Koolhydraatarme sandwich spread, zelf maken

koolhydraatarme-sandwich-spread 5x

In het vroege voorjaar vroeg Kirsten naar recepten voor koolhydraatarme sandwich spread. Leuk! Daar wilden sowieso al tijden eens energie aan besteden. Immers wie heeft er geen herinnering aan zo’n potje Heinz hartig broodbeleg in de koelkast? Heb je je ooit afgevraagd wat er allemaal voor zorgt dat zo’n pot zowat eeuwig goed blijft? Die van ons is dan minder lang houdbaar. Echter voor een potje vol met begrijpelijke & gezonde ingrediënten eet ik graag een beetje sneller door…  Bovendien zijn ze ook heerlijk als dip met een stukje rauwkost als avondsnack. Of gebruik de spread als dressing door een salade. Dus het komt echt wel op binnen een week. Wij hadden 5 potjes gemaakt en dat is ruimschoots gelukt. 

Koolhydraatarme sandwich spread!

De uitvoering van ons koolhydraatarme sandwich spread project heeft even geduurd omdat er eerst wat andere klussen en recepten op daglicht lagen te wachten. Maar nu moesten we eraan beginnen, alle recepten zijn omgebouwd naar onze nieuwe lay-out, de Kookschrift-functie draait als een tierelier en de bezoekersrecepten beginnen ook gestaag binnen te komen. Zo leuk allemaal!  ’t Is net of we een nieuw winkeltje hebben geopend 😉 

Terug naar de sandwich spread. We hebben er in totaal 5 bedacht, 2 recepten daarvan staan hieronder de andere 3 vind je hier. We zijn begonnen begonnen met twee meest klassieke smaken:  naturel sandwich spread en de komkommer dille spread. De naturel bevat 0.55 gram koolhydraten per 20 gram (1 broodbeleg) en de komkommer dille 0,47 gram koolhydraten per 20 gram.

Heinz sandwich spreads als uitgangspunt

Omdat dit het meest gebruikte merk is hebben we even op de ingrediëntenlijsten gespiekt. Ook bij Heinz maken ze 5 smaken. Naturel 15 gram koolhydraten per 100 gram, Komkommer 12 gram koolhydraten per 100 gram en Tuinkruiden,  Mediterraan en Tomaten bosui, die bevatten alle drie 16 gram koolhydraten per 100 gram. Wij hebben dat terug weten te brengen tot een kwart! De Heinz spreads bevatten tussen 33%- 61% groente in verschillende samenstellingen. Ons uitgangspunt was om dat groente gehalte voor onze koolhydraatarme sandwich spread in elk geval wat op te schroeven.  Ook dat is gelukt, we komen niet onder de 50% groente.

Tips

Speel zelf met de verhouding van yoghurt, mayonaise en/of mosterd. We hebben niet allemaal dezelfde smaak tenslotte. proeven en aanpassen aan je eigen voorkeuren. Wij hadden onze Griekse yoghurt ongeveer 30 minuten – 1 uur laten uitlekken, zodat we mooie spreads kregen die ook in de dagen daarna mooi smeerbaar bleven. Om te voorkomen dat de spreads te dun worden pas je een paar trucjes toe:

  • Gebruik Griekse yoghurt die je minstens een half uur hebt laten uitlekken. Kwark of zure room gebruiken kan ook. 
  • Laat (natte) groente goed uitlekken.
  • Voeg eventueel verdikkingsmiddel toe, zoals xanthaangom of johannesbroodpitmeel.

Sandwich spread bewaren

Je bewaart de spreads ongeveer 5-7 dagen in de koelkast. Schoon werken is wel een vereiste. Schep steeds met schoon bestek een bepaalde hoeveelheid eruit.  Veel plezier met de recepten en eet smakelijk!


Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

koolhydraatarme-sandwich-spread 5x
koolhydraatarme-sandwich-spread 5x
koolhydraatarme-sandwich-spread

Zo maak je koolhydraatarme spread

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan via e-mail of op onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank.
Of tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


Interessant? Deel gerust!


Zo maak je naturel sandwich spread

koolhydraatarme-sandwich-spread - naturel

Naturel spread

Deze naturel sandwich spread is lekker fris-zuur en smaakt heerlijk op een geroosterde boterham of met wat rauwkost! Bevat 0,55 gram koolhydraten per 20 gram (1 broodbeleg)
4.72 van 7 stemmen
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 5 min
Totale tijd 20 min

Voedingswaarde

Per potje van 200 gram (broodbeleg=20 gram=0.55 g khd)
kcal 261.1 koolhydraten 5.5 geiwitten 5.5 gvetten 23.5 gvezels 2.8 g
Hoeveelheid (aan te passen)1 potje van 200 gram

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Groente enzo

Dressing

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Snijd de groente zoals aangegeven en doe ze in een kom. Voeg de ingrediënten voor de dressing toe en meng goed door elkaar. Proef en breng op smaak met peper en selderijzout.

Bewaren

  • Doe de naturel spread in een schoon potje met deksel van minstens 200 ml inhoud. De spread is enkele dagen houdbaar in de koelkast.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Zo maak je komkommer dille sandwich spread

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan via e-mail of op onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank.
Of tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


Interessant? Deel gerust!

koolhydraatarme-sandwich-spread komkommer dille

Komkommer dille spread

Deze komkommer dille sandwich spread is ontzettend fris en smaakt behalve op een cracker ook heerlijk als dip!
4.50 van 8 stemmen
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 5 min
Totale tijd 20 min

Voedingswaarde

Per potje van 200 gram (1 broodbeleg = 20 g = 0.49 g khd)
kcal 234 koolhydraten 4.9 geiwitten 4.7 gvetten 18.9 gvezels 1.9 g
Hoeveelheid (aan te passen)1 potje van 200 gram

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Groente enzo

  • 115 g komkommer, zonder zaad, in sliertjes
  • 25 g augurk, in kleine blokjes
  • 10 g bosui, fijngesneden
  • 5 g dille, vers, fijngesneden

Dressing

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Snijd de komkommer in de lengte doormidden en verwijder de zaadjes. Snijd klein. Wij deden dat met een trekkoord hakmolentje. Plakjes schaven kan ook. Laat de komkommer goed uitlekken en druk zoveel mogelijk vocht eruit.
  • Doe de uitgelekte komkommer samen met de augurk, bosui en dille in een kom. Voeg de ingrediënten voor de dressing toe en meng goed door elkaar. Proef en breng op smaak met peper en selderijzout.

Bewaren

  • Doe de komkommer dille spread in een potje met deksel van minstens 200 ml inhoud. De spread is enkele dagen houdbaar in de koelkast.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept



Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:


13 gedachten over “Koolhydraatarme sandwich spread, zelf maken”

  1. 5 sterren
    Heb vandaag voor de tweede keer de natural spread gemaakt. De eerste keer ipv sjalotjes bieslook gebruikt en nu een combi van sjalot en bieslook.
    Waar ik mee zit zijn de hoeveelheden…. Ik laat Griekse yoghurt (10% vet) uitlekken, kijk hoeveel gram het is, maak de dressing en dan pas snij ik de groentes. Deze keer alles maal 4 (de eerste keer alles x 2)

  2. 4 sterren
    Heb een uurtje geleden de komkommerspread gemaakt en er wat meer dille in gedaan omdat ik dat een erg lekker kruid vind. Het staat nu in de koelkast ‘familie te maken’. Het eerste lepeltje smaakte al naar meer, dat beloofd wat voor de ontbijttafel morgen. Ik wens jullie een goed weekend en doe ook een zwaai van P. Lieve groet, Erna.

    1. Jullie ook een (zw)aai.
      Familie maken is meer dat je een beetje warme massa bij koude massa doet om zo eerst een tussenmengsel te maken. Dit is meer ‘smaken laten trouwen’. Beide leuke feestjes toch?
      Juf AK 😉

  3. ’t Is warm;-). De ‘gewone’ sandwich-spread eten we ons altijd erg snel tegen. Een potje redt het nooit tot aan de bodem. Deze ga ik zeker maken, hij lijkt me erg lekker. Ik laat even weten of het lekker was, maar gezien de ingrediënten twijfel ik daar niet aan.
    Goed weekend en hou ’t koel volgende week. Groet, Erna.

    1. Ja, heerlijk weer. Ja boven de 25 graden gaat het beduidend trager! Maar… we hebben zonwering laten opmeten dus redding is nabij 😉
      En frisse hapjes zijn ook in de maak: ijs en drankjes!

  4. Oh, ik ben hier zo blij mee. At het vroeger altijd op m’n brood met een gebakken eitje met kaas eroverheen. Nu kan het helemaal khd arm. Dank je wel. Dat wordt weer smullen😋😋

  5. er staat in het recept het volgende
    Doe de uitgelekte komkommer samen met de augurk, paprika en ui in een kom. Voeg de ingrediënten voor de dressing toe en meng goed door elkaar. Proef en breng op smaak met peper en selderijzout.

    bij de ingrediënten wordt echter geen paprika genoemd….

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar top