ons op tafel, al hoor ik deze naam voor het eerst. Wij noemden het ons ‘vakantie-prutje….en het smaakte steevast heerlijk, na meestal dagenlang restaurant-eten….Ik ga de shakshuka met paprika beslist deze week nog een keer maken, waarschijnlijk in een sfeer van heel dierbare herinneringen!!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven