Hou je net zo van amandelspijs en speculaaskruiden als ik? Dan is deze stoere, koolhydraatarme roomboter amandelstaaf wel echt iets voor jou denk ik. Deze keto speculaasstaaf verspreidt tijdens het bakken een zalige bakgeur! Na het bakken moet je even geduld hebben tot de speculaasstaaf is afgekoeld. Het resultaat is een super lekkere & gezellige Sinterklaastraktatie. Een dikke, smeuïge, cakeachtige speculaas-laag met een zalige, sappige amandelspijsvulling. Ons spijs heeft een duidelijke citroensmaak, wij vinden dat lekker. Met de verhouding koek en spijs kun je natuurlijk zelf een beetje spelen. Hou je heel erg van de speculaaskoek? Dan maak je daar wat meer van, ben je een echte spijsfan, dan stop je er lekker veel amandelspijs in. Wij geven je hier de ‘normale’ verhouding, want dat is hoe wij ‘m het lekkerst vinden. Bekijk vooral ook even de stap-voor-stap foto’s, dan zie je precies hoe wij het deden!
Xanthaangom voor zachte, samenhangende koek
In dit recept voor koolhydraatarme roomboter amandelstaaf gebruiken we xanthaangom. Ik leg even uit wat dat doet. Koolhydraatarme (glutenvrije) baksels hebben de neiging wat eerder uit elkaar te vallen of te verbrokkelen. Op zich is dat niet erg en er is een heel logische verklaring voor. Immers, gewoon tarwemeel bevat gluten en gluten plakken. Amandelmeel en kokosmeel bevatten die gluten niet. Zonder gluten plakt je deeg dus gewoon minder goed aan elkaar. Ei heeft ook wel plakkracht, maar toch vaak net niet genoeg. Ook na het bakken zal een glutenvrij baksel minder samenhangen. Xanthaangom kan de functie van de gluten voor een deel overnemen. Daarnaast zorgt xanthaangom ervoor dat het baksel mooier rijst en het zijn vorm beter behoudt. Xanthaangom verbetert dus de algehele textuur van al je koekjes, brood en deegwaren. Overigens heeft guargom een vergelijkbaar effect.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je de koolhydraatarme roomboter amandelstaaf
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Koolhydraatarme roomboter amandelstaaf
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Koekdeeg
- 125 g amandelmeel
- 15 g kokosmeel
- 50 g erythritol, naar smaak
- 2 tl bakpoeder
- 3 el peperkoekkruiden, of speculaaskruiden
- ½ tl xanthaangom, zie tekst website
- snufje zout
- 2 eieren
- 1 el slagroom
- 60 g roomboter, zacht/gesmolten
Amandelspijs
- 100 g amandelmeel
- 40 g erythritol
- citroenrasp, Van ½, eventueel wat sap naar smaak
- snufje zout
- 1 eiwit, rauw (eigeel klutsen voor bovenop de staaf)
- ¼ tl vanillepoeder, of vers uit een ½ peul
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
Koekdeeg
- Meng de droge delen. Dus amandelmeel, kokosmeel, erythritol, bakpoeder, koekkruiden, xanthaangom en zout goed door elkaar. Smelt de boter op laag vuur, laat iets afkoelen. Meng de eieren en slagroom door de droge delen. Kneed vervolgen de warme boter erdoor tot je een mooi deeg hebt.
Spijs
- Kneed de ingrediënten voor de spijs goed door elkaar. Proef en voeg eventueel nog wat citroensap naar smaak toe. De spijs moet niet te dun worden, maar wel goed samenhangen. Maak een rolletje van ongeveer 19 tot 20 cm.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 160°C en bekleed de bakplaat met een bakvel.
Staaf maken
- Wrijf het deeg tussen twee bakvellen plat, verwijder het bovenste vel en vouw de 4 randen van het onderste bakvel terug om een strakke rechthoek te krijgen van zo'n 20 x 25 cm.
- Leg het rolletje amandelspijs op het deeg en rol op tot een gevulde staaf. 'Vouw' de uiteinden en naad dicht met een vochtige vinger en leg de staaf met de naad naar onder op de beklede bakplaat.
- Smeer de amandelstaaf in met geklutst eigeel. Gebruik hiervoor een kwastje. Decoreer tot slot met de gehakte amandelen die je even door het restje eigeel hebt mengt.
Bakken
- Bak de roomboter amandelstaaf eerst 10 minuten op 160°C, daarna de temperatuur verlagen tot 145°C en nog eens 15 – 20 minuten bakken. Doe de prikkertest: een houten prikker erin steken, die moet er schoon uitkomen. Zeker niet te lang bakken! Laat de koolhydraatarme roomboter amandelstaaf eerst helemaal afkoelen op de bakplaat (buiten de oven) voor je er plakjes van snijdt.
Bewaren
- Goed verpakt minimaal 3 dagen buiten de koelkast. In de vriezer 3 maanden.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet