Oopsies, koolhydraatarme wolkbroodjes

oopsies-hartig-koolhydraatarm-recept

Oopsies (oepsies) zijn een uitstekende broodvervanger. Koolhydraatarm ontbijt vinden veel mensen lastig. Niet iedereen wil elke dag beginnen met een Pure marie, een zelfgemaakte cracker of Griekse yoghurt. Probeer ook eens een oopsie als alternatief. Oopsies zijn, als je ze kort bakt, een beetje kleffige wolkbroodjes, dus niet echt knapperig. Je kunt ze ook langer bakken, dan worden ze bros. Ze rijzen in de oven, om vervolgens weer in te zakken en redelijk plat te worden dat is normaal. Je besmeert ze in principe aan 1 kant, doorsnijden zal lastig gaan. 1 oopsie bevat 0.55 gram koolhydraten als je er verder niks opdoet.

Oopsies?

Ja oopsies of op zijn Nederlands: oepsies! Waarom het zo heet weet ik ook niet precies. Een mislukt gerecht? Oepsie 😉 Maar ik denk eigenlijk dat iemand een keer geen bloem in huis had en geen boter en toch iets brodigs wilde bakken. Nou dat is gelukt: een glutenvrij en koolhydraatarm, brood- schuimachtig iets. Ze smaken volgens sommigen toch wel erg naar ei, vrij logisch als je de ingrediëntenlijst leest eigenlijk. Als je van makkelijker te maken en van een wat steviger broodjes houdt moet je zeker de koolhydraatarme kaasbroodjes eens proberen.

Variaties met oopsies

Amerikanen noemen het ook wel Oopsie rolls of Oopsie bread. Een basis oopsie is van zichzelf heel neutraal en kan je met van alles en nog wat beleggen. Maar je kan net zo goed vooraf wat kruiden en/of specerijen door het beslag doen voor een hartiger variant. Probeer eens kokos, kaneel en kardemom voor zoete Oopsies en dan bijvoorbeeld beleggen met aardbeien en slagroom? Hoe dan ook, experimenteer er zelf op los om je eigen ideale oopsies te ontdekken. Succes en eet smakelijk!

Mijn variaties vandaag

  1. Aan de rechthoekige vorm op de foto’s voegde ik een eetlepel amandelmeel toe en maakte er heel lekkere borrelhapjes met tomaat van.
  2. De kerrie-oopsie belegde ik met o.a. guacamole, werkelijk een hemels hapje!
  3. De ronde oopsies, twee verschillende, met en zonder zaadjes, gebruikte ik als broodjes om een vegetarische hamburger tussen te stoppen als diner.

Oopsies bewaren

Er zitten geen bewaarmiddelen in oopsies dus de bewaartijd is beperkt De zachte oopsies  kun je in een afgesloten bakje in de koelkast 1-2 dagen goed houden. Maak je de brosse variant? Die moet je juist beter in een open doos donker en koel maar buiten de koelkast  bewaren. Sommige mensen vriezen een voorraadje in. Stop ze dan, voor je het eet, even bevroren in een broodrooster, ook uitstekend als tosti!

Variëren met oopsies

Een koolhydraatarme basis oopsie zonder verdere toevoegingen bevat calorieën 75 kcal ⋆ koolhydraten 0.55 g ⋆ eiwitten 3.83 g ⋆ vetten 6.38 g ⋆ vezels 0.03 g. Maar oopsies kan je ook smaak meegeven, zoet of hartig, net wat je lekker vindt. Maak eens een grote -rechthoekige- koek die je na het bakken in vierkantjes of rondjes snijdt of oprolt met een hartige of zoete vulling ertussen, leuk voor borrelhapjes of gebak. Of schep verschillende smaken in een Yorkshire puddingvorm of doe het allemaal tegelijk, zie foto’s onder. Sommigen mensen vinden oopsies lekkerder en luchtiger als je de roomkaas vervangt door evenveel kwark.

Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

Oopsies koolhydraatarme borrelhap
oopsies-hartig-koolhydraatarm-recept

Zo maak je zelf koolhydraatarme oopsies

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan via e-mail of op onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank.
Of tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


Interessant? Deel gerust!

oopsies-hartig-koolhydraatarm-recept

Oopsies – koolhydraatarme wolkbroodjes

Oopsies? Ja oopsies! Oopsie zijn glutenvrij, koolhydraatarm, zacht en brood-achtig. Neutraal van smaak, te beleggen met van alles en nog wat. Liever pittig?
4.75 van 16 stemmen
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 40 min

Ook gebruikt

  • 2 beslagkommen liefst metaal

Voedingswaarde

Per stuk, zonder kruiden of zaden
kcal 75 koolhydraten 0.55 geiwitten 3.83 gvetten 6.38 gvezels 0.03 g
Hoeveelheid (aan te passen)6 stuks

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Verwarm de hetelucht oven voor op 150 °C en bekleed het bakblik met een bakmat. Of gebruik een voorgevormd blik voor muffins, Yorkshire pudding of cupcakes bijvoorbeeld.
    Zet 2 beslagkommen klaar, liefst metaal of glas.

Eiwit kloppen

  • Ontvet de kom, gardes en handen met een beetje vers citroensap (niet uit zo'n flesje want daar zit olie bij!) en droog af met keukenpapier. Zorg dat je eieren op kamertemperatuur zijn en het eiwit mag echt geen enkel spoortje eigeel bevatten.
    Splits de eieren. Het eiwit gaat in de ene kom het eigeel in de andere.
    Klop met een mixer het eiwit helemaal stijf.

Eidooiers kloppen

  • Klop de eierdooiers, roomkaas en bakpoeder schuimig met de mixer. Eventuele extra's kun je ook in dit mengsel doen.

Door elkaar spatelen

  • Spatel dan met een paar slagen het kaas-dooiermengsel voorzichtig maar vlot door de stijve eiwitten. De kunst daarbij is dat het zo luchtig mogelijk blijft, dus niet roeren of mixen. Er mogen best nog een beetje witte vlokken te zien zijn.

Bakken

  • Leg 6 – 8 afgeplatte bergjes met voldoende tussenruimte op het beklede bakblik, bestrooi je oopsies optioneel met sesamzaad of maanzaad.
  • Bak ze in ongeveer 20-30 minuten goudbruin. Je hebt dan een redelijk zachte oopsie. Wil je ze brosser, laat ze dan 50-60 minuten in de oven tot ze bros zijn. Eet smakelijk!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept



Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:


70 gedachten over “Oopsies, koolhydraatarme wolkbroodjes”

      1. Anna ik heb het gemerkt dat de foto galerij weer goed werkt bedankt!!
        Ik heb ook mijn oepsi in zijn geheel in de oven gedaan en later in stukken gesneden vond ik ook ideaal want mijn neefjes liepen wat uit,maar heerlijk hoor weer heerlijk vanavond dan weer eens de bloemkool nasi ik weet al dat hij heerlijk is het is al weer even geleden en met de rest ga ik de curry later maken😋Overigens zie ik niet meer hoe ik de sterren moet geven??

  1. 5 sterren
    Heerlijk!! Heb het nu al een paar x gemaakt en bevalt me prima. Alleen 1 vraag…
    In de oven is het mooi hoog en bol. Zodra de deur open gaat stort het in en heb ik een pizza bodem zeg maar. Wat doe ik verkeerd?

    1. Ze zakken altijd wel in, het gebakken deeg is gewoon niet sterk genoeg om de lucht te kunnen dragen. Maar om inzakken zoveel mogelijk te voorkomen moet je al te grote temperatuurverschillen vermijden. De oven zeker niet in een ruk openen, maar uitzetten en op een klein kiertje laten afkoelen met de oopsies erin.

  2. 4 sterren
    Erg lekker ik heb( 6 muffins)en een plak eruit gehaald allebei langer gebakken.
    Heb een airfraier dus daar passen geen grotere vormen in en een klein camping oventje daar de rest beslag in voor lekkere tosti ha ha heerlijk geworden hoor 👍👍

  3. Na lang twijfelen toch maar eens oepsi’s gebakken. Ik heb er greensweet zoet en speculaaskruiden ingedaan. Mmmmm…. lekker echt waar, wat een meevaller 😋 Als je ze langer laat bakken worden ze bros schrijf je, wat bedoel je daarmee juist 🤔

  4. Vandaag voor het eerst oopsies gemaakt. Lekker!
    Ik klop mijn eiwitten altijd met de hand….lastig, maar dan weet ik zeker dat het goed gaat?
    Nu ben ik nog op zoek naar lekkere beleg tips…wat is lekker op een oopsie?

  5. 5 sterren
    Bedankt voor dit heerlijke recept. Ze zijn heerlijk maar ik vond ze erg plakkerig, kwamen moeilijk los van het bakpapier en bleven tijdens het eten ook aan mijn vingers plakken. Doe ik iets niet goed?

  6. 5 sterren
    Heerlijk de wolkbroodjes. Voor de eerste keer gemaakt. Maar voor herhaling vatbaar. Wat zijn er toch lekkere recepten.

  7. Dit is voor mij echt een lifesaver als broodvervanger. Laatst koekkruiden aan toegevoegd. Ook goed te hebben!

  8. Erika Nijhoff

    Dankjewel voor dit recept, ik vind het een zeer smaakvol “broodje”heerlijk voor het ontbijt of onderweg.

  9. 5 sterren
    Dank je wel voor het lekkere recept, heb ze van zowel roomkaas als kwark gemaakt en ze zijn heerlijk

  10. 5 sterren
    Ga morgen beginnen met koolhydraat arm.
    Heb de oopsies wel vast uitgeprobeerd. Ik vind ze gewoon lekker.

  11. Ik heb er net eentje voor t eerst gemaakt, ziet er goed uit en smaakt nu al heerlijk!
    Nu heb ik een vraagje, hoeveel mag je hier nu van eten , is t een tussendoortje/bijgerecht of iets anders?

    1. Hoeveel je er ‘mag’ hangt van je eigen dagtotaal af, per oopsie reken ik 0,8 khd (met mijn recepten). Zelf ben ik erg voor afwisselen, dus de ene keer oopsies de andere keer weer eens een cracker. Dan weer eens een lekker eiergerecht. Veel mensen beleggen ze als een broodje, dus met kaas of ander beleg wat past bij koolhydraatarm. Maar je kunt er ook gewoon een lekker hamburgerbroodje van maken. Wel even kijken hoeveel khd de hamburger bevat! Je kunt het als ontbijt, lunch of gewoon tussendoor eten. Maakt verder niet uit toch?

      1. Bedankt voor de snelle reactie, moet m nu wel verstoppen voor mijn kinderen die deze dus ook erg lekker vinden!

  12. Ik heb er geraspte kaas op gedaan voordat het de oven in ging, daar kreeg je ook een knapperig korstje van. Zelfs de andere dag was deze nog lekker knapperig.

  13. Ik wilde ook zo’n oopsiesvorm, maar ja er past er dan maar een in mijn oven qua grootte dus dan maar gewoon een lepel volscheppen, ervanaf laten lopen en nog wat erop en beetje gladstrijken. Zijn ze ook mooi rond.  Ik heb trouwens een rvs kommetje hier, gebruik ik altijd voor eiwit. Ik doe nooit citroensap erin, gewoon effe snel met sponsje afwassen en het lukt altijd. Ik klop altijd eerst effetjes langzaam, dan sneller half minuutje ofzo en dan op zn snelst. Ik zie nu net hier dat dat niet moet, maar mijn oopsies zijn altijd perfect. Ik klop altijd tot min eiwit stijf is en dan nog een minuutje, dan is het echt stijf en blijven de oopsies iets hoger.  Ik vind ze het lekkerst met wat oude kaas geraspt erin en wat Italiaanse kruiden. Hoewel, misschien vind ik nog wel een andere hele lekkere manier om ze te maken, ik blijf zoeken!!

  14. Ik heb zelfrijzend bakmeel gebruikt ipv bakpoeder. Is dat een probleem? Zijn ze dan hoger in koolhydraten? Ik ben echt een leek op het gebied van baksels maken en dacht dat bakpoeder hetzelfde was als bakmeel wat bij nader onderzoek dus niet zo was :/

  15. Hoe bewaren jullie de oopsies….en hoe lang kan dat.

    Dat vind ik nl altijd lastig bij dit soort recepten…Bedankt voor de reacties

  16. Ik spreid gewoon al mijn ‘deeg’ uit over de bakplaat, zodat ik één grote oopsie heb. Als hij is afgekoeld snij ik hem in vierkanten, zodat ik er ook fijn tosti’s van kan maken en het wat meer op een boterham lijkt…

  17. Emmy van Wijk

    Zolang als ik al kook (Uh, meer dan 40 jaar!!!) sloeg ik de recepten over, waarin je een ei moet splitsen en het eiwit moet kloppen. Brrrr… Dacht ik dan. Vandaag moest het maar eens afgelopen zijn en heb ik Oopsies gemaakt. En wat blijkt? Leuk om te maken, lekker om te eten en ik kan werken met eiwit!!!! Ik ben blij, want de deur naar recepten met eiwit staat wagenwijd open!

      1. Emmy van Wijk

        Nou Anna-Karina, ik zeg het niet gauw, maar dat schuimgebak ga ik niet maken. Ook niet proberen. Herinnert mij teveel aan vroeger. Qua structuur en hoe het eruit ziet. Wel jammer, want zal vast lekker zijn, omdat jij het aanprijst. Misschien een volgende hobbel voor mij om te nemen……..?

  18. Vorige week de normale oopsies gemaakt…goed gelukt.

    Vandaag wat kaneel door het eiermengels en paar appelstukjes met kaneel bovenop…mmmm alleen die geur al

  19. Zojuist mijn eerste oopsies gemaakt. Volgende keer laat ik het snufje zout weg. Ze zijn heerlijk bros. Dank voor het recept!

  20. Mijn oopsies waren goed gelukt, maar vreselijk zout, had er toch maar een snufje in gedaan.
    Had roomkaas van de aldi, maar die smaakt dus al zout, heb ze helaas weg moeten gooien. Ga een volgende poging doen.

  21. Hallo allemaal

    De oopsies zijn perfect gelukt ze smaken best wel naar brood met een beetje ei, erg lekker. De roomkaas kun je misschien vervangen door tofu of een kaas van alpro soja.

  22. Vandaag alles in huis gehaald voor de oopsies en aan de slag gegaan. Maar halverwege kwam ik erachter dat ik mijn mixer nergens meer kon vinden. Die is dus tijdens mijn verhuizing verdwenen. Het kloppen van het eiwit lukte op geen enkele manier dus heb ik het geheel door elkaar geschept . Met die vloeibare substantie kan je geen oopsies maken dus wat nu? Ik heb er twee flinke eetlepels amandelmeel doorgeroerd, wat bakpoeder en in 15 papieren minimuffin vormpjes gegoten, wat amandelschaafsel erover en op sommige een klein rondje pure chocola. Voilà een heerlijk amandelkoekje.

  23. Ik bak al lang oopsies, maar wat ik ook doe ze blijven flinterdun. Misschien een beetje gist toevoegen?

    1. Nee gist toevoegen dat zou ik zeker niet doen. Geen idee wat je allemaal geprobeerd hebt. Het is normaal dat ze inzakken.
      Perfect eiwit stijf kloppen, do’s en don’ts
      Internet staat vol met ‘het geheim’ voor het perfect stijf kloppen van eiwit. Ik doe ’t dunnetjes over en geef jullie hier de beste tips nog eens op een rijtje.

      • Gebruik volkomen schoon (vet- en zeepvrij) en droog gereedschap. Alle kommen, spatels en gardes (ook je handen) goed schoonmaken.
      • Alle materialen heet afspoelen en na wrijven met een halve citroen of keukenpapier met een paar druppels citroensap, afdrogen met keukenpapier.
      • Zorg voor brandschoon eiwit, dus geen enkel spoortje eigeel (is vet) erin, alleen perfect schoon eiwit kan echt goed schuimen.
      • Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
      • Gebruik geen kom van hout of plastic die kunnen nooit helemaal vetvrij zijn. Gebruik ook geen aluminium kom, dat proef je en je eiwit zal verkleuren.
      • Bij voorkeur gebruik je een koperen kom volgens de profs (ja, wie heeft dat?!), RVS is op een na het beste, daar neem ik genoegen mee.
      • Voeg een klein beetje citroensap (of een snufje cream of tartar) toe aan het eiwit. Die toevoeging geeft een positief effect op de stabiliteit en de glans van het schuim.
      • Mix op een medium stand, niet de hoogste gebruiken, ook al lijkt dat lekker snel te gaan.
      • Mix eerst het eiwit met citroensap ‘tot enige stand’ (volgens een leerboek patisserie). Dan voeg je pas zoet-, en smaakstoffen toe. Vervolgens mix je (met een draaiende beweging) tot er piekjes verschijnen. Let nu goed op en stop zo nu en dan even met mixen. Haal je mixer omhoog, zodra er een mooie piek omhoog blijft staan én je de kom ondersteboven zonder eiwit op je kop te krijgen is je schuim goed stijf. De pieken mogen een klein beetje ombuigen aan de top. Klop dan niet langer anders wordt het eiwitschuim vlokkerig.
      • Het eenmaal stijf geslagen schuim niet meer mixen!
      • Eventuele vullingen spatel je er (met een brandschone rubber spatel) heel rustig met zo weinig mogelijk slagen doorheen. Spatelen, dus niet roeren of slaan! Liever je vulling iets minder gelijkmatig verdeeld dan dat je alle lucht er weer uit spatelt!
  24. Waarmee zou ik de roomkaas kunnen vervangen. Mag nu namelijk geen melkproducten eten, ook geen schaap of geit…..?
    Alvast bedankt voor je reactie.
    Yvonne

  25. Jeetje, ik begrijp echt waarom ik er zolang tegen aan heb zit te hikken om oopsies te maken. Ik heb maar een klein oventje en zelfs daarin zijn ze goed gelukt! En je bent zo klaar. SUPER!!

    1. Ja …die is geweldig hè? Het is een blik met 4 ‘pancakes’, dat zijn redelijk ondiepe ronde vormen van ongeveer 10 cm doorsnede elk. Ik weet niet meer waar ik die ooit heb gekocht…. en ik zou er zelf ook heel graag nog twee bij willen!
      Dus als je die tegenkomt… 😉
      ***UPDATE***
      Inmiddels (2016) zijn ze bij diverse horecawinkels online wel te krijgen, even zoeken want ze zijn nogal verschillend geprijsd!
      Zoek naar Yorkshire puddingvorm. (Nisbets, Horeca XXL , Handelgigant etc.)

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar top