Gmpf! Alleen dat plaatje al… heerlijk hè? Klopt het ook met jullie beleving als ik zeg dat Italiaanse toetjes altijd een fantastische afsluiting van een maaltijd zijn? Echt zalug! Maar suikerrijk en dus niet koolhydraatarm. Neem nou panna cotta: een roomdessert dat onweerstaanbaar is. Goed nieuws, je kunt ook een zalige koolhydraatarme panna cotta maken! En die hoeft qua smaak niets onder te doen voor het origineel. Suiker eruit, zoetstof erin. Wij gebruikten in het recept voor de panna cotta erythritol, een 0 koolhydraten zoetstof.
En je kunt het beste een bescheiden hoeveelheid topping kiezen. Ik koos voor een lepeltje frambozencoulis. Het water loopt me alweer in de mond alleen bij het schrijven van deze zinnen… Het recept maakt 4 porties van 4.5 gram koolhydraten per portie of 6 iets kleinere porties van 3 gram khd pp. Zo’n portie werkt ook heel goed als ‘vetbom‘ (bijna 40 gram pp), mocht je moeite hebben om aan je persoonlijke hoeveelheid vetten* te komen, is dit dus een ideale lekkernij.
Gekookte room
Panna cotta betekent letterlijk “gekookte room”. Het oorspronkelijke recept is afkomstig uit de Noord-Italiaanse streek Piëmont. Officieel zou je panna cotta moeten storten. Dompel daarvoor de vormpjes een paar seconden in heet water en keer ze om op een bordje. Ik vind het voor deze gelegenheid prima en ook makkelijker om ze gewoon in het glas te laten zitten. Panna cotta kan puur gegeten worden. Echter wij serveren het met een verrukkelijke klassieke frambozencoulis, daarnaast kom je ook regelmatig bessen, chocolade of karamel tegen. Hoe sterker de smaak van de saus, hoe minder goed je de panna cotta zelf proeft. En dat is natuurlijk zonde, vind ik dan hè? Dus houd de hoeveelheid bescheiden, dan geniet je het meest van de zijdezachte koolhydraatarme panna cotta. En daar is het allemaal om begonnen, toch?
Gelatine
In dit recept gebruik ik gelatine om het romige nagerecht de juiste stevigheid mee te geven. Nu is gelatine iets wat vegetariërs (liefst) vermijden, omdat het uit huiden en botten van varkens en/of runderen wordt gemaakt. Agar-agar (kijk even op de verpakking voor de juiste dosering, ik zou denken ong. 1½ gram) is natuurlijk een alternatief. Agar-agar moet je echter wel 2 minuten doorkoken. Bovendien haalt het wat van de smaak weg, dus iets beter opletten met het afproeven, dan kun je er prima mee aan de slag gaan.
Machtig
Als je de koolhydraatarme panna cotta gebruikt als afsluiting van een maaltijd, moet je wel even weten dat het een behoorlijk machtig dessert is. Dus dat is iets om wel rekening mee te houden als je op je dagtotaal let. Maak er anders gerust 6 porties van. Tot slot kan ik nog melden dat zelfs Anna-Karina, die niet zo ‘van de toetjes is’, he-le-maal voor de bijl ging! Binnen een week zaten we weer aan de panna cotta 😉
*Bereken met onze keto-calculator hoeveel vetten je zou moeten eten in jouw geval.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je koolhydraatarme panna cotta
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Koolhydraatarme panna cotta
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Week 3½ blaadje gelatine 5 minuten in koud water.
- Snijd een vanillepeul in de lengte open en schraap het merg eruit met een mes. Of gebruik gedroogd vanillepoeder naar smaak.
- Verwarm ondertussen in een steelpan met dikke bodem de slagroom samen met amandelmelk, zoetstof, vanillemerg en zout tot tegen het kookpunt aan. Doof het vuur.
- Knijp de blaadjes gelatine uit en voeg ze toe aan het -iets afgekoelde- warme roommengsel. Roer tot de gelatine helemaal is opgelost. Laat verder afkoelen tot kamertemperatuur, dan nogmaals goed doorroeren en over de 4 glaasjes verdelen. Laat minstens vier uur opstijven in de koelkast. Een nacht kan ook.
- Houd 4 frambozen apart en pureer voor de coulis de rest van de frambozen tot moes. Verdeel de frambozencoulis over de panna cotta en maak af met 1 verse framboos per glaasje.
- Geniet intens!
Bewaren
- Je kunt de glaasjes koolhydraatarme panna cotta tot 3 dagen bewaren in de koelkast.
Storten of niet?
- Officieel zou je panna cotta moeten storten. Dompel daarvoor de vormpjes een paar seconden in heet water en keer ze om op een bordje. Ik vind het voor deze gelegenheid prima en ook makkelijker om ze gewoon in het glas te laten zitten.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Heerlijk, we gaan ze nogmaals maken! 👍
Wauw, echt heerlijk!!
Waanzinnig lekker!!!
Ah, mooi dat horen we graag!
Maak de Panna cotta vaak maar dan alleen met slagroom, heerlijk !
Dat kan maar vonden wij wat te zwaar…