Oopsies (oepsies) zijn een uitstekende broodvervanger. Koolhydraatarm ontbijt vinden veel mensen lastig. Niet iedereen wil elke dag beginnen met een Pure marie, een zelfgemaakte cracker of Griekse yoghurt. Probeer ook eens een oopsie als alternatief. Oopsies zijn, als je ze kort bakt, een beetje kleffige wolkbroodjes, dus niet echt knapperig. Je kunt ze ook langer bakken, dan worden ze bros. Ze rijzen in de oven, om vervolgens weer in te zakken en redelijk plat te worden dat is normaal. Je besmeert ze in principe aan 1 kant, doorsnijden zal lastig gaan. 1 oopsie bevat 0.55 gram koolhydraten als je er verder niks opdoet.
Oopsies?
Ja oopsies of op zijn Nederlands: oepsies! Waarom het zo heet weet ik ook niet precies. Een mislukt gerecht? Oepsie 😉 Maar ik denk eigenlijk dat iemand een keer geen bloem in huis had en geen boter en toch iets brodigs wilde bakken. Nou dat is gelukt: een glutenvrij en koolhydraatarm, brood- schuimachtig iets. Ze smaken volgens sommigen toch wel erg naar ei, vrij logisch als je de ingrediëntenlijst leest eigenlijk. Als je van makkelijker te maken en van een wat steviger broodjes houdt moet je zeker de koolhydraatarme kaasbroodjes eens proberen.
Variaties met oopsies
Amerikanen noemen het ook wel Oopsie rolls of Oopsie bread. Een basis oopsie is van zichzelf heel neutraal en kan je met van alles en nog wat beleggen. Maar je kan net zo goed vooraf wat kruiden en/of specerijen door het beslag doen voor een hartiger variant. Probeer eens kokos, kaneel en kardemom voor zoete Oopsies en dan bijvoorbeeld beleggen met aardbeien en slagroom? Hoe dan ook, experimenteer er zelf op los om je eigen ideale oopsies te ontdekken. Succes en eet smakelijk!
Mijn variaties vandaag
- Aan de rechthoekige vorm op de foto’s voegde ik een eetlepel amandelmeel toe en maakte er heel lekkere borrelhapjes met tomaat van.
- De kerrie-oopsie belegde ik met o.a. guacamole, werkelijk een hemels hapje!
- De ronde oopsies, twee verschillende, met en zonder zaadjes, gebruikte ik als broodjes om een vegetarische hamburger tussen te stoppen als diner.
Oopsies bewaren
Er zitten geen bewaarmiddelen in oopsies dus de bewaartijd is beperkt De zachte oopsies kun je in een afgesloten bakje in de koelkast 1-2 dagen goed houden. Maak je de brosse variant? Die moet je juist beter in een open doos donker en koel maar buiten de koelkast bewaren. Sommige mensen vriezen een voorraadje in. Stop ze dan, voor je het eet, even bevroren in een broodrooster, ook uitstekend als tosti!
Variëren met oopsies
Een koolhydraatarme basis oopsie zonder verdere toevoegingen bevat calorieën 75 kcal ⋆ koolhydraten 0.55 g ⋆ eiwitten 3.83 g ⋆ vetten 6.38 g ⋆ vezels 0.03 g. Maar oopsies kan je ook smaak meegeven, zoet of hartig, net wat je lekker vindt. Maak eens een grote -rechthoekige- koek die je na het bakken in vierkantjes of rondjes snijdt of oprolt met een hartige of zoete vulling ertussen, leuk voor borrelhapjes of gebak. Of schep verschillende smaken in een Yorkshire puddingvorm of doe het allemaal tegelijk, zie foto’s onder. Sommigen mensen vinden oopsies lekkerder en luchtiger als je de roomkaas vervangt door evenveel kwark.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je zelf koolhydraatarme oopsies
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Oopsies – koolhydraatarme wolkbroodjes
Ook gebruikt
- 2 beslagkommen liefst metaal
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Optioneel voor meer smaak
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Verwarm de hetelucht oven voor op 150 °C en bekleed het bakblik met een bakmat. Of gebruik een voorgevormd blik voor muffins, Yorkshire pudding of cupcakes bijvoorbeeld.Zet 2 beslagkommen klaar, liefst metaal of glas.
Eiwit kloppen
- Ontvet de kom, gardes en handen met een beetje vers citroensap (niet uit zo'n flesje want daar zit olie bij!) en droog af met keukenpapier. Zorg dat je eieren op kamertemperatuur zijn en het eiwit mag echt geen enkel spoortje eigeel bevatten. Splits de eieren. Het eiwit gaat in de ene kom het eigeel in de andere. Klop met een mixer het eiwit helemaal stijf.
Eidooiers kloppen
- Klop de eierdooiers, roomkaas en bakpoeder schuimig met de mixer. Eventuele extra's kun je ook in dit mengsel doen.
Door elkaar spatelen
- Spatel dan met een paar slagen het kaas-dooiermengsel voorzichtig maar vlot door de stijve eiwitten. De kunst daarbij is dat het zo luchtig mogelijk blijft, dus niet roeren of mixen. Er mogen best nog een beetje witte vlokken te zien zijn.
Bakken
- Leg 6 – 8 afgeplatte bergjes met voldoende tussenruimte op het beklede bakblik, bestrooi je oopsies optioneel met sesamzaad of maanzaad.
- Bak ze in ongeveer 20-30 minuten goudbruin. Je hebt dan een redelijk zachte oopsie. Wil je ze brosser, laat ze dan 50-60 minuten in de oven tot ze bros zijn. Eet smakelijk!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Hoop dat ze zo lekker zijn als ze eruit zien 😋
Anna-Karina optioneel Ciazaad hoeveel gebruik ik dan?
Dat is ter versiering/garnering dus een beetje om te bestrooien.
Het galerij-probleem -door foto’s bladeren- heb ik opgelost. Even je pagina verversen denk ik…
Anna ik heb het gemerkt dat de foto galerij weer goed werkt bedankt!!
Ik heb ook mijn oepsi in zijn geheel in de oven gedaan en later in stukken gesneden vond ik ook ideaal want mijn neefjes liepen wat uit,maar heerlijk hoor weer heerlijk vanavond dan weer eens de bloemkool nasi ik weet al dat hij heerlijk is het is al weer even geleden en met de rest ga ik de curry later maken😋Overigens zie ik niet meer hoe ik de sterren moet geven??
Hier Anna-Karina (niet Anna) even, de sterren kun je aanklikken bij je reactie én in het receptkader.
Net gemaakt….maar dat is écht lekker!
Vandaag voor het eerst gemaakt. Heerlijk.
Heerlijk!! Heb het nu al een paar x gemaakt en bevalt me prima. Alleen 1 vraag…
In de oven is het mooi hoog en bol. Zodra de deur open gaat stort het in en heb ik een pizza bodem zeg maar. Wat doe ik verkeerd?
Ze zakken altijd wel in, het gebakken deeg is gewoon niet sterk genoeg om de lucht te kunnen dragen. Maar om inzakken zoveel mogelijk te voorkomen moet je al te grote temperatuurverschillen vermijden. De oven zeker niet in een ruk openen, maar uitzetten en op een klein kiertje laten afkoelen met de oopsies erin.
Erg lekker ik heb( 6 muffins)en een plak eruit gehaald allebei langer gebakken.
Heb een airfraier dus daar passen geen grotere vormen in en een klein camping oventje daar de rest beslag in voor lekkere tosti ha ha heerlijk geworden hoor 👍👍
hallo ik wil ze gaan uitproberen maar kan het ook met Griekse yoghurt
Dat is wel wat slapper dan roomkaas, maar op zich zou dat moeten kunnen. Succes!
Heelijk zijn ze, ik vries ze in gaat prima. Uit de diepvries gelijk in de broodrooster. Mmm
Na lang twijfelen toch maar eens oepsi’s gebakken. Ik heb er greensweet zoet en speculaaskruiden ingedaan. Mmmmm…. lekker echt waar, wat een meevaller 😋 Als je ze langer laat bakken worden ze bros schrijf je, wat bedoel je daarmee juist 🤔
Als je ze kort bakt zijn ze zacht en ‘fluffy’, als je ze lang bakt worden bros, zo’n beetje als meringue schuim.
Vandaag voor het eerst oopsies gemaakt. Lekker!
Ik klop mijn eiwitten altijd met de hand….lastig, maar dan weet ik zeker dat het goed gaat?
Nu ben ik nog op zoek naar lekkere beleg tips…wat is lekker op een oopsie?
Alles wat je ook op een ander broodje zou eten.
Bedankt voor dit heerlijke recept. Ze zijn heerlijk maar ik vond ze erg plakkerig, kwamen moeilijk los van het bakpapier en bleven tijdens het eten ook aan mijn vingers plakken. Doe ik iets niet goed?
Inderdaad eiwit heeft een behoorlijke plakkende eigenschap.
Heerlijk de wolkbroodjes. Voor de eerste keer gemaakt. Maar voor herhaling vatbaar. Wat zijn er toch lekkere recepten.
Dit is voor mij echt een lifesaver als broodvervanger. Laatst koekkruiden aan toegevoegd. Ook goed te hebben!
Dankjewel voor dit recept, ik vind het een zeer smaakvol “broodje”heerlijk voor het ontbijt of onderweg.
Dank je wel voor het lekkere recept, heb ze van zowel roomkaas als kwark gemaakt en ze zijn heerlijk
Ik heb ze gemaakt! Heerlijk
Ga morgen beginnen met koolhydraat arm.
Heb de oopsies wel vast uitgeprobeerd. Ik vind ze gewoon lekker.
Nou Hanna, heel veel succes! (oopsies uitproberen mag gewoon hoor)
mijn mengsel blijft heel vloeibaar, wat heb ik verkeerd gedaan?
Zodra er iets van vet in de eiwitten komt gaat het niet lukken, schoon werken dus. Alles schoonmaken met citroensap, garden, je handen en de kom. En absoluut geen eigeel in het eiwit.
Wat waren ze lekker, ga ze nu kleiner maken als borrelhapje.
Dank je wel voor het recept.
Ik heb er net eentje voor t eerst gemaakt, ziet er goed uit en smaakt nu al heerlijk!
Nu heb ik een vraagje, hoeveel mag je hier nu van eten , is t een tussendoortje/bijgerecht of iets anders?
Hoeveel je er ‘mag’ hangt van je eigen dagtotaal af, per oopsie reken ik 0,8 khd (met mijn recepten). Zelf ben ik erg voor afwisselen, dus de ene keer oopsies de andere keer weer eens een cracker. Dan weer eens een lekker eiergerecht. Veel mensen beleggen ze als een broodje, dus met kaas of ander beleg wat past bij koolhydraatarm. Maar je kunt er ook gewoon een lekker hamburgerbroodje van maken. Wel even kijken hoeveel khd de hamburger bevat! Je kunt het als ontbijt, lunch of gewoon tussendoor eten. Maakt verder niet uit toch?
Bedankt voor de snelle reactie, moet m nu wel verstoppen voor mijn kinderen die deze dus ook erg lekker vinden!
Ja Ik weet dan sommige mensen dingen verstoppen in een verpakking waar kinderen niet inkijken. Rijst ofzo.
Ik heb er geraspte kaas op gedaan voordat het de oven in ging, daar kreeg je ook een knapperig korstje van. Zelfs de andere dag was deze nog lekker knapperig.
Ik heb de Yorkshire puddingvormen bij Bol.com gekocht.
Ik wilde ook zo’n oopsiesvorm, maar ja er past er dan maar een in mijn oven qua grootte dus dan maar gewoon een lepel volscheppen, ervanaf laten lopen en nog wat erop en beetje gladstrijken. Zijn ze ook mooi rond. Ik heb trouwens een rvs kommetje hier, gebruik ik altijd voor eiwit. Ik doe nooit citroensap erin, gewoon effe snel met sponsje afwassen en het lukt altijd. Ik klop altijd eerst effetjes langzaam, dan sneller half minuutje ofzo en dan op zn snelst. Ik zie nu net hier dat dat niet moet, maar mijn oopsies zijn altijd perfect. Ik klop altijd tot min eiwit stijf is en dan nog een minuutje, dan is het echt stijf en blijven de oopsies iets hoger. Ik vind ze het lekkerst met wat oude kaas geraspt erin en wat Italiaanse kruiden. Hoewel, misschien vind ik nog wel een andere hele lekkere manier om ze te maken, ik blijf zoeken!!
Ik heb zelfrijzend bakmeel gebruikt ipv bakpoeder. Is dat een probleem? Zijn ze dan hoger in koolhydraten? Ik ben echt een leek op het gebied van baksels maken en dacht dat bakpoeder hetzelfde was als bakmeel wat bij nader onderzoek dus niet zo was :/
Dat is wel gewoon eetbaar, maar inderdaad is het een heel ander ingrediënt en in deze hoeveelheden vallen de koolhydraten echt wel mee hoor… Maar de volgende keer toch even bakpoeder gebruiken, zie ook het artikel over rijsmiddelen…
Hoe bewaren jullie de oopsies….en hoe lang kan dat.
Dat vind ik nl altijd lastig bij dit soort recepten…Bedankt voor de reacties
Kijk maar eens even onder het kopje “Bewaren” in de tekst.
Ik spreid gewoon al mijn ‘deeg’ uit over de bakplaat, zodat ik één grote oopsie heb. Als hij is afgekoeld snij ik hem in vierkanten, zodat ik er ook fijn tosti’s van kan maken en het wat meer op een boterham lijkt…
Handig!
Ik heb het met Skyr gemaakt. Ze zijn heel goed gelukt. Mooi stevig.
Zolang als ik al kook (Uh, meer dan 40 jaar!!!) sloeg ik de recepten over, waarin je een ei moet splitsen en het eiwit moet kloppen. Brrrr… Dacht ik dan. Vandaag moest het maar eens afgelopen zijn en heb ik Oopsies gemaakt. En wat blijkt? Leuk om te maken, lekker om te eten en ik kan werken met eiwit!!!! Ik ben blij, want de deur naar recepten met eiwit staat wagenwijd open!
Nou Emmy, gaan dan maar gauw dit heerlijke hazelnoot-schuimgebak maken! Of mooie schuimpjes opspuiten met je favoriete smaakje erin, mokka, choco, aardbei of gewoon vanille?
Nou Anna-Karina, ik zeg het niet gauw, maar dat schuimgebak ga ik niet maken. Ook niet proberen. Herinnert mij teveel aan vroeger. Qua structuur en hoe het eruit ziet. Wel jammer, want zal vast lekker zijn, omdat jij het aanprijst. Misschien een volgende hobbel voor mij om te nemen……..?
Oh hahaha, nee joh als je dat niks vindt sla je een rondje over, genoeg andere lekkere dingen. Veel mensen vinden dat schuimgebak juist heeeeerlijk!
Vorige week de normale oopsies gemaakt…goed gelukt.
Vandaag wat kaneel door het eiermengels en paar appelstukjes met kaneel bovenop…mmmm alleen die geur al
Zojuist mijn eerste oopsies gemaakt. Volgende keer laat ik het snufje zout weg. Ze zijn heerlijk bros. Dank voor het recept!
Ook toevallig de roomkaas van Aldi?
Mijn oopsies waren goed gelukt, maar vreselijk zout, had er toch maar een snufje in gedaan.
Had roomkaas van de aldi, maar die smaakt dus al zout, heb ze helaas weg moeten gooien. Ga een volgende poging doen.
Een snufje is wat er tussen duim en wijsvinger past. Ik heb het aangepast in de tekst. Ach wat zonde, ik heb roomkaas van de Lidl, die is waarschijnlijk minder zout dan?
Mijn oopsie’s zijn heel goed gelukt, en heerlijk!
Dank je wel.
Goed om te horen Morganne!
Hallo allemaal
De oopsies zijn perfect gelukt ze smaken best wel naar brood met een beetje ei, erg lekker. De roomkaas kun je misschien vervangen door tofu of een kaas van alpro soja.
Vandaag alles in huis gehaald voor de oopsies en aan de slag gegaan. Maar halverwege kwam ik erachter dat ik mijn mixer nergens meer kon vinden. Die is dus tijdens mijn verhuizing verdwenen. Het kloppen van het eiwit lukte op geen enkele manier dus heb ik het geheel door elkaar geschept . Met die vloeibare substantie kan je geen oopsies maken dus wat nu? Ik heb er twee flinke eetlepels amandelmeel doorgeroerd, wat bakpoeder en in 15 papieren minimuffin vormpjes gegoten, wat amandelschaafsel erover en op sommige een klein rondje pure chocola. Voilà een heerlijk amandelkoekje.
Oopsies, zijn niet echt makkelijk als je het nog nooit gedaan hebt, zonder mixer begin je nix nee… Van de nood een deugd maken. Koek? Lijkt me meer een cake of heb je ze hard gebakken?
Idd, eerder een een kleine cake. Maar wel lekker.
Ik bak al lang oopsies, maar wat ik ook doe ze blijven flinterdun. Misschien een beetje gist toevoegen?
Nee gist toevoegen dat zou ik zeker niet doen. Geen idee wat je allemaal geprobeerd hebt. Het is normaal dat ze inzakken.
Perfect eiwit stijf kloppen, do’s en don’ts
Internet staat vol met ‘het geheim’ voor het perfect stijf kloppen van eiwit. Ik doe ’t dunnetjes over en geef jullie hier de beste tips nog eens op een rijtje.
Waarmee zou ik de roomkaas kunnen vervangen. Mag nu namelijk geen melkproducten eten, ook geen schaap of geit…..?
Alvast bedankt voor je reactie.
Yvonne
Dat gaat heel lastig worden. Kan je beter een ander soort broodje bakken? Kaasbroodje bijvoorbeeld. En dan de (room)kaas vervangen door meer vet en een beetje specerijen toevoegen, hou je van kerrie? Of zoet: kaneel of koekkruiden.
Hoe kun je deze oopsies maken zonder oven?
Dat zou ik niet weten, heb je een airfryer, dat bootst een oven nog het beste na.
Jeetje, ik begrijp echt waarom ik er zolang tegen aan heb zit te hikken om oopsies te maken. Ik heb maar een klein oventje en zelfs daarin zijn ze goed gelukt! En je bent zo klaar. SUPER!!
De eiwitten stijf slaan is wel even een klusje maar als je weet waar je op moet letten niet moeilijk.
Lekker recept!
Ik ben heel benieuwd naar het bakblik dat je hebt gebruikt! 🙂
Ja …die is geweldig hè? Het is een blik met 4 ‘pancakes’, dat zijn redelijk ondiepe ronde vormen van ongeveer 10 cm doorsnede elk. Ik weet niet meer waar ik die ooit heb gekocht…. en ik zou er zelf ook heel graag nog twee bij willen!
Dus als je die tegenkomt… 😉
***UPDATE***
Inmiddels (2016) zijn ze bij diverse horecawinkels online wel te krijgen, even zoeken want ze zijn nogal verschillend geprijsd!
Zoek naar Yorkshire puddingvorm. (Nisbets, Horeca XXL , Handelgigant etc.)
Je kunt ze bestellen bij XXL Horeca. Aanbieding van € 8 voor € 6.
Bij Nisbets € 5,74 😉