oopsies-hartig-koolhydraatarm-recept

Oopsies, koolhydraatarme wolkbroodjes

Oopsies (oepsies) zijn een uitstekende broodvervanger. Koolhydraatarm ontbijt vinden veel mensen lastig. Niet iedereen wil elke dag beginnen met een Pure marie, een zelfgemaakte cracker of Griekse yoghurt. Probeer ook eens een oopsie als alternatief. Oopsies zijn, als je ze kort bakt, een beetje kleffige wolkbroodjes, dus niet echt knapperig. Je kunt ze ook lang bakken, dan worden ze bros. Ze rijzen in de oven, om vervolgens weer in te zakken en redelijk plat te worden dat is normaal. Je besmeert ze in principe aan 1 kant, doorsnijden zal lastig gaan.

 

Oopsies?

Ja oopsies of op zijn Nederlands: oepsies! Waarom het zo heet weet ik ook niet precies, een mislukt gerecht? Oepsie 😉 Maar ik denk eigenlijk dat iemand een keer geen bloem in huis had en geen boter en toch iets brodigs wilde bakken. Nou dat is gelukt: een glutenvrij en koolhydraatarm, brood- schuimachtig iets. Ze smaken volgens sommigen toch wel erg naar ei, vrij logisch als je de ingrediëntenlijst leest eigenlijk. Als je van makkelijker te maken en van een wat steviger broodjes houdt moet je zeker de koolhydraatarme kaasbroodjes eens proberen.

oopsies-hartig-koolhydraatarm-recept

Variaties met oopsies
Amerikanen noemen het ook wel Oopsie rolls of Oopsie bread. Een basis oopsie is van zichzelf heel neutraal en kan je met van alles en nog wat beleggen. Maar je kan net zo goed vooraf wat kruiden en/of specerijen door het beslag doen voor een hartiger variant. Probeer eens kokos, kaneel en kardemom voor zoete Oopsies en dan bijvoorbeeld beleggen met aardbeien en slagroom? Hoe dan ook, experimenteer er zelf op los om je eigen ideale oopsies te ontdekken. Succes en eet smakelijk! Bekijk hier meer broodachtigen en lekkere ontbijtjes.

Mijn variaties vandaag

  1. Aan de rechthoekige vorm op de foto’s voegde ik een eetlepel amandelmeel toe en maakte er heel lekkere borrelhapjes met tomaat van.
  2. De kerrie-oopsie belegde ik met o.a. guacamole, werkelijk een hemels hapje!
  3. De ronde oopsies, twee verschillende, met en zonder zaadjes, gebruikte ik als broodjes om een vegetarische hamburger tussen te stoppen als diner.

Oopsies koolhydraatarme borrelhap

Bewaren
Er zitten geen bewaarmiddelen in oopsies dus de bewaartijd is beperkt De zachte oopsies  kun je in een afgesloten bakje in de koelkast 1-2 dagen goed houden. Maak je de brosse variant? Die moet je juist beter in een open doos donker en koel maar buiten de koelkast  bewaren. Sommige mensen vriezen een voorraadje in. Stop ze dan, voor je het eet, even bevroren in een broodrooster, ook uitstekend als tosti!

Varieer
Oopsies kan je zoet of hartig maken. Maak eens een grote -rechthoekige- koek die je na het bakken in vierkantjes of rondjes snijdt of oprolt met een hartige of zoete vulling ertussen, leuk voor borrelhapjes of gebak. Of… schep verschillende smaken in een Yorkshire puddingvorm of doe het allemaal tegelijk, zie foto’s onder. NB: 0.8 khd per oopsie is voor een gemiddeld grote basis oopsie, dus zonder de toevoegingen. Sommigen mensen vinden oopsies lekkerder en luchtiger als je de roomkaas vervangt door evenveel kwark.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je zelf oopsies…

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Oopsies, koolhydraatarme wolkbroodjes


oopsies-hartig-koolhydraatarm-recept

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst oktober 1, 2014

  • Aantal of hoeveelheid: 6-8 stuks
  • Koolhydraten: 0,8 khd per stuk (6-8 stuks uit recept)
  • Voorbereiding: 15 minuten
  • Kooktijd: 25 minuten
  • Klaar in: 40 minuten

Oopsies? Ja oopsies! Oopsie zijn glutenvrij, koolhydraatarm, zacht en brood-achtig. Neutraal van smaak, te beleggen met van alles en nog wat. Liever pittig?

Ingrediënten

Bereiding

  1. Verwarm de hetelucht oven voor op 150°C. Haal het bakblik eruit en leg daar een teflon bakmat op of gebruik ingevet bakpapier, ei plakt enorm. Of gebruik een voorgevormd blik voor muffins, Yorkshire pudding of cupcakes bijvoorbeeld.
  2. EIWIT STIJFKLOPPEN
    Maak de kom en gardes eerst grondig schoon met een beetje citroensap en keukenpapier. Zorg dat je eieren op kamertemperatuur zijn en het eiwit mag echt geen enkel spoortje van eigeel bevatten. Zo krijg ook jij dat eiwit écht stijf.
  3. Klop dan de eierdooiers, roomkaas en bakpoeder schuimig met de mixer. Eventuele extra's kun je ook in dit mengsel doen.
  4. Spatel dan met een paar slagen het kaas-dooier mengsel voorzichtig maar vlot door de stijve eiwitten. De kunst daarbij is dat het zo luchtig mogelijk blijft, dus niet roeren of mixen! Er mogen nog best witte vlokken te zien zijn.
  5. Leg 6 - 8 afgeplatte bergjes met voldoende tussenruimte op het bakblik, bestrooi je oopsies met sesamzaad of maanzaad.
  6. Bak ze in ongeveer 20-30 minuten goudbruin. Je hebt dan een redelijk zachte oopsie. Wil je ze brosser, laat ze dan 50-60 minuten in de oven tot ze bros zijn. Eet smakelijk!

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet


Bewaren

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

58 gedachten over “Oopsies, koolhydraatarme wolkbroodjes”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

2.6K Shares
Share1.2K
Pin1.4K
Tweet