Deze koolhydraatarme salade niçoise aten wij als maaltijdsalade, en we hebben ervan gesmuld! De salade niçoise is een echte klassieker. Het gerecht is genoemd naar de Franse stad Nice. Meestal zit er wel gekookt ei, tonijn en olijven in, maar het leuke is dat er geen heel strikt recept is voor dit saladegerecht, Zie onder. Wel zo prettig, want zo kun je er zelf veel restgroente in verwerken. De dressing bij onze salade niçoise is een gebonden dressing met mosterd. Maar een simpele vinaigrette zou ook kunnen.
Varianten
De salade wordt aan de Côte d’Azur – en eigenlijk wereldwijd – gegeten en veel dorpen, families en koks hebben hun eigen versie. Sommigen vinden het een doodzonde om aardappels toe te voegen, terwijl anderen juist vinden dat een salade zonder aardappels geen salade niçoise kan zijn. Soms bevat de salade alleen rauwe groenten, ansjovis en olijven, terwijl ze ook uitgebreid – en veel voedzamer – met sperziebonen of blokjes knolselderij geserveerd kan worden. Er is geen vaststaand recept en salade niçoise is geen beschermde naam, dus iedere kok mag zelf weten hoe de salade wordt klaargemaakt.
Zo hebben wij, voor extra pit en omdat we er erg van houden, een beetje blauwe kaas door de salade gedaan, beslist een aanrader!
Tonijn, vers of uit blik?
In onze koolhydraatarme salade niçoise gebruiken we een mooie moot verse tonijn. Die bevat lekker veel eiwitten en daarnaast is tonijn een bron van goede vetten. We schroeien de tonijn even op hoog vuur, snijden ‘m in plakken en verdelen die over de keto salade. Je kunt de verse tonijn eenvoudig vervangen door tonijn of andere vis uit blik, al is de smaak niet te vergelijken!
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je koolhydraatarme salade niçoise
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Koolhydraatarme salade niçoise
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 2 eieren, maat M, hard gekookt
- 200 g sperziebonen, schoon gewogen
- 75 g paprika, rood, in stukjes gesneden
- 75 g olijven, kalamata, zonder pit
- 75 g cherrytomaatjes, gehalveerd
- 50 g gemengde sla, met rucola
Dressing
- 1 el witte wijnazijn
- 1 kleine sjalot, gesnipperd
- 1 klein teentje knoflook, uitgeperst
- 1 tl Zaanse mosterd
- ½ tl tijm
- 4 el olijfolie, extra vierge
- peper en zout, naar smaak
- 4 blaadjes basilicum, vers, fijngehakt
- handje platte peterselie, vers, fijngehakt
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Kook de eieren in 10 minuten hard. Giet af en zet in koud water.
- Snijd de puntjes van de sperziebonen en snijd ze in tweeën. Breng water aan de kook en laat de boontjes 7 minuten koken. Giet af en spoel af met koud water om het kookproces te stoppen en de diepgroene kleur te behouden.
- Snijd de paprika in stukjes. Laat de olijven uitlekken. Snijd de tomaatjes in tweeën en de gepelde eieren in vieren.
Dressing
- Meng azijn, sjalot, knoflook, mosterd, tijm en olie. Pureer met een staafmixer. Breng op smaak met peper en zout. Doe de basilicum en peterselie er bij en pureer nog kort.
Tonijn
- Verhit op hoog vuur de boter en de olie in een koekenpan. Schroei de tonijn in korte tijd dicht. De binnenkant moet nog (enigszins) rood zijn. Haal uit de pan.
Borden opmaken
- Neem twee ruime borden. Leg onderop de slablaadjes. Doe daar bovenop de sperziebonen en de stukjes paprika. Doe wat van de dressing erover. Leg vervolgens de olijven, tomaatjes en de eierpartjes erop. Verdeel opnieuw wat dressing erover.
- Snijd de (wat afgekoelde) tonijn in repen en leg op de salade. Trek een streep over de tonijn met de resterende dressing.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Heerlijk recept, vooral in de zomer of als je snel wilt