koolhydraatarme melanzane alla parmigiana

Koolhydraatarme melanzane alla parmigiana

Dit Italiaanse recept voor koolhydraatarme melanzane alla parmigiana is een superlekkere klassieke manier om aubergines (melanzane) te serveren. Immers de parmigiana di melanzane is een Italiaans ovengerecht van plakken aubergine met kaas en tomatensaus. Van oorsprong is het een Siciliaans gerecht. Althans Sicilianen geven daar een leuke verklaring voor. Het Siciliaanse woord voor louvre is namelijk palmigiana en de schuine lamellen van een jaloezie zouden lijken op de gelaagdheid van de plakken aubergine. Ik vind het allemaal prima. Overigens buiten Italië wordt de melanzane ook wel gegeten met kip of kalfsvlees erin of een andere groentevulling. Hoe dan ook samen met een lekker stukje koolhydraatarm stokbrood en een stuk goed geroosterd vlees, kip of vis is deze echt het ultieme comfortfood. Deze traditionele versie bevat 7.1 gram koolhydraten per portie.

Advertentie

Italiaans lekker koolhydraatarm

Je kent waarschijnlijk wel onze verslavend lekkere courgette lasagne, dat is ook zo’n fantastisch koolhydraatarm Italiaans gerecht. Aubergine bevat toch net wat minder vocht dan courgette, dat vinden jullie vast fijn? Zelf heb ik er totaal geen  last van als er wat vocht achterblijft in de ovenschaal. Mij gaat het vooral om hoe lekker het is 😉 En Italiaans eten is nu eenmaal een favoriet! Maar, heel gek, je kunt niet elke keer dat je zin hebt in een Italiaans gerecht afreizen naar het zuiden. Dus voor deze superlekkere koolhydraatarme melanzane alla parmigiana moet je toch echt zelf even aan de slag. Het is niet een van de snelste recepten op onze website. Want je grilt eerst alle aubergineplakken en dat maakt het juist zó lekker! Maar dat kost nu eenmaal wel even wat tijd. Maar wel met een ultieme beloning! 

Vooraf maken

Overigens is dat grillen van de plakken aubergine best een leuk ‘zen’ klusje. Zeker als je het lekker op je gemakje doet. Het grillen heb ik ’s middags al gedaan en vlak voor het bakken stelde ik de schotel samen. Je kunt dit gerecht ook 1 dag van tevoren bakken. Bewaar de gare schotel afgedekt in de koelkast. Verwarm de koolhydraatarme melanzane alla parmigiana 30 minuten in een voorverwarmde heteluchtoven van 180 °C.


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! We hebben besloten dat we onze boeken niet gaan herdrukken. Er is nog maar beperkte voorraad. Mocht je dus nog een boek willen aanschaffen, koop ‘m dan direct via Boekdelen.com (ons eigen winkeltje) daar zie je ook de actuele voorraad.

Verrukkelijk Koolhydraatarm

UITVERKOCHT!!!!!

ISBN 9789082659870

Gewoon Koolhydraatarm

.

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm

Bijna uitverkocht!

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

koolhydraatarme melanzane alla parmigiana
koolhydraatarme melanzane alla parmigiana

Zo maak je melanzane alla Parmigiana

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept

koolhydraatarme melanzane alla parmigiana

Koolhydraatarme melanzane alla Parmigiana

De koolhydraatarme melanzane alla parmigiana is een Italiaans laagjes gerecht van aubergine met kaas en tomatensaus uit de oven. Van oorsprong is het een Siciliaans gerecht. Buiten Italië wordt het ook wel gegeten met kip of kalfsvlees erin of een ander soort groentevulling.
4.80 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur 15 minuten

Ook gebruikt

  • Tafelgrill of grillpan

Voedingswaarde

Per portie
kcal 261.58 koolhydraten 7.1 geiwitten 15.85 gvetten 17.75 gvezels 5.03 g
Hoeveelheid (aan te passen)4 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Aubergine grillen

  • 450 g aubergine , = 2 stuks, in lange plakken van ½ cm

Tomatensaus

Voor de laagjes

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Snijd de aubergines met de hand of op de mandoline in lange plakken van ongeveer ½ cm dik. Bestrooi de plakken aan beide kanten met wat zout en laat 20 minuten uitlekken in een vergiet.

Tomatensaus

  • Begin ondertussen alvast met de tomatensaus.
    Snipper daarvoor de sjalot en bak deze in een pan met wat olie. Pers de knoflook erboven uit en voeg de tomaten en Italiaanse kruiden toe. Roerbak enkele minuten tot de tomaten uit elkaar vallen. Zet het vuur lager en laat de saus 15 minuten met een deksel er schuin op zachtjes iets inkoken. Proef en breng de saus op smaak met peper en een beetje zoetstof.
  • Verhit de grillpan of tafelgrill tot redelijk heet (bij ons de een na hoogste stand). Spoel de aubergines af en dep de plakken droog met keukenpapier of een schone theedoek. Vet de pan of plaat in met olie. Bak de aubergineplakken 2 minuten aan beide zijden. Laat uitlekken op keukenpapier. Neem je tijd hiervoor.

Melanzane samenstellen

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en zet een ovenschaal klaar.
  • Snijd de mozzarella in dunne plakken. Ik halveer de bol en gebruik dan een stevige, grote eiersnijder, ideaal!
  • Bouw afwisselend laagjes van plakken gegrilde aubergine, tomatensaus, geraspte Parmezaanse kaas en wat blaadjes basilicum (halverwege ook 1x een laagje mozzarella). Herhaal de stappen en eindig met aubergineplakken en bovenop plakjes mozzarella.
  • Bak de melanzane alla parmigiana 30 minuten in de oven tot het een mooi kleurtje heeft.
  • Voor het serveren nog wat verse basilicum erop, hmmmm! Met een lekker stukje koolhydraatarm stokbrood en een stuk goed geroosterd vlees, kip of vis of een simpele groene salade is dit echt het ultieme comfortfood.

Bewaren

  • Je kunt dit gerecht ook 1 dag van tevoren bakken. Bewaar de gare schotel afgedekt in de koelkast. Verwarm de koolhydraatarme melanzane alla parmigiana 30 minuten in een voorverwarmde heteluchtoven van 180 °C.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept


Scroll naar boven