Koolhydraatarme roomborstplaat, suikervrij


Op de valreep een recept voor koolhydraatarme roomborstplaat, mierzoet en romig.  Ik kreeg gisterenavond van Ellen een verzoekje en heb de hele morgen geëxperimenteerd om het recept vandaag nog met jullie te kunnen delen.  Bijna al het traditionele Sint- en kerstgebak barst van de suiker. Kun jij die december-lekkernijen zoals roomborstplaat, speculaasbrokken, pepernoten, kruidnootjes, amandelspijs, kerststol en –kransjes of oliebollen makkelijk laten staan? Dan sla je dit recept voor koolhydraatarme roomborstplaat gewoon over. Voor iedereen die weleens wil proberen hoe suikervrije roomborstplaat smaakt, hieronder hoe we te werk zijn gegaan.

Koolhydraatarme roomborstplaat

Voor dit recept heb ik verschillende klassieke recepten voor de gewone roomborstplaat  bestudeerd. De drie ingrediënten die eigenlijk altijd in roomborstplaat zitten zijn simpel room, suiker en boter. De room en boter zorgen voor de romige smaak en de suiker zorgt voor de structuur. Je zou het zelfs met alleen water kunnen maken, maar dan mis je die heerlijke romige smaak. Als smaakstoffen worden aan de massa vaak nog cacao en/of koffie toegevoegd. Ook lekker: voeg vlak voor je de vormpjes vult wat gehakte nootjes toe aan je vulling.

koolhydraatarme roomborstplaat

Experimenteren

Om nu van de gewone borstplaat een fijne koolhydraatarme roomborstplaat te maken moeten we een zoetstof gebruiken die van zichzelf voldoende volume heeft. Na wat experimenteren met verschillende verhoudingen besloot ik een deel Greensweet Icing te nemen en de erythritol te malen in de koffiemolen. Dat benadert aardig de structuur van borstplaat.  Ook deze koolhydraatarme roomborstplaat is romig en écht mierzoet, daar moet je wel van houden. Zelf ben ik niet zo’n enorme zoetekauw dus ik heb het bij 1 stukje gelaten, best heftig! Maak de hapjes dus in elk geval niet té groot. Ik had siliconen bonbonvormpjes die ik voor ¾ vulde.

Kijk hier voor meer snoeperijtjes.

koolhydraatarme roomborstplaat

Zo maak je Koolhydraatarme roomborstplaat

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel ons kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm nu in de boekhandels (NL en België) of bij Bol.com!

Koolhydraatarme roomborstplaat, suikervrij

Door Anna-Karina Geplaatst december 5, 2017

  • Aantal of hoeveelheid: 30-35 stuks
  • Koolhydraten: 3,5 gr. khd hele recept (30-35 stuks uit recept)
  • Voorbereiding: 5 minuten
  • Kooktijd: 10 minuten
  • Klaar in: 15 minuten

Ook deze koolhydraatarme roomborstplaat is romig en écht mierzoet, daar moet je wel van houden. Maak de hapjes dus in elk geval niet té groot.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Zet voldoende siliconen bonbonvormpjes klaar.
  2. Verwarm in een pan met dikke bodem de room met icing en erythritol. Breng het -al roerend met een houten lepel- langzaam aan de kook. *Splits de hoeveelheid en voeg cacao en/of espresso toe aan de massa.
  3. Laat het goedje ong. 8 minuten minuten zachtjes inkoken. De massa moet bubbelen maar niet ontzettend wild, dan brandt het aan. Blijf rustig achtjes roeren. Heb je een thermometer? Verwarm de massa dan tot 115 graden.
  4. Haal de pan van het vuur en roer de boter - en optioneel de gehakte nootjes- erdoor. Blijf roeren tot je een krassend geluid/gevoel krijgt dan begint de 'suiker' weer te karamelliseren.
  5. Vul de vormpjes voor ¾. Maak ze niet te dik, dat is wel een erg heftige hap en stolt minder goed.
  6. Laat minstens een uur uitharden op kamertemperatuur. (dus niet in de koelkast)
  7. Haal de roomborstplaat voorzichtig uit de vormpjes. Proef en geniet! Hopelijk komt de Sint nog langs en heeft Piet een zak vol leuke cadeaus bij zich!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet

 


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *