koolhydraatarme roomboterkoekjes

Koolhydraatarme roomboterkoekjes

De perfecte koolhydraatarme roomboterkoekjes voor bij de koffie of thee! Deze amandel koekjes lijken wel wat op de Turkse zachte zoete amandelkoekjes. Ik heb ze in diverse uitvoeringen gemaakt. Omdat we bijna in de kersttijd zitten vond ik het leuk om koolhydraatarme kerstkransjes te maken. Je ziet ze met een gat erin als kransje met en zonder icing erop en roomboterkoekjes met verschillende nootjes. Ik maakte 16 koekjes, ze bevatten gemiddeld 0.7 gram koolhydraten per stuk. Allemaal even lekker, ik ben heel benieuwd wat jullie ervan bakken!

Advertentie

Greensweet stevia Icing

Van Greensweet stevia kreeg ik wat verschillende soorten zoetstof opgestuurd om uit te proberen. Ik gebruikte Greensweet xtra sweet en de icing voor deze koolhydraatarme roomboterkoekjes. Ze hebben totaal geen bijsmaak en dat is wel echt een voordeel ten opzichte van bakken met pure stevia. Er zat ook een flesje ‘vloeibare stevia’ in het pakketje, die is perfect in mijn basisdressing, de heerlijke kaasspreads (heksenkaas®) en in de Griekse yoghurt. Een of twee druppels is meestal  meer dan genoeg en ook daar geen bijsmaak.

Netto koolhydraten in de icing: nul

Als je naar de ingrediëntenlijst kijkt en de voedingswaardetabel, zie je dat de Icing 99,8 gram koolhydraten bevat. Toch kan het product gebruikt worden in een koolhydraatarm dieet. Dat komt doordat polyolen wel als een koolhydraat wordt beschouwd. Echter ze worden niet in ons lichaam opgenomen als een koolhydraat. Polyolen worden bovendien niet omgezet in energie en bevatten dus ook geen geen calorieën. Het verlaat je lichaam d.m.v. de urinewegen.

Welke suiker vervanger?

Wat zoetstoffen betreft ben ik een redelijk kritische consument. Ik schreef eerder al eens een artikel over suiker vervangen. Tegenwoordig gebruik ik bij voorkeur zoetstoffen op basis van stevia en erythritol. Juist die combinatie is ideaal. En het is er in diverse  samenstellingen en soorten. De ene is geschikter om mee te bakken, de ander kun je in de koffie, thee of yoghurt doen als je écht niet kan wennen aan een minder zoete smaak. Geinig om te ontdekken dat die icing op zo’n koekje ook echt een leuk koud mondgevoel geeft. Dat is namelijk een bijeffect van erythritol.

Smaakvariaties voor de roomboterkoekjes

Maak de koolhydraatarme roomboterkoekjes ook eens met anijs- of venkelzaad, gemberpoeder, kardemom, vanille, speculaas of rozenwater als je de Turkse koekjes ook zo lekker vindt.


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.

Verrukkelijk Koolhydraatarm

UITVERKOCHT!!!!!

ISBN 9789082659870

Gewoon Koolhydraatarm

UITVERKOCHT!!!!!

ISBN 9789082659818

UITVERKOCHT!!!!!

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

koolhydraatarme roomboterkoekjes
koolhydraatarme roomboterkoekjes
koolhydraatarme roomboterkoekjes

Zo maak je deze koolhydraatarme roomboterkoekjes

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


koolhydraatarme roomboterkoekjes

Koolhydraatarme roomboterkoekjes

De perfecte koolhydraatarme roomboter amandelkoekjes voor bij de koffie of thee. Ze lijken wel wat op de Turkse koekjes. Om dat te benadrukken kun je er nog rozenwater in verwerken!
4.37 van 19 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Deeg laten rusten 1 uur

Voedingswaarde

Per koekje
kcal 129.76 koolhydraten 0.7 geiwitten 3.64 gvetten 12.19 gvezels 1.35 g
Hoeveelheid (aan te passen)16 koekjes

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Smelt de roomboter op laag vuur. Klopt het ei los en kneed de helft ervan met amandelmeel, citroenrasp, zoetstof, zout en de gesmolten boter door elkaar. Het deeg is soepel en lijkt op amandelspijs. Proef of het zoet genoeg is. Maak van het deeg twee strakke rollen wikkel ze in huishoudfolie en laat 1 uur koelen. Je kunt er dan gemakkelijk plakken van snijden.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 175°C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Snijd elke rol in 8 plakjes, leg ze op de beklede bakplaat. Kneed ze in model en/of steek er gaatjes uit als je een kransje wilt. Bestrijk de koekjes met de rest van het losgeklopte ei. Garneer de koolhydraatarme roomboterkoekjes met amandelschaafsel en gehakte pistachenootjes. (Eventuele icing pas na het bakken)
  • Bak de koekjes 10-15 minuten of tot de roomboterkoekjes goudgeel kleuren.
  • De warme koekjes zijn nog een beetje zacht. Laat ze afkoelen op een rooster, dan worden ze steviger.
  • Al thee gezet? Eet smakelijk!

TIPS

  • Meng voor een icing Greensweet icing met een piepklein beetje water tot het de juiste dikte heeft en besmeer het koekje ermee, laat uitharden. Wel mierzoet!
  • Heb je een erg klein ei, dan is een lepel Griekse yoghurt erbij ook prima om te voorkomen dat de koekjes te droog uitpakken.
  • Het deeg kun je ook invriezen als een rolletje, snijd het in plakjes vlak voor het afbakken. Wel een minuutje langer afbakken.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept



25 gedachten over “Koolhydraatarme roomboterkoekjes”

  1. 3 sterren
    gister het deeg gemaakt en vanochtend gebakken! Heerlijk. Als smaakmakers heb ik sinaasappel rasp, kardemon zaadjes en maanzaad erin gedaan.
    ik heb de eerste baksels te dik gemaakt. De baskels erna heb ik dunner gemaakt. Het ruikt hier heerlijk.

    1. “Deze amandel koekjes lijken wel wat op de Turkse zachte zoete amandelkoekjes.” Dat klopt, ze blijven een beetje zacht en een beetje crunchy vlak na het bakken, maar niet krokant. Dat gaat je ook niet echt lukken (ik zeg het maar om teleurstelling te voorkomen). Je bakt met alternatieven dus wordt het eindresultaat ook anders, is dat erg? Nee want ook lekker. Tarwemeel en suiker hebben nu eenmaal andere eigenschappen dan amandelmeel en zoetstof. De beste crunchy resultaten krijg je met erythritol gemengd met stevia als zoetstof.

  2. Weer zo’n heerlijk recept. Kan het ook met een andere meelsoort worden gemaakt?

    1. Het recept is juist ontwikkeld met amandelmeel. Met ander notenmeel zal (koolhydraatarm) ook wel lukken. Al zal het resultaat (smaak en textuur) wel iets anders zijn. Dus als je warenkennis hebt kun je natuurlijk altijd lekker experimenteren.

  3. Vanmiddag gebakken, ruikt heerlijk, maar zijn niet zo knapperig geworden en wat droog. Tips?

  4. De koekjes voor de eerste keer gemaakt, heb de helft van het deeg gemaakt met cacaopoeder erbij. Zijn super lekker en ook krokant. Ga ze zeker nog meer maken!

  5. Gisteren heb ik deze koekjes voor het eerst gebakken en het is nu al mijn favoriete koekjesrecept. Ze zijn heerlijk!
    Zodra deze op zijn ga ik proberen er chocolate chip cookies mee te maken.

    1. Dat zou ik niet weten Rita, misschien wel als je dat gewend bent? Maar als je van een koekje verwacht het het een zoete lekkernij is, dan zou het behoorlijk tegen kunnen vallen. Zelf maak ik ze juist vanwege de zoete smaak. Maar ik kan natuurlijk niet bepalen hoe dat voor een ander is…

  6. Heb de koekjes net gebakken. Keuken ruikt heerlijk. Ze zien er prima uit. Ben heel erg benieuwd naar de smaak. Dank voor het recept.

  7. Hoi, kan ik er ook vloeibare zoetstof indoen ipv de zoetstof uit uw lijst? Zo ja hoeveel zou ik ervan kunnen gebruiken? Ik heb de vloeibare zoetstof van de kruidvat

  8. Na tig keer bakken moet ik bekennen dat ik ze nog steeds niet zo mooi rond krijg als jij. Maar hè wat maakt het uit, ze blijven heeeerlijk. Wat mij betreft hét favoriete koekje. Dit keer heb ik er wat chocolade in een straaltje over gegoten. Weer eens iets anders en vast erg lekker.
    Groetjes.

  9. Dag Anna-Karina,

    Deze koekjes gisteren gebakken voor bezoek, ze zijn heel erg in de smaak gevallen en heel gemakkelijk te maken, zal ik zeker nog maken maar dan eens met pistachenoten erop in plaats van amandelschilfers. Bedankt voor het lekkere & makkelijke recept!
    En heel leuk om eens koekje te kunnen mee eten zonder mij slecht te voelen achteraf.

    Groetjes, Ann

  10. Pien van Leeuwen

    Voor de tweede keer nu gebakken: de eerste keer vond ik ze toch niet zoet genoeg en dat heb ik dus aangepast nu. Ben heel benieuwd, en het voelt fijn altijd een koekje ín de trommel’ te hebben voor de trek-momenten…….Bedankt voor het recept.

    1. Hoi Pien, Inderdaad kun je altijd het beste zelf bepalen hoe zoet je iets wilt hebben. Ik blijf dat lastig vinden hoor, iedereen gebruikt een ander soort zoetstof. Ik heb het echt wel meegemaakt dat mensen doodleuk 1 el pure stevia in een recept deden, terwijl ik erythritol gebruikte… (oneetbaar uiteraard) Dus de beste methode blijft toch je eigen soort zoetstof leren kennen qua zoetkracht en naar eigen smaak gebruiken!

  11. Vanmiddag gemaakt. Ze liggen nu op een rooster af te koelen maar oohh blijf daar maar eens van af. Zooo lekker. Dank je wel.

  12. Ik heb deze zoetstof pas gekocht en inmiddels 1x gebruikt, toen had ik er teveel ingedaan. Mag ik vragen hoeveel jij in dit recept van de Xtra hebt gebruikt? Kwestie van proeven,. dat is echt zo persoonlijk…

Reacties zijn gesloten.

4.37 from 19 votes (16 ratings without comment)
Scroll naar boven