Een AVG maaltijd (aardappels, vlees en groente) blijft bij velen populair. Hoewel wij daar zelf minder behoefte aan hebben, publiceren we toch regelmatig iets wat lijkt op een ‘ouderwetse’ AVG. Een goede koolhydraatarme puree is makkelijk in te zetten bij een maaltijd. Voor deze puree garen we de groente in de oven, daardoor wordt de smaak heel intens en het voorkomt dat de puree te nat wordt. We voegen alleen olijfolie en specerijen toe, daardoor is deze koolhydraatarme puree ook lactosevrij en helemaal plantaardig. Multi-inzetbaar als bijgerecht en uitmuntend als afdeklaag op een ovenschotel. Maar denk, met de feestdagen in zicht, ook eens aan feestelijke pureetorentjes! Het fijne is ook dat je de diverse uitvoeringen van koolhydraatarme puree kunt meal preppen (vooruit koken).
Meditatief koken?
Veel mensen, zo lijkt het tenminste weleens, hebben nergens meer tijd voor. Alles moet snel, snel, snel want men heeft het druk, druk, druk. Ook bij het koken merken wij dat veel mensen graag snelle maaltijden hebben, het kan ze niet simpel en snel genoeg zijn. Koken als een noodzakelijk kwaad… maar er zijn ook mensen die uren in de keuken staan, alleen al omdat ze koken enorm leuk en ontspannend vinden. Als je toch makkelijk wilt koken, dan kan het handig zijn om (onderdelen van) maaltijden te meal preppen. Hoe leuk is het als je alleen even de deur van de vriezer opent en daar zo’n heerlijke puree uithaalt om op te warmen? Hoef je zelf alleen nog even wat verse groente te wokken!
Bij ons thuis zijn de meningen verdeeld over hoe snel koken moet kunnen. Wij vinden koken allebei natuurlijk leuk, anders kook je niet 5 jaar lang een website vol 😉 Toch zijn er wel verschillen in onze gewoontes en voorkeuren. Anna-Karina is meer van het efficiënte koken en ik werk heel anders; bij mij gaat er eerst een mooi muziekje op en dan neem ik het liefst lekker overal ruim de tijd voor. Zó ontspannend, daar kan geen meditatiesessie tegenop wat mij betreft! Als we samen in de keuken staan voor de website gaat het toch anders, dan werk ik toch efficiënter.
Meal preppen
Wij plannen recepten een tijd vooruit, met zoveel mogelijk afwisseling binnen soorten recepten, hoofdmaaltijden, salades, bijgerechten, soep, lekkernijen enz. Ook proberen we rekening te houden met speciale seizoenen en feestdagen. We kijken onze lijstjes na met ideetjes en dan verdelen we de recepten onderling. Deze koolhydraatarme puree wilden we voor verschillende gerechten gebruiken én omdat het bijna kerst is kwamen we op het idee om méér tegelijk te maken en jullie wat puree meal preppen tips te geven.
In totaal maakten we ruim een kilo puree! We maakten verschillende porties voor later gebruik. We hebben 500 gram koolhydraatarme puree in bakjes ingevroren (2 x 100 en 2 x 150 gram). Van de rest, zo’n 550 gram, maakten we een serie pureetorentjes. Deels voor in de diepvries en 1 ovenplaat werd direct gebakken. Die hebben we gebruikt als bijgerecht bij een heerlijke romige Preiquiche met camembert, dat recept volgt 6 december.
Als je de koolhydraatarme puree invriest let er dan op dat je diepvriesbestendige bakjes gebruikt. Ook lang niet alle materialen kunnen direct uit de vriezer de oven in! Als je twijfelt, laat de bevroren bakjes puree dan in de koelkast ontdooien (8 uur), voordat je ze in de oven zet, of gebruik de magnetron-ontdooi stand. De pureetorentjes kun je gewoon bevroren op de bakplaat in de oven zetten.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je koolhydraatarme puree, meal preppen
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Koolhydraatarme puree, meal preppen
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 650 g knolselderij, in stukjes
- 750 g pompoen, in stukjes
Marinade
- 50 ml olijfolie
- 1 tl paprikapoeder, of meer
- 2 tl oregano, gedroogd
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Verwarm de de heteluchtoven voor op 190 °C en bekleed de bakplaat met een bakvel.
- Schil de knolselderij. Halveer de pompoen en verwijder de pitten. Snijd knolselderij en pompoen in stukjes. (Hokkaido pompoen hoef je niet te schillen.)
Marinade
- Maak een marinade van de olijfolie, paprikapoeder en oregano. (inderdaad geen zout toevoegen!) Masseer de stukjes samen met de dressing in een plastic zak, zodat overal een laagje olie komt.
Groente roosteren
- Verspreid de groente over de bakplaat en rooster de groente zacht in 20-30 minuten. De tijd hangt af van de grootte van de stukjes.
Puree invriezen & opwarmen
- Pureer de groente met een staafmixer. Proef of er wellicht zout bij moet. Spuit er torentjes van die je in een diepvriesdoos bewaart. Of vries in als porties van 100 g puree in geschikte bakjes.
- Wij deden de puree in ramekins die een groot temperatuurverschil aankunnen, die kunnen gelijk van de oven in de vriezer. Maar let wel op, want lang niet alle materialen kunnen direct uit de vriezer de oven in! Als je twijfelt, laat dan de bevroren bakjes puree eerst in de koelkast ontdooien (8 uur), voordat je het in de oven opwarmt. Of gebruik de magnetron-ontdooi stand. Bevroren torentjes kun je in bevroren toestand afbakken in een voorverwarmde oven van 180 °C, zo'n 30-40 minuten, hoog in de oven.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Hebben jullie ook een recept met koolrabi daarin als puree?
Hoi Peter, nee nog niet, maar dat zou best kunnen lijkt me. Alle recepten met koolrabi vind je hier: https://www.koolhydraatarmrecept.nl/ingredient/koolrabi/.
Als ik gewoon puree wil eten, en geen toefjes spuit, moet het dan ook een tweede keer in een bakje ofzo in de oven?
Zelf vinden we het altijd lekker om het nog even in de oven te doen, maar uiteraard kun je hert gewoon als puree eten!
Ik wilde het recept opzoeken in een van de kookboeken. In welke staat het recept? Op Pinterest kon ik dit recept ook niet vinden terwijl ik het handig vind om bij elkaar te hebben.
Deze staat niet in een van de boeken. Dus alleen hier te vinden.
Hoeveel gram doen jullie per bakje pp voor bij een maaltijd?
dat ligt eraan wat je erbij eet, 100-150g is prima.
Ook gemaakt vooraf, dan ingevroren en met kerst geserveerd. Ging prima! En helemaal op. Voor herhaling vatbaar. Ik had de geroosterde groenten gepureerd met een stamper. En na bereiding 2g minder dan jullie 🙂
De torentjes probeer ik volgende keer eens te maken.
Hahaha! 2 gram minder? Dan heb je vast ietsje dikker geschild 😀
Ik vries de torentjes op een bakblik in en leg ze dan in een diepvries doos, dan kun je er uit halen wat je nodig hebt.
Precies! Zoals je op onze foto’s ook kunt zien 😉
Wat een pure smaken.
Heerlijk hoor.
Dit ga ik vaker doen.
Bedankt
Als ik i.p.v. knolselderij bloemkool gebruik, zou het resultaat dan te vochtig zijn? Knolselderij is steviger dan bloemkool.
Dat wordt natter, zeker als je het kookt on water!
Ik heb de puree gemaakt maar vind hem erg zoet smaken. Kan ik hier nog iets aan doen?
Oh zó zoet? Ik zou er iets stevigs als mosterd of mierikswortel tegenaan zetten, als je daarvan houdt natuurlijk. Ik weet niet waar je het mee wilt combineren, dus daar moet je wel mee uitkijken. Zoutiger maken met kaas, bouillonpoeder of een klein beetje sojasaus is meestal veiliger.
Is de puree naar het ontdooien dan niet erg vochtig?
Als je een goede vriezer hebt niet! Ik zou het geen half jaar laten liggen, maar tot twee maanden moet volgens mij zeker kunnen.
Dit recept komt precies op tijd! Ik hou van vooruit koken, al dan niet voor de feestdagen, zodat ik op de dagen zelf rustig aan kan doen.
Deze komt dus op mijn kerstdagenlijst!
Dank je Jacqueline, we denken graag mee, dat weet je!