Oopsies, koolhydraatarme wolkbroodjes

oopsies-hartig-koolhydraatarm-recept

Oopsies (oepsies) zijn een uitstekende broodvervanger. Koolhydraatarm ontbijt vinden veel mensen lastig. Niet iedereen wil elke dag beginnen met een Pure marie, een zelfgemaakte cracker of Griekse yoghurt. Probeer ook eens een oopsie als alternatief. Oopsies zijn, als je ze kort bakt, een beetje kleffige wolkbroodjes, dus niet echt knapperig. Je kunt ze ook langer bakken, dan worden ze bros. Ze rijzen in de oven, om vervolgens weer in te zakken en redelijk plat te worden dat is normaal. Je besmeert ze in principe aan 1 kant, doorsnijden zal lastig gaan. 1 oopsie bevat 0.55 gram koolhydraten als je er verder niks opdoet.

Oopsies?

Ja oopsies of op zijn Nederlands: oepsies! Waarom het zo heet weet ik ook niet precies. Een mislukt gerecht? Oepsie 😉 Maar ik denk eigenlijk dat iemand een keer geen bloem in huis had en geen boter en toch iets brodigs wilde bakken. Nou dat is gelukt: een glutenvrij en koolhydraatarm, brood- schuimachtig iets. Ze smaken volgens sommigen toch wel erg naar ei, vrij logisch als je de ingrediëntenlijst leest eigenlijk. Als je van makkelijker te maken en van een wat steviger broodjes houdt moet je zeker de koolhydraatarme kaasbroodjes eens proberen.

oopsies-hartig-koolhydraatarm-recept

Variaties met oopsies

Amerikanen noemen het ook wel Oopsie rolls of Oopsie bread. Een basis oopsie is van zichzelf heel neutraal en kan je met van alles en nog wat beleggen. Maar je kan net zo goed vooraf wat kruiden en/of specerijen door het beslag doen voor een hartiger variant. Probeer eens kokos, kaneel en kardemom voor zoete Oopsies en dan bijvoorbeeld beleggen met aardbeien en slagroom? Hoe dan ook, experimenteer er zelf op los om je eigen ideale oopsies te ontdekken. Succes en eet smakelijk! Bekijk hier meer broodachtigen en lekkere ontbijtjes.

Mijn variaties vandaag

  1. Aan de rechthoekige vorm op de foto’s voegde ik een eetlepel amandelmeel toe en maakte er heel lekkere borrelhapjes met tomaat van.
  2. De kerrie-oopsie belegde ik met o.a. guacamole, werkelijk een hemels hapje!
  3. De ronde oopsies, twee verschillende, met en zonder zaadjes, gebruikte ik als broodjes om een vegetarische hamburger tussen te stoppen als diner.

Oopsies koolhydraatarme borrelhap

Oopsies bewaren

Er zitten geen bewaarmiddelen in oopsies dus de bewaartijd is beperkt De zachte oopsies  kun je in een afgesloten bakje in de koelkast 1-2 dagen goed houden. Maak je de brosse variant? Die moet je juist beter in een open doos donker en koel maar buiten de koelkast  bewaren. Sommige mensen vriezen een voorraadje in. Stop ze dan, voor je het eet, even bevroren in een broodrooster, ook uitstekend als tosti!

Variëren met oopsies

Oopsies kan je zoet of hartig maken. Maak eens een grote -rechthoekige- koek die je na het bakken in vierkantjes of rondjes snijdt of oprolt met een hartige of zoete vulling ertussen, leuk voor borrelhapjes of gebak. Of… schep verschillende smaken in een Yorkshire puddingvorm of doe het allemaal tegelijk, zie foto’s onder. NB: 0.8 khd per oopsie is voor een gemiddeld grote basis oopsie, dus zonder de toevoegingen. Sommigen mensen vinden oopsies lekkerder en luchtiger als je de roomkaas vervangt door evenveel kwark.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je zelf oopsies…

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!

oopsies-hartig-koolhydraatarm-recept

Oopsies, koolhydraatarme wolkbroodjes

Door: Anna-Karina van Denderen
Oopsies? Ja oopsies! Oopsie zijn glutenvrij, koolhydraatarm, zacht en brood-achtig. Neutraal van smaak, te beleggen met van alles en nog wat. Liever pittig?
4.73 van 11 stemmen

Voedingswaarde

Per stuk, zonder kruiden of zaden
calorieën 75 kcalkoolhydraten 0.55 geiwitten 3.83 gvetten 6.38 gvezels 0.03 g
Gang Lunch, Ontbijt
Keuken Europees
Trefwoord brood & crackers, ketogeen
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 40 min
Hoeveelheid (aan te passen)6 stuks

Ingrediënten

  • 3 ei/eieren - op kamertemperatuur
  • 100 gram roomkaas - kwark kan ook zie tekst boven
  • 1 snufje zout - sommige roomkazen zijn al zout genoeg!
  • 1 theelepel bakpoeder - wijnsteen

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Verwarm de hetelucht oven voor op 150°C. Haal het bakblik eruit en leg daar een teflon bakmat op of gebruik ingevet bakpapier, ei plakt enorm. Of gebruik een voorgevormd blik voor muffins, Yorkshire pudding of cupcakes bijvoorbeeld.

Eiwit kloppen

  • Maak de kom en gardes eerst grondig schoon met een beetje citroensap en keukenpapier. Zorg dat je eieren op kamertemperatuur zijn en het eiwit mag echt geen enkel spoortje van eigeel bevatten. Zo krijg ook jij dat eiwit écht stijf.
  • Klop dan de eierdooiers, roomkaas en bakpoeder schuimig met de mixer. Eventuele extra's kun je ook in dit mengsel doen.
  • Spatel dan met een paar slagen het kaas-dooier mengsel voorzichtig maar vlot door de stijve eiwitten. De kunst daarbij is dat het zo luchtig mogelijk blijft, dus niet roeren of mixen! Er mogen nog best witte vlokken te zien zijn.

Bakken

  • Leg 6 - 8 afgeplatte bergjes met voldoende tussenruimte op het bakblik, bestrooi je oopsies met sesamzaad of maanzaad.
  • Bak ze in ongeveer 20-30 minuten goudbruin. Je hebt dan een redelijk zachte oopsie. Wil je ze brosser, laat ze dan 50-60 minuten in de oven tot ze bros zijn. Eet smakelijk!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

 


Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme recepten

Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!

Kookboek - Lekker & makkelijk Koolhydraatarm Kookboek - Gewoon Koolhydraatarm Kookboek - Lekker & makkelijk Koolhydraatarm


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

63 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jessica
Jessica
7 maanden geleden

5 sterren
Heerlijk!! Heb het nu al een paar x gemaakt en bevalt me prima. Alleen 1 vraag…
In de oven is het mooi hoog en bol. Zodra de deur open gaat stort het in en heb ik een pizza bodem zeg maar. Wat doe ik verkeerd?

Francisca
Francisca
7 maanden geleden

4 sterren
Erg lekker ik heb( 6 muffins)en een plak eruit gehaald allebei langer gebakken.
Heb een airfraier dus daar passen geen grotere vormen in en een klein camping oventje daar de rest beslag in voor lekkere tosti ha ha heerlijk geworden hoor 👍👍

jannette
jannette
10 maanden geleden

hallo ik wil ze gaan uitproberen maar kan het ook met Griekse yoghurt

Jeanne
Jeanne
1 jaar geleden

5 sterren
Heelijk zijn ze, ik vries ze in gaat prima. Uit de diepvries gelijk in de broodrooster. Mmm

Christel
Christel
1 jaar geleden

Na lang twijfelen toch maar eens oepsi’s gebakken. Ik heb er greensweet zoet en speculaaskruiden ingedaan. Mmmmm…. lekker echt waar, wat een meevaller 😋 Als je ze langer laat bakken worden ze bros schrijf je, wat bedoel je daarmee juist 🤔

Inge Franssen
Inge Franssen
2 jaren geleden

Vandaag voor het eerst oopsies gemaakt. Lekker!
Ik klop mijn eiwitten altijd met de hand….lastig, maar dan weet ik zeker dat het goed gaat?
Nu ben ik nog op zoek naar lekkere beleg tips…wat is lekker op een oopsie?

Beth
Beth
3 jaren geleden

5 sterren
Bedankt voor dit heerlijke recept. Ze zijn heerlijk maar ik vond ze erg plakkerig, kwamen moeilijk los van het bakpapier en bleven tijdens het eten ook aan mijn vingers plakken. Doe ik iets niet goed?

Albertha
Albertha
3 jaren geleden

5 sterren
Heerlijk de wolkbroodjes. Voor de eerste keer gemaakt. Maar voor herhaling vatbaar. Wat zijn er toch lekkere recepten.

Marion
Marion
3 jaren geleden

Dit is voor mij echt een lifesaver als broodvervanger. Laatst koekkruiden aan toegevoegd. Ook goed te hebben!

Erika Nijhoff
Erika Nijhoff
3 jaren geleden

Dankjewel voor dit recept, ik vind het een zeer smaakvol “broodje”heerlijk voor het ontbijt of onderweg.

Thea
Thea
3 jaren geleden

5 sterren
Dank je wel voor het lekkere recept, heb ze van zowel roomkaas als kwark gemaakt en ze zijn heerlijk

Corry
Corry
3 jaren geleden

Ik heb ze gemaakt! Heerlijk

Hanna
Hanna
3 jaren geleden

5 sterren
Ga morgen beginnen met koolhydraat arm.
Heb de oopsies wel vast uitgeprobeerd. Ik vind ze gewoon lekker.

sunshine
sunshine
3 jaren geleden

mijn mengsel blijft heel vloeibaar, wat heb ik verkeerd gedaan?

Jenny
Jenny
3 jaren geleden

5 sterren
Wat waren ze lekker, ga ze nu kleiner maken als borrelhapje.
Dank je wel voor het recept.

Kemp
Kemp
4 jaren geleden

Ik heb er net eentje voor t eerst gemaakt, ziet er goed uit en smaakt nu al heerlijk!
Nu heb ik een vraagje, hoeveel mag je hier nu van eten , is t een tussendoortje/bijgerecht of iets anders?

Kemp
Kemp
4 jaren geleden
Antwoord aan  Anna-Karina

Bedankt voor de snelle reactie, moet m nu wel verstoppen voor mijn kinderen die deze dus ook erg lekker vinden!

Daniëlle
Daniëlle
4 jaren geleden

Ik heb er geraspte kaas op gedaan voordat het de oven in ging, daar kreeg je ook een knapperig korstje van. Zelfs de andere dag was deze nog lekker knapperig.

Coby
Coby
4 jaren geleden

Ik heb de Yorkshire puddingvormen bij Bol.com gekocht.

miranda
miranda
4 jaren geleden

Ik wilde ook zo’n oopsiesvorm, maar ja er past er dan maar een in mijn oven qua grootte dus dan maar gewoon een lepel volscheppen, ervanaf laten lopen en nog wat erop en beetje gladstrijken. Zijn ze ook mooi rond.  Ik heb trouwens een rvs kommetje hier, gebruik ik altijd voor eiwit. Ik doe nooit citroensap erin, gewoon effe snel met sponsje afwassen en het lukt altijd. Ik klop altijd eerst effetjes langzaam, dan sneller half minuutje ofzo en dan op zn snelst. Ik zie nu net hier dat dat niet moet, maar mijn oopsies zijn altijd perfect. Ik klop altijd tot min eiwit stijf is en dan nog een minuutje, dan is het echt stijf en blijven de oopsies iets hoger.  Ik vind ze het lekkerst met wat oude kaas geraspt erin en wat Italiaanse kruiden. Hoewel, misschien vind ik nog wel een andere hele lekkere manier om ze te maken, ik blijf zoeken!!

Sas
Sas
4 jaren geleden

Ik heb zelfrijzend bakmeel gebruikt ipv bakpoeder. Is dat een probleem? Zijn ze dan hoger in koolhydraten? Ik ben echt een leek op het gebied van baksels maken en dacht dat bakpoeder hetzelfde was als bakmeel wat bij nader onderzoek dus niet zo was :/

Monique
Monique
4 jaren geleden

Hoe bewaren jullie de oopsies….en hoe lang kan dat.

Dat vind ik nl altijd lastig bij dit soort recepten…Bedankt voor de reacties

Margareth
Margareth
4 jaren geleden

Ik spreid gewoon al mijn ‘deeg’ uit over de bakplaat, zodat ik één grote oopsie heb. Als hij is afgekoeld snij ik hem in vierkanten, zodat ik er ook fijn tosti’s van kan maken en het wat meer op een boterham lijkt…

Charlotte
Charlotte
4 jaren geleden

Ik heb het met Skyr gemaakt. Ze zijn heel goed gelukt. Mooi stevig.

Emmy van Wijk
Emmy van Wijk
4 jaren geleden

Zolang als ik al kook (Uh, meer dan 40 jaar!!!) sloeg ik de recepten over, waarin je een ei moet splitsen en het eiwit moet kloppen. Brrrr… Dacht ik dan. Vandaag moest het maar eens afgelopen zijn en heb ik Oopsies gemaakt. En wat blijkt? Leuk om te maken, lekker om te eten en ik kan werken met eiwit!!!! Ik ben blij, want de deur naar recepten met eiwit staat wagenwijd open!

Emmy van Wijk
Emmy van Wijk
4 jaren geleden
Antwoord aan  Anna-Karina

Nou Anna-Karina, ik zeg het niet gauw, maar dat schuimgebak ga ik niet maken. Ook niet proberen. Herinnert mij teveel aan vroeger. Qua structuur en hoe het eruit ziet. Wel jammer, want zal vast lekker zijn, omdat jij het aanprijst. Misschien een volgende hobbel voor mij om te nemen……..?

Natascha
Natascha
4 jaren geleden

Vorige week de normale oopsies gemaakt…goed gelukt.

Vandaag wat kaneel door het eiermengels en paar appelstukjes met kaneel bovenop…mmmm alleen die geur al