Nu hoef je na het avondeten niet meer te kiezen tussen een toetje en een kopje koffie, want we hebben hier voor je een koolhydraatarme koffie mousse! Een heerlijk dessert, dat je net zo veel naar koffie kunt laten smaken als je zelf wilt. Het is een combinatie van chocolade en instantkoffie. Die worden ook wel in sticks verkocht die per stuk bijna 2 gram inhoud hebben. Daar kun je dus prima mee doseren. Ik gebruikte de inhoud van één espresso stick, en ik vond de mousse op die manier voldoende naar koffie smaken. Anna-Karina is wat meer van de sterke koffiesmaak, dus die suggereerde al een tweede stick met instantkoffie voor het ‘herhaalrecept’. Dus dat gaan we natuurlijk ook proberen. Zoals ik het heb gemaakt is de voedingswaarde kcal 279 ⋆ koolhydraten 4.67 g ⋆ eiwitten 6.6 g ⋆ vetten 25.13 g ⋆ vezels 0.23 g.
Visueel effect
Omdat je er vier porties van kunt maken, is de koolhydraatarme koffie mousse ook bijzonder geschikt om als afsluiter van een maaltijd met vrienden of familieleden te dienen. Het is helemaal niet zo veel werk, je kunt het ruim van tevoren maken en het ziet er geweldig uit. Zeker als je het garneert. Dat deden wij met gehakte blanke hazelnoot, maar dat kan natuurlijk ook met cacaonibs en een toefje slagroom (niet gezoet met suiker natuurlijk) zal het zeker ook goed doen. Mmm, ik krijg er al schrijvende al weer zin in…
Salmonella
Er is een minimale kans dat een ei de gevreesde Salmonellabacterie (Salmonella enteritidis) bevat, die een voedselvergiftiging kan veroorzaken. In de eiersector zijn uitgebreide maatregelen genomen om de kans verder te verkleinen.
Voor alle zekerheid is het raadzaam om de volgende regels in acht te nemen bij het gebruik van rauwe eieren in dessertgerechten:
– Werk hygiënisch;
– Gebruik verse eieren;
– Gebruik schone en gave ‘ongekraakte’ eieren;
– Bereid een gerecht met rauw ei kort vóór het gebruik;
– Persoonlijke hygiëne en het gebruik van schone en goede materialen is altijd erg belangrijk;
– Bewaar gerechten met rauw ei altijd tot consumptie in de koelkast;
– Zorg er voor dat er geen restjes van gerechten met rauw ei worden bewaard;
– Het staatstoezicht op de Volksgezondheid geeft sinds 1989 advies om aan zogenaamde risicogroepen als zieken of herstellenden, zwangeren, bejaarden en kinderen beneden 5 jaar bij voorkeur geen rauwe eiergerechten te serveren.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je koolhydraatarme koffie mousse
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Koolhydraatarme koffie mousse
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 25 g roomboter
- 100 g chocolade, 85 % cacao
- 2 g oploskoffie, instant, eventueel meer
- 100 ml slagroom
- 25 g erythritol
- 2 eieren, dooier en eiwit gescheiden
Garneren
- 10 g hazelnoten, blanke, beetje grof gehakt
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Smelt de chocolade samen met de roomboter au bain marie. Voeg de oploskoffie toe als de chocolade bijna gesmolten is. Roer goed door elkaar, haal van de warmtebron en laat 5 minuten afkoelen.
- Klop de slagroom stijf met de erythritol.
- Scheid de eiwitten en eidooiers (liefst met een eierscheider). Vang het eiwit op in een kleine metalen kom en klop het stijf met schoon keukengereedschap. Klop de eidooiers in een minuutje luchtig in een kommetje.
- Spatel de slagroom, eiwitten en eidooiers onder elkaar. Voeg de koffiechocolade langzaam toe en spatel tot een homogene massa ontstaat.
- Verdeel de koolhydraatarme koffie mousse over vier glazen schaaltjes en zet in de koelkast. Garneer met de hazelnoten als je de mousse serveert.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Kun je de eierdooier vervangen voor iets anders? Heb namelijk eiwit in een fles, dan weet ik zeker dat we er niet ziek van gaan worden… 🤔
Rauw ei kan toch verkeerde bacteriën hebben?
Ja en nee…
Er is de laatste jaren een afname van het aantal infecties door salmonella. Dit komt door effectieve hygiënemaatregelen bij de voedsel producerende industrie, zoals het testen van dieren op salmonella, vaccinatie van legkippen en een verbod op de handel van eieren en kippenvlees met salmonella. Ongeveer 3 op de 10.000 eieren zijn besmet met salmonella. Zo’n besmetting komt dus gelukkig maar weinig voor in Nederland. De meeste mensen hebben milde klachten bij een besmetting, maar mocht je tot één van de risicogroepen (kinderen tot 5 jaar, zwangeren, ouderen en mensen met een verminderde weerstand) behoren dan eet je beter geen rauw ei.