Koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten

koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten

Crackers zelf maken dat kan heel goed, je stopt er precies in wat je erin wilt hebben, geen extra toevoegingen, geen foute E-nummers etc. Deze koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten zijn mijn basiscrackers. Juist omdat ze zo makkelijk te maken zijn en goed zijn voor de stoelgang. Drink bij deze pitten lijnzaadcrackers wel extra water of thee want ze absorberen veel vocht, doe je dat niet dan kunnen ze juist verstopping in de hand werken. In de fotoserie onder kun je precies volgen hoe ik ze gemaakt heb, succes!

Varieer!

Toen wij pas koolhydraatarm begonnen te eten was het lastig om een geschikte vervanger voor het ontbijt te vinden. Ik heb niet elke ochtend zin in een omelet of ander ei-product en ik wil ook wel eens iets anders dan Griekse Yoghurt van Lidl, hoe lekker die ook is! Wij houden van variatie en dan zijn de zelfgemaakte koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten een heerlijk begin van de dag. Beleg ze met komkommer en een gekookt eitje en sla of korrelkaas met zalm. Je mag me – spreekwoordelijk – midden in de nacht wakker maken voor zo’n kraakverse cracker. Maar dan wel met boerenkaas van de zuivelboerderij in Westzaan! *heaven*.

Knapperige lijnzaadcrackers

Dit recept is voor 1 bakplaat van 44 x 35 cm, daar haal ik ongeveer 20 crackers uit, mooi dun uitstrijken. Zo bak ik meestal een voorraadje, mits goed droog gebakken blijven ze namelijk wekenlang lekker knapperig. Twee platen tegelijk bakken in een heteluchtoven gaat uitstekend. Zo nodig tussendoor de platen wisselen en keren. Bewaar de koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten in het donker in een afgesloten glazen pot buiten de koelkast, een keukenkastje is prima.

Bekijk de categorie broodachtigen of crackers daar vind je nog veel meer alternatieven voor brood. 

koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten

koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten

Zo maak je de koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!


koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten

Koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten

Door: Anna-Karina van Denderen
Koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten zelf maken? Dat kan heel goed zelfs. Bovendien stop je precies in de crackers wat je erin wilt hebben, dus geen ongewenste toevoegingen.
4.85 van 20 stemmen

Voedingswaarde

Per stuk
calorieën 66.22 kcalkoolhydraten 0.5 geiwitten 2.92 gvetten 5.37 gvezels 1.66 g
Gang Amuse & Borrelhapje, Lunch, Ontbijt
Keuken Overig
Trefwoord brood & crackers, knutselen in de keuken
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 40 min
Hoeveelheid (aan te passen)20 stuks

Ingrediënten

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

1 el = 15 ml. Gebruik maatschepjes, die hebben precies de juiste maat. Bij veel baksels luistert de verhouding tussen meel en vocht nogal nauw, lees er hier alles over.

    Malen

    • In totaal heb je 210 gram zaden en pitten. Maal ⅓ ervan grof met koffiemolen, handmolentje met trekkoord, keukenmachine, blender, staafmixer, vijzel of je eigen creatieve methode (hamer, plastic zak en theedoek?) tot meel. Dit voorkomt dat je crackers uit elkaar vallen.

    Deeg maken

    • Meng het meel met de rest van de zaden en pitten. Voeg amandelmeel en zout toe. Roer dat met ongeveer 5-6 el water (75-90 ml) tot een stevige pasta. Laat 10 minuten staan, zodat het vocht wordt opgenomen. Roer door en voeg el voor el water toe en blijf roeren tot je een dikke smeerbare substantie hebt. De hoeveelheid water hangt vooral af van hoe fijn je maalde.
    • Verwarm de heteluchtoven voor op 160 °C en haal de bakplaat eruit.
    • Bekijk de stap-voor-stap fotoserie op de website.
      Leg de brij tussen twee bakvellen en wrijf met platte handen vanuit het midden naar de randen. Narollen met een deegroller tot een mooie dunne egale plak. Haal het bovenste bakvel er voorzichtig af. Maak de randen recht en repareer eventuele gaten met een pannenkoekmes.
    • Snijd de vorm van de crackers voor.
    • Bak eerst 15 minuten, draai ze op je gemak om en bak nog eens 10-15 minuten. Of tot ze goed droog zijn. Laat afkoelen op een rooster.
    • De koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten zijn heerlijk met van alles en nog wat!
      koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten

    Tips

    • Maak verschillende formaten, kleine vierkante crackertjes om te beleggen als tussendoortje en gewoon rechthoekig om te beleggen tijdens lunch en ontbijt.
    • Laat ze niet te donker worden, dan worden ze bitter. Verlaag zo nodig halverwege de temperatuur en bak ze iets langer.
      Goed droog bakken is belangrijk, dan kan je ze ook wekenlang bewaren. Taaie crackers vind ik persoonlijk niet echt een feest...
      Bewaar de koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten luchtdicht en donker.

    © Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

    Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

    Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme recepten

    Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

    Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

    Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!

    Kookboek - Lekker & makkelijk Koolhydraatarm Kookboek - Gewoon Koolhydraatarm Kookboek - Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    177 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    Merieloe
    Merieloe
    6 uren geleden

    5 sterren
    Mijn meest favoriete recept.
    Bak elke week een voorraadje.
    De laatste tijd wordt het wat brokkelige.
    Neem onderstaande tips ter harte.
    Teflon vellen
    Dank voor het recept

    Maria
    Maria
    3 maanden geleden

    Ik heb deze crackers gemaakt. En ze zijn niet zo mooi en dik geworden als hier op de foto. En de hoeveelheid was ook niet veel. Het lijkt of jij er meer in hebt gedaan. Want jouw mix is meer dan die van geworden. en ik heb er echt geen 20 crackers eruit kunnen halen. Ik snap er niets van

    els thijjssen
    els thijjssen
    4 maanden geleden

    5 sterren
    ook deze crackers vandaag gemaakt.
    van de 3 die ik gemaakt heb vind ik deze het allerlekkerst. Maar ook de twee andere smaken fantastisch. toch wat afwisseling.
    bedankt voor de heerlijke recepten

    Melanie
    Melanie
    7 maanden geleden

    5 sterren
    Heerlijke crackers! Dank voor het recept. ik Heb er net als extra toevoeging Grozette strooikaas overheen gestrooid, ook erg lekker voor de afwisseling (net voordat de bakplaat in de oven gaat)

    Mia Bruijb
    Mia Bruijb
    7 maanden geleden

    5 sterren
    Héérlijk en kha

    Sonja
    Sonja
    10 maanden geleden

    Erg lekkere cracker, maar hoe krijgen jullie het lijnzaad tot meel gemaald. Ik maal met het bakje met mes van de staafmixer, maar krijg het niet eens stuk.

    Jolanda
    Jolanda
    1 jaar geleden

    Wat een heerlijke crackers. De kruimels doe ik door de yoghurt. Smullen. Bedankt voor het recept.

    Jolanda
    Jolanda
    1 jaar geleden

    Beste Anna,
    Heb net de zaden en pitten crackers gemaakt. Ze blijven er plakken aan het bakpapier. Heb jij een oplossing hiervoor? Heb ze de vorige keer langer in de oven gelaten, maar toen waren ze op het randje.
    Alvast bedankt voor je reactie. Groeten Jolanda

    Edith
    Edith
    1 jaar geleden

    Ik bak elke week een portie crackers. Ook in een tuperware bak blijven ze zeker een week knapperig mits je bak goed ontlucht. Ik ben wel aan het rommelen met de verhouding die ik fijnmaal want ik houd niet zo van de grote zaden. Nu had ik iets te veel gemalen waardoor erg bros. maar goed,ze smaken goed en zijn simpel te maken.

    Marian
    Marian
    1 jaar geleden

    Waar vindt ik de ingredienten voor de crackers?

    Marijkeabc
    Marijkeabc
    1 jaar geleden

    Oopsies, kha brood nu dit recept gemaakt. Makkelijk en duidelijk recept…. en wat zijn ze lekker!!!

    Laurie
    Laurie
    1 jaar geleden

    Geweldig!!!

    Sientje
    Sientje
    2 jaren geleden

    Even een vraag. Ik lees de koolhydraten wel. Maar hoeveel crackers mag je dan voor je ontbijt als je streng koolhydraat arm wilt eten?? IK vind het lastig uit je recept te halen wat dan in de beperking van 20 koolhydraten per dag mag.

    Ellen
    Ellen
    2 jaren geleden

    Ik heb ze net uit de oven gehaald. Geen geduld natuurlijk, dus al geproefd. Heerlijk!
    Ik had geen pompoenpitten dus vervangen door sesamzaad en maanzaad

    Linda
    Linda
    2 jaren geleden

    Zo’n fijn recept, maak het wekelijks. Gisteren een grote schep sambal toegevoegd, echt top!

    Syl
    Syl
    2 jaren geleden

    Hallo, wat een heerlijke recepten staan hier, erg blij mee. Ff vraag; Gisteren voor t eerst de Lijnzaad crackers met zonne en pompenpitten gemaakt. Ze zagen er prachtig uit en voelden droog. Nu een dag later ( in een afgesloten bakje in de kelder bewaard ) zijn ze slap en niet krokant. Kunt u bedenken wat er niet goed is gegaan? Bij voorbaat dank

    Annemarieke
    Annemarieke
    2 jaren geleden

    Eindelijk iets heerlijk knapperigs in mijn koolhydraatarme dieet. Ik heb ze net gemaakt en ze zijn helemaal goed gelukt. Het deeg leek wat krummelig tijdens het uitsmeren, maar in de oven is dit helemaal goedgekomen. Bedankt voor het recept 🙂

    Leny
    Leny
    2 jaren geleden

    Hoe maal je de lijnzaad en pompoenpitten? Ik heb geen keukenmachine

    Beppie schut
    Beppie schut
    2 jaren geleden
    Antwoord aan  Leny

    Met de soeplepel ofde broodplank aan drukken… en klaar is kees

    Simone
    Simone
    2 jaren geleden

    Anna-Karina,
    Briljant, om een deel fijn te malen! Had ze al vaker gemaakt, en breken was idd veel aan de orde. Nu niet meer! Was er zelf niet opgekomen. Blij mee, dankjewel!

    Yvonne
    Yvonne
    2 jaren geleden

    Ik vervang lijnzaad voor gemalen lijnzaad/lijnzaadmeel. Dan kan je de andere pitten lekker heel laten. Gebruik dan wel iets meer water. Ik vind ze veel lekkerder dan kha crackers uit de winkel

    janneke
    janneke
    3 jaren geleden

    Ik vind deze crackers heerlijk. 3 met de lunch met lekker gezonde dingetjes erop en ik word helemaal blij.
    Alleen ook ik houd mijn eten bij in een app en ben op zoek naar de waardes voor eiwit en vet. Vooral die laatste is volgens mij giga hoog bij deze super lekkere crackers. Maar is dan vooral het on of verzadigde vet heel hoog? Wie o wie zou mij hierbij kunnen helpen?
    Ik vergelijk ze nu met de zadencrackers van RAW die ik bij AH kan kopen, en daar schrok ik behoorlijk van…

    Ineke
    Ineke
    3 jaren geleden

    Ik heb de crackers gemaakt, maar ik vind ze zo bitter vanwege het lijnzaad. Lijnzaad wordt in veel recepten gebruikt.
    Weet iemand een goed alternatief voor lijnzaad?

    Diana
    Diana
    3 jaren geleden

    O,ja,nog een tip voor het draaien,ik had ze op bakpapier op de bakplaat gebakken,uit de over en toen vel bakpapier met rooster uit de oven erop,dit is even groot dus gewoon in zn totaal omdraaien,niks kapot of plakkerig

    Diana
    Diana
    3 jaren geleden

    Gemaakt! alleen zonder zout en dat mis je ook niet echt,heb er nog wat ongebrande cashewnoten door gedaan,ze zijn perfekt!Alleen vanmorgen na het ontbijt met 2 crackersenorm pijn in mn maag,kan dat door het lijnzaad komen?

    Mieke Mercx
    Mieke Mercx
    3 jaren geleden

    Ik vond ze heerlijk en na een week nog steeds knapperig, misschien iets te…..hihi
    Ze breken nogal makkelijk, zelfs bij oppakken al..ik vermoed te weinig water gebruikt, zou dat kunnen?

    Vandaag nieuwe poging!