koolhydraatarme passievruchten curd

Koolhydraatarme passievruchten curd

Bij het proeven van de eerste hap van deze koolhydraatarme passievruchten curd greep ik direct naar mijn pen en schreef ik de woorden: “Zijdezacht!!! Friszuur en ontzettend romig!” op. Omdat onze frisse koolhydraatarme lemon curd erg populair is, wilde ik in de maand december eens proberen een feestelijke curd van passiefruit te maken. Ik maakte deze passiefruit curd heel simpel en snel van bevroren passievruchten, boter en 5 eidooiers. De overgebleven eiwitten klopte ik tot schuim, vormde er 8 bakjes van die ik droogde in de oven (3 uur op 100 graden). De schuimbakjes blijven dagenlang lekker bros, gewoon open en bloot laten staan. Met een vulling van de romige passievruchten curd een ware traktatie! Tjonge we hebben ervan gesmuld, dat snap je wel denk ik?

Passievruchten curd gebruiken

De schuimbakjes zijn natuurlijk al heel leuk, maar je kunt deze koolhydraatarme passievruchten curd bij van alles en nog wat gebruiken. Een lepel curd als extra smaakmaker op je (zuivel) ontbijtjes en desserts. Maar ook als zoet broodbeleg smeert het fijn weg. Of besmeer je taartbodem eens met een laagje passievruchten curd voordat je de roomkaasvulling erop doet, hmmm!  Daarnaast is de curd ook niet te versmaden als je het verwerkt tot deze heerlijke yoghurt ijsjes met passievruchten curd.

Meer dan curd van citrusfruit!

Curd kun je eigenlijk maken van alle soorten fruit. Dus niet alleen maar van zurige fruitsoorten als cirtusfruit, zoals ik lang gedacht heb. Natuurlijk is de lemoncurd wereldberoemd en de stap naar curd van limoen (lime), grapefruit of sinaasappel is is dan ook al snel gemaakt. Maar nu bedacht ik opeens dat het ook prima zou moeten kunnen met passiefruit! Ik zag het gelijk helemaal voor me, die mooie fotogenieke zwarte pitjes erin… Dat was op het moment dat we dat heerlijke dessert met passievruchten hadden gemaakt, daar opperde ik dat je ook diepvriesblokjes passievrucht zou kunnen gebruiken. Om een pot vol passievruchten curd te krijgen moet je wel een boel passievruchten kopen, dus kwam ik op het idee om het met de diepvriesvariant te doen. En joh, echt! Dat gaat uitstekend!  Het is trouwens, in verband met de houdbaarheid, wel handiger om meerdere kleine potjes te vullen.

 	koolhydraatarme passievruchten curd

	koolhydraatarme passievruchten curd

Werkfoto’s

Ook lekker:

Zo maak je Koolhydraatarme passievruchten curd

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


koolhydraatarme passievruchten curd

Koolhydraatarme passievruchten curd

door Anna-Karina van Denderen
Bij het proeven van de eerste hap van deze koolhydraatarme passievruchten curd noteerde ik: "Zijdezacht!!! Friszuur en ontzettend romig!"
5 van 1 stem
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Nagerecht - Toetje - Dessert, Tussendoortje (zoet)
Keuken: Overig
Trefwoord: dip, saus, dressing, smeer, gebak zoet, koek en snoep
Voorbereiden: 10 min
Koken: 10 min
Totale tijd: 20 min

Voedingswaarden

1,9 gram koolhydraten per 15 ml
Koolhydraten 1.9 g

Uit recept

400 ml

Ingrediënten

Optioneel
  • zoetstof - 10 druppels Steviala vloeibaar

Bereiden

  • Een paar kleine glazen weck- of jampotjes zijn handiger dan alles in één grote pot te bewaren. Je kunt dan makkelijk een kleinere portie openen voor gebruik. Steriliseer de potjes 5 minuten in kokend water, vis ze uit de pan met een tang en laat ze omgekeerd uitlekken op een brandschone theedoek.
  • Smelt de roomboter met de bevroren passievruchtenblokjes, limoensap en een snufje zout langzaam op matig vuur in een pan met dikke bodem. Verwarm tot tegen het kookpunt en draai het vuur gelijk helemaal laag.
  • Klop de eidooiers gedurende twee minuten los en giet, al roerende(!), de geklopte eidooiers langzaam in een dunne straal bij het warme passie-botermengsel. Blijf, op laag vuur, steeds goed over de bodem roeren! De curd heeft na 3-5 minuten de dikte van vla, dan is de passievruchtencurd klaar. Proef of het zoet genoeg is en voeg zo nodig iets zoetstof toe.* Wij gebruikten 10 druppels Steviala vloeibaar.
  • Vul de potjes tot de rand met de hete passievruchten curd. Sluit ze goed af en laat de potjes ondersteboven helemaal afkoelen.
  • Koel en donker bewaren ongeveer 4-6 weken moet kunnen, al heeft het dat bij ons nooit gehaald. Geopende potjes bewaar je maximaal 1-2 weken in de koelkast.
  • Van het overgebleven eiwit kun je heerlijk schuim kloppen! Spuit daar bakjes van en droog ze in de oven, zoals bij dit pavlovarecept. Dan heb je gelijk een heerlijk dessert!
  • De schuimbakjes blijven dagenlang knapperig, gewoon open en bloot laten staan, of in een theedoek wikkelen. Dus niet in een afgesloten bakje.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


(Gezien 290 keer, 3 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ken je onze Facebook pagina al?

Like