koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten

Koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten

Crackers zelf maken dat kan heel goed, je stopt er precies in wat je erin wilt hebben, geen extra toevoegingen, geen foute E-nummers etc. Deze koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten zijn mijn basiscrackers. Juist omdat ze zo makkelijk te maken zijn en goed zijn voor de stoelgang. Drink bij deze pitten lijnzaadcrackers wel extra water of thee want ze absorberen veel vocht, doe je dat niet dan kunnen ze juist verstopping in de hand werken. In de fotoserie onder kun je precies volgen hoe ik ze gemaakt heb, succes!

Advertentie

Varieer!

Toen wij pas koolhydraatarm begonnen te eten was het lastig om een geschikte vervanger voor het ontbijt te vinden. Ik heb niet elke ochtend zin in een omelet of ander ei-product en ik wil ook wel eens iets anders dan Griekse Yoghurt van Lidl, hoe lekker die ook is! Wij houden van variatie en dan zijn de zelfgemaakte koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten een heerlijk begin van de dag. Beleg ze met komkommer en een gekookt eitje en sla of korrelkaas met zalm. Je mag me – spreekwoordelijk – midden in de nacht wakker maken voor zo’n kraakverse cracker. Maar dan wel met boerenkaas van de zuivelboerderij in Westzaan! *heaven*.

Knapperige lijnzaadcrackers

Dit recept is voor 1 bakplaat van 44 x 35 cm, daar haal ik ongeveer 20 crackers uit. Zo bak ik meestal een voorraadje, mits goed droog gebakken blijven ze namelijk wekenlang lekker knapperig. Twee platen tegelijk bakken in een heteluchtoven gaat uitstekend. Zo nodig tussendoor de platen wisselen en keren. Bewaar de koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten in het donker in een afgesloten glazen pot buiten de koelkast, een keukenkastje is prima.


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De boeken worden in eigen beheer uitgegeven en zijn overal te koop of te bestellen voor €23,50. Of koop er een online bij Libris Bookspot of Bruna. In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je een boek cadeau geven of laten signeren dan kun je het het best bestellen via onze eigen Boekdelenwinkel:

Verrukkelijk Koolhydraatarm

ISBN 9789082659870

Gewoon Koolhydraatarm

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten
koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten

Zo maak je de koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten

Koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten

Koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten zelf maken? Dat kan heel goed zelfs. Bovendien stop je precies in de crackers wat je erin wilt hebben, dus geen ongewenste toevoegingen.
4.67 van 42 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten

Voedingswaarde

Per portie van 2 stuks (onbelegd)
kcal 132.44 koolhydraten 1 geiwitten 5.84 gvetten 10.74 gvezels 3.31 g
Hoeveelheid (aan te passen)10 porties à 2 stuks

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

1 el = 15 ml. Gebruik maatschepjes, die hebben precies de juiste maat. Bij veel baksels luistert de verhouding tussen meel en vocht nogal nauw, lees er hier alles over.

    Malen

    • In totaal heb je 210 gram zaden en pitten. Maal ⅓ ervan grof met koffiemolen, handmolentje met trekkoord, keukenmachine, blender, staafmixer, vijzel of je eigen creatieve methode (hamer, plastic zak en theedoek?) tot meel. Dit voorkomt dat je crackers uit elkaar vallen.

    Deeg maken

    • Meng het meel met de rest van de zaden en pitten. Voeg amandelmeel en zout toe. Roer dat met ongeveer 5-6 el water (75-90 ml) tot een stevige pasta. Laat 10 minuten staan, zodat het vocht wordt opgenomen. Roer door en voeg el voor el water toe en blijf roeren tot je een dikke smeerbare substantie hebt. De hoeveelheid water hangt vooral af van hoe fijn je maalde.
    • Verwarm de heteluchtoven voor op 160 °C en haal de bakplaat eruit.
    • Bekijk de stap-voor-stap fotoserie op de website.
      Leg de brij tussen twee bakvellen en wrijf met platte handen vanuit het midden naar de randen. Narollen met een deegroller tot een mooie dunne egale plak. Haal het bovenste bakvel er voorzichtig af. Maak de randen recht (bakvel met deeg even omvouwen) en repareer eventuele gaten.
      Snijd de vorm van de crackers voor, je maakt 20 crackers.
    • Bak eerst 15 minuten, draai ze op je gemak om en bak nog eens 10-15 minuten. Of tot ze goed droog zijn. Laat afkoelen op een rooster.
      Laat ze niet te donker worden, dan worden ze bitter. Verlaag zo nodig halverwege de temperatuur en bak ze iets langer. Goed droog bakken is belangrijk, dan kan je ze ook wekenlang bewaren. Taaie crackers vind ik persoonlijk niet echt een feest…

    Tips

    • De koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten zijn heerlijk met van alles en nog wat. Het beleg zelf even bijtellen.
      koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten
    • Maak verschillende formaten, kleine vierkante crackertjes om te beleggen als tussendoortje en gewoon rechthoekig om te beleggen tijdens lunch en ontbijt.
    • Bewaar de koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten luchtdicht en donker.

    © Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

    Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept




    196 gedachten over “Koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten”

    1. 5 sterren
      De crackers zijn echt heerlijk en makkelijk te maken. Ook nog eens voordeliger dan in de supermarkt. Ze zijn wel zo op, iedereen hier in huis vindt ze heerlijk. De tip om er veel bij te drinken is op zijn plaats.

    2. 4 sterren
      Dit is een lekkere recept, kon niet wachten tot ze waren af gekoeld, direct met roomkaas gegeten.

    3. Petra van der Welle

      4 sterren
      Wat een super recept. Zijn nu 3 weken op vakantie en ik eet ze nog steeds en nog steeds knapperig en een heerlijke smaak.

    4. Hennie hermans

      Crackers leken goed gelukt….ondanks het feit dat ik ze goed heb laten afkoelen voordat ze de luchtdichte doos ingingen was het resultaat de volgende dag…erg taaie slappe crackers.wat is er misgegaan???😒

    5. hoi,

      Ik heb per ongeluk het recept verkeerd gelezen en alle ingedrienten fijngemalen, kan het ook zo of moet ik alles opnieuw kopen?

      Alvast bedankt!

        1. Bedankt voor je reactie.

          Ik ga het gewoon proberen, als het gelukt is deel ik mijn resultaat 🙂

    6. 5 sterren
      Mijn meest favoriete recept.
      Bak elke week een voorraadje.
      De laatste tijd wordt het wat brokkelige.
      Neem onderstaande tips ter harte.
      Teflon vellen
      Dank voor het recept

    7. Ik heb deze crackers gemaakt. En ze zijn niet zo mooi en dik geworden als hier op de foto. En de hoeveelheid was ook niet veel. Het lijkt of jij er meer in hebt gedaan. Want jouw mix is meer dan die van geworden. en ik heb er echt geen 20 crackers eruit kunnen halen. Ik snap er niets van

      1. Ik snap daar ook niets van, want we beschrijven toch echt uitsluitend hoe wij het gedaan hebben. Anders heeft natuurlijk niemand iets aan de recepten. De crackers zijn overigens helemaal niet dik, maar dun. Om de crackers mooi te kunnen vormen moet het deeg niet te droog zijn, anders verkruimeld het teveel. Misschien iets meer water toevoegen? En dat malen is wel echt heel belangrijk voor de samenhang. Gewoon precies de beschrijving dan moet het echt lukken.

        1. Ik maak deze ook bijna elke week. Ik haal er nooit 20 uit, want ik houd van groter formaat. Vraag me dus af hoe ik dit invoer in een app als Fitatu. Is er een berekening van waardes per 100 gram??🙏🏻

            1. Het spijt me, maar dat snap ik niet. Hoe weet ik dan hoeveel eiwitten en vetten er in zitten? Khd wordt wel genoemd per gewicht van zaden en pitten, maar de andere voedingswaarde niet.

            2. In het recept staan alle voedingswaarden genoemd, voor al die waarden moet je het omrekenen: maal 20 en delen door 12.
              Voedingswaarde: Per stuk calorieën 66.22 kcal ⋆ koolhydraten 0.5 g ⋆ eiwitten 2.92 g ⋆ vetten 5.37 g ⋆ vezels 1.66 g.

            3. Ik haal ongeveer 12 crackers uit 1 plaat omdat ik ze liever wat groter maak. Hoe zou ik dit dan kunnen berekenen?

            4. Je doet onze waarde per cracker maal 20 dan heb je ons hele recept. Dan deel je dat door 12 dan heb je jouw crackers per stuk. Maar als je het zo nauwkeurig wilt weten, moet je het eigenlijk met precies jouw merken uitrekenen. Dan weet je pas echt wat je binnenkrijgt.

    8. 5 sterren
      ook deze crackers vandaag gemaakt.
      van de 3 die ik gemaakt heb vind ik deze het allerlekkerst. Maar ook de twee andere smaken fantastisch. toch wat afwisseling.
      bedankt voor de heerlijke recepten

    9. 5 sterren
      Heerlijke crackers! Dank voor het recept. ik Heb er net als extra toevoeging Grozette strooikaas overheen gestrooid, ook erg lekker voor de afwisseling (net voordat de bakplaat in de oven gaat)

    10. Erg lekkere cracker, maar hoe krijgen jullie het lijnzaad tot meel gemaald. Ik maal met het bakje met mes van de staafmixer, maar krijg het niet eens stuk.

      1. Hoi Sonja,
        Zoals in het recept staat bij stap 1 kun je daar verschillende hulpmiddelen bij gebruiken. Wij hebben zelf een koffiemolentje daarvoor. (zie foto 1) Het best werkt het als je de ingrediënten samen maalt.
        “Bekijk de serie foto’s. In totaal heb je 210 gram zaden en pitten. Maal ⅓ ervan grof met koffiemolen, handmolentje met trekkoord, keukenmachine, blender, staafmixer, vijzel of je eigen creatieve methode (hamer, plastic zak en theedoek?) tot meel. Dit voorkomt dat je crackers uit elkaar vallen.”

    11. Wat een heerlijke crackers. De kruimels doe ik door de yoghurt. Smullen. Bedankt voor het recept.

    12. Beste Anna,
      Heb net de zaden en pitten crackers gemaakt. Ze blijven er plakken aan het bakpapier. Heb jij een oplossing hiervoor? Heb ze de vorige keer langer in de oven gelaten, maar toen waren ze op het randje.
      Alvast bedankt voor je reactie. Groeten Jolanda

    13. Ik bak elke week een portie crackers. Ook in een tuperware bak blijven ze zeker een week knapperig mits je bak goed ontlucht. Ik ben wel aan het rommelen met de verhouding die ik fijnmaal want ik houd niet zo van de grote zaden. Nu had ik iets te veel gemalen waardoor erg bros. maar goed,ze smaken goed en zijn simpel te maken.

      1. Ik doe van pompoen en zonnebloem allebei 70 gram. Dan 140 gedeeld door 3 is ongeveer 46 gram daarvan maal ik fijn. Verder gebruik ik gebroken lijnzaad voor de crackers. Vind mijn maag fijner. Zo hoef ik ook nooit met die derde delen te klooien.

    14. Oopsies, kha brood nu dit recept gemaakt. Makkelijk en duidelijk recept…. en wat zijn ze lekker!!!

    15. Even een vraag. Ik lees de koolhydraten wel. Maar hoeveel crackers mag je dan voor je ontbijt als je streng koolhydraat arm wilt eten?? IK vind het lastig uit je recept te halen wat dan in de beperking van 20 koolhydraten per dag mag.

      1. Ze zijn 0,7 gram per stuk. Het ligt er maar net aan wat je erop wilt eten. Het is ook zeker niet de bedoeling dat je honger gaat lijden…
        Van wie ‘mag’ je trouwens 20 gram khd? Als je net begint is dat misschien handig om in ketose te raken, maar op de langere termijn is 20-50 gram khd op een dag nog steeds koolhydraatarm maar levert wel gewoon gezonde voeding. Kijk ook even bij deze uitleg: Hoeveel koolhydraten?

    16. Ik heb ze net uit de oven gehaald. Geen geduld natuurlijk, dus al geproefd. Heerlijk!
      Ik had geen pompoenpitten dus vervangen door sesamzaad en maanzaad

    17. Zo’n fijn recept, maak het wekelijks. Gisteren een grote schep sambal toegevoegd, echt top!

    18. Hallo, wat een heerlijke recepten staan hier, erg blij mee. Ff vraag; Gisteren voor t eerst de Lijnzaad crackers met zonne en pompenpitten gemaakt. Ze zagen er prachtig uit en voelden droog. Nu een dag later ( in een afgesloten bakje in de kelder bewaard ) zijn ze slap en niet krokant. Kunt u bedenken wat er niet goed is gegaan? Bij voorbaat dank

    19. Annemarieke

      Eindelijk iets heerlijk knapperigs in mijn koolhydraatarme dieet. Ik heb ze net gemaakt en ze zijn helemaal goed gelukt. Het deeg leek wat krummelig tijdens het uitsmeren, maar in de oven is dit helemaal goedgekomen. Bedankt voor het recept 🙂

      1. Ja dan moet je een beetje creatief zijn. Vijzel, koffiemolen, staafmixer of doe het in een plastic zak en neem een hamer! (in dat laatste geval wel een onbreekbare ondergrond nemen)

    20. Anna-Karina,
      Briljant, om een deel fijn te malen! Had ze al vaker gemaakt, en breken was idd veel aan de orde. Nu niet meer! Was er zelf niet opgekomen. Blij mee, dankjewel!

    21. Ik vervang lijnzaad voor gemalen lijnzaad/lijnzaadmeel. Dan kan je de andere pitten lekker heel laten. Gebruik dan wel iets meer water. Ik vind ze veel lekkerder dan kha crackers uit de winkel

    22. Ik vind deze crackers heerlijk. 3 met de lunch met lekker gezonde dingetjes erop en ik word helemaal blij.
      Alleen ook ik houd mijn eten bij in een app en ben op zoek naar de waardes voor eiwit en vet. Vooral die laatste is volgens mij giga hoog bij deze super lekkere crackers. Maar is dan vooral het on of verzadigde vet heel hoog? Wie o wie zou mij hierbij kunnen helpen?
      Ik vergelijk ze nu met de zadencrackers van RAW die ik bij AH kan kopen, en daar schrok ik behoorlijk van…

      1. Als je dat echt allemaal *secuur) bij wilt houden ontkom je er niet aan om zelf alles te berekenen met jouw gebruikte merken. Er kunnen heel grote afwijkingen zitten in de opgaves van fabrikanten. (sorry, ik heb het ook niet verzonnen…)

    23. Ik heb de crackers gemaakt, maar ik vind ze zo bitter vanwege het lijnzaad. Lijnzaad wordt in veel recepten gebruikt.
      Weet iemand een goed alternatief voor lijnzaad?

    24. O,ja,nog een tip voor het draaien,ik had ze op bakpapier op de bakplaat gebakken,uit de over en toen vel bakpapier met rooster uit de oven erop,dit is even groot dus gewoon in zn totaal omdraaien,niks kapot of plakkerig

    25. Gemaakt! alleen zonder zout en dat mis je ook niet echt,heb er nog wat ongebrande cashewnoten door gedaan,ze zijn perfekt!Alleen vanmorgen na het ontbijt met 2 crackersenorm pijn in mn maag,kan dat door het lijnzaad komen?

    26. Ik vond ze heerlijk en na een week nog steeds knapperig, misschien iets te…..hihi
      Ze breken nogal makkelijk, zelfs bij oppakken al..ik vermoed te weinig water gebruikt, zou dat kunnen?

      Vandaag nieuwe poging!

    27. Voor het eerst de sesamcrackers gemaakt erg lekker alleen had moeite met het overal even dik krijgen vandaar dat ze nu 2 kleuren hebben licht bruin en bleek de smaak was lekker. Daarna de pitten lijnzaadcrackers gemaakt heerlijk !!
      Ik heb een vraag bak je de crackers op de teflon folie of op de silliconen mat?
      O ja de rookkaascrackers daarna gemaakt ook die waren heerlijk.
      dank voor de lekkere recepten

      1. Ik bak ze meestal op de siliconen-mat, die is wat steviger. Ik wrijf het deeg plat tussen twee bakmatten en dan rol ik het even kort na met een deegroller, dan heeft de basisplak overal dezelfde dikte.

    28. Ik maak deze crackers regelmatig, ze zijn heerlijk! Maar heb je ook een tip om ze makkelijk om te draaien? Mijn oven is een slagveld na het draaien ?

      1. Snijplank er op leggen dan omdraaien met oven handschoenen en terug op de bakplaat en weer in de oven.

    29. Snel te maken en echt heerlijk. In de ochtend soms haast omdat ik nog in bed lig. Heerlijk een cracker snel eten. Ik raad alleen aan om het dubbele meteen te maken. Ik haalde er geen 20 uit. Na een gezonde lunch heb ik ook weleens weer trek rond 4 uur. Ook top!!

    30. Ik maak altijd deze crackers, echt een perfect recept. Ik kan alleen nergens pompoenpitten vinden die 2,7 kh /100 hebben. Amandelmeel is is ook niet gemakkelijk…beste optie lijkt bio+ van de Plus, maar die zit niet bij mij in de buurt… Heb je tips? Dank! Groetjes van een groot fan, Ellen

    31. Hannie Kappert-Göbel

      Ik heb ze gemaakt, bij uw recept wordt niet vermeld, dat je de pitten zonder…schil moet gebruiken..!
      Jammer, door mij ook niet goed nagedacht…?
      Dus ze waren te vezelachtig en niet te eten. Heb ze weg gedaan.
      Maar maak nieuwe zonder schil…, want ze zijn heerlijk..!!!

    32. Het recept zag er niet heel eenvoudig uit, maar het ging prima om 1/3 van de zaden tot meel te vermalen in de blender. Ook het uitrollen ging makkelijk en daarna was het bakken een eitje. Ze zijn heerlijk! Wat een geweldig recept!

    33. Totaal mislukt, snap er niks van. Heb precies gedaan wat er in het recept stond en de foto’s bekeken. Mijn bakblik is 35×35 cm en als ik het “deeg” verdeel en uitrol wordt het een flinterdun laagje. Vol goede moed in de oven gezet maar het werd niks, beetje taai en in stukken vanwege het keren van het baksel. Wat doe ik niet goed en hoeveel crackers zou het moeten opleveren?

      1. Ik kan in Zaandam niet zien wat je ‘fout’ doet 😉 In elk geval staat al in (op diverse plaatsen) het recept vermeld dat ik er 20 crackers uithaal…
        Maar als ze taai zijn, zijn ze nog niet voldoende gebakken. Lees ook even de -vele- reacties door s.v.p. daar staan diverse tips tussen!

    34. Hoe kun je de zelfgemaakte crackers bijv. In een app zoals fatsecret zetten. Ik vind dat best lastig, ook met het koolhydraatarme brood bijv.

      1. Ik weet niet precies hoe alle verschillende apps werken. Op etiketten kijken van de merken die je gebruikt, merken kunnen enorm verschillen! Meestal wordt het aantal khd per 100 gram vermeld. Dan uitrekenen hoeveel khd er in totaal jouw recept zitten en delen door het aantal crackers. Deze crackers zijn met mijn ingrediënten dus 0,7 gr khd per stuk.

    35. Annemie van Zoen

      Heerlijke crackers.
      Heb alleen moeite met het omdraaien na 15 minuten.
      het bakpapier zit er zo aangeplakt nog
      dat het erg lastig is.
      Doe ik iets fout??

      1. Geen idee of je iets ‘fout’ doet. Ik gebruik eigenlijk altijd hergebruik bakpapier (teflon/soliconen) dat plakt bij na niet. Als de crackers wat droger zijn laten ze makkelijk los omdat ze krimpen. Misschien wat langer drogen (temperatuur dan iets lager instellen anders verbranden ze)

    36. Net uit de oven gehaald en staan nu af te koelen. Ben zo benieuwd of ze knapperig zijn. Proef steeds een stukje. De smaak is al geweldig. Alleen de kleur is hetzelfde gebleven en niet zo mooi lichtbruin als op,de foto.
      Enig idee hoe dat verklaard kan worden? Lekker makkelijk en veel dank voor dit heerlijke recept
      Ondertussen heb ik je boek ook gekocht en als het goed is stuurt bol.com deze vandaag naar mij toe.

      1. Geen idee, iets lagere temperatuur? Of lager in de oven geplaatst? Niet op het bakblik maar op een rooster? Wat leuk dat je het boek ook hebt besteld, hartelijk dank! Ik hoop dat je er veel plezier van gaat hebben!

    37. Thecla de Jong

      Hoi,

      Vandaag heb ik geprobeerd die crackers te maken. Maar de eerste keer hebben ze 25 minuten in de over gestaan en toen waren ze nog niet gaar. Ze bleven aan het bakpapier plakken. Heb ze wat laten afkoelen om ze te draaien. Toen braken ze. Maar sommigen waren nog taai en niet gaar.

      Wat doe ik verkeerd?

        1. Thecla de Jong

          Nee dat zeker niet, ik denk eerder te dun… ze zijn hooguit mm of 2 dik geweest. Er zijn er een paar die iets dikker waren, die zijn wel redelijk gelukt. Zou het kunnen zijn dat ik misschien wat meer meel moet maken?

    38. Karin van den Bogaard

      Wat een geweldig kookboek, echt helemaal te gek en wat een prachtige foto’s…een aanrader voor een ieder die gezond wil leven!

    39. Tineke Porschen

      We zijn de hele week al uit jouw kookboek aan het koken en het is heerlijk!! Helaas val ik niet af (echtgenoot wel, al 2,5 kg!!) – ik zal wel weer in zo’n fase zitten – zucht – maar ik houd vol. Maar we genoten al zo van jouw website (en Facebook) en nu ook je kookboek! Dank je wel voor al dat lekkers!!

    40. Hi, als er staat lijnzaad is dat dan hele of gebroken? Zo veel discussie overal over dit zaad, ik raak in de war.

      1. Al op het ingrediënt geklikt? Dat geeft een schat aan info!
        Ik gebruik altijd heel lijnzaad (tenzij anders aangegeven). Zoals je kunt zien op de foto’s en kunt lezen in de tekst wordt het voor een deel gemalen.

        1. Hallo. In hele lijnzaad zit 29 koolhydraten per 100 gr, in gebroken maar 12…… scheelt teveel ?

          1. Volgens welke opgave is dat? Veel tellers zijn niet echt betrouwbaar. De koolhydraten in lijnzaad zijn voornamelijk vezels die je lichaam zo weer verlaten. En heel lijnzaad daar ‘doet’ je lichaam niets mee. I.v.m. oxidatie neem ik altijd heel lijnzaad, voor gebruik zelf even ‘breken’.

    41. Heb vaker geprobeerd met andere recepten dit soort crackers te maken. Deze zijn eindelijk gelukt en ook echt knapperig!! Super fijn, bedankt voor het delen!

    42. Simone van Woerkom

      Ik heb ze gemaakt en ze zijn heerlijk! Ik heb er wel sesamzaad aan toegevoegd voor een extra bite. Errug lekker.. Moet wel zeggen dat ik de tweede keer niet 1/3, maar de helft tot meel heb vermalen. Hierdoor zijn ze iets steviger van structuur, en vallen ze ook niet zo snel uit elkaar.

    43. Marian Aalbers

      Wat ik jammer vind is dat er niet bij staat hoeveel koolhydraten er per hoeveelheid in zit

    44. Geweldige manier van uitleg. Heerlijk dat er altijd mensen zijn die dit soort artikelen delen. Ik heb ook een vraag. Ik bak met een silicone mat op een bakplaat. Mijn crackers en mat gaan enigszins bol staan. Ik krijg dus geen mooie platte crackers. Heeft u of een ander hier een verklaring voor. Bij voorbaat bedankt
      Rita

    45. Super tof recept!!
      Ik vind ze alleen wat bitter smaken en heb ze zelfs iets korter dan aangegeven tijd in de oven gedaan en laatste 10min de temperatuur verlaagd. Donker zijn ze niet. Misschien door de pompoenpitten?
      Groetjes,
      Marieke

    46. Hoi hoi
      Ook ik heb ze gemaakt. Precies volgens het recept en ze zijn absoluut geweldig. Nu las ik dat er 0,7 khd per cracker in zit bij 20 stuks, weet u bij benadering hoeveel eiwitten, vetten en kcal erin zitten. Ik kom er niet uit ?
      Groetjes Ester

      1. Kijk op de etiketten van je ingrediënten, tel de hoeveelheden die je van alles gebruikt allemaal bij elkaar op. En deel dat door het aantal crackers wat je ervan maakt. Dan weet je precies wat er per cracker inzit. Ik tel alleen mijn merken en uitsluitend khd.

      2. Hoi Ester, ik heb de moeite genomen om het uit te zoeken en heb hierbij het boekje ‘Kijk op joules en calorieën’ 16 editie genomen.
        Ik heb elk product uitgerekend op calorieën, eiwitten, vetten en koolhydraten. Alles stond in voornoemd boekje behalve het amandelmeel.
        Daarvan heb ik de gegevens van de verpakking overgenomen. Ik kom uit op de volgende hoeveelheden: calorieën: 1158,2 – eiwitten: 56,2 – vetten: 90,6 en koolhydraten: 34,4. Dit is voor de hoeveelheid die in het recept staat dus voor 20 crackers. Afhankelijk van de grote van je cracker moet je de getallen door 20 delen.

    47. sietske vd veen

      Ik heb pompoenpitten en zonnebloempitten van ‘de tuinen’ gekocht, maar daarvan is het aantal gr. kh veel hoger dan wat hier bij de crackers vermeld staat. 100 gr pompoenpitten bevat vlg de verpakking 11 kh en de zonnebloempitten 19 gr kh per 100 gram. Hoe zou dat grote verschil komen? Of zou er ergens iets niet kloppen. Als ik ga googlen kom ik ook veel verschillende waardes tegen.
      Gr Sietske

      1. Het is soms echt heel vreemd hoe er geteld wordt. Ik heb er wel eens iets over geschreven bij het recept van de boerenkoolsoep, lees dat maar eens. Daar gata het over boerenkool, maar dat geldt voor meer producten: amandelmeel, bij de een minder dan 4 bij een ander 20? Schiet mij maar lek 😉

    48. Goedemorgen.
      Ik ben groot fan van de pitten lijnzaad crackers. Nu staat er in het recept dat het na 10/15 minuten omgedraaid moet worden. Hoe kan ik dat doen zonder dat de helftvan de crackers we af rolt ? Hebt u de gouden tip? Bvd. Groetjes

      1. Ik draai ze altijd op mijn gemakje om: haal het bakblik uit de oven. Ik breek de crackers op de aangegeven snijranden en keer ze om op de plaat met een pannenkoekmes. Bekijk de fotoserie even? Of neem een grote snijplank en leg die erop, omdraaien en terug de oven in.

    49. Jammer voor de bakker want nu eet ik geen brood meer. Iets minder lang voorverwarmen gaat ook prima. Dan heb je meteen bespaard op je energierekening.

    50. Joanna Driessen

      Vandaag voor het eerst deze variant gemaakt. Briljantidee, om 1/3 deel van de pitten en zaden fijn te malen. Ik maakte ze voorheen altijd met alleen maar hele zaden en pitten maar dan vielen ze steeds uit elkaar. Dit is een veel stevigere cracker! Dank je wel!!

    51. Geweldig lekker,
      Ik maakte ze altijd al van hele zaden, maar die braken heel snel en dan at je alleen een hap zaden.
      Deze zijn wat compacter en met het zout smaken ze veel lekkerder.
      Ook leuke ingrediënten om erin te doen zijn: ipv amandelmeel: kokosmeel met kokos snippers en/of ongebrande/ongezouten noten in stukjes gehakt. Je kan er ook kaas in doen, ciazaad maakt het ook nog iets steviger.
      Ik maak grote en kleine, om af en toe ook tussen door iets hartigs te eten
      Zo kan je met je eigen fantasie heerlijke crackers maken.

    52. Deze crackers maak ik elke week. Drie bakplaten! Ze zijn erg lekker. Na de eerste keer vergat ik het amandel meel. Toen was het nog lekker. Ik gebruik geen amandelmeel. Ik doe er nu, op 450 gram zaden totaal ook een eitje door. Dat helpt tegen het uiteenvallen.

      Evelien

      1. Goedemorgen Evelien,
        Bedankt voor de tip! Doe je er dan ook nog water bij of gebruik je alleen pitten, zout en ei?
        Zelf heb ik geen last van uit elkaar vallen, ik maal 1/3 van de zaden fijn in de koffiemolen.

    53. Ze zijn heerlijk, die gaan het echt geen week redden lol. ik maak ze de volgende keer wat dikker ik was nu iets te zuinig met de dikte. Thanks.

    54. Heb de crackers net voor het eerst gemaakt! Ze zijn niet zo mooi als die op de foto, maar ik oefen graag verder. De smaak is echt super!!! De kruimels bewaar ik, die doe ik morgen in de griekse yoghurt. Ik ben nog maar 1 week bezig met koolhydraatarm eten, en ik haal veel van deze website. Complimenten…wat een heerlijke recepten deel je. Dankjewel hiervoor.

    55. Hoi erg bedankt voor dit recept!!
      Heb een beetje knoflookpoeder en rozemarijn in de mix gedaan. Erg lekker! Dat wordt lekker varieren met noten, pitten, zaden en kruiden bij de volgende keren.
      Heb erna meteen een batch met vooral lijnzaad, met 2 eieren (ipv water) en geraspte parmezaanze kaas in de oven gedaan (ik had namelijk 2 recepten openstaan). Erg lekker ook!!
      Denk dat een beetje chilipeper erbij ook een leuke variatie is.
      Mix & Bak ze allemaal!

    56. Hallo,
      Ik heb deze crackers al een paar keer gemaakt, maar nu heb ik ergens gelezen dat je lijnzaad niet moet verhitten. Dan zouden er schadelijke stoffen vrijkomen. Klopt dit? En wat zou ik anders kunnen gebruiken ipv lijnzaad?

      mvg greetje

    57. Geweldige recepten, maar even een vraagje: Zijn de teflon bakmatten wel goed? Omdat teflon koekenpannen ook zeer slecht zijn?

      1. Bij mijn weten niet, pannen worden veel heter en er laten stukjes los. Ik gebruik de teflon vooral voor het uitrollen, mooi dun en soepel. De crackers bak ik op een siliconenmat op 160 graden, siliconen nooit heter bakken dan 220 graden!

    58. De crackers zijn echt heel smaakvol maar… Op de een of andere manier vallen ze bij mij uit elkaar. De laatste partij die ik maakte waren meer kruimels dan cracker. Wat doe ik niet goed? Ik heb al meer water aan het recept toegevoegd dan gebruikelijk.

      1. Een deel van de ingrediënten malen tot meel (echt fijn dus) en mengen. Dan uitsmeren/rollen/vormen tot een compacte plak. Zoals in het recept staat en je kunt zien op de foto’s. Zeker niet nóg meer water toevoegen dan plakt het niet. Je moet een soort stugge brij krijgen, geen heel natte kwak 😉

    59. Dank je voor dit geweldige recept, ga het vandaag al voor de tiende keer maken, geen enkele cracker haalt het bij deze; en nog eens gezond ook!

    60. Wat een fijne site, lekker overzichtelijk allemaal!

      Ik heb zelf een grote oven, dus wilde veel crackers veel tegelijk gaan maken, maar vroeg me af hoe lang je ze na het bakken kunt bewaren? En doe je ze dan in een knackebrotdoos of zoiets?

    61. Ivm allergie kan ik geen amandel meel gebruiken.  Wat is een goed alternatief hiervoor?

    62. Heb vanavond de crackersgemaakt om er de komende week van te kunnen ontbijten / lunchen. Ze smaken heerlijk! Ik verheug me nu al op mijn ontbijt van morgenochtend. Ze zien er nog niet zo mooi recht uit als op de foto’s, maar ik ga er vanuit dat ik ze na veel oefenen steeds netter kan maken. Bedankt voor dit top recept!

      1. Hoi Renate,
        Bij mij was het na 1x al een heel stuk beter, je krijgt er vanzelf handigheid in. Ik bak twee platen tegelijk, (hetelucht oven) dan heb ik een mooi voorraadje. Succes met oefenen!
        groetje AK

    63. Bedankt! Ik vind ze erg lekker en in 1 keer gelukt. Met de ingrediënten die ik gebruikt heb, kwam ik echter wel uit op 1,5 kh per cracker. Maar voor mij is dat nog steeds acceptabel. 🙂

        1. Waarschijnlijk wel. Ik heb de khd geteld die bij mij op de verpakkingen staan.
          Inmiddels heb ik dit al voor de tweede keer gemaakt en het is een vast onderdeel van mijn lunch geworden. Ik doe er helemaal niets op, want ik vind ze zo al heerlijk.
          Tip voor als ze toch een beetje taai worden doordat niet alle vocht verdwenen was, gewoon nog een keer 10 minuten op een rooster op 175 graden in de oven en ze zijn weer knapperig als vanouds. 🙂

    64. Net zelf gemaakt, was even aan kloten met onze kleine oven.

      Maar wat zijn ze ontzettend lekker geworden!

      Bedankt voor het recept. Er zullen er zeker meer volgen.

    65. Miriam Ahajji

      Hey.

      Gisterenavond uitgetest en deze morgen mee ontbeten. Heerlijk!! Ik moet wel nog handiger worden met het uitrollen maar ze zagen er prima uit. Ik vind je website trouwens SUPER ik surf er regelmatig op en heb veel recepten opgelijst die ik wil uitproberen. Bedankt!!

      1. Leuk om te horen, Miriam. Fijn dat de crackers je smaken, zelf moest ik ook handigheid verwerven bij het maken ervan. Je zult zien dat ook jij na een paar keer je perfecte crackers maakt! Succes en groet, AK

      2. Ik rol het uit met bakpapier ertussen. Met dit recept verdeel ik het in tweeën en doe ik één helft op bakpapier op het rooster en de andere helft op bakpapier op een bakplaat.

    66. Hoe groot is jouw bakplaat? Ik heb het idee dat die van mij groter is want hij bedekte niet de hele plaat.
      Zijn ze dus van mij ook erg klein geworden.

      1. “Dus kleiner geworden”? Dat kan dan toch alleen als je ze dikker hebt gemaakt of minder ingrediënten hebt gebruikt dan in het recept staat? Ik rol ze echt vrij dun uit, die teflon bakvellen zijn. Ik ben nu niet thuis om mijn bakplaat precies op te meten, maar ik heb een ‘normale’ combi oven (Siemens geloof ik). Zal thuis even kijken. 35×45? Zoiets?

        1. Dankje voor je antwoord , ik doe morgen nog een poging:-)

          ze zijn wel erg lekker

    67. Ik heb deze crackers gemaakt en ze smaken voortreffelijk.

      ze waren alleen dikker dan bij jou, want mijn bakplaat is waarschijnlijk kleiner, nu moesten ze veel langer drogen, en omdat ze iets dikker zijn geworden lijkt het een beetje op roggebrood strucktuur, wel smakelijk hoor. Ze zijn allemaal op, dus dat is een goed teken, toch? Ik ga ze beslist nog eens maken en neem dan 2 bakplaten zoals je al schreef.

      bedankt weer voor dit recept,

      groetjes, Cornelia

      1. Hoi Cornelia,
        Zelf hou ik wel van een dunnere cracker en ik vind dat een cracker echt moet kraken! Vandaar dat ik dat wat langer in de oven zeker toejuich als ze wat dikker zijn! Je hebt ze toch niet in 1x opgegeten mag ik hopen? Met al dat lijnzaad zou ik dan een enorme verstopping riskeren. (veel bij drinken ook) Mooie zondag verder!

    68. Irma van der Made

      Ik ga op aanraden van de diëtist beginnen met koolhydraat arm eten. Ik wil graag de crackers maken maar ik heb een elektrische oven, moet ik dan andere temperaturen aanhouden. Bedankt vast.

      1. Hoi Irma,
        Wat goed dat je eraan begint! Voor de crackers in een gewone oven houdt je 175 graden aan. Elke oven is anders, zeker de eerst keer gewoon even goed in de gaten houden. In ieder geval niet te donker bakken dan worden ze bitter. beter dan de temperatuur even iets verlagen en wat langer laten drogen. Lees vooral ook even het artikel over het gebruik van de oven. Heel veel succes en vooral eet smakelijk gewenst!
        Groetje AK

    69. Emmy van Wijk

      Wat een lekkere crackertjes! Vorige week een koffiemolen gekocht. Dat komt de structuur ten goede. Nu breken ze niet meer. Iedereen is hier dol op. En ik nog het meest. Top. Top. Top. Wat ik zo bijzonder vind? Als ik nu terug denk aan de crackertjes die ik vroeger at, dan verbaas ik me over de enorme smaak-verandering. Ben er blij mee. Zou niet meer terug willen naar ‘vroeger’.

    70. er staat niet 1/3 van het lijnzaad, 1/3 van de pittenmix en de lijnzaad… dus alle lijnzaad met 1/3 pittenmix. 😀

      1. Euh nee, sorry 1/3 van alles malen, zo heb ik het gedaan. Eén zin verderop zie je ook dit staan: “Meng het pitten-zadenmeel met de rest van de zaden en pitten… ” En op de foto’s zit alles bij elkaar in 1 kommetje, ik heb niet daarna alle lijnzaad eruit gepeuterd 😉 Maar voel je vrij om een andere verhouding te malen.

    71. Hallo Anna-Karina.

      Waarom word er maar 1/3 van de lijnzaad gemalen? Ik las dat de hele zaadjes zo het lichaam weer verlaat. Ik heb ze ook gemaakt, ze waren heerlijk, maar omdat mijn staafmixer niet erg fijn maalt erg bros geworden. Heb nu een koffiemolentje gekocht en dat maalt echt goed!

      groetjes Corrie

      1. Goedemiddag Corrie,

        Ik vind 1/3 malen precies goed voor de ‘plakkerigheid’, zo blijft er nog wat te kauwen over, dat vind ik zelf lekkerder en het ziet er smakelijker uit dan zo’n hele grijze brij 😉
        Maar je kunt het helemaal fijn malen als je dat liever doet, kan wel zijn dat het dan meer vocht nodig heeft.

        1. Hallo Anna- Karina.

          duidelijk, daar heb je zeker gelijk in “het oog ? wil ook wat”.

          maar ik zat te denken aan de goede stoffen in de lijnzaad waarvan je er dan dus minder opneemt.

          ga binnen kort weer bakken en wat uitproberen.

          groetjes Corrie

    72. Hey daar,

      Eindelijk iemand gevonden die van wanten weet wat betreft koolhydraatarm vervangmiddel voor brood wat snel en handig kan,

      juist uitgeprobeerd en heel goed gelukt, de zoon vindt ze zelfs lekkerder dan de Atkins Crackers en een pak goedkoper ?

      dank je wel,

      eve

    73. Ze zijn net klaar! Bij de middelste bleef het bakpapier erg plakken met omdraaien. Zouden ze dan lnger in de oven moeten? Ze zijn in ieder geval lekker!!!

    74. 5 sterren
      Ze komen net uit de oven, zálig! Ik heb er net twee weken opzitten van salades tussen de middag en ik snák naar iets dat lijkt op brood. Van deze crackers ga ik heel blij worden, dank voor het recept 🙂

    75. vandaag deze crackers gemaakt.

      erg lekker.

      had een paar besmeerd met philadelphia kruiden plakjes komkommer en plakje kalkoen erop.

      onze dochter van 8 vind ze ook heerlijk met alleen philadelphia er op.

      ik moest van haar vaker maken en veel meer.

      ga ik zeker doen en er ook wat mee variëren.

    76. Peter Hoekstra

      Ik maak de lijnzaad crackers regelmatig en ze zijn heerlijk. Ik doe parmezaanse kaas en Rozemarijn door het mengsel voor een lekkere pittige smaak.

    77. Ik eet al een tijdje koolhydraatarm maar zocht iets anders dan de muffins en bananenbrood of havermout. Iets met wat meer bite.
      Deze net gemaakt en wat zijn ze heerlijk! Ik ben helemaal blij. Dit gaat onderdeel worden van mijn routine:-)
      Nu nog het courgettebrood proberen en natuurlijk de speculaas knappertjes!

      Wat een geweldige site heb jij!

      1. Dank voor je compliment!
        PS: Om verwarring te voorkomen: bananen en havermout zijn niet echt koolhydraatarm. Ik eet soms wel bananen maar ik ben zo’n beetje op gewicht nu. In je afvalfase zou ik het wel afraden.

    78. Heerlijke crackers! Ik voeg er zelf nog 1 a 2 eetlepels chiazaad aan toe, gebruik Herbamare in plaats van zout en doe er wat geraspte (geiten)kaas door voor het bakken.

      Ik heb ze laatst gemaakt met oude geraspte kaas. En die waren ook heel erg lekker. Mocht ik die weer maken, vertel ik het niet aan mijn man, want die gebruikte mijn ontbijt/lunch crackers vervolgens als snaai-snack en ze waren binnen een dag op….. Laat hij lekker bij zijn brood blijven en van mijn crackers afblijven! 😉

      Overigens doe ik de crackers zo’n 45 minuten op 150 graden in de oven, zonder ze om te keren. Dan zijn ze ook mooi droog en krokant.

    79. Ik had geen pompoen- of zonnebloempitten en heb hetzelfde gedaan alleen dan met hennep- en chiazaad.
      Ze moesten wel een flink stuk langer in de oven (eerst 10 minuten, toen 15, toen nog een keer 6, en toen nog een keer 3,5 op 170 graden) maar zijn net zo lekker.
      Dankjewel voor het recept!

    80. Jacqueline Janssen

      Wat een heerlijke recepten plaats je op je site ?
      Wat ik prettig vind is dat je het eenvoudig uitlegt zo is het ook voor een beginneling als ik goed te doen!
      Kan niet wachten om morgen weer wat uit te proberen ??
      Bedankt en ik blijf je site zeker volgen
      mvg, Jacqueline

      1. Hoi Jacqueline, Dank voor de complimenten. ik probeer het inderdaad een beetje eenvoudig te houden. Voor sommige mensen is de theorie erachter best ingewikkeld en toch wel belangrijk dat je snapt waar het om gaat bij dit dieet…

    81. Heerlijk deze recepten, krijg nu eindelijk wat grip op een koolhydraatarm dieet. Ik heb al verschillende gerechten gemaakt als broodvervanging. Dank.

    82. Die van mij zijn heel broos geworden en brokkelen meteen af als ik ze vast pak. Iemand tips?

      1. Hoi Suzanne,

        Ojee, dan heb je een soort granola 😉 ook lekker maar niet de bedoeling.
        Heb je wel een deel van het lijnzaad fijngemalen? Dat is wel nodig om de samenhang te krijgen. Je moet de losse zaden tenslotte wel ergens mee aan elkaar plakken. Of iets minder lang of hard bakken?

        Succes! Anna-Karina

    83. Je zou er ook nog wat sesamzaad bij kunnen doen.
      Dat zal een nog nootachtigere smaak geven.
      Gedroogde tuinkruiden erdoor is ook lekker vooral voor bij de borrel ipv een toastje.

    Reacties zijn gesloten.

    Scroll naar boven