Koolhydraatarme puree, meal preppen

koolhydraatarme puree

Een AVG maaltijd (aardappels, vlees en groente) blijft bij velen populair. Hoewel wij daar zelf minder behoefte aan hebben, publiceren we toch regelmatig iets wat lijkt op een ‘ouderwetse’ AVG. Een goede koolhydraatarme puree is makkelijk in te zetten bij een maaltijd. Voor deze puree garen we de groente in de oven, daardoor wordt de smaak heel intens en het voorkomt dat de puree te nat wordt. We voegen alleen olijfolie en specerijen toe, daardoor is deze koolhydraatarme puree ook lactosevrij en helemaal plantaardig. Multi-inzetbaar als bijgerecht en uitmuntend als afdeklaag op een ovenschotel. Maar denk, met de feestdagen in zicht,  ook eens aan feestelijke pureetorentjes! Het fijne is ook dat je de diverse uitvoeringen van koolhydraatarme puree kunt meal preppen (vooruit koken).

Meditatief koken?

Veel mensen, zo lijkt het tenminste weleens, hebben nergens meer tijd voor. Alles moet snel, snel, snel want men heeft het druk, druk, druk. Ook bij het koken merken wij dat veel mensen graag snelle maaltijden hebben, het kan ze niet simpel en snel genoeg zijn. Koken als een noodzakelijk kwaad… maar er zijn ook mensen die uren in de keuken staan, alleen al omdat ze koken enorm leuk en ontspannend vinden. Als je toch makkelijk wilt koken, dan kan het handig zijn om (onderdelen van) maaltijden te meal preppen. Hoe leuk is het als je alleen even de deur van de vriezer opent en daar zo’n heerlijke puree uithaalt om op te warmen? Hoef je zelf alleen nog even wat verse groente te wokken!

Bij ons thuis zijn de meningen verdeeld over hoe snel koken moet kunnen. Wij vinden koken allebei natuurlijk leuk, anders kook je niet 5 jaar lang een website vol 😉 Toch zijn er wel verschillen in onze gewoontes en voorkeuren. Anna-Karina is meer van het efficiënte koken en ik werk heel anders; bij mij gaat er eerst een mooi muziekje op en dan neem ik het liefst lekker overal ruim de tijd voor. Zó ontspannend, daar kan geen meditatiesessie tegenop wat mij betreft! Als we samen in de keuken staan voor de website gaat het toch anders, dan werk ik toch efficiënter.

Meal preppen

Wij plannen recepten een tijd vooruit, met zoveel mogelijk afwisseling binnen soorten recepten, hoofdmaaltijden, salades, bijgerechten, soep, lekkernijen enz. Ook proberen we rekening te houden met speciale seizoenen en feestdagen. We kijken onze lijstjes na met ideetjes en dan verdelen we de recepten onderling.  Deze koolhydraatarme puree wilden we voor verschillende gerechten gebruiken én omdat het bijna kerst is kwamen we op het idee om méér tegelijk te maken en jullie wat puree meal preppen tips te geven.

In totaal maakten we ruim een kilo puree! We maakten verschillende porties voor later gebruik. We hebben 500 gram koolhydraatarme puree in bakjes ingevroren (2 x 100 en 2 x 150 gram). Van de rest, zo’n 550 gram, maakten we een serie pureetorentjes. Deels voor in de diepvries en 1 ovenplaat werd direct gebakken. Die hebben we gebruikt als bijgerecht bij een heerlijke romige Preiquiche met camembert, dat recept volgt 6 december.

Als je de koolhydraatarme puree invriest let er dan op dat je diepvriesbestendige bakjes gebruikt. Ook lang niet alle materialen kunnen direct uit de vriezer de oven in! Als je twijfelt, laat de bevroren bakjes puree dan in de koelkast ontdooien (8 uur), voordat je ze in de oven zet, of gebruik de magnetron-ontdooi stand.  De pureetorentjes kun je gewoon bevroren op de bakplaat in de oven zetten.



♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker of bekijk deze suggesties:

koolhydraatarme puree
koolhydraatarme puree

Zo maak je koolhydraatarme puree, meal preppen

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!


Koolhydraatarme puree, meal preppen

koolhydraatarme puree
Door: Anna-Karina van Denderen
Een goede koolhydraatarme puree is makkelijk in te zetten bij een maaltijd. Hiervoor garen we de groente in de oven, voor een intense smaak en niet te nat!
4.5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 30 min
Portioneren 10 min
Totale tijd 50 min

Voedingswaarde

Per portie à 100 g 
calorieën 76.2 kcalkoolhydraten 4.75 geiwitten 1.84 gvetten 4.71 gvezels 3.95 g
Hoeveelheid (aan te passen)10 porties puree à 100 g

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Dressing

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Verwarm de de heteluchtoven voor op 190 °C en bekleed de bakplaat met een bakvel.
  • Schil de knolselderij. Halveer de pompoen en verwijder de pitten. Snijd knolselderij en pompoen in stukjes. (Hokkaido pompoen hoef je niet te schillen.)

Dressing

  • Maak een dressing van de olijfolie, paprikapoeder en oregano. (inderdaad geen zout toevoegen!) Masseer de stukjes samen met de dressing in een plastic zak, zodat overal een laagje olie komt.
    Pureer de groente met een staafmixer. Spuit er torentjes van of vries in als puree.

Groente roosteren

  • Verspreid de groente over de bakplaat en rooster de groente zacht in 20-30 minuten. De tijd hangt af van de grootte van de stukjes.

Puree invriezen

  • Pureer de groente met een staafmixer. Proef of er wellicht zout bij moet. Spuit er torentjes van die je in een diepvriesdoos bewaart. Of vries in als porties van 100 g puree in geschikte bakjes.
  • Wij deden de puree in ramekins die een groot temperatuurverschil aankunnen, die kunnen gelijk van de oven in de vriezer. Maar let wel op, want lang niet alle materialen kunnen direct uit de vriezer de oven in! Als je twijfelt, laat dan de bevroren bakjes puree eerst in de koelkast ontdooien (8 uur), voordat je het in de oven opwarmt. Of gebruik de magnetron-ontdooi stand. Bevroren torentjes kun je in bevroren toestand afbakken in een voorverwarmde oven van 180 °C, zo'n 30-40 minuten, hoog in de oven.

Intense smaak

  • Van de 1400 gram groente houd je ongeveer 1050 gram puree over. Zoveel vocht verdampt er dus in de oven, vandaar die enorm geconcentreerde smaak!
    koolhydraatarme puree

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme, keto recepten


Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de keto kookboeken ook bij Bol.com in de etalage.

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

19 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties