Koolhydraatarme roomborstplaat, suikervrij

Op de valreep een recept voor koolhydraatarme roomborstplaat, mierzoet en romig.  Ik kreeg gisterenavond van Ellen een verzoekje en heb de hele morgen geëxperimenteerd om het recept vandaag nog met jullie te kunnen delen. Ze bevatten met deze ingrediënten 0.14 gram koolhydraten per stuk. Bijna al het traditionele Sint- en kerstgebak barst van de suiker, wij vervangen suiker door een 0-khd zoetstof, zie onder. Kun jij die december-lekkernijen zoals roomborstplaat, speculaasbrokken, pepernoten, kruidnootjes, amandelspijs, kerststol en –kransjes of oliebollen makkelijk laten staan? Dan sla je dit recept voor koolhydraatarme roomborstplaat gewoon over. Voor iedereen die weleens wil proberen hoe suikervrije roomborstplaat smaakt, hieronder hoe we te werk zijn gegaan.

Koolhydraatarme roomborstplaat

Voor dit recept heb ik verschillende klassieke recepten voor de gewone roomborstplaat  bestudeerd. De drie ingrediënten die eigenlijk altijd in roomborstplaat zitten zijn simpel room, suiker en boter. De room en boter zorgen voor de romige smaak en de suiker zorgt voor de structuur. Je zou het zelfs met alleen water kunnen maken, maar dan mis je die heerlijke romige smaak. Als smaakstoffen worden aan de massa vaak nog cacao en/of koffie toegevoegd. Ook lekker: voeg vlak voor je de vormpjes vult wat gehakte nootjes toe aan je vulling.

Zoetstof

Om nu van de gewone borstplaat een fijne koolhydraatarme roomborstplaat te maken moeten we een zoetstof gebruiken die van zichzelf voldoende volume heeft. Na wat experimenteren met verschillende verhoudingen besloot ik een deel Greensweet Icing te nemen en de erythritol te malen in de koffiemolen. Dat benadert aardig de structuur van borstplaat.  Ook deze koolhydraatarme roomborstplaat is romig en écht mierzoet, daar moet je wel van houden. Zelf ben ik niet zo’n enorme zoetekauw dus ik heb het bij 1 stukje gelaten, best heftig! Maak de hapjes dus in elk geval niet té groot. Ik had siliconen bonbonvormpjes die ik voor ¾ vulde.

♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

koolhydraatarme roomborstplaat
koolhydraatarme roomborstplaat

Zo maak je Koolhydraatarme roomborstplaat

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!


Koolhydraatarme roomborstplaat, suikervrij

Door: Anna-Karina van Denderen
Ook deze koolhydraatarme roomborstplaat is romig en écht mierzoet, daar moet je wel van houden. Maak de hapjes dus in elk geval niet té groot.
4.75 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 10 min
Uitharden 1 uur
Totale tijd 1 uur 15 min

Voedingswaarde

Per stuk
calorieën 18.1 kcalkoolhydraten 0.14 geiwitten 0.14 gvetten 1.89 gvezels 0.02 g
Hoeveelheid (aan te passen)30 stuks

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Smaakjes

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Zet siliconen bonbonvormpjes klaar voor 30-35 borstplaatjes.
  • Verwarm in een pan met dikke bodem de slagroom met icing en gemalen erythritol. Breng het -al roerend met een houten lepel- langzaam aan de kook.
  • Laat het goedje 8 minuten minuten zachtjes inkoken. De massa moet bubbelen maar niet ontzettend wild, dan brandt het aan. Blijf rustig achtjes roeren. Heb je een thermometer? Verwarm de massa dan tot 115 °C.
  • Haal de pan van het vuur en roer de boter erdoor. Splits deze basis in drie delen. Voeg aan één deel cacao toe en aan een ander deel het espressopoeder. Proef en roer goed door. Vul de vormpjes voor ¾. Maak ze niet te dik, dat is wel een erg heftige hap en stolt minder goed.
  • Laat minstens 1 uur uitharden op kamertemperatuur, dus niet in de koelkast. Want dan trekt het vocht aan.
  • Haal de roomborstplaat voorzichtig uit de vormpjes. Proef en geniet! Hopelijk komt de Sint nog langs en heeft Piet een zak vol leuke cadeaus bij zich!

Variatie

  • Voeg vlak voor je de vormpjes vult ook eens wat gehakte nootjes toe aan je vulling.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen.

Maar de boeken zijn ook te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bestellen kan overal online, bijvoorbeeld via Bazarow.com,  LibrisAKOBookspot of Bruna verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Onze kookboeken bestellen bij onszelf via Boekdelen.com:

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje.



Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top