poffertjes

Koolhydraatarme poffertjes, hartig of zoet

Zoet, hartig, warm, koud, zomer of winter? Met poffertjes kan alles altijd en overal. En deze koolhydraatarme poffertjes bevatten slechts 0,1 gr. koolhydraten per stuk. Ik zeg doen! Rijg de zoete poffertjes eens gezellig feestelijk aan een spiesje. Of beleg de hartige poffers als prachtig borrelhapje. Als avondsnack zijn ze ook geweldig: dubbeldik snel besmeerd met zelfgemaakte heksenkaas of kaas en een blaadje sla. Misschien maak jij wel een stel koolhydraatarme poffertjes sandwiches als lunch? Of twee met vulling op een prikkertje bij je salade? Verzin het maar!

Koolhydraatarme poffertjes hartig of zoet

Je kunt de koolhydraatarme poffertjes hartig of zoet maken. Hartig zijn ze uitstekend te combineren met allerlei soorten sla, groente, tomaat, paprika, komkommer, courgette, olijven, etc. Of met een klein stukje kaas, vis, kip, of (vega) vleeswaren. etc. Eindeloos lekker en variëren met beleg zo veel als je durft. En poffertjes zoet belegd met een beetje zuivel of een bolletje ijs erbij en wat vers fruit, altijd lekker. Of gewoon ouderwets met een klont smeltende boter en koolhydraatarme poedersuiker, Greensweet Icing bijvoorbeeld. De nep poedersuiker is ook makkelijk zelf te maken. Neem een korrel-zoetstof en maal die met een koffiemolen, vijzel of met deegroller superfijn.

Poffertjes vochtig omdraaien

Ze lijken wel op een klein pannenkoekje maar je gebruikt een speciale poffertjespan om ze in te bakken. Poffertjes draai je al om als het beslag nog vochtig is. Daardoor zijn ze van binnen wat zachter en worden ze mooi rond. Als als je geen poffertjespan hebt maak dan van dit beslag in een koekenpan kleine pannenkoekjes. Die kan je net zo lekker beleggen!

poffertjes

Zijn poffertjes typisch Nederlands?

Poffertjes staan bekend als iets typisch Nederlands, ze werden eeuwen geleden al verkocht op jaarmarkten en kermissen. Volgens Rik Gijsen, van de Pofferij, al zeker 500 jaar.  Ook in andere landen eten ze iets wat lijkt op ‘onze’ poffer. In Denemarken eten ze bijvoorbeeld Æbleskiver die zijn echter wat groter en ronder.

poffertjes

Koolhydraatarme poffertjes

Het recept hieronder is voor 2 x 19 stuks koolhydraatarme poffertjes. 1 serie zoet en 1 serie hartig stel ik voor. Of halveer het recept als je in je eentje bent. Koolhydraten zitten er nauwelijks in, zonder beleg voor alle 38 slechts 3 gr. koolhydraten! Dat is nog niet eens 0,1 gr. per stuk. Lekker en leuk: Hup, mee naar het werk!

Fotoserie

Ook lekker:

Zo maak je koolhydraatarme poffertjes, hartig of zoet

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Koolhydraatarme poffertjes, hartig of zoet


poffertjes

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst februari 6, 2016

  • Aantal of hoeveelheid: 2 x 19 stuks
  • Koolhydraten: 3,6 gr. khd voor 38 poffertjes zonder beleg! (2 x 19 stuks uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 15 minuten
  • Klaar in: 25 minuten

Eindeloos variëren met koolhydraatarme poffertjes, hartig of zoet. Ouderwetse poffertjes met roomboter en poedersuiker of liever met rauwkost en garnaal?

Ingrediënten

Bereiding

  1. EXTRA SMAAKMAKERS, zijn toevoegingen voor zoete of hartige varianten van je beslag, het hoeft niet perse.
    ZOET: kaneel, speculaaskruiden, gember, Sukrin of stevia. HARTIG: Provençaalse kruiden, kurkuma, paprikapoeder, chili, bieslook, dille, knoflookpoeder etc.
  2. Klop de eieren goed los met kokosmelk en zout. Meng het bakpoeder door het kokosmeel en meng met een vork alle basisingrediënten door elkaar en voeg jouw gekozen EXTRA smaakmakers toe.
  3. Verhit een poffertjespan op middelhoog vuur en vet goed in. Vul alle holtes tot net onder de rand. Ik begin altijd met vullen aan de buitenkant, daar is mijn pan wat minder warm dan in het midden, dan liggen die net wat langer te garen.
  4. Bak de poffertjes totdat de randen droog zijn maar in het midden nog enigszins vochtig. Keer ze om (met twee houten prikkers, vind ik handig) en bak ook de andere kant lichtbruin.
  5. SERVEREN ZOET
    Zoete poffertjes: Warm serveren met roomboter en bestrooien met poedersuiker, euh, gemalen Sukrin. Makkelijk zelf te maken met een koffiemolen, vijzel of met deegroller! Of Walden farms siroop, of ijs en slagroom. Of laat afkoelen en steek ze al dan niet met een stukje fruit op een prikker. NB: Alle ingrediënten zelf bij tellen als je koolhydraten telt.
  6. SERVEREN HARTIG
    Laat de poffertjes afkoelen. Besmeer ze met zelfgemaakte heksenkaas of kruidenkaas en/of beleg met plakjes zalm, stukje forel, garnaaltjes, rivierkreeftjes, sla, komkommer, tomaat, reepje paprika, sesamzaad, kruiden... nou ja eigenlijk alles wat je lekker lijkt! Serveer ze enkel, of dubbel, aan een spiesje of op een lepel. Zie foto's voor wat inspiratie. NB: Alle ingrediënten zelf bij tellen als je koolhydraten telt.
  7. Ik heb de zoete gelijk warm opgegeten en de hartige een paar uur later tijdens het uitzoeken van de foto's en het schrijven van dit stukje... Oh my! Ik heb er echt van genoten! Jij ook? De afwas komt later wel...

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet


Bewaren

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

44 gedachten over “Koolhydraatarme poffertjes, hartig of zoet”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

871 Shares
Share506
Pin365
Tweet