Het is me gelukt om een verrukkelijke lasagne van vroeger om te toveren tot een overheerlijke koolhydraatarme lasagne. Lasagne met broccoli en champignons maakte ik in onze verkeringstijd al voor Anna-Karina. Dat was steevast een groot succes. Blijkbaar gaat ook de liefde van een vrouw door de maag. Ik moest er aan denken toen Anna-Karina vorige maand dit Broccoli met mosterd-kaassaus recept met jullie deelde. Over mijn ‘succes lasagne’ ging namelijk ook een heerlijke mosterdsaus, die de lasagne zijn bijzondere smaak gaf. Destijds maakte ik het gerecht uiteraard nog met lasagnebladen en een koolhydraatrijke saus met maïzena. Vergis je trouwens niet in de tijd, de koolhydraatarme lasagne staat nog eens 25 minuten in de oven, terwijl je zelf wat anders leuks doet. Wel af en toe even loeren of alles naar wens blijft gaan. Dit gerecht bevat 11.4 gram koolhydraten per flinke portie.
Aanpassen naar een koolhydraatarme lasagne
Soms missen we die succesrecepten van vroeger opeens, dan proberen we een koolhydraatarme variant te bedenken die minstens zo smaakvol is. Soms gaat het makkelijk, soms doen we daar wel een paar keer over. We moeten er namelijk eerst zelf helemaal tevreden over zijn, voordat we het met jullie willen delen. Deze aangepaste koolhydraatarme lasagne was in 1x raak! Was ook niet zo heel moeilijk: ik verving de gewone lasagnebladen door courgetteplakken en maïzena door arrowroot. Arrowroot (pijlwortel) is een bindmiddel dat gewonnen wordt uit tropische planten. Arrowroot is neutraal en bindt sauzen al voordat ze echt koken. 1-1½ theelepel vervangt ongeveer een eetlepel bloem of maïzena.
Samen doen
Soms denken we dat wij al ons hele leven bij elkaar zijn, zo vertrouwd kun je je voelen bij elkaar blijkbaar. Niets is minder waar. Wij werden pas in 2002 aan elkaar voorgesteld. Daarvoor hadden we al een leven los van elkaar geleefd en dat is ook meer dan 40 jaar best goed gegaan. Maar zo samen is het nog leuker. Anna-Karina heeft in 2014 en 2015 de website in haar eentje gedaan. Maar sinds we een kookboek hebben en de website zo’n vlucht genomen heeft lukt dat haar echt niet meer. Tegenwoordig doen we het samen: overleggen, recepten plannen, boodschappen doen, koken, fotograferen en uitwerken. Ook ontvangen we dagelijks vele reacties en vragen via e-mail en Facebook. En ja, we vinden dat nog steeds leuk!
Taakverdeling
In het begin was het even zoeken naar wie wat het beste op zich kon nemen. Het verzinnen van nieuwe recepten, plannen en koken doen we vaak gezellig samen. Ook maken we een verdeling van wie welk recept uitwerkt voor de website. verder hebben we wel een taakverdeling. Anna-Karina fotografeert, onderhoudt onze Facebookpagina en reageert op alle reacties. Ik doe de administratie en zorg dat alle boodschappen op tijd in huis zijn. Koken doen we vooral in de weekenden zodat we doordeweeks de recepten kunnen uitwerken voor de website. Tevens zorgen we er dan voor dat onze abonnees een e-mail krijgen over onze nieuwe creaties. Daarnaast werken we aan updates van alle oude recepten (meer dan 700) en berekeningen ervan. Die berekeningen hopen we eind 2021 helemaal klaar te hebben. Ik hoef me me nooit te vervelen, want ik hou me ook graag bezig met muziek.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Wij zijn per 1-1-2025 met pensioen! Er komen niet wekelijks nieuwe recepten of nieuwe weekmenu’s bij. Maar er staan voldoende koolhydraatarme – keto weekmenu’s online om 2 jaar lang lekker gevarieerd te eten. Of maak je eigen keus uit de ruim 1100 gratis recepten. We wensen jullie heel veel eetplezier!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!

ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!

ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

Zo maak je deze koolhydraatarme lasagne
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Koolhydraatarme lasagne met broccoli en champignons
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 250 g broccoli
- 500 ml (groente)bouillon
- 1 ui
- klontje roomboter
- 1 teentje knoflook
- 1½ tl arrowroot
- 2 el mosterd
- 100 ml crème fraîche
- 100 g kaas , geraspt, 0 khd indien zelf geraspt
- 250 g kastanjechampignons
- tl tijm
- 1 el tomatenpuree
- 1 el tomatenketchup
- peper en zout
- 350 g courgette, 1 gemiddeld grote
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Snijd de broccoli in kleine roosjes en kook deze 3 minuten in de bouillon. Schep de broccoli uit de bouillon en spoel koud af. Laat de roosjes uitlekken in een vergiet. Snij er plakjes van, ongeveer ½ cm. Bewaar de bouillon.
- Snipper de ui en fruit deze in wat boter glazig. Knijp een teentje knoflook erboven uit. Voeg ongeveer 200 – 250 ml van de bouillon toe. Roer de mosterd, crème fraîche en de helft van de kaas erdoor. Verwarm en voeg arrowroot toe tot een mooi gebonden saus ontstaat. Meng de helft van de saus door de broccoli.
- Snijd de champignons in plakjes en bak ze, al omscheppend, in een droge pan op hoog vuur tot ze beginnen te garen. Voeg een klontje boter toe en doof de hittebron. Voeg tijm, tomatenpuree en ketchup toe. Proef en breng zo nodig op smaak met peper en zout.
- Snijd de courgette in ultradunne lange plakken circa 2-3 mm. Dit lukt het best met een goede dunschiller of een fijne kaasschaaf.
Ovenklaar maken
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C. Maak laagjes in een ingevette kleine ovenschaal (ong. 15 x 10 cm) broccoli, plakjes – rauwe – courgette, champignonmengsel, laagje geraspte kaas. Herhalen en dek af met de overgebleven mosterdsaus.
- Bak de koolhydraatarme lasagne 25 minuten in de oven of tot het gaar is en goudbruin kleurt.
- Hopelijk maak je dit voor iemand die de kok graag overlaadt met complimenten!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Wat was dit super lekker voor herhaling vatbaar de saus ga ik vaker maken en gebruiken zo lekker!!!
Dank je!
Ik heb deze vandaag gemaakt, een heel gedoe maar heerlijk! 30 min. In de oven was genoeg.
Waarvoor moet je de bouillon bewaren??
Voor de stap erna.
Ik zie het Anna-Karina, ik heb er compleet overheen gelezen.
Het was heerlijk, ik heb er alleen extra mager gehakt doorheen gedaan.
Groetjes
Inderdaad Anna-Karina en Hans, het is een verrukkelijk gerecht. We hebben er samen heerlijk van gegeten en ook dit is alwéér een blijvertje
Grappig dit! Je hebt deze al eerder gemaakt, in 2018 zelfs. Zie deze reactie.
In het boek staat dat het 45 minuten in de oven moet, en zojuist lees ik op de site 25 minuten. Wat is het? Ik denk zelf 25 minuten, want alles is al gaar. Dus ik kijk zometeen of de korst al bruin is.
Erbij eten we gebakken zalm. 😋
Ik kon de arrowroot zo snel niet vinden in de voorraadkast, dus ik heb bloem genomen. Iets meer koolhydraten, maar het zal de pret niet drukken.
Het wordt weer (koolhydraatbeperkt) smullen van de broccoli en courgette uit eigen tuin. 😋😋👍
Inderdaad lijken me die 25 minuten in de oven veel realistischer, klopte dat met jouw bevindingen gisteren?
Vorige week weer ‘ns gegeten, zonder er een lasagne van te maken. De courgette gewoon in kleine blokjes gesneden en de hele boel bij elkaar gedaan: smaakte hetzelfde, en was een stuk makkelijker bereiden. Héérlijk!
Makkelijker oké, maar lasagne en dan alles in de oven vinden wij wel echt veel lekkerder! Maar dat zijn waarschijnlijk je ‘lousy cook’ genen… 😀
Vandaag hebben we dit recept gemaakt. Ontzettend lekker. Dank je wel.
Ik denk dat we alleen iets voorzichtiger met vocht mogen zijn, nu was het (te) nat.
Hieronder las ik dat biologische groenten iets minder vocht zouden bevatten, maar die gebruiken wel al.
Geen zout en kort koken wil ook weleens helpen. Met een schuimspaan opscheppen.
Deze lasagne was HEERLIJK!! We hebben er wel kippengehakt door gedaan.
Het was superlekker! Mijn vriend en ik slaan ons stukje vlees / vis nooit af maar hiervoor maakten we een uitzondering. We hebben het niet gemist!
Helaas was het gerecht enorm waterig. Dat hadden we vorige keer bij de witloflasagne ook. Hoe kunnen we dit verhelpen?
Bepaalde groenten kunnen best veel vocht loslaten, daar doe je nu eenmaal weinig tegen. In elk geval géén zout bij de te koken groenten doen en zo kort mogelijk koken. Goed laten uitlekken en/of in de pan even droogstomen wil ook wel helpen. Maar bv. witlof en courgette bevatten nu eenmaal heel veel vocht. NB: Biologische groenten bevatten over het algemeen minder vocht!
Wat een overheerlijk gerecht! Wat stokbrood erbij voor manlief. Oprecht smullen!
Deze gister gemaakt, wat gegrilde kip toegevoegd, maar jeeetje wat was deze lekker, restje gaat vandaag mee als lunch…. top recept
Nou, vanavond voor de 2e keer gemaakt, en het moet gezegd worden: het lukte al beter dan de eerste keer. Komt omdat ik op het recept erbij geschreven had, dat ik een kleine ovenschaal moet gebruiken, want anders kom je tekort. Ja, de courgette is méér dan genoeg, maar dat champignonmengsel staat m.i. niet in verhouding daartoe, en hetzelfde geldt voor de broccoli….Dus aanvullende instructies voor mezelf genoteerd: nóg kleinere ovenschaal en maar ’n halve courgette! Maar van dat ‘bouwwerk’ (als een echte lasagne) breng ik niet veel terecht en ik heb me maar bij het feit neergelegd dat ik nooit een echte kokkin zal worden. Overigens: de smaak was TOP ….en daar gaat het vooral ook om. Al doende leert men….en bedankt weer!
Inderdaad is de ovenschaal de kleine van Ikea. Ongeveer 15×10 cm. Die gebruik ik ook voor bv deze knolselderij gratin! Ik zal het er even bijzetten in de tekst.
Erg lekker! Ik had ook een beetje gevarieerd, met gehakt erdoor, en de courgette even kort gegrild. Complimenten!
Mag ik vragen hoe jullie aan de berekening komen van het aantal khd per portie? Als ik het invoer in mijn voedingsapp, kom ik nl veel hoger uit.
Merken kunnen enorm van elkaar verschillen. Bij de meeste ingrediënten kun je precies zien welke wij gebruikten. Tellers geven bijna nooit dezelfde waardes. Opgegeven waardes zijn dan ook slechts ter indicatie. Voedingsapps gebruiken wij niet. Uiteindelijk geeft de weegschaal en je eigen gevoel aan dat je een beetje goed bezig bent.
Vanavond gemaakt. Zelfs onze puber die niet dol is op groente vond het lekker. Eerlijk is eerlijk, ik heb maar niet vertelt wat er allemaal inzat ?
I.p.v. arrowroot-poeder kan ook johannesbroodpitmeel gebruikt worden i.v.m. bloedsuukerspuegel.
De recepten van jullie website zijn elke keer weer verrassend lekker!
Hartelijk dank hiervoor.
Vanavond de lasagne met broccoli en champignons gemaakt. Was weer Top.
Altijd leuk om te horen, dank je wel en eet ze!
Dit is zooooo’n lekker recept! Nu al meermaals gemaakt en ik zit elke keer weer te smullen. Vanavond weer, ik verheug me erop! 🙂
Hartelijke groet, Yvonne
Goedenmorgen, gisteren de overheerlijke witlofschotel met zalm geraspte kaas en room gemaakt overheerlijk!mijn lieve buren waren “proefkonijn” ze hebben ook gesmuld!
Op naar het volgende lekkere recept!
Hartelijk dank!
Rola
Dit is een succesnummer! Moet er wel eerlijk bij zeggen dat ik er gehakt doorheen heb gedaan – voornamelijk omdat ik te lui was om een apart vleesgerecht er bij te maken. Maar het ging prima. Recept gaat in de map (virtueel uiteraard) met ‘nog een keertje maken’.
Gehakt is een prima toevoeging, Jannelies.
Wat een ontzettend lekker gerecht. We hebben er van genoten en zeker voor herhaling vatbaar. Mmmmmm
Wauw, dit is echt alleen weg te krijgen als je een heeeele grote fan van mosterd bent. De enige smaak die je binnen krijgt. Zo overheersend dat je niets meer proeft en je bek volledig scheef trekt. Na 2 happen alles weggegooid.
Wat zonde! Dan heb je vast een erg scherpe mosterd gebruikt. Tip: altijd proeven en voorzichtig beginnen en naar EIGEN SMAAK meer toevoegen van sterk smakende ingrediënten.
Zo kan het iets minder grof alstublieft volgens mij heeft een dier een bek maar mensen hebben een mond
goede middag.
ik heb de koolhydraatarme lasagne gemaakt en het was heerlijk
groetjes ada brussee.
Heerlijk gegeten, een complimentje gehad van mijn man, vond de mosterd erin heerlijk
Weer een schot in de roos! Lekker en erg vullend.
Ik had wel saus over. Die roomsaus en de champignonsaus ga ik zeker nog eens bij iets anders maken.
Een topper! Superbedankt voor jullie moeite.
Ik had 2 bedenkingen bij dit recept. 1) Vroeger, als kind, was ik niet gek op broccoli. Inmiddels eet ik al jaren met smaak broccoli, maar op de één of andere manier blijf ik in eerste instantie toch altijd wantrouwend naar recepten met broccoli kijken…. (ja, heel raar) 2) De combinatie mosterd-kaassaus met ook tomatenpuree en ketchup in het recept kwam mij heel raar voor. Maar goed, alle ingrediënten in het recept lust ik en inmiddels ook altijd vertrouwend op jullie recepten, heb ik vandaag deze lasagne gemaakt. Wel wat gebakken stukjes kipfilet toegevoegd, omdat hij dan wat ‘vullender’ is voor mij. Resultaat: heerlijk!!! Blijvertje!!!
Hahaha, wat leuk dat we je vertrouwen hebben! Fijn ook dat het dan niet tegenvalt!
Hallo Hans, inmiddels gemaakt en dit is echt zoooooo lekker en gemakkelijk te maken, mijn Hans, echt absoluut geen koker, kwam over mijn schouder meekijken en begon spontaan te assisteren. Alles afwegen en klaarzetten, de creme fraiche vervangen door griekse yogurt, ging prima. De laagjes in een ovenschaal even in de oven en daarna samen zitten smullen, mijn dank hiervoor.
Smakelijke groetjes voor allebei van Hans en Petra
We hebben heerlijk gegeten. Ik had geen crème fraiche in huis maar wel de verse kaas vd Aldi. Dat ginook goed. Lekker recept!
Dank je!
Wat een heerlijk recept. Dit ga ik zeker vaker maken. Voor mijn vriend voeg ik wel lasagnebladen en gehakt toe.
Wederom weer een heerlijk recept. De volgende dag zelfs nog lekkerder.
Ik geniet bijna dagelijks van je recepten. ??
altijd leuk om te horen Ulli!
Hallo Anna Karina en Hans,
Wat een heerlijk recept. We hebben er erg van gesmuld afgelopen zaterdag. Sinds 3 maanden koolhydraatarm aan het eten. Was even wennen maar gaat nu goed. Heb ook meteen je boek gekocht en al heel wat recepten daaruit gemaakt. Ook van de site. Hopelijk blijven jullie nog veel lekkere recepten maken. Succes, Joke
Goedenavond Anna-Karina en Mijnheer Hans,
We hebben zojuist de lasagne gegeten en wat is dit ongelofelijk lekker. We hebben zitten smullen en we houden hem er in.
We genieten van de heerlijke recepten en het verhaal erbij, hartstikke leuk.
Heel hartelijk dank dat we altijd mogen genieten van jullie recepten. We zijn fan. Gisteren de witlofschotel met gerookte zalm gegeten, ook zo verrukkelijk!
Altijd welkom Susanna! Benieuwd wat het volgende wordt 😉
Zojuist vurrukkullukke Lasagne met broccoli en champignons gegeten . Wat een vondst, echt smullen.
Ik had iets meer (oude) geraspte kaas gebruikt, 2 laagjes van ongeveer 60 gram.
Een absolute aanrader!!
Goedemorgen Anna-Karina en Hans, Wat een zalig recept. En het sausje ga ik meer gebruiken. Dank jullie wel.
Was echt verrukkelijk!! Dank voor het recept!
Lijkt ons heerlijk en alle ingrediënten kunnen we hier op Kreta kopen.Vandaag aangepaste Belgische stoofpot met bloemkoolrijst.Morgen samen de keuken in voor dit recept.Bedankt weer voor jullie fantastische recepten en een fijn weekend.
Kook ze en eet smakelijk!
Wij hebben deze lasagne meteen gemaakt vanavond: helemaal super!!! Heerlijk was het; dit is een blijvertje!
Bedankt voor dit recept…
Hoi , ben jullie al een jaar aan t volgen en reageer eigenlijk nooit,
Maar dit recept heeft me verbaasd hoe de mooie smaken tot zn recht komen
Mijn partner die een verfijnde smaak heeft was dan ook echt verast!
Mooi een varkenshaasje bij gebakken voor m en dat paste er perfect bij!
Dank je wel voor t mooie recept en succes met alle ideeen!
Top!
Zoet er heerlijk uit! Kun je ook Johannisbroodpitmeel gebruiken als bindmiddel? Dat bevat veel minder koolhydraten.
ja hoor dat kan ook maar wordt iets anders.
Ahhh….. het verlangen naar de wonderschone verkeringstijd, vlinders, bijtjes, bloemetjes en kriebels en wat waren we jong !!
Dit recept gaat het zeker worden voor ons, mooie herinneringen ophalen aan de keukentafel en genieten van het goede leven 🙂
Het wordt een mooi weekend!
Lijkt mij super lekker, maar wat gebeurd er met de rest van de bouillon?
Groetjes
Wat je wilt, maak er een lekker soepje van of gebruik het als basis voor een saus?
Het ziet er heerlijk uit en ik ga het zeker maken in het weekend. Alles heb ik in huis op de kastanje champignons na. Kan je ook gewone champignons gebruiken?
Uiteraard, maar die vinden wij een stuk minder lekker.
Hoi Hans, lijkt me een heerlijk recept.
Welke tomatenketchup gebruik je?
Gr. Conny
Klik even op het ingrediënt Conny, daar staat het precies.
Hallo Hans en Anna-Karina, ik dacht echt dat jullie al een eeuwigheid een stel waren, wat een leuk verhaal en mooi recept. Ik heb ook een mijnheer Hans maar jammer genoeg geen kookwonder. Maar wel een heel gemakkelijke eter en vindt mijn eten ook altijd heerlijk. Ook mijn zelf bedachte restjes recepten. En het laatste hapje is dan meestal voor ons hondje Billy ?. Deze lasagne ga ik zeker zeer binnenkort ook uit proberen. Mijn dochter en ik zijn nog steeds blij met het door AK gesigneerde boek, dat wil ik ook even laten weten. Mijn boek inmiddels vol met aantekeningen en favorieten recepten bij geschreven. Heb geen Fbk dus via deze site even laten weten. Bedankt en lieve groetjes Petra
Wat leuk om van je te horen Petra & fijn dat de boeken bevallen!
Wat een leuk verhaal bij dit heerlijke recept, ga het zeker dit weekend maken, dank je wel!
Ziet er heerlijk uit Hans, knap bedacht en dat in één keer.
Leuk met je verhaal erbij, ik ga t zeker maken…
Dat ziet er heerlijk uit! Alleen heeft arrowroot een heel hoog gehalte aan koolhydraten. Er wordt slechts 1 theelepel gebruikt, maar mijn bloedsuiker reageert er als een gek op! Kan ik het door iets anders vervangen?
Als het nodig is een ander bindmiddel, waar je niet op reageert?
Dit ga ik proberen!
Maar waar haal ik arrowroot? Ik heb er nooit van gehoord. Ik begrijp wel waar het voor dient.
Alvast bedankt!
Bij de natuurvoedingswinkel (bv. De Tuinen / Holland Barrett)
Hallo Hans,
Ik mis de hoeveelheid courgette. Gebruik je er een?
Groeten,
Mieke
Ja dat klopt, een kleine. Die was ik even vergeten. Ik heb ‘m er net bij gezet.
Ziet er heerlijk uit, ga ik zeker proberen! Fijn om meer te weten te komen over het gebruik van arrowroot. Heb het in huis gehaald, maar nog niet mee gekookt of gebakken.
Dat ziet er lekker uit!!!!! Dat ga ik dit weekend uit proberen