Koolhydraatarme panna cotta met frambozencoulis

Koolhydraatarme panna cotta met frambozencoulis

Gmpf! Alleen dat plaatje al… heerlijk hè? Klopt het ook met jullie beleving als ik zeg dat Italiaanse toetjes altijd een fantastische afsluiting van een maaltijd zijn? Echt zalug! Maar suikerrijk en dus niet koolhydraatarm. Neem nou panna cotta: een roomdessert dat onweerstaanbaar is. Goed nieuws, je kunt ook een zalige koolhydraatarme panna cotta maken! En die hoeft qua smaak niets onder te doen voor het origineel. Suiker eruit, zoetstof erin. Wij gebruikten in het recept voor de panna cotta erythritol, een 0 koolhydraten zoetstof.

En je kunt het beste een bescheiden hoeveelheid topping kiezen. Ik koos voor een lepeltje frambozencoulis. Het water loopt me alweer in de mond alleen bij het schrijven van deze zinnen… Het recept maakt 4 porties van 4.5 gram koolhydraten per portie of 6 iets kleinere porties van 3 gram khd pp. Zo’n portie werkt ook heel goed als ‘vetbom‘ (bijna 40 gram pp), mocht je moeite hebben om aan je persoonlijke hoeveelheid vetten* te komen, is dit dus een ideale lekkernij.

Gekookte room

Panna cotta betekent letterlijk “gekookte room”. Het oorspronkelijke recept is afkomstig uit de Noord-Italiaanse streek Piëmont. Officieel zou je panna cotta moeten storten. Dompel daarvoor de vormpjes een paar seconden in heet water en keer ze om op een bordje. Ik vind het voor deze gelegenheid prima en ook makkelijker om ze gewoon in het glas te laten zitten. Panna cotta kan puur gegeten worden. Echter wij serveren het met een verrukkelijke klassieke frambozencoulis, daarnaast kom je ook regelmatig bessen, chocolade of karamel tegen. Hoe sterker de smaak van de saus, hoe minder goed je de panna cotta zelf proeft. En dat is natuurlijk zonde, vind ik dan hè? Dus houd de hoeveelheid bescheiden, dan geniet je het meest van de zijdezachte koolhydraatarme panna cotta. En daar is het allemaal om begonnen, toch?

Gelatine 

In dit recept gebruik ik gelatine om het romige nagerecht de juiste stevigheid mee te geven. Nu is gelatine iets wat vegetariërs (liefst) vermijden, omdat het uit huiden en botten van varkens en/of runderen wordt gemaakt. Agar-agar (kijk even op de verpakking voor de juiste dosering, ik zou denken ong. 1½ gram) is natuurlijk een alternatief. Agar-agar moet je echter wel 2 minuten doorkoken. Bovendien haalt het wat van de smaak weg, dus iets beter opletten met het afproeven, dan kun je er prima mee aan de slag gaan.

Machtig

Als je de koolhydraatarme panna cotta gebruikt als afsluiting van een maaltijd, moet je wel even weten dat het een behoorlijk machtig dessert is. Dus dat is iets om wel rekening mee te houden als je op je dagtotaal let. Maak er anders gerust 6 porties van. Tot slot kan ik nog melden dat zelfs Anna-Karina, die niet zo ‘van de toetjes is’, he-le-maal voor de bijl ging! Binnen een week zaten we weer aan de panna cotta 😉 

*Bereken met onze keto-calculator hoeveel vetten je zou moeten eten in jouw geval.

♥ Ook lekker:

Koolhydraatarme panna cotta met frambozencoulis

Koolhydraatarme panna cotta met frambozencoulis

Zo maak je koolhydraatarme panna cotta

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!


Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!


Koolhydraatarme panna cotta met frambozencoulis

Koolhydraatarme panna cotta

Door: Hans van Deelen
Koolhydraatarme panna cotta: een roomdessert dat onweerstaanbaar is. Deze versie is suikervrij, maar toch zoet door natuurlijke zoetstof.
5 van 6 stemmen

Voedingswaarde

Per portie
calorieën 364.55 kcalkoolhydraten 4.5 geiwitten 4.45 gvetten 35.9 gvezels 2.25 g
Gang Lunch, Nagerecht - Toetje - Dessert, Tussendoortje (zoet)
Keuken Italiaans
Trefwoord fornuisgerecht, pudding, snel
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 10 min
Rusttijd 4 uur
Totale tijd 4 uur 15 min
Hoeveelheid (aan te passen)4 flinke porties

Ingrediënten

  • blaadjes gelatine - weken in koud water (of gebruik agar-agar)
  • 400 ml slagroom
  • 100 ml amandelmelk - ongezoet
  • zoetstof - (60 g erythritol) naar smaak, vergelijkbaar met 45 gram suiker
  • 1 peul vanille - neem de inhoud van één peul of vanillepoeder
  • snufje zout

Frambozencoulis

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Week 3½ blaadje gelatine 5 minuten in koud water.
  • Snijd een vanillepeul in de lengte open en schraap het merg eruit met een mes. Of gebruik gedroogd vanillepoeder naar smaak.
  • Verwarm ondertussen in een steelpan met dikke bodem de slagroom samen met amandelmelk, zoetstof, vanillemerg en zout tot tegen het kookpunt aan. Doof het vuur.
  • Knijp de blaadjes gelatine uit en voeg ze toe aan het -iets afgekoelde- warme roommengsel. Roer tot de gelatine helemaal is opgelost. Laat verder afkoelen tot kamertemperatuur, dan nogmaals goed doorroeren en over de 4 glaasjes verdelen. Laat minstens vier uur opstijven in de koelkast. Een nacht kan ook.
  • Houd 4 frambozen apart en pureer voor de coulis de rest van de frambozen tot moes. Verdeel de frambozencoulis over de panna cotta en maak af met 1 verse framboos per glaasje.
  • Geniet intens!

Bewaren

  • Je kunt de glaasjes koolhydraatarme panna cotta tot 3 dagen bewaren in de koelkast.

Storten of niet?

  • Officieel zou je panna cotta moeten storten. Dompel daarvoor de vormpjes een paar seconden in heet water en keer ze om op een bordje. Ik vind het voor deze gelegenheid prima en ook makkelijker om ze gewoon in het glas te laten zitten.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme recepten

Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!

Kookboek - Lekker & makkelijk Koolhydraatarm Kookboek - Gewoon Koolhydraatarm Kookboek - Lekker & makkelijk Koolhydraatarm


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties