Koolhydraatarme moussaka

koolhydraatarme moussaka

Wij aten de koolhydraatarme moussaka warm, dus zo uit de oven en het was zó kostelijk dat er helaas niets van overbleef om koud te eten. Volgende keer toch weer een beetje meer maken, het is ook verrukkelijk als lunch namelijk. Het recept bevat 7.5 gram koolhydraten per portie en je vindt ‘m ook -met de oude foto uit 2015- in ons 2e boek Gewoon koolhydraatarm, op blz. 135.

Griekse of Turkse moussaka?

In de westerse wereld denken de meeste mensen dat moussaka tot de traditionele Griekse keuken behoort. Dat blijkt bij naspeuring toch een beetje een misverstand. Want moussaka is een traditioneel gerecht gemaakt op basis van aubergine, afkomstig uit de Turkse keuken! Als kruiden worden vaak oregano, tijm, laurierbladeren, kaneel, zwarte peper en/of piment gebruikt, afhankelijk van het land of de streek waar de moussaka vandaan komt. Het woord moussaka is afkomstig uit het Arabisch en betekent fris omdat daar de moussaka koud wordt opgediend. Wij maken Zaanse, koolhydraatarme moussaka met onze homemade tomatensausje!

Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

koolhydraatarme moussaka
koolhydraatarme moussaka

Zo maak je de koolhydraatarme moussaka

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan via e-mail of op onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank.
Of tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept

koolhydraatarme moussaka

Koolhydraatarme moussaka

Koolhydraatarme moussaka aten we warm, dus zo uit de oven en het was zó kostelijk dat er helaas niets van overbleef om koud te eten. Ook een prima lunch.
4.87 van 22 stemmen

Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 135

Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 50 min

Voedingswaarde

Per portie
kcal 409 koolhydraten 7.5 geiwitten 20.83 gvetten 31.83 gvezels 5 g
Hoeveelheid (aan te passen)3 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Haal de tomatensaus uit de diepvries om te ontdooien of neem een goede passata, deze van Bio Idea bijvoorbeeld.
  • Snijd de aubergine in ronde plakken en bestrooi ze lichtjes met zout zodat het vocht eruit kan trekken. (minimaal 10 minuten)
  • Snijd ondertussen tomaat, ui en champignons in stukjes. Hak ook de walnoten.
  • Fruit het uitje met de champignons aan in olijfolie en knijp de knoflook erboven uit. Voeg de blokjes tomaat, de walnoten, het gehakt en de tomatensaus toe. Roer door. Proef en breng op smaak met peper en zout en kaneel. Laat nog 5 minuten zachtjes pruttelen. Voeg zo nodig wat water toe als het te dik wordt.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden hetelucht en zet een ovenschaal klaar.
  • Dep de plakken aubergine droog met keukenpapier. Bak de aubergine even aan in wat hete olie of een grillpan.
  • Maak laagjes in de ovenschaal: laagje aubergine, laagje saus. Herhaal tot je ingrediënten op zijn. Als laatste brokkel je de geitenkaas erover en een klein beetje tijm. Als je niet van geitenkaas houd is eigenlijk elke andere kaas ook prima.
  • Bak de moussaka 20-30 minuten in de oven tot de kaas mooi gekleurd is. Het vocht kun je opdippen met een lekker focaccia broodje!! Lekker of heel lekker?

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept



Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:


21 gedachten over “Koolhydraatarme moussaka”

  1. Hetty Parmentier

    5 sterren
    Een overheerlijk recept, heel verrassend met de walnoten erin.
    Mijn man en ik hebben gesmuld

  2. 5 sterren
    Heerlijk!!!! Vorige week voor mijn verjaardag boek 2 gekregen en daar vandaag dit heerlijke recept uit gemaakt!! Groot succes bij het hele gezin 🙂 Ik heb er pompoen blokjes bij gegeten en mijn mannen aardappeltjes, dat hoefde niet perse maar maakt het voor ons nog meer zoals we moussaka normaal kennen.

  3. 4 sterren
    Vanavond gegeten. Erg lekker.
    Alleen ik vond het niet zo lekker dat de walnoten in de saus zitten. De volgende keer doe ik die bij de geitenkaas er bovenop. Dan worden ze wat krokanter.

  4. 5 sterren
    Het was weer ontzettend lekker! Mijn vriend kreeg er gebakken aardappels bij, want hij eet wel koolhydraten. Ik heb het recept uit het tweede boek gemaakt, maar ik miste iets in de ingrediëntenlijst: de knoflook. In de beschrijving staat, dat je de knoflook boven de uien moet uitknijpen, maar ik kon niet vinden hoeveel teentjes. Ach, een teentje of 2 (kleine) leek me wel voldoende. ?

    Het recept had ik wat aangepast. Sausje gemaakt van 1 ei en wat Griekse yoghurt en strooikaas. Dat over de bovenlaag en dan de geitenkaas er overheen. Toen kreeg ik meer het effect van bechamelsaus.
    Nog een tip: ik heb de aubergineplakken gegrild in de grillpan. Dat vinden wij lekkerder en ze zuigen geen olie op.
    Al met al een succesrecept!

    1. Ja klopt de knoflook was helaas verdwenen uit de ingrediëntenlijst. 1 teentje of 2 als je er veel van houdt (standaard hoeveelheid eigenlijk). Ondertussen al doorgegeven voor de tweede druk. Dank voor je bericht!

  5. 5 sterren
    Sta ik druk te koken….ben ik gehakt vergeten te kopen… heb als vervanging een blikje tonijn gebruikt. Smaakt prima!

  6. 5 sterren
    Hier van zitten smullen vanavond, heerlijk recept! Overigens heb ik ook hier gesmokkeld: aubergine gewoon in de lengte in mooie dunne plakken gesneden, niet bestrooid met zout en ook niet gebakken, maar gewoon rauw in de moussaka. Prima, niet waterig, niet bitter en minder werk! 😉

  7. 5 sterren
    Oh oh oh wat was dit weer ontzettend lekker helemaal niks over; alles opgegeten met zijn 2tjes

  8. 5 sterren
    Ik heb het gerecht een paar dagen geleden gemaakt en ik vond het, net als mijn vriend, erg lekker! We hebben de hoeveelheid wat opgeschroefd want we zijn grote eters en hebben feta erop gedaan, heerlijk!

  9. 5 sterren
    Vandaag de moussaka gemaakt, in een woord verrukkelijk! Zeker voor herhaling vatbaar, ik heb erbij de ijsbergsalade met dillesaus geserveerd, die was ook top. Iedereen vond het heerlijk.

  10. 5 sterren
    Ook al weer zo’n heerlijk recept. Ik heb er ook blokjes fetakaas opgelegd. Volgende keer doe ik alleen maar feta erop.

      1. 5 sterren
        Gemaakt, was erg lekker. Alleen ik heb meer gehakt gebruikt en de volgende keer (want die komt er) neem ik meer aubergine.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar top