Crackers zelf maken dat kan heel goed, je stopt er precies in wat je erin wilt hebben, geen extra toevoegingen, geen foute E-nummers etc. Deze koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten zijn mijn basiscrackers. Juist omdat ze zo makkelijk te maken zijn en goed zijn voor de stoelgang. Drink bij deze pitten lijnzaadcrackers wel extra water of thee want ze absorberen veel vocht, doe je dat niet dan kunnen ze juist verstopping in de hand werken. In de fotoserie onder kun je precies volgen hoe ik ze gemaakt heb, succes!
Varieer!
Toen wij pas koolhydraatarm begonnen te eten was het lastig om een geschikte vervanger voor het ontbijt te vinden. Ik heb niet elke ochtend zin in een omelet of ander ei-product en ik wil ook wel eens iets anders dan Griekse Yoghurt van Lidl, hoe lekker die ook is! Wij houden van variatie en dan zijn de zelfgemaakte koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten een heerlijk begin van de dag. Beleg ze met komkommer en een gekookt eitje en sla of korrelkaas met zalm. Je mag me – spreekwoordelijk – midden in de nacht wakker maken voor zo’n kraakverse cracker. Maar dan wel met boerenkaas van de zuivelboerderij in Westzaan! *heaven*.
Knapperige lijnzaadcrackers
Dit recept is voor 1 bakplaat van 44 x 35 cm, daar haal ik ongeveer 20 crackers uit. Zo bak ik meestal een voorraadje, mits goed droog gebakken blijven ze namelijk wekenlang lekker knapperig. Twee platen tegelijk bakken in een heteluchtoven gaat uitstekend. Zo nodig tussendoor de platen wisselen en keren. Bewaar de koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten in het donker in een afgesloten glazen pot buiten de koelkast, een keukenkastje is prima.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! We hebben besloten dat we onze boeken niet gaan herdrukken. Er is nog maar beperkte voorraad. Mocht je dus nog een boek willen aanschaffen, koop ‘m dan direct via Boekdelen.com (ons eigen winkeltje) daar zie je ook de actuele voorraad.
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je de koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 70 g pompoenpitten
- 65 g zonnebloempitten
- 75 g lijnzaad
- 20 g amandelmeel
- 1 g zout, = flinke snuf
- 2 x 75 ml water, ongeveer, zie beschrijving
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
1 el = 15 ml. Gebruik maatschepjes, die hebben precies de juiste maat. Bij veel baksels luistert de verhouding tussen meel en vocht nogal nauw, lees er hier alles over.
Malen
- In totaal heb je 210 gram zaden en pitten. Maal ⅓ ervan grof met koffiemolen, handmolentje met trekkoord, keukenmachine, blender, staafmixer, vijzel of je eigen creatieve methode (hamer, plastic zak en theedoek?) tot meel. Dit voorkomt dat je crackers uit elkaar vallen.
Deeg maken
- Meng het meel met de rest van de zaden en pitten. Voeg amandelmeel en zout toe. Roer dat met ongeveer 5-6 el water (75-90 ml) tot een stevige pasta. Laat 10 minuten staan, zodat het vocht wordt opgenomen. Roer door en voeg el voor el water toe en blijf roeren tot je een dikke smeerbare substantie hebt. De hoeveelheid water hangt vooral af van hoe fijn je maalde.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 160 °C en haal de bakplaat eruit.
- Bekijk de stap-voor-stap fotoserie op de website. Leg de brij tussen twee bakvellen en wrijf met platte handen vanuit het midden naar de randen. Narollen met een deegroller tot een mooie dunne egale plak. Haal het bovenste bakvel er voorzichtig af. Maak de randen recht (bakvel met deeg even omvouwen) en repareer eventuele gaten.Snijd de vorm van de crackers voor, je maakt 20 crackers.
- Bak eerst 15 minuten, draai ze op je gemak om en bak nog eens 10-15 minuten. Of tot ze goed droog zijn. Laat afkoelen op een rooster. Laat ze niet te donker worden, dan worden ze bitter. Verlaag zo nodig halverwege de temperatuur en bak ze iets langer. Goed droog bakken is belangrijk, dan kan je ze ook wekenlang bewaren. Taaie crackers vind ik persoonlijk niet echt een feest…
Tips
- De koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten zijn heerlijk met van alles en nog wat. Het beleg zelf even bijtellen.
- Maak verschillende formaten, kleine vierkante crackertjes om te beleggen als tussendoortje en gewoon rechthoekig om te beleggen tijdens lunch en ontbijt.
- Bewaar de koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten luchtdicht en donker.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
De crackers zijn echt heerlijk en makkelijk te maken. Ook nog eens voordeliger dan in de supermarkt. Ze zijn wel zo op, iedereen hier in huis vindt ze heerlijk. De tip om er veel bij te drinken is op zijn plaats.
Dit is een lekkere recept, kon niet wachten tot ze waren af gekoeld, direct met roomkaas gegeten.
Wat een super recept. Zijn nu 3 weken op vakantie en ik eet ze nog steeds en nog steeds knapperig en een heerlijke smaak.
Fijne vakantie verder!
Vast iets fout gedaan er zit geen smaak aan
Zout vergeten?
Geweldig! Echt lekker
Crackers leken goed gelukt….ondanks het feit dat ik ze goed heb laten afkoelen voordat ze de luchtdichte doos ingingen was het resultaat de volgende dag…erg taaie slappe crackers.wat is er misgegaan???😒
Ik denk dat ze dan toch echt niet goed droog zijn geweest. Zelf houd ik ze met gemak 3 weken knapperig.
hoi,
Ik heb per ongeluk het recept verkeerd gelezen en alle ingedrienten fijngemalen, kan het ook zo of moet ik alles opnieuw kopen?
Alvast bedankt!
Dat kan vast, alleen zullen ze een iets andere structuur hebben.
Bedankt voor je reactie.
Ik ga het gewoon proberen, als het gelukt is deel ik mijn resultaat 🙂
Mijn meest favoriete recept.
Bak elke week een voorraadje.
De laatste tijd wordt het wat brokkelige.
Neem onderstaande tips ter harte.
Teflon vellen
Dank voor het recept
Als dat sinds de laatste tijd is, dan zal er ws iets aan je ingrediënten veranderd zijn?
Ik heb deze crackers gemaakt. En ze zijn niet zo mooi en dik geworden als hier op de foto. En de hoeveelheid was ook niet veel. Het lijkt of jij er meer in hebt gedaan. Want jouw mix is meer dan die van geworden. en ik heb er echt geen 20 crackers eruit kunnen halen. Ik snap er niets van
Ik snap daar ook niets van, want we beschrijven toch echt uitsluitend hoe wij het gedaan hebben. Anders heeft natuurlijk niemand iets aan de recepten. De crackers zijn overigens helemaal niet dik, maar dun. Om de crackers mooi te kunnen vormen moet het deeg niet te droog zijn, anders verkruimeld het teveel. Misschien iets meer water toevoegen? En dat malen is wel echt heel belangrijk voor de samenhang. Gewoon precies de beschrijving dan moet het echt lukken.
Ik maak deze ook bijna elke week. Ik haal er nooit 20 uit, want ik houd van groter formaat. Vraag me dus af hoe ik dit invoer in een app als Fitatu. Is er een berekening van waardes per 100 gram??🙏🏻
Je voert de gewichten in die je gebruikt en deelt dat dan door het aantal crackers dat jij maakt.
Het spijt me, maar dat snap ik niet. Hoe weet ik dan hoeveel eiwitten en vetten er in zitten? Khd wordt wel genoemd per gewicht van zaden en pitten, maar de andere voedingswaarde niet.
In het recept staan alle voedingswaarden genoemd, voor al die waarden moet je het omrekenen: maal 20 en delen door 12.
Voedingswaarde: Per stuk calorieën 66.22 kcal ⋆ koolhydraten 0.5 g ⋆ eiwitten 2.92 g ⋆ vetten 5.37 g ⋆ vezels 1.66 g.
Ik haal ongeveer 12 crackers uit 1 plaat omdat ik ze liever wat groter maak. Hoe zou ik dit dan kunnen berekenen?
Je doet onze waarde per cracker maal 20 dan heb je ons hele recept. Dan deel je dat door 12 dan heb je jouw crackers per stuk. Maar als je het zo nauwkeurig wilt weten, moet je het eigenlijk met precies jouw merken uitrekenen. Dan weet je pas echt wat je binnenkrijgt.
ook deze crackers vandaag gemaakt.
van de 3 die ik gemaakt heb vind ik deze het allerlekkerst. Maar ook de twee andere smaken fantastisch. toch wat afwisseling.
bedankt voor de heerlijke recepten
Heerlijke crackers! Dank voor het recept. ik Heb er net als extra toevoeging Grozette strooikaas overheen gestrooid, ook erg lekker voor de afwisseling (net voordat de bakplaat in de oven gaat)
Lijkt me lekker (voor daarvan houdt dan…)
Héérlijk en kha
Erg lekkere cracker, maar hoe krijgen jullie het lijnzaad tot meel gemaald. Ik maal met het bakje met mes van de staafmixer, maar krijg het niet eens stuk.
Hoi Sonja,
Zoals in het recept staat bij stap 1 kun je daar verschillende hulpmiddelen bij gebruiken. Wij hebben zelf een koffiemolentje daarvoor. (zie foto 1) Het best werkt het als je de ingrediënten samen maalt.
“Bekijk de serie foto’s. In totaal heb je 210 gram zaden en pitten. Maal ⅓ ervan grof met koffiemolen, handmolentje met trekkoord, keukenmachine, blender, staafmixer, vijzel of je eigen creatieve methode (hamer, plastic zak en theedoek?) tot meel. Dit voorkomt dat je crackers uit elkaar vallen.”
Wat een heerlijke crackers. De kruimels doe ik door de yoghurt. Smullen. Bedankt voor het recept.
Beste Anna,
Heb net de zaden en pitten crackers gemaakt. Ze blijven er plakken aan het bakpapier. Heb jij een oplossing hiervoor? Heb ze de vorige keer langer in de oven gelaten, maar toen waren ze op het randje.
Alvast bedankt voor je reactie. Groeten Jolanda
Ai. Zelf gebruik ik voor crackers altijd teflon (hergebruik) bakvellen, daar schep je ze zo vanaf. En anders invetten.
Ik bak elke week een portie crackers. Ook in een tuperware bak blijven ze zeker een week knapperig mits je bak goed ontlucht. Ik ben wel aan het rommelen met de verhouding die ik fijnmaal want ik houd niet zo van de grote zaden. Nu had ik iets te veel gemalen waardoor erg bros. maar goed,ze smaken goed en zijn simpel te maken.
Je kunt het best ongeveer 1/3 malen
Ik doe van pompoen en zonnebloem allebei 70 gram. Dan 140 gedeeld door 3 is ongeveer 46 gram daarvan maal ik fijn. Verder gebruik ik gebroken lijnzaad voor de crackers. Vind mijn maag fijner. Zo hoef ik ook nooit met die derde delen te klooien.
Waar vindt ik de ingredienten voor de crackers?
Bij alle recepten staat het recept in een grijs receptkader onderaan de pagina. daar staat alle info!
Oopsies, kha brood nu dit recept gemaakt. Makkelijk en duidelijk recept…. en wat zijn ze lekker!!!
Leuk om te horen Marijke, succes op naar de volgende 😉
Geweldig!!!
Even een vraag. Ik lees de koolhydraten wel. Maar hoeveel crackers mag je dan voor je ontbijt als je streng koolhydraat arm wilt eten?? IK vind het lastig uit je recept te halen wat dan in de beperking van 20 koolhydraten per dag mag.
Ze zijn 0,7 gram per stuk. Het ligt er maar net aan wat je erop wilt eten. Het is ook zeker niet de bedoeling dat je honger gaat lijden…
Van wie ‘mag’ je trouwens 20 gram khd? Als je net begint is dat misschien handig om in ketose te raken, maar op de langere termijn is 20-50 gram khd op een dag nog steeds koolhydraatarm maar levert wel gewoon gezonde voeding. Kijk ook even bij deze uitleg: Hoeveel koolhydraten?
Ik heb ze net uit de oven gehaald. Geen geduld natuurlijk, dus al geproefd. Heerlijk!
Ik had geen pompoenpitten dus vervangen door sesamzaad en maanzaad
Zo’n fijn recept, maak het wekelijks. Gisteren een grote schep sambal toegevoegd, echt top!
Hallo, wat een heerlijke recepten staan hier, erg blij mee. Ff vraag; Gisteren voor t eerst de Lijnzaad crackers met zonne en pompenpitten gemaakt. Ze zagen er prachtig uit en voelden droog. Nu een dag later ( in een afgesloten bakje in de kelder bewaard ) zijn ze slap en niet krokant. Kunt u bedenken wat er niet goed is gegaan? Bij voorbaat dank
Toch iets langer laten drogen blijkbaar.
Eindelijk iets heerlijk knapperigs in mijn koolhydraatarme dieet. Ik heb ze net gemaakt en ze zijn helemaal goed gelukt. Het deeg leek wat krummelig tijdens het uitsmeren, maar in de oven is dit helemaal goedgekomen. Bedankt voor het recept 🙂
Ook lekker als crunch door de Griekse yoghurt.
Hoe maal je de lijnzaad en pompoenpitten? Ik heb geen keukenmachine
Ja dan moet je een beetje creatief zijn. Vijzel, koffiemolen, staafmixer of doe het in een plastic zak en neem een hamer! (in dat laatste geval wel een onbreekbare ondergrond nemen)
Met de soeplepel ofde broodplank aan drukken… en klaar is kees
Ook een goeie!
Anna-Karina,
Briljant, om een deel fijn te malen! Had ze al vaker gemaakt, en breken was idd veel aan de orde. Nu niet meer! Was er zelf niet opgekomen. Blij mee, dankjewel!
Ik vervang lijnzaad voor gemalen lijnzaad/lijnzaadmeel. Dan kan je de andere pitten lekker heel laten. Gebruik dan wel iets meer water. Ik vind ze veel lekkerder dan kha crackers uit de winkel
Ik vind deze crackers heerlijk. 3 met de lunch met lekker gezonde dingetjes erop en ik word helemaal blij.
Alleen ook ik houd mijn eten bij in een app en ben op zoek naar de waardes voor eiwit en vet. Vooral die laatste is volgens mij giga hoog bij deze super lekkere crackers. Maar is dan vooral het on of verzadigde vet heel hoog? Wie o wie zou mij hierbij kunnen helpen?
Ik vergelijk ze nu met de zadencrackers van RAW die ik bij AH kan kopen, en daar schrok ik behoorlijk van…
Als je dat echt allemaal *secuur) bij wilt houden ontkom je er niet aan om zelf alles te berekenen met jouw gebruikte merken. Er kunnen heel grote afwijkingen zitten in de opgaves van fabrikanten. (sorry, ik heb het ook niet verzonnen…)
Ik heb de crackers gemaakt, maar ik vind ze zo bitter vanwege het lijnzaad. Lijnzaad wordt in veel recepten gebruikt.
Weet iemand een goed alternatief voor lijnzaad?
O,ja,nog een tip voor het draaien,ik had ze op bakpapier op de bakplaat gebakken,uit de over en toen vel bakpapier met rooster uit de oven erop,dit is even groot dus gewoon in zn totaal omdraaien,niks kapot of plakkerig
Gemaakt! alleen zonder zout en dat mis je ook niet echt,heb er nog wat ongebrande cashewnoten door gedaan,ze zijn perfekt!Alleen vanmorgen na het ontbijt met 2 crackersenorm pijn in mn maag,kan dat door het lijnzaad komen?
Het schijnt dat sommige mensen lijnzaad niet goed verdragen. Geen idee ofdat bij jou zo is?
Ik vond ze heerlijk en na een week nog steeds knapperig, misschien iets te…..hihi
Ze breken nogal makkelijk, zelfs bij oppakken al..ik vermoed te weinig water gebruikt, zou dat kunnen?
Vandaag nieuwe poging!
Ik denk eerder te weinig tot meel vermalen, Mieke. Je moet een deel ervan echt malen (of in de vijzel) tot het meel is. Anders hou je een te losse structuur.
Voor het eerst de sesamcrackers gemaakt erg lekker alleen had moeite met het overal even dik krijgen vandaar dat ze nu 2 kleuren hebben licht bruin en bleek de smaak was lekker. Daarna de pitten lijnzaadcrackers gemaakt heerlijk !!
Ik heb een vraag bak je de crackers op de teflon folie of op de silliconen mat?
O ja de rookkaascrackers daarna gemaakt ook die waren heerlijk.
dank voor de lekkere recepten
Ik bak ze meestal op de siliconen-mat, die is wat steviger. Ik wrijf het deeg plat tussen twee bakmatten en dan rol ik het even kort na met een deegroller, dan heeft de basisplak overal dezelfde dikte.
Ik maak deze crackers regelmatig, ze zijn heerlijk! Maar heb je ook een tip om ze makkelijk om te draaien? Mijn oven is een slagveld na het draaien ?
Eerst bakken tot ze voldoende stevig zijn, bakblik eruit halen, ovendeur dichtdoen. En dan op je gemak de crackers omdraaien. Ik gebruik daar zelf altijd een soort schep (IKEA) voor.
Snijplank er op leggen dan omdraaien met oven handschoenen en terug op de bakplaat en weer in de oven.
Snel te maken en echt heerlijk. In de ochtend soms haast omdat ik nog in bed lig. Heerlijk een cracker snel eten. Ik raad alleen aan om het dubbele meteen te maken. Ik haalde er geen 20 uit. Na een gezonde lunch heb ik ook weleens weer trek rond 4 uur. Ook top!!
het aantal hangt natuurlijk af van dikte en afmeting…
Ik maak altijd deze crackers, echt een perfect recept. Ik kan alleen nergens pompoenpitten vinden die 2,7 kh /100 hebben. Amandelmeel is is ook niet gemakkelijk…beste optie lijkt bio+ van de Plus, maar die zit niet bij mij in de buurt… Heb je tips? Dank! Groetjes van een groot fan, Ellen
Klik even op de ingrediënten voor meer info Ellen?
Vind deze crackers heerlijk en makkelijk te maken.
Ik heb ze gemaakt, bij uw recept wordt niet vermeld, dat je de pitten zonder…schil moet gebruiken..!
Jammer, door mij ook niet goed nagedacht…?
Dus ze waren te vezelachtig en niet te eten. Heb ze weg gedaan.
Maar maak nieuwe zonder schil…, want ze zijn heerlijk..!!!
Oeps…
Ik heb ze gemaakt smaken goed en makkelijk te maken bedankt
Het recept zag er niet heel eenvoudig uit, maar het ging prima om 1/3 van de zaden tot meel te vermalen in de blender. Ook het uitrollen ging makkelijk en daarna was het bakken een eitje. Ze zijn heerlijk! Wat een geweldig recept!
Totaal mislukt, snap er niks van. Heb precies gedaan wat er in het recept stond en de foto’s bekeken. Mijn bakblik is 35×35 cm en als ik het “deeg” verdeel en uitrol wordt het een flinterdun laagje. Vol goede moed in de oven gezet maar het werd niks, beetje taai en in stukken vanwege het keren van het baksel. Wat doe ik niet goed en hoeveel crackers zou het moeten opleveren?
Ik kan in Zaandam niet zien wat je ‘fout’ doet 😉 In elk geval staat al in (op diverse plaatsen) het recept vermeld dat ik er 20 crackers uithaal…
Maar als ze taai zijn, zijn ze nog niet voldoende gebakken. Lees ook even de -vele- reacties door s.v.p. daar staan diverse tips tussen!
Hoe kun je de zelfgemaakte crackers bijv. In een app zoals fatsecret zetten. Ik vind dat best lastig, ook met het koolhydraatarme brood bijv.
Ik weet niet precies hoe alle verschillende apps werken. Op etiketten kijken van de merken die je gebruikt, merken kunnen enorm verschillen! Meestal wordt het aantal khd per 100 gram vermeld. Dan uitrekenen hoeveel khd er in totaal jouw recept zitten en delen door het aantal crackers. Deze crackers zijn met mijn ingrediënten dus 0,7 gr khd per stuk.
Heerlijke crackers.
Heb alleen moeite met het omdraaien na 15 minuten.
het bakpapier zit er zo aangeplakt nog
dat het erg lastig is.
Doe ik iets fout??
Geen idee of je iets ‘fout’ doet. Ik gebruik eigenlijk altijd hergebruik bakpapier (teflon/soliconen) dat plakt bij na niet. Als de crackers wat droger zijn laten ze makkelijk los omdat ze krimpen. Misschien wat langer drogen (temperatuur dan iets lager instellen anders verbranden ze)
Kan dit ook met speltvlokken maken.
Groetjes Tineke
als je het koolhydraatarm wilt hebben, kun je geen speltmeel gebruiken.
Net uit de oven gehaald en staan nu af te koelen. Ben zo benieuwd of ze knapperig zijn. Proef steeds een stukje. De smaak is al geweldig. Alleen de kleur is hetzelfde gebleven en niet zo mooi lichtbruin als op,de foto.
Enig idee hoe dat verklaard kan worden? Lekker makkelijk en veel dank voor dit heerlijke recept
Ondertussen heb ik je boek ook gekocht en als het goed is stuurt bol.com deze vandaag naar mij toe.
Geen idee, iets lagere temperatuur? Of lager in de oven geplaatst? Niet op het bakblik maar op een rooster? Wat leuk dat je het boek ook hebt besteld, hartelijk dank! Ik hoop dat je er veel plezier van gaat hebben!
Hoi,
Vandaag heb ik geprobeerd die crackers te maken. Maar de eerste keer hebben ze 25 minuten in de over gestaan en toen waren ze nog niet gaar. Ze bleven aan het bakpapier plakken. Heb ze wat laten afkoelen om ze te draaien. Toen braken ze. Maar sommigen waren nog taai en niet gaar.
Wat doe ik verkeerd?
Verkeerd niks maar ik denk dat je ze erg dik hebt gelaten?
Nee dat zeker niet, ik denk eerder te dun… ze zijn hooguit mm of 2 dik geweest. Er zijn er een paar die iets dikker waren, die zijn wel redelijk gelukt. Zou het kunnen zijn dat ik misschien wat meer meel moet maken?
Ja zou kunnen. Of controleer de temperatuur van de oven. Als ze niet gaar zijn gewoon wat langer bakken, elke oven is weer anders namelijk, lees ook eens de informatie over juist ovengebruik.
Wat een geweldig kookboek, echt helemaal te gek en wat een prachtige foto’s…een aanrader voor een ieder die gezond wil leven!
We zijn de hele week al uit jouw kookboek aan het koken en het is heerlijk!! Helaas val ik niet af (echtgenoot wel, al 2,5 kg!!) – ik zal wel weer in zo’n fase zitten – zucht – maar ik houd vol. Maar we genoten al zo van jouw website (en Facebook) en nu ook je kookboek! Dank je wel voor al dat lekkers!!
Wat leuk, dank voor je bericht!
Hi, als er staat lijnzaad is dat dan hele of gebroken? Zo veel discussie overal over dit zaad, ik raak in de war.
Al op het ingrediënt geklikt? Dat geeft een schat aan info!
Ik gebruik altijd heel lijnzaad (tenzij anders aangegeven). Zoals je kunt zien op de foto’s en kunt lezen in de tekst wordt het voor een deel gemalen.
Hallo. In hele lijnzaad zit 29 koolhydraten per 100 gr, in gebroken maar 12…… scheelt teveel ?
Volgens welke opgave is dat? Veel tellers zijn niet echt betrouwbaar. De koolhydraten in lijnzaad zijn voornamelijk vezels die je lichaam zo weer verlaten. En heel lijnzaad daar ‘doet’ je lichaam niets mee. I.v.m. oxidatie neem ik altijd heel lijnzaad, voor gebruik zelf even ‘breken’.
Heb vaker geprobeerd met andere recepten dit soort crackers te maken. Deze zijn eindelijk gelukt en ook echt knapperig!! Super fijn, bedankt voor het delen!
Zegt het voort 😉
Ik heb ze gemaakt en ze zijn heerlijk! Ik heb er wel sesamzaad aan toegevoegd voor een extra bite. Errug lekker.. Moet wel zeggen dat ik de tweede keer niet 1/3, maar de helft tot meel heb vermalen. Hierdoor zijn ze iets steviger van structuur, en vallen ze ook niet zo snel uit elkaar.
Heerlijke crackers! Blij dat ik dit recept heb gevonden.
Wat ik jammer vind is dat er niet bij staat hoeveel koolhydraten er per hoeveelheid in zit
Even langs de opticien? 🙂 Ik reken dat namelijk altijd wel uit (veel werk!) en zet het erbij!
Geweldige manier van uitleg. Heerlijk dat er altijd mensen zijn die dit soort artikelen delen. Ik heb ook een vraag. Ik bak met een silicone mat op een bakplaat. Mijn crackers en mat gaan enigszins bol staan. Ik krijg dus geen mooie platte crackers. Heeft u of een ander hier een verklaring voor. Bij voorbaat bedankt
Rita
Misschien toch iets te heet? Heb je wel eens een oventhermometer in de oven gelegd? Lees ook eens mijn artikel over het Gebruik van de oven. Heb je wel eens geprobeerd om de mat op je rooster te leggen i.p.v. op de bakplaat?
Dank je wel voor het antwoord. Ik ga deze tips zeker gebruiken.
Super tof recept!!
Ik vind ze alleen wat bitter smaken en heb ze zelfs iets korter dan aangegeven tijd in de oven gedaan en laatste 10min de temperatuur verlaagd. Donker zijn ze niet. Misschien door de pompoenpitten?
Groetjes,
Marieke
Misschien? De volgende keer zonder pompoenpitten proberen en proeven of je de smaak dan beter vindt?
Hoi hoi
Ook ik heb ze gemaakt. Precies volgens het recept en ze zijn absoluut geweldig. Nu las ik dat er 0,7 khd per cracker in zit bij 20 stuks, weet u bij benadering hoeveel eiwitten, vetten en kcal erin zitten. Ik kom er niet uit ?
Groetjes Ester
Kijk op de etiketten van je ingrediënten, tel de hoeveelheden die je van alles gebruikt allemaal bij elkaar op. En deel dat door het aantal crackers wat je ervan maakt. Dan weet je precies wat er per cracker inzit. Ik tel alleen mijn merken en uitsluitend khd.
Hoi Ester, ik heb de moeite genomen om het uit te zoeken en heb hierbij het boekje ‘Kijk op joules en calorieën’ 16 editie genomen.
Ik heb elk product uitgerekend op calorieën, eiwitten, vetten en koolhydraten. Alles stond in voornoemd boekje behalve het amandelmeel.
Daarvan heb ik de gegevens van de verpakking overgenomen. Ik kom uit op de volgende hoeveelheden: calorieën: 1158,2 – eiwitten: 56,2 – vetten: 90,6 en koolhydraten: 34,4. Dit is voor de hoeveelheid die in het recept staat dus voor 20 crackers. Afhankelijk van de grote van je cracker moet je de getallen door 20 delen.
dat is reuze aardig! En met dank!
Ik heb pompoenpitten en zonnebloempitten van ‘de tuinen’ gekocht, maar daarvan is het aantal gr. kh veel hoger dan wat hier bij de crackers vermeld staat. 100 gr pompoenpitten bevat vlg de verpakking 11 kh en de zonnebloempitten 19 gr kh per 100 gram. Hoe zou dat grote verschil komen? Of zou er ergens iets niet kloppen. Als ik ga googlen kom ik ook veel verschillende waardes tegen.
Gr Sietske
Het is soms echt heel vreemd hoe er geteld wordt. Ik heb er wel eens iets over geschreven bij het recept van de boerenkoolsoep, lees dat maar eens. Daar gata het over boerenkool, maar dat geldt voor meer producten: amandelmeel, bij de een minder dan 4 bij een ander 20? Schiet mij maar lek 😉
Goedemorgen.
Ik ben groot fan van de pitten lijnzaad crackers. Nu staat er in het recept dat het na 10/15 minuten omgedraaid moet worden. Hoe kan ik dat doen zonder dat de helftvan de crackers we af rolt ? Hebt u de gouden tip? Bvd. Groetjes
Ik draai ze altijd op mijn gemakje om: haal het bakblik uit de oven. Ik breek de crackers op de aangegeven snijranden en keer ze om op de plaat met een pannenkoekmes. Bekijk de fotoserie even? Of neem een grote snijplank en leg die erop, omdraaien en terug de oven in.
Jammer voor de bakker want nu eet ik geen brood meer. Iets minder lang voorverwarmen gaat ook prima. Dan heb je meteen bespaard op je energierekening.
Vandaag voor het eerst deze variant gemaakt. Briljantidee, om 1/3 deel van de pitten en zaden fijn te malen. Ik maakte ze voorheen altijd met alleen maar hele zaden en pitten maar dan vielen ze steeds uit elkaar. Dit is een veel stevigere cracker! Dank je wel!!
Ik weet niet beter, doe het al jaren zo 😉
Fijne dagen!
Geweldig lekker,
Ik maakte ze altijd al van hele zaden, maar die braken heel snel en dan at je alleen een hap zaden.
Deze zijn wat compacter en met het zout smaken ze veel lekkerder.
Ook leuke ingrediënten om erin te doen zijn: ipv amandelmeel: kokosmeel met kokos snippers en/of ongebrande/ongezouten noten in stukjes gehakt. Je kan er ook kaas in doen, ciazaad maakt het ook nog iets steviger.
Ik maak grote en kleine, om af en toe ook tussen door iets hartigs te eten
Zo kan je met je eigen fantasie heerlijke crackers maken.
Deze crackers maak ik elke week. Drie bakplaten! Ze zijn erg lekker. Na de eerste keer vergat ik het amandel meel. Toen was het nog lekker. Ik gebruik geen amandelmeel. Ik doe er nu, op 450 gram zaden totaal ook een eitje door. Dat helpt tegen het uiteenvallen.
Evelien
Goedemorgen Evelien,
Bedankt voor de tip! Doe je er dan ook nog water bij of gebruik je alleen pitten, zout en ei?
Zelf heb ik geen last van uit elkaar vallen, ik maal 1/3 van de zaden fijn in de koffiemolen.
Ze zijn heerlijk, die gaan het echt geen week redden lol. ik maak ze de volgende keer wat dikker ik was nu iets te zuinig met de dikte. Thanks.
Een gewaarschuwd mens telt voor twee, eet smakelijk Goanita.
Heb de crackers net voor het eerst gemaakt! Ze zijn niet zo mooi als die op de foto, maar ik oefen graag verder. De smaak is echt super!!! De kruimels bewaar ik, die doe ik morgen in de griekse yoghurt. Ik ben nog maar 1 week bezig met koolhydraatarm eten, en ik haal veel van deze website. Complimenten…wat een heerlijke recepten deel je. Dankjewel hiervoor.
Mijn allereerste waren ook niet zo mooi als deze. Succes en geniet ervan!
Hoi erg bedankt voor dit recept!!
Heb een beetje knoflookpoeder en rozemarijn in de mix gedaan. Erg lekker! Dat wordt lekker varieren met noten, pitten, zaden en kruiden bij de volgende keren.
Heb erna meteen een batch met vooral lijnzaad, met 2 eieren (ipv water) en geraspte parmezaanze kaas in de oven gedaan (ik had namelijk 2 recepten openstaan). Erg lekker ook!!
Denk dat een beetje chilipeper erbij ook een leuke variatie is.
Mix & Bak ze allemaal!
Hallo,
Ik heb deze crackers al een paar keer gemaakt, maar nu heb ik ergens gelezen dat je lijnzaad niet moet verhitten. Dan zouden er schadelijke stoffen vrijkomen. Klopt dit? En wat zou ik anders kunnen gebruiken ipv lijnzaad?
mvg greetje
Lijnzaad moet je niet te heet bakken voor zover klopt het, zie ook mijn artikel over verstandig gebruik van olie. Er staan nog wel meer recepten voor crackers op de website, als je geen lijnzaad wilt gebruiken kies dan liever een ander recept.
dank je wel, ga ze echt maken en fijn de foto’s erbij- super
Zo’n fotoserie staat bij al mijn recepten, je kunt ze allemaal vergroten ook nog. Succes hoor!
Geweldige recepten, maar even een vraagje: Zijn de teflon bakmatten wel goed? Omdat teflon koekenpannen ook zeer slecht zijn?
Bij mijn weten niet, pannen worden veel heter en er laten stukjes los. Ik gebruik de teflon vooral voor het uitrollen, mooi dun en soepel. De crackers bak ik op een siliconenmat op 160 graden, siliconen nooit heter bakken dan 220 graden!
Heel lekker maar heb 12 stuks uit gekregen,. Hoe groot maak jij die , doei Anna
Zie de foto’s en de maat van het bakblik in de vorige reacties.
De crackers zijn echt heel smaakvol maar… Op de een of andere manier vallen ze bij mij uit elkaar. De laatste partij die ik maakte waren meer kruimels dan cracker. Wat doe ik niet goed? Ik heb al meer water aan het recept toegevoegd dan gebruikelijk.
Een deel van de ingrediënten malen tot meel (echt fijn dus) en mengen. Dan uitsmeren/rollen/vormen tot een compacte plak. Zoals in het recept staat en je kunt zien op de foto’s. Zeker niet nóg meer water toevoegen dan plakt het niet. Je moet een soort stugge brij krijgen, geen heel natte kwak 😉
Dank je voor dit geweldige recept, ga het vandaag al voor de tiende keer maken, geen enkele cracker haalt het bij deze; en nog eens gezond ook!
Wat een fijne site, lekker overzichtelijk allemaal!
Ik heb zelf een grote oven, dus wilde veel crackers veel tegelijk gaan maken, maar vroeg me af hoe lang je ze na het bakken kunt bewaren? En doe je ze dan in een knackebrotdoos of zoiets?
Staat in de tekst…
Ivm allergie kan ik geen amandel meel gebruiken. Wat is een goed alternatief hiervoor?
daar is eigenlijk niet echt een goed koolhydraatarm alternatief voor, helaas…
Heb vanavond de crackersgemaakt om er de komende week van te kunnen ontbijten / lunchen. Ze smaken heerlijk! Ik verheug me nu al op mijn ontbijt van morgenochtend. Ze zien er nog niet zo mooi recht uit als op de foto’s, maar ik ga er vanuit dat ik ze na veel oefenen steeds netter kan maken. Bedankt voor dit top recept!
Hoi Renate,
Bij mij was het na 1x al een heel stuk beter, je krijgt er vanzelf handigheid in. Ik bak twee platen tegelijk, (hetelucht oven) dan heb ik een mooi voorraadje. Succes met oefenen!
groetje AK
Bedankt! Ik vind ze erg lekker en in 1 keer gelukt. Met de ingrediënten die ik gebruikt heb, kwam ik echter wel uit op 1,5 kh per cracker. Maar voor mij is dat nog steeds acceptabel. 🙂
Dat kan, dan heb je andere merken gebruikt?
Waarschijnlijk wel. Ik heb de khd geteld die bij mij op de verpakkingen staan.
Inmiddels heb ik dit al voor de tweede keer gemaakt en het is een vast onderdeel van mijn lunch geworden. Ik doe er helemaal niets op, want ik vind ze zo al heerlijk.
Tip voor als ze toch een beetje taai worden doordat niet alle vocht verdwenen was, gewoon nog een keer 10 minuten op een rooster op 175 graden in de oven en ze zijn weer knapperig als vanouds. 🙂
Inderdaad even terug de oven in en ze zijn weer prima krakend.
Net zelf gemaakt, was even aan kloten met onze kleine oven.
Maar wat zijn ze ontzettend lekker geworden!
Bedankt voor het recept. Er zullen er zeker meer volgen.
Heerlijk met oude kaas
Ze waren heerlijk! 🙂
Hey.
Gisterenavond uitgetest en deze morgen mee ontbeten. Heerlijk!! Ik moet wel nog handiger worden met het uitrollen maar ze zagen er prima uit. Ik vind je website trouwens SUPER ik surf er regelmatig op en heb veel recepten opgelijst die ik wil uitproberen. Bedankt!!
Leuk om te horen, Miriam. Fijn dat de crackers je smaken, zelf moest ik ook handigheid verwerven bij het maken ervan. Je zult zien dat ook jij na een paar keer je perfecte crackers maakt! Succes en groet, AK
Ik rol het uit met bakpapier ertussen. Met dit recept verdeel ik het in tweeën en doe ik één helft op bakpapier op het rooster en de andere helft op bakpapier op een bakplaat.
Hoe groot is jouw bakplaat? Ik heb het idee dat die van mij groter is want hij bedekte niet de hele plaat.
Zijn ze dus van mij ook erg klein geworden.
“Dus kleiner geworden”? Dat kan dan toch alleen als je ze dikker hebt gemaakt of minder ingrediënten hebt gebruikt dan in het recept staat? Ik rol ze echt vrij dun uit, die teflon bakvellen zijn. Ik ben nu niet thuis om mijn bakplaat precies op te meten, maar ik heb een ‘normale’ combi oven (Siemens geloof ik). Zal thuis even kijken. 35×45? Zoiets?
Dankje voor je antwoord , ik doe morgen nog een poging:-)
ze zijn wel erg lekker
Succes, het lukt je vast, mijn eerst waren ook niet zo ‘strak’ als ik ze tegenwoordig maak!
Inderdaad de bakplaat is 44 x 35 (buitenkant)
Ik heb deze crackers gemaakt en ze smaken voortreffelijk.
ze waren alleen dikker dan bij jou, want mijn bakplaat is waarschijnlijk kleiner, nu moesten ze veel langer drogen, en omdat ze iets dikker zijn geworden lijkt het een beetje op roggebrood strucktuur, wel smakelijk hoor. Ze zijn allemaal op, dus dat is een goed teken, toch? Ik ga ze beslist nog eens maken en neem dan 2 bakplaten zoals je al schreef.
bedankt weer voor dit recept,
groetjes, Cornelia
Hoi Cornelia,
Zelf hou ik wel van een dunnere cracker en ik vind dat een cracker echt moet kraken! Vandaar dat ik dat wat langer in de oven zeker toejuich als ze wat dikker zijn! Je hebt ze toch niet in 1x opgegeten mag ik hopen? Met al dat lijnzaad zou ik dan een enorme verstopping riskeren. (veel bij drinken ook) Mooie zondag verder!
Ik ga op aanraden van de diëtist beginnen met koolhydraat arm eten. Ik wil graag de crackers maken maar ik heb een elektrische oven, moet ik dan andere temperaturen aanhouden. Bedankt vast.
Hoi Irma,
Wat goed dat je eraan begint! Voor de crackers in een gewone oven houdt je 175 graden aan. Elke oven is anders, zeker de eerst keer gewoon even goed in de gaten houden. In ieder geval niet te donker bakken dan worden ze bitter. beter dan de temperatuur even iets verlagen en wat langer laten drogen. Lees vooral ook even het artikel over het gebruik van de oven. Heel veel succes en vooral eet smakelijk gewenst!
Groetje AK
Wat een lekkere crackertjes! Vorige week een koffiemolen gekocht. Dat komt de structuur ten goede. Nu breken ze niet meer. Iedereen is hier dol op. En ik nog het meest. Top. Top. Top. Wat ik zo bijzonder vind? Als ik nu terug denk aan de crackertjes die ik vroeger at, dan verbaas ik me over de enorme smaak-verandering. Ben er blij mee. Zou niet meer terug willen naar ‘vroeger’.
Ja heel herkenbaar inderdaad verbaas ik me vaak over de smakeloosheid. Als ik wel eens ergens anders ben (in een hotel bv.) en iets eet wat niet helemaal khd-arm is…
er staat niet 1/3 van het lijnzaad, 1/3 van de pittenmix en de lijnzaad… dus alle lijnzaad met 1/3 pittenmix. 😀
Euh nee, sorry 1/3 van alles malen, zo heb ik het gedaan. Eén zin verderop zie je ook dit staan: “Meng het pitten-zadenmeel met de rest van de zaden en pitten… ” En op de foto’s zit alles bij elkaar in 1 kommetje, ik heb niet daarna alle lijnzaad eruit gepeuterd 😉 Maar voel je vrij om een andere verhouding te malen.
Hallo Anna-Karina.
Waarom word er maar 1/3 van de lijnzaad gemalen? Ik las dat de hele zaadjes zo het lichaam weer verlaat. Ik heb ze ook gemaakt, ze waren heerlijk, maar omdat mijn staafmixer niet erg fijn maalt erg bros geworden. Heb nu een koffiemolentje gekocht en dat maalt echt goed!
groetjes Corrie
Goedemiddag Corrie,
Ik vind 1/3 malen precies goed voor de ‘plakkerigheid’, zo blijft er nog wat te kauwen over, dat vind ik zelf lekkerder en het ziet er smakelijker uit dan zo’n hele grijze brij 😉
Maar je kunt het helemaal fijn malen als je dat liever doet, kan wel zijn dat het dan meer vocht nodig heeft.
Hallo Anna- Karina.
duidelijk, daar heb je zeker gelijk in “het oog ? wil ook wat”.
maar ik zat te denken aan de goede stoffen in de lijnzaad waarvan je er dan dus minder opneemt.
ga binnen kort weer bakken en wat uitproberen.
groetjes Corrie
Hey daar,
Eindelijk iemand gevonden die van wanten weet wat betreft koolhydraatarm vervangmiddel voor brood wat snel en handig kan,
juist uitgeprobeerd en heel goed gelukt, de zoon vindt ze zelfs lekkerder dan de Atkins Crackers en een pak goedkoper ?
dank je wel,
eve
Er zijn nog meer varianten crackers op de website te vinden.
Ze zijn net klaar! Bij de middelste bleef het bakpapier erg plakken met omdraaien. Zouden ze dan lnger in de oven moeten? Ze zijn in ieder geval lekker!!!
Ik gebruik ’n siliconen bakmat voor de crackers die laat altijd lekker los.
Ze komen net uit de oven, zálig! Ik heb er net twee weken opzitten van salades tussen de middag en ik snák naar iets dat lijkt op brood. Van deze crackers ga ik heel blij worden, dank voor het recept 🙂
vandaag deze crackers gemaakt.
erg lekker.
had een paar besmeerd met philadelphia kruiden plakjes komkommer en plakje kalkoen erop.
onze dochter van 8 vind ze ook heerlijk met alleen philadelphia er op.
ik moest van haar vaker maken en veel meer.
ga ik zeker doen en er ook wat mee variëren.
Dat vind ik leuk om te horen en dat kinderen er ook (gezond) van mee-smullen is mooi meegenomen! 😉
Ik maak de lijnzaad crackers regelmatig en ze zijn heerlijk. Ik doe parmezaanse kaas en Rozemarijn door het mengsel voor een lekkere pittige smaak.
Hai Peter, Dat is ook lekker! Maar ik wil ze graag lang bewaren en dat gaat met kaas erin minder goed.
Ik eet al een tijdje koolhydraatarm maar zocht iets anders dan de muffins en bananenbrood of havermout. Iets met wat meer bite.
Deze net gemaakt en wat zijn ze heerlijk! Ik ben helemaal blij. Dit gaat onderdeel worden van mijn routine:-)
Nu nog het courgettebrood proberen en natuurlijk de speculaas knappertjes!
Wat een geweldige site heb jij!
Dank voor je compliment!
PS: Om verwarring te voorkomen: bananen en havermout zijn niet echt koolhydraatarm. Ik eet soms wel bananen maar ik ben zo’n beetje op gewicht nu. In je afvalfase zou ik het wel afraden.
Heerlijke crackers! Ik voeg er zelf nog 1 a 2 eetlepels chiazaad aan toe, gebruik Herbamare in plaats van zout en doe er wat geraspte (geiten)kaas door voor het bakken.
Ik heb ze laatst gemaakt met oude geraspte kaas. En die waren ook heel erg lekker. Mocht ik die weer maken, vertel ik het niet aan mijn man, want die gebruikte mijn ontbijt/lunch crackers vervolgens als snaai-snack en ze waren binnen een dag op….. Laat hij lekker bij zijn brood blijven en van mijn crackers afblijven! 😉
Overigens doe ik de crackers zo’n 45 minuten op 150 graden in de oven, zonder ze om te keren. Dan zijn ze ook mooi droog en krokant.
Zelf ben ik erg voorzichtig met chiazaad.
Misschien moet je je man even goed uitleggen hoe de oven werkt en het recept voor ‘m uitprinten 😉
Ik had geen pompoen- of zonnebloempitten en heb hetzelfde gedaan alleen dan met hennep- en chiazaad.
Ze moesten wel een flink stuk langer in de oven (eerst 10 minuten, toen 15, toen nog een keer 6, en toen nog een keer 3,5 op 170 graden) maar zijn net zo lekker.
Dankjewel voor het recept!
Leuk, ik moedig zelf experimenteren altijd erg aan!
De baktijd hangt erg af van de hoeveelheid vocht en de dikte van de crackers.
Wat een heerlijke recepten plaats je op je site ?
Wat ik prettig vind is dat je het eenvoudig uitlegt zo is het ook voor een beginneling als ik goed te doen!
Kan niet wachten om morgen weer wat uit te proberen ??
Bedankt en ik blijf je site zeker volgen
mvg, Jacqueline
Hoi Jacqueline, Dank voor de complimenten. ik probeer het inderdaad een beetje eenvoudig te houden. Voor sommige mensen is de theorie erachter best ingewikkeld en toch wel belangrijk dat je snapt waar het om gaat bij dit dieet…
Heerlijk deze recepten, krijg nu eindelijk wat grip op een koolhydraatarm dieet. Ik heb al verschillende gerechten gemaakt als broodvervanging. Dank.
Succes en eet smakelijk!
Ik heb de gebroken lijnzaad van Zonnatura, of beter andere kopen?
Zie ook de informatie bij het ingrediënt lijnzaad. Gebroken lijnzaad zal ook prima gaan. Misschien daarna andere kopen, eerst deze gewoon opmaken toch? Je kan een kwart nog wat fijner malen en even laten staan met wat water zoals in het recept staat. Succes!
Die van mij zijn heel broos geworden en brokkelen meteen af als ik ze vast pak. Iemand tips?
Hoi Suzanne,
Ojee, dan heb je een soort granola 😉 ook lekker maar niet de bedoeling.
Heb je wel een deel van het lijnzaad fijngemalen? Dat is wel nodig om de samenhang te krijgen. Je moet de losse zaden tenslotte wel ergens mee aan elkaar plakken. Of iets minder lang of hard bakken?
Succes! Anna-Karina
Je zou er ook nog wat sesamzaad bij kunnen doen.
Dat zal een nog nootachtigere smaak geven.
Gedroogde tuinkruiden erdoor is ook lekker vooral voor bij de borrel ipv een toastje.
Ja inderdaad er zijn 1001 variaties mogelijk 😉
Ziet er lekker uit
Waar koop je de zaden?
Gewoon bij AH, supermarkt of op de markt in Zaandam 😉