Bij het proeven van de eerste hap van deze koolhydraatarme passievruchten curd greep ik direct naar mijn pen en schreef ik de woorden: “Zijdezacht!!! Friszuur en ontzettend romig!” op. Omdat onze frisse koolhydraatarme lemon curd erg populair is, wilde ik in de maand december eens proberen een feestelijke curd van passiefruit te maken. In deze vorm 1.2 gram koolhydraten per eetlepel van 15 ml, het recept is goed voor 25 porties. Ik maakte deze passiefruit curd heel simpel en snel van bevroren passievruchten, boter en 5 eidooiers.
Passievruchten curd gebruiken
Je kunt deze koolhydraatarme passievruchten curd bij van alles en nog wat gebruiken. Een lepel curd als extra smaakmaker op je (zuivel) ontbijtjes en desserts. Maar ook als zoet broodbeleg smeert het fijn weg. Of besmeer je taartbodem eens met een laagje passievruchten curd voordat je de roomkaasvulling erop doet, hmmm! Daarnaast is de curd ook niet te versmaden als je het verwerkt tot deze heerlijke yoghurt ijsjes met passievruchten curd.
Meer dan curd van citrusfruit!
Curd kun je eigenlijk maken van alle soorten fruit. Dus niet alleen maar van zurige fruitsoorten als cirtusfruit, zoals ik lang gedacht heb. Natuurlijk is de lemoncurd wereldberoemd en de stap naar curd van limoen (lime), grapefruit of sinaasappel is is dan ook al snel gemaakt. Maar nu bedacht ik opeens dat het ook prima zou moeten kunnen met passiefruit! Ik zag het gelijk helemaal voor me, die mooie fotogenieke zwarte pitjes erin… Dat was op het moment dat we dat heerlijke dessert met passievruchten hadden gemaakt, daar opperde ik dat je ook diepvriesblokjes passievrucht zou kunnen gebruiken. Om een pot vol passievruchten curd te krijgen moet je wel een boel passievruchten kopen, dus kwam ik op het idee om het met de diepvriesvariant te doen. En joh, echt! Dat gaat uitstekend! Het is trouwens, in verband met de houdbaarheid, wel handiger om meerdere kleine potjes te vullen.
Er staan genoeg koolhydraatarme/keto weekmenu’s online om 2 jaar lang lekker gevarieerd te eten. Of maak je eigen keus uit de ruim 1100 gratis recepten. We wensen jullie heel veel eetplezier!
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:





Zo maak je Koolhydraatarme passievruchten curd
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Of reageer via onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Koolhydraatarme passievruchten curd
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 150 g roomboter
- 250 g passievrucht blokjes, 1 doosje bevroren
- 1 tl limoensap, of iets meer
- snufje zout
- 5 eidooiers, van het wit maak je schuim!
Optioneel
- zoetstof, 10 druppels Steviala vloeibaar
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Een paar kleine glazen weck- of jampotjes zijn handiger dan alles in één grote pot te bewaren. Je kunt dan makkelijk een kleinere portie openen voor gebruik. Steriliseer de potjes 5 minuten in kokend water, vis ze uit de pan met een tang en laat ze omgekeerd uitlekken op een brandschone theedoek.
- Smelt de roomboter met de bevroren passievruchtenblokjes, limoensap en een snufje zout langzaam op matig vuur in een pan met dikke bodem. Verwarm tot tegen het kookpunt en draai het vuur gelijk helemaal laag.
- Klop de eidooiers gedurende twee minuten los en giet, al roerende(!), de geklopte eidooiers langzaam in een dunne straal bij het warme passie-botermengsel. Blijf, op laag vuur, steeds goed over de bodem roeren! De curd heeft na 3-5 minuten de dikte van vla, dan is de passievruchtencurd klaar. Proef of het zoet genoeg is en voeg zo nodig iets zoetstof toe.* Wij gebruikten 10 druppels Steviala vloeibaar.
- Vul de potjes tot de rand met de hete passievruchten curd. Sluit ze goed af en laat de potjes ondersteboven helemaal afkoelen.
- Koel en donker bewaren ongeveer 4-6 weken moet kunnen, al heeft het dat bij ons nooit gehaald. Geopende potjes bewaar je maximaal 1-2 weken in de koelkast.
- Van het overgebleven eiwit kun je heerlijk schuim kloppen! Spuit daar bakjes van en droog ze in de oven, zoals bij dit pavlovarecept. Dan heb je gelijk een heerlijk dessert!
- De schuimbakjes blijven dagenlang knapperig, gewoon open en bloot laten staan, of in een theedoek wikkelen. Dus niet in een afgesloten bakje.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Wat een heerlijk recept!
Hier binnen 3 dagen helaas op dus ik ga het vandaag weer maken.
Mijn tieners (die niet koolhydraatarm eten) hebben het meeste opgegeten…
Ojeeee…