Oopsies (oepsies) zijn een uitstekende broodvervanger. Koolhydraatarm ontbijt vinden veel mensen lastig. Niet iedereen wil elke dag beginnen met een Pure marie, een zelfgemaakte cracker of Griekse yoghurt. Probeer ook eens een oopsie als alternatief. Oopsies zijn, als je ze kort bakt, een beetje kleffige wolkbroodjes, dus niet echt knapperig. Je kunt ze ook langer bakken, dan worden ze bros. Ze rijzen in de oven, om vervolgens weer in te zakken en redelijk plat te worden dat is normaal. Je besmeert ze in principe aan 1 kant, doorsnijden zal lastig gaan. 1 oopsie bevat 0.55 gram koolhydraten als je er verder niks opdoet.
Oopsies?
Ja oopsies of op zijn Nederlands: oepsies! Waarom het zo heet weet ik ook niet precies. Een mislukt gerecht? Oepsie 😉 Maar ik denk eigenlijk dat iemand een keer geen bloem in huis had en geen boter en toch iets brodigs wilde bakken. Nou dat is gelukt: een glutenvrij en koolhydraatarm, brood- schuimachtig iets. Ze smaken volgens sommigen toch wel erg naar ei, vrij logisch als je de ingrediëntenlijst leest eigenlijk. Als je van makkelijker te maken en van een wat steviger broodjes houdt moet je zeker de koolhydraatarme kaasbroodjes eens proberen.
Variaties met oopsies
Amerikanen noemen het ook wel Oopsie rolls of Oopsie bread. Een basis oopsie is van zichzelf heel neutraal en kan je met van alles en nog wat beleggen. Maar je kan net zo goed vooraf wat kruiden en/of specerijen door het beslag doen voor een hartiger variant. Probeer eens kokos, kaneel en kardemom voor zoete Oopsies en dan bijvoorbeeld beleggen met aardbeien en slagroom? Hoe dan ook, experimenteer er zelf op los om je eigen ideale oopsies te ontdekken. Succes en eet smakelijk!
Mijn variaties vandaag
- Aan de rechthoekige vorm op de foto’s voegde ik een eetlepel amandelmeel toe en maakte er heel lekkere borrelhapjes met tomaat van.
- De kerrie-oopsie belegde ik met o.a. guacamole, werkelijk een hemels hapje!
- De ronde oopsies, twee verschillende, met en zonder zaadjes, gebruikte ik als broodjes om een vegetarische hamburger tussen te stoppen als diner.
Oopsies bewaren
Er zitten geen bewaarmiddelen in oopsies dus de bewaartijd is beperkt De zachte oopsies kun je in een afgesloten bakje in de koelkast 1-2 dagen goed houden. Maak je de brosse variant? Die moet je juist beter in een open doos donker en koel maar buiten de koelkast bewaren. Sommige mensen vriezen een voorraadje in. Stop ze dan, voor je het eet, even bevroren in een broodrooster, ook uitstekend als tosti!
Variëren met oopsies
Een koolhydraatarme basis oopsie zonder verdere toevoegingen bevat calorieën 75 kcal ⋆ koolhydraten 0.55 g ⋆ eiwitten 3.83 g ⋆ vetten 6.38 g ⋆ vezels 0.03 g. Maar oopsies kan je ook smaak meegeven, zoet of hartig, net wat je lekker vindt. Maak eens een grote -rechthoekige- koek die je na het bakken in vierkantjes of rondjes snijdt of oprolt met een hartige of zoete vulling ertussen, leuk voor borrelhapjes of gebak. Of schep verschillende smaken in een Yorkshire puddingvorm of doe het allemaal tegelijk, zie foto’s onder. Sommigen mensen vinden oopsies lekkerder en luchtiger als je de roomkaas vervangt door evenveel kwark.
Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je zelf koolhydraatarme oopsies
Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!
Oopsies, koolhydraatarme wolkbroodjes
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Optioneel toevoegen voor meer smaak
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Verwarm de hetelucht oven voor op 150 °C en bekleed het bakblik met een bakmat. Of gebruik een voorgevormd blik voor muffins, Yorkshire pudding of cupcakes bijvoorbeeld.
Eiwit kloppen
- Splits de eieren. het eiwit in de ene kom het eigeel in een andere kom. Maak de kom, gardes en handen eerst grondig schoon met een beetje vers citroensap (niet uit zo'n flesje want daar zit olie bij!) en droog af met keukenpapier. Zorg dat je eieren op kamertemperatuur zijn en het eiwit mag echt geen enkel spoortje eigeel bevatten. Klop met een mixer het eiwit helemaal stijf.
Eidooiers kloppen
- Klop de eierdooiers, roomkaas en bakpoeder schuimig met de mixer. Eventuele extra's kun je ook in dit mengsel doen.
Door elkaar spatelen
- Spatel dan met een paar slagen het kaas-dooiermengsel voorzichtig maar vlot door de stijve eiwitten. De kunst daarbij is dat het zo luchtig mogelijk blijft, dus niet roeren of mixen. Er mogen best nog een beetje witte vlokken te zien zijn.
Bakken
- Leg 6 – 8 afgeplatte bergjes met voldoende tussenruimte op het beklede bakblik, bestrooi je oopsies optioneel met sesamzaad of maanzaad.
- Bak ze in ongeveer 20-30 minuten goudbruin. Je hebt dan een redelijk zachte oopsie. Wil je ze brosser, laat ze dan 50-60 minuten in de oven tot ze bros zijn. Eet smakelijk!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Onze 3 bestsellende kookboeken!
Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!
Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870
Kookboek bestellen?
Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen.
Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com, Libris, Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.
Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com: