koolhydraatarme-sandwich-spread 5x

Koolhydraatarme sandwich spread, zelf maken

In het vroege voorjaar vroeg Kirsten naar recepten voor koolhydraatarme sandwich spread. Leuk! Daar wilden sowieso al tijden eens energie aan besteden. Immers wie heeft er geen herinnering aan zo’n potje Heinz hartig broodbeleg in de koelkast? Heb je je ooit afgevraagd wat er allemaal voor zorgt dat zo’n pot zowat eeuwig goed blijft? Die van ons is dan minder lang houdbaar. Echter voor een potje vol met begrijpelijke & gezonde ingrediënten eet ik graag een beetje sneller door…  Bovendien zijn ze ook heerlijk als dip met een stukje rauwkost als avondsnack. Of gebruik de spread als dressing door een salade. Dus het komt echt wel op binnen een week. Wij hadden 5 potjes gemaakt en dat is ruimschoots gelukt. 

Koolhydraatarme sandwich spread!

De uitvoering van ons koolhydraatarme sandwich spread project heeft even geduurd omdat er eerst wat andere klussen en recepten op daglicht lagen te wachten. Maar nu moesten we eraan beginnen, alle recepten zijn omgebouwd naar onze nieuwe lay-out, de Kookschrift-functie draait als een tierelier en de bezoekersrecepten beginnen ook gestaag binnen te komen. Zo leuk allemaal!  ‘t Is net of we een nieuw winkeltje hebben geopend 😉 

Terug naar de sandwich spread. We hebben er in totaal 5 bedacht, 2 recepten daarvan staan hieronder de andere 3 vind je hier. We zijn begonnen begonnen met twee meest klassieke smaken:  naturel sandwich spread en de komkommer dille spread. De naturel bevat 0,53 gram koolhydraten per 20 gram (1 broodbeleg) en de komkommer dille 0,47 gram koolhydraten per 20 gram.

Heinz sandwich spreads als uitgangspunt

Omdat dit het meest gebruikte merk is hebben we even op de ingrediëntenlijsten gespiekt. Ook bij Heinz maken ze 5 smaken. Naturel 15 gram koolhydraten per 100 gram, Komkommer 12 gram koolhydraten per 100 gram en Tuinkruiden,  Mediteraan en Tomaten bosui, die bevatten alle drie 16 gram koolhydraten per 100 gram. Wij hebben dat terug weten te brengen tot een kwart! De Heinz spreads bevatten tussen 33%- 61% groente in verschillende samenstellingen. Ons uitgangspunt was om dat groente gehalte voor onze koolhydraatarme sandwich spread in elk geval wat op te schroeven.  Ook dat is gelukt, we komen niet onder de 50% groente.

Tips

Speel zelf met de verhouding van yoghurt, mayonaise en/of mosterd. We hebben niet allemaal dezelfde smaak tenslotte. proeven en aanpassen aan je eigen voorkeuren. Wij hadden onze Griekse yoghurt ongeveer 30 minuten – 1 uur laten uitlekken, zodat we mooie spreads kregen die ook in de dagen daarna mooi smeerbaar bleven. Om te voorkomen dat de spreads te dun worden pas je een paar trucjes toe:

  • Gebruik Griekse yoghurt die je minstens een half uur hebt laten uitlekken. Kwark of zure room gebruiken kan ook. 
  • Laat (natte) groente goed uitlekken.
  • Voeg eventueel verdikkingsmiddel toe, zoals xantaangom of johannesbroodpitmeel.

Sandwich spread bewaren

Je bewaart de spreads ongeveer 5-7 dagen in de koelkast. Schoon werken is wel een vereiste. Schep steeds met schoon bestek een bepaalde hoeveelheid eruit.  Veel plezier met de recepten en eet smakelijk!

Ook lekker:

koolhydraatarme-sandwich-spread 5x

 

koolhydraatarme-sandwich-spread 5x

koolhydraatarme-sandwich-spread

Zo maak je koolhydraatarme spread

Laat je het even weten nadat je dit gemaakt hebt? Dat kan bijvoorbeeld in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest met #KoohydraatarmRecept Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank!


Zo maak je naturel sandwich spread

koolhydraatarme-sandwich-spread - naturel

Naturel spread

Deze naturel sandwich spread is lekker fris-zuur en smaakt heerlijk op een geroosterde boterham of met wat rauwkost! Bevat 0,53 gram koolhydraten per 20 gram (1 broodbeleg)
4.75 van 4 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Lunch, Ontbijt, Tussendoortje (hartig)
Keuken: Europees
Trefwoord: (dip)sauzen, dressings en beleg
Voorbereiden: 15 min
Koken: 5 min
Totale tijd: 20 min

Koolhydraten - hoeveelheid

0, 53 gram koolhydraten per broodbeleg van 20 gram 
5,3 gram koolhydraten per potje van 200 gram
Uit recept: 1 potje van 200 gram

Ingrediënten

Groente enzo
Dressing

Bereiden

  • Snijd de groente zoals aangegeven en doe ze in een kom. Voeg de ingrediënten voor de dressing toe en meng goed door elkaar. Proef en breng op smaak met peper en selderijzout.
Bewaren
  • Doe de naturel spread in een schoon potje met deksel van minstens 200 ml inhoud. De spread is enkele dagen houdbaar in de koelkast.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Zo maak je komkommer dille sandwich spread

koolhydraatarme-sandwich-spread komkommer dille

Komkommer dille spread

Deze komkommer dille sandwich spread is ontzettend fris en smaakt behalve op een cracker ook heerlijk als dipper! Bevat 0,53 gram koolhydraten per 20 gram (1 broodbeleg)
4.34 van 3 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Lunch, Ontbijt, Tussendoortje (hartig)
Keuken: Europees
Trefwoord: (dip)sauzen, dressings en beleg
Voorbereiden: 15 min
Koken: 5 min
Totale tijd: 20 min

Koolhydraten - hoeveelheid

0,47 gram koolhydraten per 20 gram (1 broodbeleg)
4,74 gram koolhydraten per potje van 200 gram
Uit recept: 1 potje van 200 gram

Ingrediënten

Groente enzo
  • 115 g komkommer - zonder zaad, in sliertjes
  • 25 g augurk - in kleine blokjes
  • 10 g bosui - fijngesneden
  • 5 g dille - vers, fijngesneden
Dressing

Bereiden

  • Snijd de komkommer in de lengte doormidden en verwijder de zaadjes. Snijd klein. Wij deden dat met een trekkoord hakmolentje. Plakjes schaven kan ook. Laat de komkommer goed uitlekken en druk zoveel mogelijk vocht eruit.
  • Doe de uitgelekte komkommer samen met de augurk, bosui en dille in een kom. Voeg de ingrediënten voor de dressing toe en meng goed door elkaar. Proef en breng op smaak met peper en selderijzout.
Bewaren
  • Doe de komkommer dille spread in een potje met deksel van minstens 200 ml inhoud. De spread is enkele dagen houdbaar in de koelkast.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!



Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

12 reacties op “Koolhydraatarme sandwich spread, zelf maken”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like

 

625 Shares
Share553
Pin72
Tweet