Koolhydraatarme lasagne met broccoli en champignons 52

koolhydraatarme lasagne met broccoli

Het is me gelukt om een verrukkelijke lasagne van vroeger om te toveren tot een overheerlijke koolhydraatarme lasagne. Lasagne met broccoli en champignons maakte ik in onze verkeringstijd al voor Anna-Karina. Dat was steevast een groot succes. Blijkbaar gaat ook de liefde van een vrouw door de maag.  Ik moest er aan denken toen Anna-Karina vorige maand dit Broccoli met mosterd-kaassaus recept met jullie deelde.  Over mijn ‘succes lasagne’ ging namelijk ook een heerlijke mosterdsaus, die de lasagne zijn bijzondere smaak gaf. Destijds maakte ik het gerecht uiteraard nog met lasagnebladen en een koolhydraatrijke saus met maïzena. Vergis je trouwens niet in de tijd, de koolhydraatarme lasagne staat nog eens 25 minuten in de oven, terwijl je zelf wat anders leuks doet. Wel af en toe even loeren of alles naar wens blijft gaan.

 

Aanpassen naar een koolhydraatarme lasagne

Soms missen we die succesrecepten van vroeger opeens, dan proberen we een koolhydraatarme variant te bedenken die minstens zo smaakvol is. Soms gaat het makkelijk, soms doen we daar wel een paar keer over. We moeten er namelijk eerst zelf helemaal tevreden over zijn, voordat we het met jullie willen delen. Deze aangepaste koolhydraatarme lasagne was in 1x raak! Was ook niet zo heel moeilijk: ik verving de gewone lasagnebladen door courgetteplakken en maïzena door arrowroot.  Arrowroot (pijlwortel) is een bindmiddel dat gewonnen wordt uit tropische planten. Arrowroot is neutraal en bindt sauzen al voordat ze echt koken. 1-1½  theelepel vervangt ongeveer een eetlepel bloem of maïzena.

koolhydraatarme lasagne met broccoli

Samen doen

Soms denken we dat wij al ons hele leven bij elkaar zijn, zo vertrouwd kun je je voelen bij elkaar blijkbaar. Niets is minder waar. Wij werden pas in 2002 aan elkaar voorgesteld. Daarvoor hadden we al een leven los van elkaar geleefd en dat is ook meer dan 40 jaar best goed gegaan. Maar zo samen is het nog leuker.  Gelukkig maar, want nu ik steeds meer betrokken raak bij de website en alles daaromheen moeten we ook echt samenwerken.

Overigens heeft Anna-Karina de eerste twee jaar de website alleen gedaan. Sinds we een kookboek hebben en de website zo’n vlucht genomen heeft lukt dat haar echt niet meer. Tegenwoordig doen we het samen: overleggen, recepten plannen, boodschappen doen, koken, fotograferen en uitwerken. Ook ontvangen we dagelijks vele reacties en vragen via e-mail en Facebook. Daarnaast gaat er behoorlijk wat tijd zitten in het netjes laten draaien van de Stichting Gewoon Goed Eten die we in 2016 speciaal voor onze recepten hebben opgericht. En ja, we vinden dat nog steeds leuk!

koolhydraatarme lasagne met broccoli

Taakverdeling

In het begin was het even zoeken naar wie wat het beste op zich kon nemen.  Het verzinnen van nieuwe recepten, plannen en koken doen we vaak gezellig samen. Ook maken we een verdeling van wie welk recept uitwerkt voor de website. verder hebben we wel een taakverdeling. Anna-Karina fotografeert, onderhoudt onze Facebookpagina (momenteel 72.000+ fans) en reageert op alle reacties. Ik doe de administratie voor de Stichting en zorg dat de boodschappen op tijd in huis zijn. Koken doen we vooral in de weekenden zodat we doordeweeks de recepten kunnen uitwerken voor de website. Tevens zorgen we er dan voor dat onze 18.000 abonnees een e-mail krijgen over onze nieuwe creaties. 

Ik hoef me me nooit te vervelen, want ik werk ook nog als bewonersondersteuner in een Huis van de wijk en houd me graag  bezig met muziek.

Kijk hier voor nog meer smul-lasagne gerechten.

Zo maak je deze koolhydraatarme lasagne

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Koolhydraatarme lasagne met broccoli en champignons

koolhydraatarme lasagne met broccoli

Door Hans van Deelen Geplaatst maart 16, 2018

  • Aantal of hoeveelheid: 2 porties
  • Koolhydraten: 7,5 gr khd pp (2 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 30 minuten
  • Kooktijd: 40 minuten
  • Klaar in: 1 uur 10 minuten

Een verrukkelijke lasagne van vroeger omgetoverd tot een overheerlijke koolhydraatarme lasagne. Lasagne met broccoli en champignons maakte ik in onze verkeringstijd al voor Anna-Karina. Dat was steevast een groot succes.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Snijd de broccoli in kleine roosjes en kook deze 3 minuten in de bouillon. Schep de broccoli uit de bouillon en spoel koud af. Laat de roosjes uitlekken in een vergiet. Snij er plakjes van, ongeveer ½ cm. Bewaar de bouillon.
  2. Snipper de ui en fruit deze in wat boter glazig. Knijp een teentje knoflook erboven uit. Voeg ongeveer 200-250 ml van de bouillon toe. Roer de mosterd, crème fraîche en de helft van de kaas erdoor. Verwarm en voeg arrowroot toe tot een mooi gebonden saus ontstaat. Meng de helft van de saus door de broccoli.
  3. Snijd de champignons in plakjes en bak ze, al omscheppend, in een droge pan op hoog vuur tot ze beginnen te garen. Voeg een klontje boter toe en doof de hittebron. Voeg tijm, tomatenpuree en ketchup toe. Proef en breng zo nodig op smaak met peper en zout.
  4. Snijd de courgette in ultradunne plakken ca. 3 mm. Dit lukt het best met een goede dunschiller of een fijne kaasschaaf.
  5. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden. Maak laagjes in een ingevette ovenschaal: broccoli, plakjes -rauwe- courgette, champignonmengsel, laagje geraspte kaas. Herhalen en dek af met de overgebleven mosterdsaus.
  6. Bak de koolhydraatarme lasagne 25 minuten in de oven of tot het gaar is en goudbruin kleurt.
  7. Hopelijk maak je dit voor iemand die de kok overlaadt met complimenten!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet




Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

52 gedachten over “Koolhydraatarme lasagne met broccoli en champignons

  • Ella

    De recepten van jullie website zijn elke keer weer verrassend lekker!
    Hartelijk dank hiervoor.
    Vanavond de lasagne met broccoli en champignons gemaakt. Was weer Top.

  • Yvonne

    Dit is zooooo’n lekker recept! Nu al meermaals gemaakt en ik zit elke keer weer te smullen. Vanavond weer, ik verheug me erop! 🙂
    Hartelijke groet, Yvonne

  • Rola

    Goedenmorgen, gisteren de overheerlijke witlofschotel met zalm geraspte kaas en room gemaakt overheerlijk!mijn lieve buren waren “proefkonijn” ze hebben ook gesmuld!
    Op naar het volgende lekkere recept!
    Hartelijk dank!
    Rola

  • Jannelies

    Dit is een succesnummer! Moet er wel eerlijk bij zeggen dat ik er gehakt doorheen heb gedaan – voornamelijk omdat ik te lui was om een apart vleesgerecht er bij te maken. Maar het ging prima. Recept gaat in de map (virtueel uiteraard) met ‘nog een keertje maken’.

  • Vera

    Wauw, dit is echt alleen weg te krijgen als je een heeeele grote fan van mosterd bent. De enige smaak die je binnen krijgt. Zo overheersend dat je niets meer proeft en je bek volledig scheef trekt. Na 2 happen alles weggegooid.

  • Astrid

    Weer een schot in de roos! Lekker en erg vullend.
    Ik had wel saus over. Die roomsaus en de champignonsaus ga ik zeker nog eens bij iets anders maken.
    Een topper! Superbedankt voor jullie moeite.

  • Cona

    Ik had 2 bedenkingen bij dit recept. 1) Vroeger, als kind, was ik niet gek op broccoli. Inmiddels eet ik al jaren met smaak broccoli, maar op de één of andere manier blijf ik in eerste instantie toch altijd wantrouwend naar recepten met broccoli kijken…. (ja, heel raar) 2) De combinatie mosterd-kaassaus met ook tomatenpuree en ketchup in het recept kwam mij heel raar voor. Maar goed, alle ingrediënten in het recept lust ik en inmiddels ook altijd vertrouwend op jullie recepten, heb ik vandaag deze lasagne gemaakt. Wel wat gebakken stukjes kipfilet toegevoegd, omdat hij dan wat ‘vullender’ is voor mij. Resultaat: heerlijk!!! Blijvertje!!!

  • Petra

    Hallo Hans, inmiddels gemaakt en dit is echt zoooooo lekker en gemakkelijk te maken, mijn Hans, echt absoluut geen koker, kwam over mijn schouder meekijken en begon spontaan te assisteren. Alles afwegen en klaarzetten, de creme fraiche vervangen door griekse yogurt, ging prima. De laagjes in een ovenschaal even in de oven en daarna samen zitten smullen, mijn dank hiervoor.
    Smakelijke groetjes voor allebei van Hans en Petra

  • Joke Magendans

    Hallo Anna Karina en Hans,
    Wat een heerlijk recept. We hebben er erg van gesmuld afgelopen zaterdag. Sinds 3 maanden koolhydraatarm aan het eten. Was even wennen maar gaat nu goed. Heb ook meteen je boek gekocht en al heel wat recepten daaruit gemaakt. Ook van de site. Hopelijk blijven jullie nog veel lekkere recepten maken. Succes, Joke

  • Susanna Kortenbout

    Goedenavond Anna-Karina en Mijnheer Hans,
    We hebben zojuist de lasagne gegeten en wat is dit ongelofelijk lekker. We hebben zitten smullen en we houden hem er in.
    We genieten van de heerlijke recepten en het verhaal erbij, hartstikke leuk.
    Heel hartelijk dank dat we altijd mogen genieten van jullie recepten. We zijn fan. Gisteren de witlofschotel met gerookte zalm gegeten, ook zo verrukkelijk!

  • Jeannet Göbel

    Zojuist vurrukkullukke Lasagne met broccoli en champignons gegeten . Wat een vondst, echt smullen.
    Ik had iets meer (oude) geraspte kaas gebruikt, 2 laagjes van ongeveer 60 gram.
    Een absolute aanrader!!

  • Xaris Delfos

    Lijkt ons heerlijk en alle ingrediënten kunnen we hier op Kreta kopen.Vandaag aangepaste Belgische stoofpot met bloemkoolrijst.Morgen samen de keuken in voor dit recept.Bedankt weer voor jullie fantastische recepten en een fijn weekend.

  • Irene

    Hoi , ben jullie al een jaar aan t volgen en reageer eigenlijk nooit,
    Maar dit recept heeft me verbaasd hoe de mooie smaken tot zn recht komen
    Mijn partner die een verfijnde smaak heeft was dan ook echt verast!
    Mooi een varkenshaasje bij gebakken voor m en dat paste er perfect bij!
    Dank je wel voor t mooie recept en succes met alle ideeen!
    Top!

  • Marianne

    Ahhh….. het verlangen naar de wonderschone verkeringstijd, vlinders, bijtjes, bloemetjes en kriebels en wat waren we jong !!
    Dit recept gaat het zeker worden voor ons, mooie herinneringen ophalen aan de keukentafel en genieten van het goede leven 🙂
    Het wordt een mooi weekend!

  • Annagreet

    Het ziet er heerlijk uit en ik ga het zeker maken in het weekend. Alles heb ik in huis op de kastanje champignons na. Kan je ook gewone champignons gebruiken?

  • Petra

    Hallo Hans en Anna-Karina, ik dacht echt dat jullie al een eeuwigheid een stel waren, wat een leuk verhaal en mooi recept. Ik heb ook een mijnheer Hans maar jammer genoeg geen kookwonder. Maar wel een heel gemakkelijke eter en vindt mijn eten ook altijd heerlijk. Ook mijn zelf bedachte restjes recepten. En het laatste hapje is dan meestal voor ons hondje Billy 🐶. Deze lasagne ga ik zeker zeer binnenkort ook uit proberen. Mijn dochter en ik zijn nog steeds blij met het door AK gesigneerde boek, dat wil ik ook even laten weten. Mijn boek inmiddels vol met aantekeningen en favorieten recepten bij geschreven. Heb geen Fbk dus via deze site even laten weten. Bedankt en lieve groetjes Petra

  • Petra

    Dat ziet er heerlijk uit! Alleen heeft arrowroot een heel hoog gehalte aan koolhydraten. Er wordt slechts 1 theelepel gebruikt, maar mijn bloedsuiker reageert er als een gek op! Kan ik het door iets anders vervangen?

  • Jacqueline

    Ziet er heerlijk uit, ga ik zeker proberen! Fijn om meer te weten te komen over het gebruik van arrowroot. Heb het in huis gehaald, maar nog niet mee gekookt of gebakken.