koolhydraatarme roomboterkoekjes

Koolhydraatarme roomboterkoekjes

De perfecte koolhydraatarme roomboterkoekjes voor bij de koffie of thee! Deze amandel koekjes lijken wel wat op de Turkse zachte zoete amandelkoekjes. Ik heb ze in diverse uitvoeringen gemaakt. Omdat we in de kersttijd zitten vond ik het leuk om koolhydraatarme kerstkransjes te maken. Je ziet ze met een gat erin als kransje met en zonder icing erop en roomboterkoekjes met verschillende nootjes. Allemaal even lekker, ik ben heel benieuwd wat jullie ervan bakken!

Greensweet stevia Icing

Van Greensweet stevia kreeg ik wat verschillende soorten zoetstof opgestuurd om uit te proberen. Ik gebruikte Greensweet xtra sweet en de icing voor deze koolhydraatarme roomboterkoekjes. Ze hebben totaal geen bijsmaak en dat is wel echt een voordeel ten opzichte van bakken met pure stevia. Er zat ook een flesje ‘vloeibare stevia’ in het pakketje, die is perfect in mijn basisdressing, de heerlijke kaasspreads (heksenkaas®) en in de Griekse yoghurt. Een paar drupjes is echt meer dan genoeg en ook daar geen bijsmaak.

Netto koolhydraten in de icing: nul

Als je naar de ingrediëntenlijst kijkt en de voedingswaardetabel, zie je dat de Icing 99,8 gram koolhydraten bevat. Toch kan het product gebruikt worden in een koolhydraatarm dieet. Dat komt doordat polyolen wel als een koolhydraat wordt beschouwd. Echter ze worden niet in ons lichaam opgenomen als een koolhydraat. Polyolen worden bovendien niet omgezet in energie en bevatten dus ook geen geen calorieën. Het verlaat je lichaam d.m.v. de urinewegen.

Welke suiker vervanger?

Wat zoetstoffen betreft ben ik een redelijk kritische consument. Ik schreef eerder al eens een artikel over suiker vervangen. Tegenwoordig gebruik ik bij voorkeur zoetstoffen op basis van stevia en erythritol. Juist die combinatie is ideaal. En het is er in diverse  samenstellingen en soorten. De ene is geschikter om mee te bakken, de ander kun je in de koffie, thee of yoghurt doen als je écht niet kan wennen aan een minder zoete smaak. Geinig om te ontdekken dat die icing op zo’n koekje ook echt een leuk koud mondgevoel geeft. Dat is namelijk een bijeffect van erythritol.

Smaakvariaties voor de roomboterkoekjes

Maak de koolhydraatarme roomboterkoekjes ook eens met anijs- of venkelzaad, gemberpoeder, kardemom, vanille, speculaas of rozenwater als je de Turkse koekjes ook zo lekker vindt.

Meer recepten voor lekkere koolhydraatarm gebak en koekjes.

koolhydraatarme roomboterkoekjes

koolhydraatarme roomboterkoekjes

koolhydraatarme roomboterkoekjes

Zo maak je deze koolhydraatarme roomboterkoekjes

Laat je het me even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op mijn Facebookpagina (ook voor foto’s), Twitter, Pinterest en Instagram. Altijd leuk & alvast dank!


koolhydraatarme roomboterkoekjes

Koolhydraatarme roomboterkoekjes

De perfecte koolhydraatarme roomboter amandelkoekjes voor bij de koffie of thee. Ze lijken wel wat op de Turkse koekjes. Om dat te benadrukken kun je er nog rozenwater in verwerken!
4.34 van 3 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Tussendoortje (zoet)
Keuken: Europees, Mediterraan
Trefwoord: gebak zoet, koek en snoep
Voorbereiden: 15 min
Koken: 15 min
Deeg laten rusten: 1 uur

Koolhydraten - hoeveelheid

0,9 gram koolhydraten per koekje
Uit recept: 16 koekjes

Ingrediënten

Garneren

Bereiden

  • Smelt de roomboter op laag vuur. Klopt het ei los en kneed de helft ervan met amandelmeel, citroenrasp, zoetstof, zout en de gesmolten boter door elkaar. Het deeg is soepel en lijkt op amandelspijs. Proef of het zoet genoeg is. Maak van het deeg twee strakke rollen wikkel ze in huishoudfolie en laat 1 uur koelen. Je kunt er dan gemakkelijk plakken van snijden.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 175°C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Snijd elke rol in 8 plakjes, leg ze op de beklede bakplaat. Kneed ze in model en/of steek er gaatjes uit als je een kransje wilt. Bestrijk de koekjes met de rest van het losgeklopte ei. Garneer de koolhydraatarme roomboterkoekjes met amandelschaafsel en gehakte pistachenootjes. (Eventuele icing pas na het bakken)
  • Bak de koekjes 10-15 minuten of tot de roomboterkoekjes goudgeel kleuren.
  • De warme koekjes zijn nog een beetje zacht. Laat ze afkoelen op een rooster, dan worden ze steviger.
  • Al thee gezet? Eet smakelijk!
TIPS
  • Meng voor een icing Greensweet icing met een piepklein beetje water tot het de juiste dikte heeft en besmeer het koekje ermee, laat uitharden. Wel mierzoet!
  • Heb je een erg klein ei, dan is een lepel Griekse yoghurt erbij ook prima om te voorkomen dat de koekjes te droog uitpakken.
  • Het deeg kun je ook invriezen als een rolletje, snijd het in plakjes vlak voor het afbakken. Wel een minuutje langer afbakken.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

18 reacties op “Koolhydraatarme roomboterkoekjes”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like

 

972 Shares
Share436
Pin536
Tweet