Koolhydraatarme passievruchten curd

Koolhydraatarme passievruchten curd

Bij het proeven van de eerste hap van deze koolhydraatarme passievruchten curd greep ik direct naar mijn pen en schreef ik de woorden: “Zijdezacht!!! Friszuur en ontzettend romig!” op. Omdat onze frisse koolhydraatarme lemon curd erg populair is, wilde ik in de maand december eens proberen een feestelijke curd van passiefruit te maken. Ik maakte deze passiefruit curd heel simpel en snel van bevroren passievruchten, boter en 5 eidooiers. De overgebleven eiwitten klopte ik tot schuim, vormde er 8 bakjes van die ik droogde in de oven (3 uur op 100 graden). De schuimbakjes blijven dagenlang lekker bros, gewoon open en bloot laten staan. Met een vulling van de romige passievruchten curd een ware traktatie! Tjonge we hebben ervan gesmuld, dat snap je wel denk ik?

Passievruchten curd gebruiken

De schuimbakjes zijn natuurlijk al heel leuk, maar je kunt deze koolhydraatarme passievruchten curd bij van alles en nog wat gebruiken. Een lepel curd als extra smaakmaker op je (zuivel) ontbijtjes en desserts. Maar ook als zoet broodbeleg smeert het fijn weg. Of besmeer je taartbodem eens met een laagje passievruchten curd voordat je de roomkaasvulling erop doet, hmmm!  Daarnaast is de curd ook niet te versmaden als je het verwerkt tot deze heerlijke yoghurt ijsjes met passievruchten curd.

Meer dan curd van citrusfruit!

Curd kun je eigenlijk maken van alle soorten fruit. Dus niet alleen maar van zurige fruitsoorten als cirtusfruit, zoals ik lang gedacht heb. Natuurlijk is de lemoncurd wereldberoemd en de stap naar curd van limoen (lime), grapefruit of sinaasappel is is dan ook al snel gemaakt. Maar nu bedacht ik opeens dat het ook prima zou moeten kunnen met passiefruit! Ik zag het gelijk helemaal voor me, die mooie fotogenieke zwarte pitjes erin… Dat was op het moment dat we dat heerlijke dessert met passievruchten hadden gemaakt, daar opperde ik dat je ook diepvriesblokjes passievrucht zou kunnen gebruiken. Om een pot vol passievruchten curd te krijgen moet je wel een boel passievruchten kopen, dus kwam ik op het idee om het met de diepvriesvariant te doen. En joh, echt! Dat gaat uitstekend!  Het is trouwens, in verband met de houdbaarheid, wel handiger om meerdere kleine potjes te vullen.

Werkfoto’s

Ook lekker:

Zo maak je Koolhydraatarme passievruchten curd

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Koolhydraatarme passievruchten curd


Koolhydraatarme passievruchten curd

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst december 15, 2019

  • Aantal of hoeveelheid: ruim 400 ml
  • Koolhydraten: ong. 1,9 gr khd per eetlepel (ruim 400 ml uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 10 minuten
  • Klaar in: 20 minuten

Bij het proeven van de eerste hap van deze koolhydraatarme passievruchten curd noteerde ik: "Zijdezacht!!! Friszuur en ontzettend romig!"

Ingrediënten

Bereiding

  1. Een paar kleine glazen weck- of jampotjes zijn handiger dan alles in één grote pot te bewaren. Je kunt dan makkelijk een kleinere portie openen voor gebruik. Steriliseer de potjes 5 minuten in kokend water, vis ze uit de pan met een tang en laat ze omgekeerd uitlekken op een brandschone theedoek.
  2. Smelt de roomboter met de bevroren passievruchtenblokjes, citroensap en een snufje zout langzaam op matig vuur in een pan met dikke bodem.Verwarm tot tegen het kookpunt en draai het vuur gelijk helemaal laag.
  3. Klop de eidooiers gedurende twee minuten los en giet, al roerende(!), de geklopte eidooiers langzaam in een dunne straal bij het warme passie-botermengsel. Blijf steeds goed over de bodem roeren! De curd heeft na 3-5 minuten de dikte van vla, dan is de passievruchten curd klaar. Proef of het zoet genoeg is en voeg zo nodig iets zoetstof toe.* Wij gebruikten 10 druppels Steviala vloeibaar..
  4. Vul de potjes tot de rand met de hete passievruchten curd. Sluit ze goed af en laat de potjes ondersteboven helemaal afkoelen.
    Koel en donker bewaren ongeveer 4-6 weken moet kunnen, al heeft het dat bij ons nooit gehaald. Geopende potjes bewaar je maximaal 1-2 weken in de koelkast.
  5. Koolhydraatarme passievruchten curdVan het overgebleven eiwit kun je heerlijk schuim kloppen! Spuit daar bakjes van en droog ze in de oven, zoals bij het pavlovarecept. Dan heb je gelijk een dessert!
  6. De schuimbakjes blijven dagenlang knapperig, gewoon open en bloot laten staan.

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

113 Shares
Share83
Pin30
Tweet