Het toppunt van makkelijk en lekker deze koolhydraatarme koolraap gratin, met tijm. Combinatietip: eet deze broccoli salade erbij! In de gratin zit ook een beetje wortelpeterselie verwerkt, dat geeft net een beetje een zoete smaak. Samen met de kaas en spekjes een heerlijke schotel. Op zich al lekker om te eten, maar nog lekkerder met een frisse salade erbij. Gratineren is een kooktechniek, je geeft een gerecht een bruine (zachte of krokante) bovenlaag. Meestal wordt gratineren als ‘nabewerking’ gedaan, zoals wij deden. Maar je kunt deze techniek ook toepassen om iets te garen en tegelijkertijd een mooi korstje te geven.
Gratineren
Voor deze techniek heb je de oven nodig (of een brander). Bedek je gerecht met een laagje, dat kan met:
- kaas, geraspt of in plakjes. diverse soorten kaas zijn geschikt, ligt er maar net aan wat je zelf lekker vindt
- khda gemalen geroosterd broodkruim of gemalen crackers, gemengd met noten of zaden
- eieren, vaak in combinatie met kaas en/of kruim
Als het gerecht al gaar is, gratineer je dit het snelste -2 tot 3 minuten- onder de grill. Echter, als je het gerecht nog wilt (na)garen, zet het dan in de heteluchtoven van 180 °C (200 °C conventioneel). De tijd is afhankelijk van de garing. Bij onze koolhydraatarme koolraap gratin was 20 minuten echt voldoende, de groente was immers al voorgekookt. Eventueel zet je tegen het einde de grill nog even aan.
Wij maakten 3 porties, ervan uitgaande dat je er een of andere kleine salade bij eet (zelf bijtellen). Per portie bevat de koolhydraatarme koolraap gratin: kcal 392.5 ⋆ koolhydraten 6.73 g ⋆ eiwitten 23.7 g ⋆ vetten 29.2 g ⋆ vezels 4.9 g.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je koolhydraatarme koolraap gratin
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Koolhydraatarme koolraap gratin
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 400 g koolraap, in blokjes (2×2 cm)
- 100 g wortelpeterselie, in stukken (2x2cm)
- 1 ui, gesnipperd
- 125 g spek of spekblokjes, in blokjes
- pimentón, naar smaak
- 1 tl verse tijm
- 100 g geraspte kaas
- 2 eieren
- 100 ml slagroom
Erop
- 20 g amandelschaafsel, of gehakte amandelen
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en zet een ovenschaal klaar.
- Schil de koolraap en de wortelpeterselie en snijd ze in blokjes van zo'n 2 x 2 cm. Kook ze samen in 10 minuten beetgaar. Giet af en doe ze over in de ovenschaal.
- Snipper ondertussen de ui en bak deze samen met de spekblokjes, pimentón en verse tijm glazig in olijfolie. Doof het vuur en meng het ui-spekmengsel met de geraspte kaas, eieren en slagroom. Voeg naar smaak peper en zout toe.
- Verdeel dit over de groenten in de ovenschaal en meng alles een beetje door elkaar. Bestrooi tot slot met het amandelschaafsel.
- Gratineer de schotel 20 minuten of tot het mooi begint te kleuren. Controleer tussentijds of het niet te hard gaat.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet