meal preppen

Koolhydraatarme puree, meal preppen

Een AVG maaltijd (aardappels, vlees en groente) blijft bij velen populair. Hoewel wij daar zelf minder behoefte aan hebben, publiceren we toch regelmatig iets wat lijkt op een ‘ouderwetse’ AVG. Een goede koolhydraatarme puree is makkelijk in te zetten bij een maaltijd. Voor deze puree garen we de groente in de oven, daardoor wordt de smaak heel intens en het voorkomt dat de puree te nat wordt. We voegen alleen olijfolie en specerijen toe, daardoor is deze koolhydraatarme puree ook lactosevrij en helemaal plantaardig. Multi-inzetbaar als bijgerecht en uitmuntend als afdeklaag op een ovenschotel. Maar denk, met de feestdagen in zicht,  ook eens aan feestelijke pureetorentjes! Het fijne is ook dat je de diverse uitvoeringen van koolhydraatarme puree kunt meal preppen (vooruit koken).

Meditatief koken?

Veel mensen, zo lijkt het tenminste weleens, hebben nergens meer tijd voor. Alles moet snel, snel, snel want men heeft het druk, druk, druk. Ook bij het koken merken wij dat veel mensen graag snelle maaltijden hebben, het kan ze niet simpel en snel genoeg zijn. Koken als een noodzakelijk kwaad… maar er zijn ook mensen die uren in de keuken staan, alleen al omdat ze koken enorm leuk en ontspannend vinden. Als je toch makkelijk wilt koken, dan kan het handig zijn om (onderdelen van) maaltijden te meal preppen. Hoe leuk is het als je alleen even de deur van de vriezer opent en daar zo’n heerlijke puree uithaalt om op te warmen? Hoef je zelf alleen nog even wat verse groente te wokken!

Bij ons thuis zijn de meningen verdeeld over hoe snel koken moet kunnen. Wij vinden koken allebei natuurlijk leuk, anders kook je niet 5 jaar lang een website vol 😉 Toch zijn er wel verschillen in onze gewoontes en voorkeuren. Anna-Karina is meer van het efficiënte koken en ik werk heel anders; bij mij gaat er eerst een mooi muziekje op en dan neem ik het liefst lekker overal ruim de tijd voor. Zó ontspannend, daar kan geen meditatiesessie tegenop wat mij betreft! Als we samen in de keuken staan voor de website gaat het toch anders, dan werk ik toch efficiënter.

De voorbereidingen…

Meal preppen

Wij plannen recepten een tijd vooruit, met zoveel mogelijk afwisseling binnen soorten recepten, hoofdmaaltijden, salades, bijgerechten, soep, lekkernijen enz. Ook proberen we rekening te houden met speciale seizoenen en feestdagen. We kijken onze lijstjes na met ideetjes en dan verdelen we de recepten onderling.  Deze koolhydraatarme puree wilden we voor verschillende gerechten gebruiken én omdat het bijna kerst is kwamen we op het idee om méér tegelijk te maken en jullie wat puree meal preppen tips te geven.

In totaal maakten we ruim een kilo puree! We maakten verschillende porties voor later gebruik. We hebben 500 gram koolhydraatarme puree in bakjes ingevroren (2 x 100 en 2 x 150 gram). Van de rest, zo’n 550 gram, maakten we een serie pureetorentjes. Deels voor in de diepvries en 1 ovenplaat werd direct gebakken. Die hebben we gebruikt als bijgerecht bij een heerlijke romige Preiquiche met camembert, dat recept volgt 6 december.

Als je de koolhydraatarme puree invriest let er dan op dat je diepvriesbestendige bakjes gebruikt. Ook lang niet alle materialen kunnen direct uit de vriezer de oven in! Als je twijfelt, laat de bevroren bakjes puree dan in de koelkast ontdooien (8 uur), voordat je ze in de oven zet, of gebruik de magnetron-ontdooi stand.  De pureetorentjes kun je gewoon bevroren op de bakplaat in de oven zetten.

koolhydraatarme puree

koolhydraatarme puree 

meal preppen 

Ook lekker:

Zo maak je koolhydraatarme puree, meal preppen

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Koolhydraatarme puree, meal preppen


meal preppen

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst november 29, 2019

  • Aantal of hoeveelheid: ruim 1 kilo puree
  • Koolhydraten: 4,75 per portie van 100 gram (ruim 1 kilo puree uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 30 minuten
  • Klaar in: 50 minuten

Een goede koolhydraatarme puree is makkelijk in te zetten bij een maaltijd. Hiervoor garen we de groente in de oven, voor een intense smaak en niet te nat!

Ingrediënten

Bereiding

  1. Verwarm de de heteluchtoven voor op 190 °C en bekleed de bakplaat met een bakvel.
  2. Schil de knolselderij. Snijd knolselderij en pompoen in stukjes.
  3. Maak een dressing van de olijfolie, paprikapoeder en oregano. (geen zout toevoegen!) Stop de stukjes samen met de dressing in een plastic zak en masseer de groente, zodat overal een laagje olie zit.
  4. Verspreid de groente over de bakplaat en rooster de groente zacht in 20-30 minuten. Dit hangt af van de grootte van de stukjes. Pureer de groente met een staafmixer. Proef nog even of er wellicht nu wel zout bij moet. Spuit er torentjes van of vries in als porties puree.
  5. Als je de koolhydraatarme puree invriest let er dan op dat je diepvriesbestendige bakjes gebruikt. Ook lang niet alle materialen kunnen direct uit de vriezer de oven in! Als je twijfelt, laat de bevroren bakjes puree dan in de koelkast ontdooien (8 uur), voordat je het in de oven opwarmt, of gebruik de magnetron-ontdooi stand. Torentjes in bevroren toestand afbakken in een voorverwarmde oven van 180 °C, zo'n 30-40 minuten, hoog in de oven.
  6. NB: we gebruikten 1400 gram groente, daar hielden we 1047 gram puree van over. Zoveel vocht verdampt er dus in de oven, vandaar die enorm geconcentreerde smaak!

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 gedachten over “Koolhydraatarme puree, meal preppen”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

132 Shares
Share60
Pin72
Tweet