Koolhydraatarme ovenschotel met doperwten

koolhydraatarme ovenschotel met doperwten

Heerlijk zo’n dampend ovengerecht! Het fijne van de diepvries is dat je sommige dingen langer kunt bewaren, en gewoon af en toe op het menu kunt zetten. En dat je niet alles per se in één keer op hoeft te maken. Wij vinden het leuk en lekker om zo nu en dan doperwten te eten. Dit keer doen we dat in een koolhydraatarme ovenschotel met doperwten, knolselderij en brie. Klinkt aangenaam, toch? Doperwten kun je uitstekend in de vriezer bewaren. Omdat we een tijdje geleden weer eens doperwtenpuree als bijgerecht maakten, lag er ijskoud nog een aangebroken verpakking te lonken. Er zat nog ruim voldoende in het pak, en er bleef nog genoeg over voor een volgend recept. Dat natuurlijk nog wel bedacht moet worden…

Goed variëren

Ook kleine hoeveelheden van een ingrediënt kunnen een fijne draai geven aan een gerecht. Doperwten bevatten relatief wat meer koolhydraten dan andere groente. We zeggen het nog maar eens: een koolhydraatarm gerecht maken is daarmee  niet meteen een onmogelijke opgave!  Door álle groenten gewoon af en toe op je menu te zetten krijg je van veel verschillende voedingsmiddelen iets binnen. Iedereen weet het inmiddels wel: gevarieerd eten is gezonder dan een eenzijdig menu. Bij het samenstellen van een gezond en gevarieerd koolhydraatarm menu houd je de hoeveelheid koolhydraten van producten in de gaten. Uiteindelijk gaat het om het totaal aantal koolhydraten wat er in het gerecht zit, en niet zo zeer om één afzonderlijk ingrediënt. Bevat een groente wat meer koolhydraten? Combineer het dan met iets wat minder koolhydraten bevat. Je zult overigens merken dat een ‘hoog koolhydratengerecht’ ook veel sneller verzadigt. Logisch toch?  Deze schotel bevat per portie 10.8 gram koolhydraten, dat is voor een hoofdmaaltijd (serveer er een stukje vis ofzo bij) prima. Voor ons absoluut geen reden om het hele concept doperwten uit ons menu te schrappen. 

Meer smaak!

Wij hielden de doperwtenschotel mild, met de zachte smaak van brie. Maar natuurlijk kun je in de koolhydraatarme ovenschotel met doperwten makkelijk kiezen voor een andere kaassoort. Als het wat pittiger mag zijn neem je camembert of geitenkaas. Dat zal het geheel wat meer aroma geven. Met blauwe kaas geef je er nóg meer pit aan. Tenslotte is niets zo persoonlijk als smaak. Lekker koken bestaat voor een deel uit warenkennis. Heel handig als je de belangrijkste eigenschappen van de gebruikte ingrediënten kent, zoals:  hoe smaakt het – koud of warm, waarmee combineert het goed, hoe en hoelang moet het bakken, koken, stoven, garen en/of is het rauw te eten?  Probeer eens iets nieuws en vergroot op die manier gelijk je smaak- en warenkennis. 


Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

koolhydraatarme ovenschotel met doperwten
koolhydraatarme ovenschotel met doperwten

Zo maak je de koolhydraatarme ovenschotel met doperwten

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan via e-mail of op onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank.
Of tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


Interessant? Deel gerust!


koolhydraatarme ovenschotel met doperwten

Koolhydraatarme ovenschotel met doperwten

De koolhydraatarme ovenschotel met doperwten, knolselderij en brie bevat louter groente, afgedekt met kaas. Uitstekend als bijgerecht, maar ook prima in te zetten als hoofdgerecht.
4.80 van 15 stemmen
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 45 min

Voedingswaarde

Per portie
kcal 326.6 koolhydraten 10.8 geiwitten 16.18 gvetten 22.42 gvezels 9.63 g
Hoeveelheid (aan te passen)4 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Garnering

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Snijd de geschilde knolselderij in plakjes van ½ centimeter en kook deze 5 minuten in licht gezouten water. Giet af en laat van het vuur af staan met het deksel op de pan, zodat ze niet helemaal afkoelen.
  • Kook de diepvries doperwten 5 minuten (of volgens verpakking) in water beetgaar. Giet af en doe het deksel weer op de pan.
  • Roerbak de plakjes champignon op hoog vuur in een droge koekenpan tot ze gaar zijn. Haal ze uit de pan en zet apart.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C en zet een ovenschaal klaar.
  • Snipper de ui en fruit een koekenpan met wat olie. Pers de knoflook erboven uit en laat meebakken. Voeg de bouillon en slagroom toe en laat 5 minuten inkoken. Voeg de champignons toe en roer ze door de saus. Proef en breng op smaak met peper, zout en tabasco.

Ovenschaal opbouwen

  • Doe de doperwten onderin de ovenschaal, giet de champignonsaus erop en leg de plakjes knolselderij erop. Verdeel tot slot de plakjes brie over de schotel.
  • Bak de schotel 25 minuten in de oven. Om de brie mooi te laten kleuren zet je de ovenschotel nog 3 tot 5 minuten onder de grill.

Serveren

  • Bestrooi de schotel vlak voor het serveren met fijngehakte peterselie.
  • Serveer de koolhydraatarme ovenschotel met doperwten met een frisse salade en/of een stukje (vega)vlees. Smakelijk!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept


Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:


15 gedachten over “Koolhydraatarme ovenschotel met doperwten”

  1. 4 sterren
    Goedenavond Anna-Karina en Hans, Wat een heerlijk recept! Ook mijn man vond het heerlijk. Ik was wel wat aan het knoeien met de brie, snijden ging niet heel makkelijk, ondanks de brie net uit de koelkast kwam. Probeerde het eerst met een kaasschaaf, maar dunne plakjes snijden met een mes lukte ook niet goed. Ik heb er wel om gelachen, wat een rommeltje. En bovendien de 1e keer dat we Brie aten.
    Hoe krijgen jullie dit toch voor elkaar?

    1. Ojee, nee met de kaasschaaf gaat echt niet. Scherp mesje, zo koud mogelijk Maar plakt inderdaad altijd wel een beetje aan je mes. Ook wil het weleens beter gaan als je kleine plakjes snijd, dus niet hele lange.

  2. 5 sterren
    Super lekker, zelfs de kinderen smulde ervan, verassende combinatie van verschillende smaken die top uitpakken! Dank jullie wel!

  3. 5 sterren
    Absoluut een aanrader. Ben niet gek op doperwten maar de combinatie is heerlijk. Een blijvertje!

  4. 5 sterren
    Alweer een toprecept! Wij aten er kipdijfilet bij. Ik heb wel eerst de oven aangezet en ben toen pas de rest gaan doen, zodat de oven warm was na het snijden, koken en bakken 😁. Een blijvertje!

  5. 5 sterren
    Hai Anna-Karina en Hans,
    Wat een supertje van een recept. We hebben heerlijk zitten smullen. Dit is nou ècht een recept waarvan (ik althans) je zou kunnen denken: zou het wat zijn? En dat wás het inderdaad. Een verrassing om te eten. Mijn man schilde voor mij de knolselderij en vroeg:”In stukjes snijden?” Ja zei ik uit gewoonte. Maar toen ik eens goed het recept las…. Ik heb er toen de mousse van gemaakt volgens jullie recept en dit erop gedaan. Ik moet je zeggen: het was beslist géén straf😉
    Deze blijft absoluut!!

  6. 5 sterren
    Hoi Anna-Karins en Hans,
    Vanmorgen aan mijn man gevraagd om de knolselderij vast te schillen voor mij. Gewoon in blokjes? Ja, volgens mij werd het puree. Nee dus. Maar de blokjes lagen klaar. Dus heb ik de koolhydraatarme fluweelzachte knolselderij mousse gemaakt en de rest wél volgens het recept. Ik kan jullie vertellen: het was geen straf😁😁😁😅
    Wat een dijk van een recept. Alwéér een blijvertje.

  7. Lijkt me heel lekker, maar ik vind het zo jammer dat vegavlees zoveel meer koolhydraten heeft dan gewoon vlees.

  8. Beste mensen, is het recept voor 4 personen als hoofdgerecht bedoeld voor 2 (of toch voor 4 )personen? Dank voor het antwoord

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar top