Het leukst van de koolhydraatarme keuken is misschien wel dat je zo ongegeneerd veel groente mag eten. Wij hameren nogal op variatie. Je zult bij ons niet snel gerechten met maar één groente erin zien. Ik ben dol op paprika en je maakt mij dan ook superblij met verschillende kleuren paprika; in dit geval geel én rood. Extra lekker vind ik het met courgette, tomaat en aubergine. Dat zit allemaal verwerkt in deze koolhydraatarme ratatouille taart. Bomvol gezonde groente dus! Wij serveerden de taart in stukken gesneden op een borrelplank met wat gemengde salade erbij voor meer personen. Uit de ratatouille taart haal je 8 punten (6.2 gram koolhydraten per punt).
Koolhydraatarme taartbodem
Voordat je aan de vulling voor de de ratatouille taart begint maak je eerst de koolhydraatarme hartige taartbodem. *Klik op die link* om naar de ingrediënten en de bereidingswijze te gaan. Als de taartbodem in de oven staat kun je vast beginnen aan de vulling. De courgette en de aubergine moet eerst een tijdje zachter worden. Het zout onttrekt vocht aan de groente, en daarmee verdwijnt een deel van de bittere auberginesmaak. Je spoelt en/of dept het vocht met zout na de inwerktijd er weer vanaf. Dat kan heel goed gedurende de baktijd van de taartbodem. Dat bestrooien zorgt er ook voor dat het totale groentemengsel niet té vochtig wordt. We hebben ook expres gekozen voor gedroogde tomaatjes en niet voor sappige verse tomaten. Het is extra feestelijk als je voor de vulling twee verschillende kleuren paprika gebruikt (bijvoorbeeld rood en geel).
♥ Ook lekker:
- Ratjetoe met puree
- Groente roosjestaart met courgette en wortel
- Of zoek met onze receptenzoeker
Zo maak je de koolhydraatarme ratatouille taart
Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!
Koolhydraatarme ratatouille taart

Voedingswaarde
Ingrediënten
Bodem, zie onder
- ½ courgette - 3,2 khd
- ½ aubergine - 3 khd
- 2 stuks paprika - 10 khd
- 1 sjalot - 1,25 khd
- 5 gedroogde tomaten - zonder olie, Pomodori Secchi, 8 khd
- 1 tl Provençaalse kruiden
- 2 ei
- 50 g roomkaas - 1,4 khd
- 35 g kaas - pittige
- 2 el olijfolie
- peper en zout
De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!
Bereiden
Bodem
- Bak de hartige taartbodem voor. Kijk hier voor het recept voor hartige taartbodem . Verwarm de heteluchtoven voor op 160 °C. Bak de taartbodem 10 minuten, of totdat deze licht begint te kleuren. Laat iets afkoelen voor de vulling erin gaat.
Vulling
- Snijd de courgette en de aubergine in kleine blokjes en spreid ze uit. Bestrooi ze lichtjes met zout en laat minstens 10 minuten intrekken. Dep daarna droog met een keukenpapiertje (misschien wel meer dan één).
- Snipper de ui en snijd de paprika's in kleine stukjes. Bak 5 minuten met de olie aan in een koekenpan. Voeg dan de courgette/aubergine blokjes toe. Doe de Provençaalse kruiden en de in kleine stukjes gesneden gedroogde tomaatjes erbij. Laat 25 minuten stoven op een matig vuur, of totdat de groenten zacht genoeg zijn. Laat 5 minuten afkoelen.
- Meng de eieren met de roomkaas en de pittige kaas. Proef en breng op smaak met peper en zout.
Afbakken
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Verdeel de ratatouille over de taartbodem en schenk er met een draaiende beweging het eimengsel op. Als je erg van kaas houdt, kun je er nog wat overheen raspen.
- Bak de taart 20 minuten, of tot deze gaar is. De vulling mag nog een heel klein beetje vochtig zijn. Als je er iets bij wilt serveren, denk dan aan een beetje gemengde sla of aan een halve avocado per persoon.
© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme recepten
Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.
Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.
- Lekker & makkelijk Koolhydraatarm,
ISBN 9789082659801
- Gewoon Koolhydraatarm,
ISBN 9789082659818
- Verrukkelijk Koolhydraatarm,
ISBN 9789082659870
Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!
![]() |
![]() |
![]() |