Heerlijk zo’n dampend ovengerecht! Het fijne van de diepvries is dat je sommige dingen langer kunt bewaren, en gewoon af en toe op het menu kunt zetten. En dat je niet alles per se in één keer op hoeft te maken. Wij vinden het leuk en lekker om zo nu en dan doperwten te eten. Dit keer doen we dat in een koolhydraatarme ovenschotel met doperwten, knolselderij en brie. Klinkt aangenaam, toch? Doperwten kun je uitstekend in de vriezer bewaren. Omdat we een tijdje geleden weer eens doperwtenpuree als bijgerecht maakten, lag er ijskoud nog een aangebroken verpakking te lonken. Er zat nog ruim voldoende in het pak, en er bleef nog genoeg over voor een volgend recept. Dat natuurlijk nog wel bedacht moet worden…
Goed variëren
Ook kleine hoeveelheden van een ingrediënt kunnen een fijne draai geven aan een gerecht. Doperwten bevatten relatief wat meer koolhydraten dan andere groente. We zeggen het nog maar eens: een koolhydraatarm gerecht maken is daarmee niet meteen een onmogelijke opgave! Door álle groenten gewoon af en toe op je menu te zetten krijg je van veel verschillende voedingsmiddelen iets binnen. Iedereen weet het inmiddels wel: gevarieerd eten is gezonder dan een eenzijdig menu. Bij het samenstellen van een gezond en gevarieerd koolhydraatarm menu houd je de hoeveelheid koolhydraten van producten in de gaten. Uiteindelijk gaat het om het totaal aantal koolhydraten wat er in het gerecht zit, en niet zo zeer om één afzonderlijk ingrediënt. Bevat een groente wat meer koolhydraten? Combineer het dan met iets wat minder koolhydraten bevat. Je zult overigens merken dat een ‘hoog koolhydratengerecht’ ook veel sneller verzadigt. Logisch toch? Deze schotel bevat per portie 10.8 gram koolhydraten, dat is voor een hoofdmaaltijd (serveer er een stukje vis ofzo bij) prima. Voor ons absoluut geen reden om het hele concept doperwten uit ons menu te schrappen.
Meer smaak!
Wij hielden de doperwtenschotel mild, met de zachte smaak van brie. Maar natuurlijk kun je in de koolhydraatarme ovenschotel met doperwten makkelijk kiezen voor een andere kaassoort. Als het wat pittiger mag zijn neem je camembert of geitenkaas. Dat zal het geheel wat meer aroma geven. Met blauwe kaas geef je er nóg meer pit aan. Tenslotte is niets zo persoonlijk als smaak. Lekker koken bestaat voor een deel uit warenkennis. Heel handig als je de belangrijkste eigenschappen van de gebruikte ingrediënten kent, zoals: hoe smaakt het – koud of warm, waarmee combineert het goed, hoe en hoelang moet het bakken, koken, stoven, garen en/of is het rauw te eten? Probeer eens iets nieuws en vergroot op die manier gelijk je smaak- en warenkennis.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je de koolhydraatarme ovenschotel met doperwten
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Koolhydraatarme ovenschotel met doperwten
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 400 g knolselderij, geschild en in plakjes
- 200 g doperwten, diepvries tuin erwtjes
- 250 g kastanjechampignons, in plakjes
- 1 el olijfolie
- 1 kleine ui
- 1 teentje knoflook
- 100 ml slagroom
- 50 ml (groente)bouillon
- peper en zout
- druppels tabasco, naar smaak
- 150 g brie, in plakjes
Garnering
- handje platte peterselie, fijngehakt
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Snijd de geschilde knolselderij in plakjes van ½ centimeter en kook deze 5 minuten in licht gezouten water. Giet af en laat van het vuur af staan met het deksel op de pan, zodat ze niet helemaal afkoelen.
- Kook de diepvries doperwten 5 minuten (of volgens verpakking) in water beetgaar. Giet af en doe het deksel weer op de pan.
- Roerbak de plakjes champignon op hoog vuur in een droge koekenpan tot ze gaar zijn. Haal ze uit de pan en zet apart.
- Verwarm de oven voor op 180 °C en zet een ovenschaal klaar.
- Snipper de ui en fruit een koekenpan met wat olie. Pers de knoflook erboven uit en laat meebakken. Voeg de bouillon en slagroom toe en laat 5 minuten inkoken. Voeg de champignons toe en roer ze door de saus. Proef en breng op smaak met peper, zout en tabasco.
Ovenschaal opbouwen
- Doe de doperwten onderin de ovenschaal, giet de champignonsaus erop en leg de plakjes knolselderij erop. Verdeel tot slot de plakjes brie over de schotel.
- Bak de schotel 25 minuten in de oven. Om de brie mooi te laten kleuren zet je de ovenschotel nog 3 tot 5 minuten onder de grill.
Serveren
- Bestrooi de schotel vlak voor het serveren met fijngehakte peterselie.
- Serveer de koolhydraatarme ovenschotel met doperwten met een frisse salade en/of een stukje (vega)vlees. Smakelijk!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Goedenavond Anna-Karina en Hans, Wat een heerlijk recept! Ook mijn man vond het heerlijk. Ik was wel wat aan het knoeien met de brie, snijden ging niet heel makkelijk, ondanks de brie net uit de koelkast kwam. Probeerde het eerst met een kaasschaaf, maar dunne plakjes snijden met een mes lukte ook niet goed. Ik heb er wel om gelachen, wat een rommeltje. En bovendien de 1e keer dat we Brie aten.
Hoe krijgen jullie dit toch voor elkaar?
Ojee, nee met de kaasschaaf gaat echt niet. Scherp mesje, zo koud mogelijk Maar plakt inderdaad altijd wel een beetje aan je mes. Ook wil het weleens beter gaan als je kleine plakjes snijd, dus niet hele lange.
Super lekker, zelfs de kinderen smulde ervan, verassende combinatie van verschillende smaken die top uitpakken! Dank jullie wel!
Absoluut een aanrader. Ben niet gek op doperwten maar de combinatie is heerlijk. Een blijvertje!
Alweer een toprecept! Wij aten er kipdijfilet bij. Ik heb wel eerst de oven aangezet en ben toen pas de rest gaan doen, zodat de oven warm was na het snijden, koken en bakken 😁. Een blijvertje!
Dat kan ook, wij hebben een oven die heel snel warm is. Dan zijn die 10 minuutjes meer dan genoeg!
Hai Anna-Karina en Hans,
Wat een supertje van een recept. We hebben heerlijk zitten smullen. Dit is nou ècht een recept waarvan (ik althans) je zou kunnen denken: zou het wat zijn? En dat wás het inderdaad. Een verrassing om te eten. Mijn man schilde voor mij de knolselderij en vroeg:”In stukjes snijden?” Ja zei ik uit gewoonte. Maar toen ik eens goed het recept las…. Ik heb er toen de mousse van gemaakt volgens jullie recept en dit erop gedaan. Ik moet je zeggen: het was beslist géén straf😉
Deze blijft absoluut!!
Hoi Anna-Karins en Hans,
Vanmorgen aan mijn man gevraagd om de knolselderij vast te schillen voor mij. Gewoon in blokjes? Ja, volgens mij werd het puree. Nee dus. Maar de blokjes lagen klaar. Dus heb ik de koolhydraatarme fluweelzachte knolselderij mousse gemaakt en de rest wél volgens het recept. Ik kan jullie vertellen: het was geen straf😁😁😁😅
Wat een dijk van een recept. Alwéér een blijvertje.
Ook zalig inderdaad!
Heerlijke schotel
en gemakkelijk te maken
Een heerlijk recept!
Zou in een sterren restaurant niet misstaan volgens mijn echtgenoot.
Oh whow, dat is wel een dijk van compliment! je maakt onze dag helemaal goed (ik was al uren bezig met printerproblemen…) DANK!
Lijkt me heel lekker, maar ik vind het zo jammer dat vegavlees zoveel meer koolhydraten heeft dan gewoon vlees.
Beste mensen, is het recept voor 4 personen als hoofdgerecht bedoeld voor 2 (of toch voor 4 )personen? Dank voor het antwoord
Het is een hoofdgerecht je kunt er een stukje (vega)vlees bij serveren. Je kunt het natuurlijk ook als bijgerecht beschouwen, maar dan zul je er ongetwijfeld minder van eten, want de schotel is behoorlijk machtig! Wij gaan altijd uit van normale porties.
Staat er in het recept overigens altijd bij:
https://www.koolhydraatarmrecept.nl/wp-content/uploads/2020/10/doperwten.jpg