Koolhydraatarme kerststol of paasstol

Koolhydraatarme kerststol of paasstol

Jazeker, een koolhydraatarme kerststol of paasstol kan echt prima! Zodra er feestdagen in beeld komen worden sommige mensen heel zenuwachtig. Laat ik je gelijk geruststellen: dat is echt helemaal niet nodig joh. De traditionele lekkernijen rondom Sinterklaas, Kerst en Pasen bevatten over het algemeen een hele lading suiker, dus een ‘no go’. Op onze website  bieden we ook voor diverse feestdagen allerlei lekkers, zodat iedereen kan blijven genieten zonder het idee te hebben dat je jezelf iets moet ontzeggen. Je vindt in de categorie Feest honderden recepten! 

Advertentie

Kerststol of paasstol zonder schuldgevoel

Van deze heerlijke koolhydraatarme kerststol of paasstol kan iedereen ongegeneerd en verantwoord genieten. We hebben twee mini stolletjes gemaakt in kleine siliconenvormpjes van 6 x 14 cm. Deze goedgevulde feeststol is voedzamer dan de kerststollen die je in de winkel koopt. Omdat je van dit kerstbrood geen suikerpiek krijgt, verdwijnt de neiging om de hele dag te lopen snaaien vanzelf. Dat dat is gelijk een ander groot voordeel van deze koolhydraatarme kerststol. Met maar 1.25 gram koolhydraten per plakje is de kerststol het een uitstekende koolhydraatarme én feestelijke lekkernij. De koolhydraatarme stol kun je als feeststol rond Kerst en Pasen eten. Deze feeststol met spijs is een variatie op het notenbrood met de suikervrije amandelspijs die ik al eerder met jullie deelde.

Tips

  • Je kunt de feeststol heel goed invriezen, in plakjes snijden, met een stukje bakpapier ertussen in een plastic zak, zie foto onder.
  • De volgende dag is de koolhydraatarme kerststol of paasstol nog net iets lekkerder, dan hebben de smaken zich wat meer ‘gezet’.
  • Laat de speculaaskruiden weg of halveer ze, dan proef je meer van de amandelspijs.
  • Kijk voor meer lekkere recepten rond Kerst of Pasen.


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De boeken worden in eigen beheer uitgegeven en zijn overal te koop of te. Of koop er een online bij bijvoorbeeld Libris of Bruna. In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je een boek cadeau geven of laten signeren dan kun je het het best bestellen via onze eigen Boekdelenwinkel:

Verrukkelijk Koolhydraatarm
Prijs € 23,50
laatste exemplaren!

ISBN 9789082659870

Gewoon Koolhydraatarm
Actieprijs van 1 april -13 mei
€ 17,50!!

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
Prijs € 23,50
laatste exemplaren!

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

Koolhydraatarme kerststol of paasstol
Koolhydraatarme kerststol of paasstol

Zo maak je de koolhydraatarme kerststol of paasstol

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept

Koolhydraatarme kerststol of paasstol

Koolhydraatarme kerststol of paasstol

Feeststolletjes! Deze koolhydraatarme kerststol of paasstol is met maar 1.25 gram koolhydraten per plakje een uitstekende koolhydraatarme én feestelijke lekkernij.
4.79 van 23 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten

Ook gebruikt

  • Wij namen 2 kleine broodvormpjes van 6 x 14 cm

Voedingswaarde

Per sneetje, inclusief spijs.
kcal 148.24 koolhydraten 1.25 geiwitten 5.52 gvetten 12.96 gvezels 2.44 g
Hoeveelheid (aan te passen)16 of iets meer sneetjes

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Deeg

Garnering

Serveren

OPTIONEEL

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Gebruik voor de vulling de helft van dit amandelspijs recept (100 g in onze versie met erythritol).
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 160 °C en zet twee kleine siliconen broodvormen (6 x 14 cm) klaar. Of neem je eigen vorm, let dan extra op de baktijd.
  • Gebruik a.u.b. altijd maatschepjes en een weegschaal om alles secuur af te meten en te wegen.

Deeg

  • Rasp de ½ citroen en pers het sap eruit.
  • Meng de droge delen: amandelmeel, kokosmeel, pitten, koekkruiden, kurkuma, bakpoeder, (een deel van de) zoetstof en zout in een kom.
  • Voeg de eieren, citroenrasp en -sap en gesmolten roomboter toe en meng tot een mooie deegmassa. Hak de noten in stukjes en meng door het deeg. Proef en voeg desgewenst zoetstof toe. Er komt ook spijs in, dus houdt daar rekening mee.
  • Leg de helft van het deeg onderin je vorm en maak met een lepel een gleufje waar de amandelspijs inlegt. Dek af met de rest van het deeg. Garneer met amandelschaafsel of noten.

Bakken

  • Bak de koolhydraatarme kerststol 30-40 minuten gaar en mooi goudgeel. Houd voor een groter brood 40 minuten aan.
    Doe altijd even de prikkertest: na 30 minuten houten prikker tot het midden erin steken als die schoon is dan is je brood gaar, anders nog 5 minuutjes en prikkertest herhalen. Echt niet te lang bakken, dan word het brood gortdroog.
  • Laat de feeststol 10 minuten afkoelen in de vorm. Laat verder afkoelen op een rooster. Eigenlijk een dagje later op z'n lekkerst. Geduld dus…
    Bestrooi de feeststol met suikervrije poedersuiker, snijd in plakjes met een scherp mes en besmeer met roomboter. Echt schuldgevoel-vrij genieten. Fijne dagen!

Tips

  • Het deeg is stevig maar smeuïg. Is het te dik? Doe er dan wat vocht bij. Vind je het te dun? Voeg dan nog een piepklein beetje kokosmeel toe en schep goed door, de vezels nemen na 1 minuut pas het vocht op en doen zo hun bindende werk.

OPTIONEEL

  • Mag het wat meer koolhydraten bevatten? Doe er dan, net als wij deden, 20 gram (gewelde) rozijnen door, zelf de khd bijtellen.

Invriezen

  • Je kunt de feeststol heel goed invriezen, in plakjes snijden, met een stukje bakpapier ertussen in een plastic zak.
    invriezen feeststol

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept



36 gedachten over “Koolhydraatarme kerststol of paasstol”

  1. Hoi Anna Karina,
    De Paasstol was heerlijk! Gemaakt in een gewone broodvorm.
    Ik zoek me gek naar kleine siliconen broodvormen zoals die van jou.
    Zou je kunnen verklappen waar je die vandaan hebt?
    Dankjewel!

    1. Misschien ook een tip; ik heb een tijd geleden kleine cakevormen gekocht bij Blokker. Het zijn geen siliconenvormen, maar ze hebben een soort teflon bekleding. Ze bevallen mij erg goed.

  2. Voor het eerst zonnebloempitten gekocht en in dit recept toegepast. Het maken van dit recept was niet moeilijk, en na het bakken ervan – 40 minuten in een glazen cakevorm – zag het er prachtig uit. De dag erna heb ik het gebak aangesneden. Gebak van amandelmeel valt gemakkelijk uitelkaar, daar houd ik altijd wel rekening mee, maar bij het snijden van dit gebak stuitte ik voortdurend op de zonnebloempitten, en dus kreeg ik geen mooie plakken. En bij elke hap die ik nam kwam ik ze tegen. Zo hard, dat ik die steeds moest verwijderen. Lekker dooreten was er nu helaas niet bij. Wat ik onervarene dus niet wist is, dat je zonnebloempitten blijkbaar voor gebruik moet pellen. De grote zak pitten ga ik maar aan de vogels voeren, want zelf pellen is me te tijdrovend. Of is er een snel trucje voor? Misschien kun je in dit recept aangeven dat er gepelde pitten gebruikt moeten worden, om teleurstellingen te voorkomen?

  3. Wat een traktatie dit Paasbrood! Makkelijk te maken en met de koolhydraatarme amandelspijs (ook van jullie recept) heerlijk bij een feestelijk ontbijt.
    Dit ga ik vaker maken.

  4. Echt zo’n ‘gouwe ouwe’ die weer even in ’t vergeetboek was geraakt. Al bladerend door m’n receptenmap vanuit jullie kookboekloze tijd kwam ik hem weer tegen en oh oh wat issie lekker. Het pindakaasbrood staat nu in de oven dan is er weer een vooorraadje lekkers in de vriezer. Kuchende en proestende groetjes.

  5. Wow lekker! Ik had er een extra ei in gedaan toen ik het beslag te stevig vond. Het heeft ruim een half uur in de oven gestaan maar ik vind het niet droog geworden. Het was de eerste keer dat ik met zoetstoffen heb geexperimenteerd en ik ben heel tevreden 🙂 Deze ga ik vaker maken!

  6. Net gemaakt en geproefd. Heerlijk. Plakjes van gemaakt en nu in de vriezer voor pasen.

  7. Hoi,

    Ik ben momenteel in Spanje en zou dit gerecht willen maken, maar helaas ik vind hier geen koek-speculaas kruiden.
    Wat zou ik in de plaatst kunnen gebruiken?
    Mvg

  8. Vandaag de dag mee begonnen. Ik vond m heerlijk! De kinderen moesten er wat aan wennen, de vergelijking met gewone paasstol werd natuurlijk snel gemaakt. Maar ik ben er blij mee! Volgende keer neem ik wat minder koenjit, vond de smaak wat overheersend. Denk dat ik een volgende keer ook een extra ei (eiwitten stijf slaan) neem om m wat luchtiger te maken, of heb je daar al mee geexperimenteerd? Maar verder, fijn recept!

    Het breekbrood staat ook in de oven, kortom, mijn paastafel is compleet!

  9. Birgit Duijsens

    Hallo Anna Karina,

    Ik wil bij de kerststol de Stevija kristal als zoetstof gebruiken; kun je een indicatie geven hoeveel ik hiervan dan in ieder geval zou kunnen gebruiken?
    Het is nl. de eerste keer dat ik dit ga proberen… Bij voorbaat dank!!

    1. Stevija kristal, die groene zak? Voor het deeg zou ik eens beginnen met 20 gram, even goed laten oplossen/mengen. Proeven en eventueel bijmengen. Spijs iets minder denk ik hangt ook vanaf of je het dubbele recept maakt of niet. Is nogal lastig om voor iemand anders te bepalen… proeven, proeven, proeven en dan zelf ervaren hoe het is als het gebakken is.

  10. Vandaag deze stol gemaakt voor Pasen. De spijs is goed gelukt, heb precies het recept gevolgd, maar het brood op zich vind ik erg droog, alhoewel ik een smeuïg deeg had dus er niets extra’s aan vocht heb toegevoegd. Ook is het brood slechts een paar cm hoog, dat zie ik trouwens ook op het plaatje hierboven. Voor een brood vind ik dat erg klein. Misschien had ik een kleiner bakblik kunnen gebruiken? Het zou handig zijn als het juiste formaat bakblik ook vermeld wordt. Het is voor een beginner moeilijk in te schatten hoeveel stevia je moet toevoegen. Een exact gewicht zou fijn zijn bij de recepten. Ik zal ook nog eens wat andere recepten proberen.

  11. Het is dan wel geen Kerst……. Maar vanmorgen de kerststol gemaakt met amandelspijs (gisteren gemaakt). Bij de lunch vanmiddag, nemen we een sneetje. Ik weet nu al dat het heerlijk zal zijn, want ik maak deze kerststol geregeld! Wij noemen dat ‘een blijvertje’.

  12. Hallo, ik vraag me af, kan ik deze stol ook bakken en dan invriezen? Ik heb dit weekend tijd om te bakken nl. ? Ben heel benieuwd naar de smaak.

      1. Het invriezen ging prachtig, ik heb de plakjes ingevroren met een stukje bakpapier ertussen. De smaak was nog steeds geweldig, het enige waar ik mij op had verkeken was de ontdooitijd. Een volkorenboterhammetje ontdooit in een minuut of tien, de kha kerstboterham heeft veel meer tijd nodig (of een magnetron ?).

    1. Ik heb de kerststol in plakjes gesneden en per 2 plakjes ingevroren. Heerlijk bij de koffie en geen kwaliteitsverlies. Morgen ga ik er weer een maken. Met amandelspijs. Die ligt nu al te wachten in de koelkast. Mmmmmmmm!!!!!

  13. Anna-Karina, Wij zijn hier niet van de kerststollen normaal gesproken, ben niet weg van spijs. Nou wil ik voor mezelf dit brood maken maar dan de helft en zonder spijs. In een kleine cake vorm of kan ik het dan beter in een kleine springvorm bakken van doorsnede van 12 cm.

    Dan nog een vraag ik ga gourmetten met Kerst natuurlijk het vlees en de zelf gemaakte sauzen op basis van mayo is het probleem niet. Maar normaal eten wij hier diverse kaasjes bij op stokbrood. Wat is een leuke vervanger voor stokbrood.
    Groet Monique Walter uit de FB groep

      1. Dank je wel, nou de rozijnen laat ik er in hoor. en de focaccia heb ik al eens gemaakt ook lekker.

  14. Vanmiddag deze kerststol gemaakt. Heerlijk! Geoefend voor Kerst. Dan ga ik deze zeker maken met de suikervrije amandelspijs. Weer een toppertje!

  15. Kan ik deze stol ook maken zonder de spijs? Dan ga ik hem morgen maken. Ik kan niet wachten!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven