Deze koolhydraatarme pizzabodem van fathead deeg is tot nu toe echt de beste alternatieve koolhydraatarme pizzabodem (al zeggen we het zelf). Als er iets is wat mensen missen als ze koolhydraatarm of ketogeen eten is dat misschien wel pizza. Oké er zijn inmiddels talloze alternatieve koolhydraatarme pizzabodems. Maar vergelijken met een echte pizzabodem blijft eigenlijk ondoenlijk. Begrijp me goed, de smaak van bijvoorbeeld een bloemkool pizzabodem is uitstekend en die bodem van tonijn is ook prima. En als je niet zelf wilt maken kun je ook kant-en-klaar alternatieven als Lo-Dough deeg of tortillawrap kopen. Maar deze pizzabodem van fathead deeg geeft veel meer het echte pizzagevoel: én een heerlijke smaak én een goede structuur én lekker stevig. Dat laatste is vooral fijn als je je pizza, zoals wij, graag uit de hand eet.
Experimenten met fathead deeg
Geen enkel (meestal van oorsprong Amerikaans) recept voor pizzabodem van fathead deeg lijkt hetzelfde te zijn. Wij hebben ook een stel experimenten achter de rug met diverse verhoudingen. We gebruikten voor de basis verschillende soorten meel, met en zonder ei, verschillende soorten kaas etc. De ene keer werd de pizzabodem veel te droog, de andere keer juist veel te nat. Het smaakte teveel naar kaas, of de bodem was juist veel te smakeloos. Of het recept was lastig te maken of met te veel ingrediënten. Want zo’n koolhydraatarme pizzabodem van fathead deeg is alleen een basis, en moet daarom niet al te ingewikkeld zijn. Het recept hieronder is na al die experimenten onze versie van 100% goedgekeurde, koolhydraatarme pizzabodem van fathead deeg en nog makkelijk te maken ook. En we gaan je precies verklappen waarom en hoe wij het gedaan hebben. Lief hè?
Het geheim van koolhydraatarme pizzabodem van fathead deeg
Om het maar gelijk te verklappen: het geheim van deze koolhydraatarme pizzabodem van fathead deeg zit ‘m vooral in de juiste mozzarella. We hebben diverse merken mozzarellabollen getest. Die bleken stuk voor stuk een behoorlijk slap deeg op te leveren zodat er teveel (amandel)meel bij moest. En dat gaat weer ten koste van de smaak en structuur. Uiteindelijk namen we maar eens een zakje kant en klaar gemalen mozzarella (eigenlijk tegen onze principes) mee bij AH. En laat dat nu net de crux zijn… Dat smelt prima en geeft een mooie stevige basis voor ons fathead deeg, daar maak je nou echt een mooie koolhydraatarme pizzabodem mee! De gehele bodem bevat 6,1 gram koolhydraten. De bodem bak je eerst aan één kant, dan draai je ‘m om en kun je ‘m beleggen met je eigen favoriete topping. Wij maakten deze heerlijke koolhydraatarme tonijnpizza met dit deeg.
Bewaren van gebakken fathead deeg
Het gebakken koolhydraatarme pizzabodem van fathead deeg kun je goed bewaren, zo’n 5-7 dagen in de koelkast, stop je het in de diepvries dan 2-3 maanden. Handig! Het leuke van dit deeg is ook dat je het niet alleen kunt gebruiken als pizzabodem maar ook als basis voor bijvoorbeeld plaattaart, tarte tatin, knakworstrolletjes, croissants, crackers, kaneelrolletjes, bagels etc. We komen er op terug 😉
Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:




Zo maak je deze koolhydraatarme pizzabodem van fathead deeg
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl?
Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Koolhydraatarme pizzabodem van fathead deeg
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 150 g geraspte mozzarella, de enige juiste is echt AH 40+ kant-en-klaar
- 30 g roomkaas
- 50 g amandelmeel
- 1 M eieren
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en bekleed de bakplaat met een bakvel. Je maakt een bodem van ongeveer Ø 23-25 cm, kan eventueel ook in een (spring)vorm.
- Weeg de roomkaas en het amandelmeel af. Leg het ei alvast klaar.
- Neem een pan met dikke bodem. Daarin de kant-en-klaar (!) geraspte mozzarella samen met de roomkaas (ongeveer 5 min.) laten smelten op middelhoog vuur. Blijf over de bodem roeren met een houten spatel. Als je merkt dat het aan dreigt te branden op de bodem, dan staat het vuur te hoog. Als je een mooie egale massa hebt zonder klontjes, doof je het vuur.
- Roer het amandelmeel en het ei nu snel (van het vuur af dus!) door de gesmolten kaas. Laat iets af koelen tot je het met je handen kunt kneden. Kneed het deeg een minuutje door.
- Vorm van het deeg een dunne aaneengesloten bodem zonder gaten. Rechthoek of rond, wat jij wilt. Je kunt het deeg ook uitrollen tussen twee bakvellen, maar ik vond het met de hand net zo makkelijk vormen. Prik gaatjes in de bodem met een vork tegen het opbollen.
- Bak de pizzabodem 15 minuten of tot de bodem goudgeel kleurt.
- Laat buiten de oven iets afkoelen, draai de bodem om en beleg met je favoriete topping. Bak dan met de topping nog eens 10-15 minuten. Smullen verzekerd!!!
- Omdat de bodem redelijk machtig is is deze hoeveelheid (belegd) geschikt voor 2 of 3 personen als hoofdmaaltijd. Dat is ook afhankelijk van het beleg. De totale bodem bevat ietsje meer dan 6 gram koolhydraten, zonder topping. Dat is als basis dus 3 of 2 gram koolhydraten per portie.
LET OP
- We hebben diverse merken mozzarellabollen getest. Die blijken stuk voor stuk een behoorlijk slap deeg op te leveren. Het geheim van dit deeg zit 'm vooral in de juiste mozzarella. Kant-en-klaar gemalen mozzarella van AH (#nospon gewoon echt zo…) smelt prima en geeft een mooie stevige basis aan je deeg.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!
Onze 3 bestsellende kookboeken!
(die eerste is koolhydraatarm kookboek van het jaar 2021)
Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870
Kookboek bestellen?
Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com, Libris, Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.
Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:
Voor het eerst gemaakt en prima gelukt! Een heerlijke bodem, een groot succes!
Heel lekkere pizza bodem , heb hem al meerdere keren gemaakt
Recept gevolgd met de juiste mozzarella 😉 supersimpel, goed gelukt. Een heerlijke bodem. Halve pizza belegd en terug in de oven. Andere helft ga ik morgen beleggen en bakken. Een halve pizza was voor mij voldoende als avond maaltijd.
Super!
Ik ga zo het pizza deeg maken. Even een vraag: kan ik 2/3 van de bodem invriezen als het aan een zijde gebakken is of moet ik dan eerst beide kanten bakken?
Ik heb dat nog niet gedaan, maar proberen kan zeker, dan kun je zelf ook testen of het aan je eigen eisen voldoet bij het ontdooien.
1e keer bij gebrek aan bakpapier op alufolie😏 mislukt,zat helemaal vastgeplakt. Vandaag op bakpapier…..wat ’n heerlijk recept, doe de volgende keer wel wat zout in het recept . 1/3 e is voldoende als lunch voor mij.
Wat een geweldig recept. Heb de belegde pizza ingevroren, smaakt voortreffelijk en de bodem bleef goed. Hartstikke bedankt voor jullie recept.
Dat is goed om te weten! Dank je!
Gemaakt met de verse mozzarella van de L*dl. Rustig laten smelten met de roomkaas. Op gevoel amandelmeel erbij, eitje en beetje zout en klaar! Topping erop en smullen.
Heerlijk!!
Wat een feestje dit, heb er al meerdere pizza’s meegemaakt, maar gebruik het ook dun uitgerold voor worsten broodjes, spinazie/kaas broodje, pecanbroodjes. En ik smelt de kazen in een minuutje in de magnetron, ei en amandelmeel er door en binnen no-time klaar. Dank voor jullie recept! Gr. Sandra
Dank je! Zelf houden wij niet zo van de magnetron, gaat vaak te snel en te heftig. En niet iedereen kan instellen op dezelfde wattages.
Moet je voordat je de roomkaas en mozzarella in de pan doet om deze te smelten, olijfolie in de pan doen of moet het zo in een droge pan?
Ga het van het weekend proberen! Nu al zin in.
Gewoon in een droge pan. Wel handig als je een pan neemt met dikke bodem.
Super pizza recept👌
Gisteren Argentijnse empanada’s gemaakt.
Het was heerlijk.
Maar vraagje.
Kan je ze ook invriezen en daarna weer opwarmen?
Dat zou wel moeten kunnen lijkt me, al hebben we het niet zelf geprobeerd. Laat ons vooral even weten hoe de kwaliteit was na het ontdooien!
Ga ik doen, bedankt voor je antwoord
Succes en eet smakelijk hoor!
Vanavond voor het eerst gemaakt, echt heerlijk! Maar komt voornamelijk door de topping. De bodem bleef wel wat slapjes….
Ik heb de pizza vandaag gemaakt. Er staat voor 2 a 3 personen, maar ik heb hem helemaal opgegeten. Hij smaakte lekker maar ben ik nou zo’n grote eter? Ik kon hem met gemak op. 😏
Dat zal dan. De bodem alleen al bevat: calorieën 913.1 kcal ⋆ koolhydraten 6.1 g ⋆ eiwitten 57 g ⋆ vetten 72.4 g ⋆ vezels 5.3 g, dat is beslist niet weinig. Wij gaan overigens altijd uit van gemiddelde porties, het spreekt voor zich dat het wel scheelt of je nu 90 of 60 kilo weegt. Maar de hele pizza met beleg opeten zou mij niet lukken 😉
Wat heerlijk was dit! Heb hem wel helemaal alleen opgegeten🤭. Ga dit zeker vaker maken.
Zat nog even te kijken. Maar ik had de helft van alles genomen. Schrok al even dat ik zo veel gegeten zou hebben 🤗
Vanavond weer een heerlijke pizza gegeten. Het is een favoriet. Zo lekker met courgette, ui, paprika, champingnons en eigengemaakte pasta saus.
Vandaag van dit recept een pizza gemaakt. Lukte in 1x en het heeft me gesmaakt. Bedankt voor het recept! Eindelijk weer eens pizza gehad. Bedankt voor het recept 😁
De eerste keer lukte het gelijk en we gaan vanavond het weer eten. Dank je wel voor het uitproberen en delen.
Graag gedaan hoor, en eet ze vanavond!
Niet van mezelf en ook nog niet geprobeerd, maar voorkomt wel een aangebrand pannetje: Doe de mozzarella en roomkaas in een kom en zet deze 30 seconde in de magnetron op de hoogste stand. Haal de kom er uit, schep alles even om en zet nogmaals 30 seconden in de magnetron.Kijk of alles goed gesmolten is, anders herhaal je stap 2 tot dat de kaas gesmolten is.
Kan, maar dat vind ik zelf nogal gedoe en ik hou niet van de magnetron.
Beste Anna hoe doe ik hier croissants van maken staat nog niet bij de recepten toch??
Dank alvast Pizza mak ik er altijd al van heerlijk!!
Nee dat klopt, we hebben dat nog steeds wel op ons lijstje staan. Ik was van plan er een beetje amandelmeel bij te doen en dan oprollen zoals bij croissants. Het zal nooit zo ‘bladeren’ en luchtig worden als de échte. Maar qua vorm lijkt het me wel leuk. Laat maar weten, of dien je recept in als bezoekersrecept?
Mooi ga ik proberen van de week dan zal ik het versturen Dank!!
Leuk!
Recept insturen:
Lees ook even onze tips om een leuke foodfoto te maken.
Stuur je koolhydraatarme recept met eigen foto in via e-mail, graag met:
Absoluut een topper. Al vaak gemaakt met de AH geraspte mozzarella. Vanavond die van de Jumbo proberen. Die heeft wel iets meer khd (0.6 meer) maar scheelde me een extra bezoekje aan de supermarkt. Ben benieuwd of het hetzelfde effect heeft.
Ik hoop het voor je. Eet ze!
Oohhh….. vanavond voor het eerst gemaakt en echt…… ik dacht dat ik in een restaurant zat te eten zo lekker!! Gewoon lekker een keer pizza! Wel te veel op want hij was zo lekker dat ik het niet bij 1 portie kon houden…ghehe. Bedankt!
Deze pizza maak ik om de twee weken. Mmmmm
Heerlijk recept voor een pizzabodem. Sinds we koolhydraatarm proberen te eten komt deze pizzabodem vaak voorbij.
Heel erg krokant wordt die niet echter omdat die wat zachter is hebben we hem gisteren gebruikt als heerlijk koolhydraatarm alternatief voor durum döner🤤
Beetje sla ernaast omdat hij nog terug de oven in ging maar een heerlijk gerecht.
Kun je de mozzarella zelf raspen? ga dit brood zeker maken.
Hoi José,
Dat zou je kunnen proberen maar mogelijk krijg je dan wel een slapper effect. We hebben dit juist zo met die kant-en-klaar geraspte gedaan.
Zo multi-inzetbaar, ik ben verslaafd. 2x groet, E&P
Wat maak je er allemaal mee?
Hoi, het klinkt als een geweldig recept. Ik heb een allergie voor amandelmeel, kun je een alternatief geven? Ik gebruik vaak kokosmeel, maar weet niet of dit de meest geschikte vervanger is in dit geval. Dankjewel!