Crackers zelf maken dat kan heel goed, je stopt er precies in wat je erin wilt hebben, geen extra toevoegingen, geen foute E-nummers etc. Deze koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten zijn mijn basiscrackers. Juist omdat ze zo makkelijk te maken zijn en goed zijn voor de stoelgang. Drink bij deze pitten lijnzaadcrackers wel extra water of thee want ze absorberen veel vocht, doe je dat niet dan kunnen ze juist verstopping in de hand werken. In de fotoserie onder kun je precies volgen hoe ik ze gemaakt heb, succes!
Varieer!
Toen wij pas koolhydraatarm begonnen te eten was het lastig om een geschikte vervanger voor het ontbijt te vinden. Ik heb niet elke ochtend zin in een omelet of ander ei-product en ik wil ook wel eens iets anders dan Griekse Yoghurt van Lidl, hoe lekker die ook is! Wij houden van variatie en dan zijn de zelfgemaakte koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten een heerlijk begin van de dag. Beleg ze met komkommer en een gekookt eitje en sla of korrelkaas met zalm. Je mag me – spreekwoordelijk – midden in de nacht wakker maken voor zo’n kraakverse cracker. Maar dan wel met boerenkaas van de zuivelboerderij in Westzaan! *heaven*.
Knapperige lijnzaadcrackers
Dit recept is voor 1 bakplaat van 44 x 35 cm, daar haal ik ongeveer 20 crackers uit. Zo bak ik meestal een voorraadje, mits goed droog gebakken blijven ze namelijk wekenlang lekker knapperig. Twee platen tegelijk bakken in een heteluchtoven gaat uitstekend. Zo nodig tussendoor de platen wisselen en keren. Bewaar de koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten in het donker in een afgesloten glazen pot buiten de koelkast, een keukenkastje is prima.
Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:




Zo maak je de koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl?
Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten
Ook in Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, blz. 20
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 70 g pompoenpitten
- 65 g zonnebloempitten
- 75 g lijnzaad
- 20 g amandelmeel
- 1 g zout, = flinke snuf
- 2 x 75 ml water, ongeveer, zie beschrijving
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
1 el = 15 ml. Gebruik maatschepjes, die hebben precies de juiste maat. Bij veel baksels luistert de verhouding tussen meel en vocht nogal nauw, lees er hier alles over.
Malen
- In totaal heb je 210 gram zaden en pitten. Maal ⅓ ervan grof met koffiemolen, handmolentje met trekkoord, keukenmachine, blender, staafmixer, vijzel of je eigen creatieve methode (hamer, plastic zak en theedoek?) tot meel. Dit voorkomt dat je crackers uit elkaar vallen.
Deeg maken
- Meng het meel met de rest van de zaden en pitten. Voeg amandelmeel en zout toe. Roer dat met ongeveer 5-6 el water (75-90 ml) tot een stevige pasta. Laat 10 minuten staan, zodat het vocht wordt opgenomen. Roer door en voeg el voor el water toe en blijf roeren tot je een dikke smeerbare substantie hebt. De hoeveelheid water hangt vooral af van hoe fijn je maalde.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 160 °C en haal de bakplaat eruit.
- Bekijk de stap-voor-stap fotoserie op de website. Leg de brij tussen twee bakvellen en wrijf met platte handen vanuit het midden naar de randen. Narollen met een deegroller tot een mooie dunne egale plak. Haal het bovenste bakvel er voorzichtig af. Maak de randen recht (bakvel met deeg even omvouwen) en repareer eventuele gaten.Snijd de vorm van de crackers voor, je maakt 20 crackers.
- Bak eerst 15 minuten, draai ze op je gemak om en bak nog eens 10-15 minuten. Of tot ze goed droog zijn. Laat afkoelen op een rooster. Laat ze niet te donker worden, dan worden ze bitter. Verlaag zo nodig halverwege de temperatuur en bak ze iets langer. Goed droog bakken is belangrijk, dan kan je ze ook wekenlang bewaren. Taaie crackers vind ik persoonlijk niet echt een feest…
Tips
- De koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten zijn heerlijk met van alles en nog wat. Het beleg zelf even bijtellen.
- Maak verschillende formaten, kleine vierkante crackertjes om te beleggen als tussendoortje en gewoon rechthoekig om te beleggen tijdens lunch en ontbijt.
- Bewaar de koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten luchtdicht en donker.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!
Onze 3 bestsellende kookboeken!
(die eerste is koolhydraatarm kookboek van het jaar 2021)
Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870
Kookboek bestellen?
Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com, Libris, Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.
Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:
De crackers zijn echt heerlijk en makkelijk te maken. Ook nog eens voordeliger dan in de supermarkt. Ze zijn wel zo op, iedereen hier in huis vindt ze heerlijk. De tip om er veel bij te drinken is op zijn plaats.
Dit is een lekkere recept, kon niet wachten tot ze waren af gekoeld, direct met roomkaas gegeten.
Wat een super recept. Zijn nu 3 weken op vakantie en ik eet ze nog steeds en nog steeds knapperig en een heerlijke smaak.
Fijne vakantie verder!
Vast iets fout gedaan er zit geen smaak aan
Zout vergeten?
Geweldig! Echt lekker
Crackers leken goed gelukt….ondanks het feit dat ik ze goed heb laten afkoelen voordat ze de luchtdichte doos ingingen was het resultaat de volgende dag…erg taaie slappe crackers.wat is er misgegaan???😒
Ik denk dat ze dan toch echt niet goed droog zijn geweest. Zelf houd ik ze met gemak 3 weken knapperig.
hoi,
Ik heb per ongeluk het recept verkeerd gelezen en alle ingedrienten fijngemalen, kan het ook zo of moet ik alles opnieuw kopen?
Alvast bedankt!
Dat kan vast, alleen zullen ze een iets andere structuur hebben.
Bedankt voor je reactie.
Ik ga het gewoon proberen, als het gelukt is deel ik mijn resultaat 🙂
Mijn meest favoriete recept.
Bak elke week een voorraadje.
De laatste tijd wordt het wat brokkelige.
Neem onderstaande tips ter harte.
Teflon vellen
Dank voor het recept
Als dat sinds de laatste tijd is, dan zal er ws iets aan je ingrediënten veranderd zijn?
Ik heb deze crackers gemaakt. En ze zijn niet zo mooi en dik geworden als hier op de foto. En de hoeveelheid was ook niet veel. Het lijkt of jij er meer in hebt gedaan. Want jouw mix is meer dan die van geworden. en ik heb er echt geen 20 crackers eruit kunnen halen. Ik snap er niets van
Ik snap daar ook niets van, want we beschrijven toch echt uitsluitend hoe wij het gedaan hebben. Anders heeft natuurlijk niemand iets aan de recepten. De crackers zijn overigens helemaal niet dik, maar dun. Om de crackers mooi te kunnen vormen moet het deeg niet te droog zijn, anders verkruimeld het teveel. Misschien iets meer water toevoegen? En dat malen is wel echt heel belangrijk voor de samenhang. Gewoon precies de beschrijving dan moet het echt lukken.
Ik maak deze ook bijna elke week. Ik haal er nooit 20 uit, want ik houd van groter formaat. Vraag me dus af hoe ik dit invoer in een app als Fitatu. Is er een berekening van waardes per 100 gram??🙏🏻
Je voert de gewichten in die je gebruikt en deelt dat dan door het aantal crackers dat jij maakt.
Het spijt me, maar dat snap ik niet. Hoe weet ik dan hoeveel eiwitten en vetten er in zitten? Khd wordt wel genoemd per gewicht van zaden en pitten, maar de andere voedingswaarde niet.
In het recept staan alle voedingswaarden genoemd, voor al die waarden moet je het omrekenen: maal 20 en delen door 12.
Voedingswaarde: Per stuk calorieën 66.22 kcal ⋆ koolhydraten 0.5 g ⋆ eiwitten 2.92 g ⋆ vetten 5.37 g ⋆ vezels 1.66 g.
Ik haal ongeveer 12 crackers uit 1 plaat omdat ik ze liever wat groter maak. Hoe zou ik dit dan kunnen berekenen?
Je doet onze waarde per cracker maal 20 dan heb je ons hele recept. Dan deel je dat door 12 dan heb je jouw crackers per stuk. Maar als je het zo nauwkeurig wilt weten, moet je het eigenlijk met precies jouw merken uitrekenen. Dan weet je pas echt wat je binnenkrijgt.
ook deze crackers vandaag gemaakt.
van de 3 die ik gemaakt heb vind ik deze het allerlekkerst. Maar ook de twee andere smaken fantastisch. toch wat afwisseling.
bedankt voor de heerlijke recepten
Heerlijke crackers! Dank voor het recept. ik Heb er net als extra toevoeging Grozette strooikaas overheen gestrooid, ook erg lekker voor de afwisseling (net voordat de bakplaat in de oven gaat)
Lijkt me lekker (voor daarvan houdt dan…)
Héérlijk en kha
Erg lekkere cracker, maar hoe krijgen jullie het lijnzaad tot meel gemaald. Ik maal met het bakje met mes van de staafmixer, maar krijg het niet eens stuk.
Hoi Sonja,
Zoals in het recept staat bij stap 1 kun je daar verschillende hulpmiddelen bij gebruiken. Wij hebben zelf een koffiemolentje daarvoor. (zie foto 1) Het best werkt het als je de ingrediënten samen maalt.
“Bekijk de serie foto’s. In totaal heb je 210 gram zaden en pitten. Maal ⅓ ervan grof met koffiemolen, handmolentje met trekkoord, keukenmachine, blender, staafmixer, vijzel of je eigen creatieve methode (hamer, plastic zak en theedoek?) tot meel. Dit voorkomt dat je crackers uit elkaar vallen.”
Wat een heerlijke crackers. De kruimels doe ik door de yoghurt. Smullen. Bedankt voor het recept.
Beste Anna,
Heb net de zaden en pitten crackers gemaakt. Ze blijven er plakken aan het bakpapier. Heb jij een oplossing hiervoor? Heb ze de vorige keer langer in de oven gelaten, maar toen waren ze op het randje.
Alvast bedankt voor je reactie. Groeten Jolanda
Ai. Zelf gebruik ik voor crackers altijd teflon (hergebruik) bakvellen, daar schep je ze zo vanaf. En anders invetten.
Ik bak elke week een portie crackers. Ook in een tuperware bak blijven ze zeker een week knapperig mits je bak goed ontlucht. Ik ben wel aan het rommelen met de verhouding die ik fijnmaal want ik houd niet zo van de grote zaden. Nu had ik iets te veel gemalen waardoor erg bros. maar goed,ze smaken goed en zijn simpel te maken.
Je kunt het best ongeveer 1/3 malen
Ik doe van pompoen en zonnebloem allebei 70 gram. Dan 140 gedeeld door 3 is ongeveer 46 gram daarvan maal ik fijn. Verder gebruik ik gebroken lijnzaad voor de crackers. Vind mijn maag fijner. Zo hoef ik ook nooit met die derde delen te klooien.
Waar vindt ik de ingredienten voor de crackers?
Bij alle recepten staat het recept in een grijs receptkader onderaan de pagina. daar staat alle info!
Oopsies, kha brood nu dit recept gemaakt. Makkelijk en duidelijk recept…. en wat zijn ze lekker!!!
Leuk om te horen Marijke, succes op naar de volgende 😉
Geweldig!!!
Even een vraag. Ik lees de koolhydraten wel. Maar hoeveel crackers mag je dan voor je ontbijt als je streng koolhydraat arm wilt eten?? IK vind het lastig uit je recept te halen wat dan in de beperking van 20 koolhydraten per dag mag.
Ze zijn 0,7 gram per stuk. Het ligt er maar net aan wat je erop wilt eten. Het is ook zeker niet de bedoeling dat je honger gaat lijden…
Van wie ‘mag’ je trouwens 20 gram khd? Als je net begint is dat misschien handig om in ketose te raken, maar op de langere termijn is 20-50 gram khd op een dag nog steeds koolhydraatarm maar levert wel gewoon gezonde voeding. Kijk ook even bij deze uitleg: Hoeveel koolhydraten?
Ik heb ze net uit de oven gehaald. Geen geduld natuurlijk, dus al geproefd. Heerlijk!
Ik had geen pompoenpitten dus vervangen door sesamzaad en maanzaad
Zo’n fijn recept, maak het wekelijks. Gisteren een grote schep sambal toegevoegd, echt top!
Hallo, wat een heerlijke recepten staan hier, erg blij mee. Ff vraag; Gisteren voor t eerst de Lijnzaad crackers met zonne en pompenpitten gemaakt. Ze zagen er prachtig uit en voelden droog. Nu een dag later ( in een afgesloten bakje in de kelder bewaard ) zijn ze slap en niet krokant. Kunt u bedenken wat er niet goed is gegaan? Bij voorbaat dank
Toch iets langer laten drogen blijkbaar.
Eindelijk iets heerlijk knapperigs in mijn koolhydraatarme dieet. Ik heb ze net gemaakt en ze zijn helemaal goed gelukt. Het deeg leek wat krummelig tijdens het uitsmeren, maar in de oven is dit helemaal goedgekomen. Bedankt voor het recept 🙂