koolhydraatarme moussaka

Koolhydraatarme moussaka

Wij aten de koolhydraatarme moussaka warm, dus zo uit de oven en het was zó kostelijk dat er helaas niets van overbleef om koud te eten. Volgende keer toch weer een beetje meer maken, het is ook verrukkelijk als lunch namelijk.

Griekse of Turkse moussaka?

In de westerse wereld denkt men meestal dat moussaka tot de traditionele Griekse keuken behoort. Dat blijkt bij naspeuring toch een beetje een misverstand. Moussaka is een traditioneel gerecht gemaakt op basis van aubergine, afkomstig uit de Turkse keuken! (bron: Wikipedia) Als kruiden worden vaak oregano, tijm, laurierbladeren, kaneel, zwarte peper en/of piment gebruikt, afhankelijk van het land of de streek waar de moussaka vandaan komt. Het woord moussaka is afkomstig uit het Arabisch en betekent fris omdat daar de moussaka koud wordt opgediend.

NB: wij gebruiken voor de koolhydraatarme moussaka vegetarisch gehakt, daar zitten echter wel wat koolhydraten in. Dus zelf even bijtellen al je ook vegetarisch gehakt hebt. 

koolhydraatarme moussaka

Zo maak je de koolhydraatarme moussaka

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

koolhydraatarme moussaka

Koolhydraatarme moussaka

Koolhydraatarme moussaka aten we warm, dus zo uit de oven en het was zó kostelijk dat er helaas niets van overbleef om koud te eten. Ook een prima lunch.

Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 135

4.75 van 8 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Hoofdgerecht, Lunch
Keuken: Mediterraan
Trefwoord: ovengerecht
Voorbereiden: 20 min
Koken: 30 min
Totale tijd: 50 min

Koolhydraten - hoeveelheid

7 gram koolhydraten per portie
Uit recept: 3 porties

Ingrediënten

Bereiden

  • Haal de tomatensaus uit de diepvries om te ontdooien of neem een goede passata, deze van Bio Idea bijvoorbeeld.
  • Snijd de aubergine in ronde plakken en bestrooi ze lichtjes met zout zodat het vocht eruit kan trekken. (minimaal 10 minuten)
  • Snijd ondertussen tomaat, ui en champignons in stukjes. Hak ook de walnoten.
  • Fruit het uitje met de champignons aan in olijfolie en knijp de knoflook erboven uit. Voeg de blokjes tomaat, de walnoten, het gehakt en de tomatensaus toe. Roer door. Proef en breng op smaak met peper en zout en kaneel. Laat nog 5 minuten zachtjes pruttelen. Voeg zo nodig wat water toe als het te dik wordt.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden hetelucht en zet een ovenschaal klaar.
  • Dep de plakken aubergine droog met keukenpapier. Bak de aubergine even aan in wat hete olie of een grillpan.
  • Maak laagjes in de ovenschaal: laagje aubergine, laagje saus. Herhaal tot je ingrediënten op zijn. Als laatste brokkel je de geitenkaas erover en een klein beetje tijm. Als je niet van geitenkaas houd is eigenlijk elke andere kaas ook prima.
  • Bak de moussaka 20-30 minuten in de oven tot de kaas mooi gekleurd is. Het vocht kun je opdippen met een lekker focaccia broodje!! Lekker of heel lekker?

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

20 reacties op “Koolhydraatarme moussaka”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like

 

642 Shares
Share310
Pin332
Tweet