koolhydraatarme ramen, zonder noedels

Koolhydraatarme ramen zonder noedels

Ramen (Japans: ??, ????) oftewel Japanse noedelsoep is razend populair omdat het hét ultieme comfortfood voor zomer en winter is. Dat snappen wij wel! De Japanse noedelsoep bestaat in essentie uit een smaakvolle bouillon, noodles en diverse toppings: vlees of vis, groente en heel vaak ook gekookt ei. Elke Japanse regio heeft wel zijn eigen variant. Wij hebben ‘n rijkgevulde, koolhydraatarme ramen zonder noedels verzonnen. Noedels bevatten best veel koolhydraten namelijk. In plaats van de noedels gebruiken we ultradun gesneden Chinese kool. Ik kan je verzekeren: dat is ook buitengewoon lekker en erg voedzaam.  Onze gevulde ramensoep bevat slechts 3 gram koolhydraten per kom. Bovendien is onze koolhydraatarme ramen veel en veel sneller klaar dan de originele Japanse ramen die uuuuuuren staat te koken.

Koolhydraatarme ramen, variatietips

Wij hebben een naam hoog te houden als het gaat om variatie. Wij houden er nu eenmaal van om mensen te laten zien dat koolhydraatarm eten echt niet saai is. Sommige mensen eten uitsluitend voedingsmiddelen die onder de 5 gram koolhydraten blijven. Dan ontzeg je je, wat ons betreft, wel heel veel uitstekende voeding! Groente met iets meer koolhydraten passen ook prima in je koolhydraatarme menu. Variatie voorkomt ook dat je veel te eenzijdig eet. Gevarieerd eten voorkomt tekorten (of juist overschotten!) van bepaalde voedingsstoffen.

Varieren

Met deze koolhydraatarme ramen zonder noedels kun je ook weer eindeloos variëren. Vul je ramensoep met groenten als taugé, prei, repen wortel, repen bleekselderij, rauwe spinazie of andijvie, peultjes, sperziebonen of snijboon, in de lengte gesneden paksoi, zeewier, verse kruiden als peterselie en koriander, bloemkool, bamboescheuten. Als eiwitbron kun je ook tofu nemen, gegrild vlees of stukjes vis (makreel! hmmm) zijn ook prima of wat te denken van in repen gesneden omelet of toch liever garnalen? Zo stel je elke keer weer een andere ramen samen. Een heerlijke koolhydraatarme ramen maken is ook handig als je de koelkast wilt opruimen!

What’s in a name… Bimi? Aspergebroccoli? Chinese broccoli?

In deze koolhydraatarme ramen zonder noedels gebruiken we bimi. Tegenwoordig is bimi of Chinese- of aspergebroccoli een redelijk bekende groente. Maar lang niet iedereen kent de lange stengels die nog het meest op doorgeschoten broccoli lijkt. Ik ken de fraaie groene stelen met een mini-broccolietje aan het eind, van de toko. Daar ligt het al jaren als bimi in houten kratten. Toen verscheen het opeens bij AH in het ‘luxe schap’ in een miniverpakking als ‘aspergebroccoli’. Huh wat? Wacht ff, dat spul heet toch bimi? Volgens Albert Heijn heeft de naamsverandering van bimi een marketingachtergrond. “Bimi gaat aspergebroccoli heten, omdat het daarnaar smaakt,” zegt een woordvoerder. “Het is een toegankelijker naam.” Maar wat blijkt? Bimi is officieel een merknaam en de groente werd betrokken bij een leverancier met een licentie om bimi te kweken. Maar AH is overgestapt op een andere leverancier, en die mag de naam bimi niet gebruiken voor zijn op bimi lijkende groente! AH geeft toe: “Het is niet geheel hetzelfde ras”.

koolhydraatarme ramen, zonder noedels

koolhydraatarme ramen, zonder noedels

Ook lekker:

Zo maak je koolhydraatarme ramen zonder noedels

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


koolhydraatarme ramen, zonder noedels

Koolhydraatarme ramen zonder noedels

door Anna-Karina van Denderen
Deze rijkgevulde, koolhydraatarme ramen zonder noedels is het ultieme comfortfood. Met in plaats van noedels, ultrafijn gesneden, sappige Chinese kool!
5 van 3 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Hoofdgerecht, Lunch
Keuken: Oosters
Trefwoord: snel, soep
Voorbereiden: 10 min
Koken: 15 min
Totale tijd: 25 min

Voedingswaarden

3 gram koolhydraten per kom
Koolhydraten 3 g

Uit recept

4 kommen

Ingrediënten

OPTIONEEL
GARNEREN

Bereiden

  • Kook de eieren half hard in 6 minuten. Pel ze en halveer.
  • Je kunt voor alles 1 soeppan met dikke bodem gebruiken. Pluk de gare (of vega)kip in stukjes en bak deze bruin in wat olie. Voeg er 1 el sojasaus en de gember aan toe en knijp de knoflook erboven uit. Bak 1 minuutje mee, doe over in een bakje en zet apart.
  • Snijd de paprika in dunne lange repen en scheur of snijd de paddenstoelen en bak deze samen, in dezelfde pan, op hoog vuur even aan. Draai de hittebron lager en voeg 1 el sojasaus en een kneepje limoensap toe en laat 5 minuten zachtjes garen.
  • Voeg 1½ liter bouillon toe. (Ik nam bospaddenstoelen- én visbouillon). Voeg extra pit toe met een fijngesneden chilipepertje als je daarvan houdt. Laat nog een paar minuutjes zachtjes garen.
  • Snijd ondertussen de kool fijn en voeg toe aan de soep. Breng alles aan de kook en laat garen tot beetgaar. Of helemaal zacht als je dat lekkerder vindt. Blancheer de laatste minuut de lange stukken bimi in de soep mee. Proef nogmaals en voeg limoensap naar smaak toe.
  • Serveer de soep in een diepe kom met de kip, paddenstoelen en twee halve eitjes. Garneer met wat fijngesneden bosui en sesamzaadjes.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


(Gezien 778 keer, 15 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 reacties op “Koolhydraatarme ramen zonder noedels”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like