Dit Italiaanse recept voor koolhydraatarme melanzane alla parmigiana is een superlekkere klassieke manier om aubergines (melanzane) te serveren. Immers de parmigiana di melanzane is een Italiaans ovengerecht van plakken aubergine met kaas en tomatensaus. Van oorsprong is het een Siciliaans gerecht. Althans Sicilianen geven daar een leuke verklaring voor. Het Siciliaanse woord voor louvre is namelijk palmigiana en de schuine lamellen van een jaloezie zouden lijken op de gelaagdheid van de plakken aubergine. Ik vind het allemaal prima. Overigens buiten Italië wordt de melanzane ook wel gegeten met kip of kalfsvlees erin of een andere groentevulling. Hoe dan ook samen met een lekker stukje koolhydraatarm stokbrood en een stuk goed geroosterd vlees, kip of vis is deze echt het ultieme comfortfood. Deze traditionele versie bevat 7.1 gram koolhydraten per portie.
Italiaans lekker koolhydraatarm
Je kent waarschijnlijk wel onze verslavend lekkere courgette lasagne, dat is ook zo’n fantastisch koolhydraatarm Italiaans gerecht. Aubergine bevat toch net wat minder vocht dan courgette, dat vinden jullie vast fijn? Zelf heb ik er totaal geen last van als er wat vocht achterblijft in de ovenschaal. Mij gaat het vooral om hoe lekker het is 😉 En Italiaans eten is nu eenmaal een favoriet! Maar, heel gek, je kunt niet elke keer dat je zin hebt in een Italiaans gerecht afreizen naar het zuiden. Dus voor deze superlekkere koolhydraatarme melanzane alla parmigiana moet je toch echt zelf even aan de slag. Het is niet een van de snelste recepten op onze website. Want je grilt eerst alle aubergineplakken en dat maakt het juist zó lekker! Maar dat kost nu eenmaal wel even wat tijd. Maar wel met een ultieme beloning!
Vooraf maken
Overigens is dat grillen van de plakken aubergine best een leuk ‘zen’ klusje. Zeker als je het lekker op je gemakje doet. Het grillen heb ik ’s middags al gedaan en vlak voor het bakken stelde ik de schotel samen. Je kunt dit gerecht ook 1 dag van tevoren bakken. Bewaar de gare schotel afgedekt in de koelkast. Verwarm de koolhydraatarme melanzane alla parmigiana 30 minuten in een voorverwarmde heteluchtoven van 180 °C.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je melanzane alla Parmigiana
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Koolhydraatarme melanzane alla Parmigiana
Ook gebruikt
- Tafelgrill of grillpan
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Aubergine grillen
- 450 g aubergine , = 2 stuks, in lange plakken van ½ cm
Tomatensaus
- 25 g sjalot, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, geperst
- 10 ml olijfolie
- 400 g tomaat, blokjes uit blik
- 2 tl Italiaanse kruiden, gedroogd
- peper en zout
- erythritol, optioneel naar smaak
Voor de laagjes
- 100 g Parmezaanse kaas
- 125 g mozzarella, 1 bol in plakjes of geraspt
- handje basilicum, vers
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Snijd de aubergines met de hand of op de mandoline in lange plakken van ongeveer ½ cm dik. Bestrooi de plakken aan beide kanten met wat zout en laat 20 minuten uitlekken in een vergiet.
Tomatensaus
- Begin ondertussen alvast met de tomatensaus.Snipper daarvoor de sjalot en bak deze in een pan met wat olie. Pers de knoflook erboven uit en voeg de tomaten en Italiaanse kruiden toe. Roerbak enkele minuten tot de tomaten uit elkaar vallen. Zet het vuur lager en laat de saus 15 minuten met een deksel er schuin op zachtjes iets inkoken. Proef en breng de saus op smaak met peper en een beetje zoetstof.
- Verhit de grillpan of tafelgrill tot redelijk heet (bij ons de een na hoogste stand). Spoel de aubergines af en dep de plakken droog met keukenpapier of een schone theedoek. Vet de pan of plaat in met olie. Bak de aubergineplakken 2 minuten aan beide zijden. Laat uitlekken op keukenpapier. Neem je tijd hiervoor.
Melanzane samenstellen
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en zet een ovenschaal klaar.
- Snijd de mozzarella in dunne plakken. Ik halveer de bol en gebruik dan een stevige, grote eiersnijder, ideaal!
- Bouw afwisselend laagjes van plakken gegrilde aubergine, tomatensaus, geraspte Parmezaanse kaas en wat blaadjes basilicum (halverwege ook 1x een laagje mozzarella). Herhaal de stappen en eindig met aubergineplakken en bovenop plakjes mozzarella.
- Bak de melanzane alla parmigiana 30 minuten in de oven tot het een mooi kleurtje heeft.
- Voor het serveren nog wat verse basilicum erop, hmmmm! Met een lekker stukje koolhydraatarm stokbrood en een stuk goed geroosterd vlees, kip of vis of een simpele groene salade is dit echt het ultieme comfortfood.
Bewaren
- Je kunt dit gerecht ook 1 dag van tevoren bakken. Bewaar de gare schotel afgedekt in de koelkast. Verwarm de koolhydraatarme melanzane alla parmigiana 30 minuten in een voorverwarmde heteluchtoven van 180 °C.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet