Koolhydraatarme ovenschotel met doperwten

koolhydraatarme ovenschotel met doperwten

Heerlijk zo’n dampend ovengerecht! Het fijne van de diepvries is dat je sommige dingen langer kunt bewaren, en gewoon af en toe op het menu kunt zetten. En dat je niet alles per se in één keer op hoeft te maken. Wij vinden het leuk en lekker om zo nu en dan doperwten te eten. Dit keer doen we dat in een koolhydraatarme ovenschotel met doperwten, knolselderij en brie. Klinkt aangenaam, toch? Doperwten kun je uitstekend in de vriezer bewaren. Omdat we een tijdje geleden weer eens doperwtenpuree als bijgerecht maakten, lag er ijskoud nog een aangebroken verpakking te lonken. Er zat nog ruim voldoende in het pak, en er bleef nog genoeg over voor een volgend recept. Dat natuurlijk nog wel bedacht moet worden…

Goed variëren

Ook kleine hoeveelheden van een ingrediënt kunnen een fijne draai geven aan een gerecht. Doperwten bevatten relatief wat meer koolhydraten dan andere groente. We zeggen het nog maar eens: een koolhydraatarm gerecht maken is daarmee  niet meteen een onmogelijke opgave!  Door álle groenten gewoon af en toe op je menu te zetten krijg je van veel verschillende voedingsmiddelen iets binnen. Iedereen weet het inmiddels wel: gevarieerd eten is gezonder dan een eenzijdig menu. Bij het samenstellen van een gezond en gevarieerd koolhydraatarm menu houd je de hoeveelheid koolhydraten van producten in de gaten. Uiteindelijk gaat het om het totaal aantal koolhydraten wat er in het gerecht zit, en niet zo zeer om één afzonderlijk ingrediënt. Bevat een groente wat meer koolhydraten? Combineer het dan met iets wat minder koolhydraten bevat. Je zult overigens merken dat een ‘hoog koolhydratengerecht’ ook veel sneller verzadigt. Logisch toch?  Deze schotel bevat per portie 10.8 gram koolhydraten, dat is voor een hoofdmaaltijd (serveer er een stukje vis ofzo bij) prima. Voor ons absoluut geen reden om het hele concept doperwten uit ons menu te schrappen. 

Meer smaak!

Wij hielden de doperwtenschotel mild, met de zachte smaak van brie. Maar natuurlijk kun je in de koolhydraatarme ovenschotel met doperwten makkelijk kiezen voor een andere kaassoort. Als het wat pittiger mag zijn neem je camembert of geitenkaas. Dat zal het geheel wat meer aroma geven. Met blauwe kaas geef je er nóg meer pit aan. Tenslotte is niets zo persoonlijk als smaak. Lekker koken bestaat voor een deel uit warenkennis. Heel handig als je de belangrijkste eigenschappen van de gebruikte ingrediënten kent, zoals:  hoe smaakt het – koud of warm, waarmee combineert het goed, hoe en hoelang moet het bakken, koken, stoven, garen en/of is het rauw te eten?  Probeer eens iets nieuws en vergroot op die manier gelijk je smaak- en warenkennis. 


♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker of bekijk deze suggesties:

koolhydraatarme ovenschotel met doperwten
koolhydraatarme ovenschotel met doperwten

Zo maak je de koolhydraatarme ovenschotel met doperwten

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!


Koolhydraatarme ovenschotel met doperwten

koolhydraatarme ovenschotel met doperwten
Door: Hans van Deelen
De koolhydraatarme ovenschotel met doperwten, knolselderij en brie bevat louter groente, afgedekt met kaas. Uitstekend als bijgerecht, maar ook prima in te zetten als hoofdgerecht.
4.78 van 18 stemmen

Voedingswaarde

Per portie
calorieën 326.6 kcalkoolhydraten 10.8 geiwitten 16.18 gvetten 22.42 gvezels 9.63 g
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 45 min
Hoeveelheid (aan te passen)4 porties

Ingrediënten

Garnering

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Snijd de geschilde knolselderij in plakjes van ½ centimeter en kook deze 5 minuten in licht gezouten water. Giet af en laat van het vuur af staan met het deksel op de pan, zodat ze niet helemaal afkoelen.
  • Kook de diepvries doperwten 5 minuten (of volgens verpakking) in water beetgaar. Giet af en doe het deksel weer op de pan.
  • Roerbak de plakjes champignon op hoog vuur in een droge koekenpan tot ze gaar zijn. Haal ze uit de pan en zet apart.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C en zet een ovenschaal klaar.
  • Snipper de ui en fruit een koekenpan met wat olie. Pers de knoflook erboven uit en laat meebakken. Voeg de bouillon en slagroom toe en laat 5 minuten inkoken. Voeg de champignons toe en roer ze door de saus. Proef en breng op smaak met peper, zout en tabasco.

Ovenschaal opbouwen

  • Doe de doperwten onderin de ovenschaal, giet de champignonsaus erop en leg de plakjes knolselderij erop. Verdeel tot slot de plakjes brie over de schotel.
  • Bak de schotel 25 minuten in de oven. Om de brie mooi te laten kleuren zet je de ovenschotel nog 3 tot 5 minuten onder de grill.

Serveren

  • Bestrooi de schotel vlak voor het serveren met fijngehakte peterselie.
  • Serveer de koolhydraatarme ovenschotel met doperwten met een frisse salade en/of een stukje (vega)vlees. Smakelijk!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme recepten


Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

15 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties