koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten

Koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten

Crackers zelf maken dat kan heel goed, je stopt er precies in wat je erin wilt hebben, geen extra toevoegingen, geen foute E-nummers etc. Deze koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten zijn mijn basiscrackers. Juist omdat ze zo makkelijk te maken zijn en goed zijn voor de stoelgang. Drink bij deze pitten lijnzaadcrackers wel extra water of thee want ze absorberen veel vocht, doe je dat niet dan kunnen ze juist verstopping in de hand werken. In de fotoserie onder kun je precies volgen hoe ik ze gemaakt heb, succes!

Varieer!

Toen wij pas koolhydraatarm begonnen te eten was het lastig om een geschikte vervanger voor het ontbijt te vinden. Ik heb niet elke ochtend zin in een omelet of ander ei-product en ik wil ook wel eens iets anders dan Griekse Yoghurt van Lidl, hoe lekker die ook is! Wij houden van variatie en dan zijn de zelfgemaakte koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten een heerlijk begin van de dag. Beleg ze met komkommer en een gekookt eitje en sla of korrelkaas met zalm. Je mag me – spreekwoordelijk – midden in de nacht wakker maken voor zo’n kraakverse cracker. Maar dan wel met boerenkaas van de zuivelboerderij in Westzaan! *heaven*.

Knapperige lijnzaadcrackers

Dit recept is voor 1 bakplaat van 44 x 35 cm, daar haal ik ongeveer 20 crackers uit, mooi dun uitstrijken. Zo bak ik meestal een voorraadje, mits goed droog gebakken blijven ze namelijk wekenlang lekker knapperig. Twee platen tegelijk bakken in een heteluchtoven gaat uitstekend. Zo nodig tussendoor de platen wisselen en keren. Bewaar de koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten in het donker in een afgesloten glazen pot buiten de koelkast, een keukenkastje is prima.

Bekijk de categorie broodachtigen of crackers daar vind je nog veel meer alternatieven voor brood. 

koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten

koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten

Zo maak je de koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten

Koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten

door Anna-Karina van Denderen
Koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten zelf maken? Dat kan heel goed zelfs. Bovendien stop je precies in de crackers wat je erin wilt hebben, dus geen ongewenste toevoegingen.
4.79 van 14 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Amuse & Borrelhapje, Lunch, Ontbijt
Keuken: Overig
Trefwoord: brood & crackers, knutselen in de keuken
Voorbereiden: 10 min
Koken: 30 min
Totale tijd: 40 min

Voedingswaarden

0,8 gram koolhydraten per stuk
Koolhydraten 0.8 g

Uit recept

20 stuks

Ingrediënten

Bereiden

1 el = 15 ml. Gebruik maatschepjes, die hebben precies de juiste maat. Bij veel baksels luistert de verhouding tussen meel en vocht nogal nauw, lees er hier alles over.
    Malen
    • In totaal heb je 210 gram zaden en pitten. Maal ⅓ ervan grof met koffiemolen, handmolentje met trekkoord, keukenmachine, blender, staafmixer, vijzel of je eigen creatieve methode (hamer, plastic zak en theedoek?) tot meel. Dit voorkomt dat je crackers uit elkaar vallen.
    Deeg maken
    • Meng het meel met de rest van de zaden en pitten. Voeg amandelmeel en zout toe. Roer dat met ongeveer 5-6 el water (75-90 ml) tot een stevige pasta. Laat 10 minuten staan, zodat het vocht wordt opgenomen. Roer door en voeg el voor el water toe en blijf roeren tot je een dikke smeerbare substantie hebt. De hoeveelheid water hangt vooral af van hoe fijn je maalde.
    • Verwarm de heteluchtoven voor op 160 °C en haal de bakplaat eruit.
    • Bekijk de stap-voor-stap fotoserie op de website.
      Leg de brij tussen twee bakvellen en wrijf met platte handen vanuit het midden naar de randen. Narollen met een deegroller tot een mooie dunne egale plak. Haal het bovenste bakvel er voorzichtig af. Maak de randen recht en repareer eventuele gaten met een pannenkoekmes.
    • Snijd de vorm van de crackers voor.
    • Bak eerst 15 minuten, draai ze op je gemak om en bak nog eens 10-15 minuten. Of tot ze goed droog zijn. Laat afkoelen op een rooster.
    • De koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten zijn heerlijk met van alles en nog wat!
      koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten
    Tips
    • Maak verschillende formaten, kleine vierkante crackertjes om te beleggen als tussendoortje en gewoon rechthoekig om te beleggen tijdens lunch en ontbijt.
    • Laat ze niet te donker worden, dan worden ze bitter. Verlaag zo nodig halverwege de temperatuur en bak ze iets langer.
      Goed droog bakken is belangrijk, dan kan je ze ook wekenlang bewaren. Taaie crackers vind ik persoonlijk niet echt een feest...
      Bewaar de koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten luchtdicht en donker.

    © Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

    Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

    Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

    Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


    (Gezien 4.655 keer, 1 vandaag)

    Een reactie plaatsen

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Lekker recept? Geef sterren!




    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    172 reacties op “Koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten”