koolhydraatarme kerststol

Koolhydraatarme kerststol of paasstol

Zodra de maand december in beeld komt worden sommige mensen heel zenuwachtig. Laat ik je gelijk geruststellen: dat is echt helemaal niet nodig! De zogenaamd traditionele lekkere zoete dingen rondom Sinterklaas, Kerst en Pasen bevatten over het algemeen een hele berg ongewenste koolhydraten, dus een ‘no go’. Op deze website probeer ik ook voor die momenten lekkere recepten aan te bieden zodat iedereen van dit feestgebak of koek kan blijven genieten zonder het idee te hebben dat je jezelf iets moet ontzeggen. Je vindt in de categorie Feest diverse recepten zo ook deze koolhydraatarme kerststol.

 

 

Kerststol zonder schuldgevoel

Van deze heerlijke koolhydraatarme kerststol kan iedereen lekker schuldgevoelvrij genieten. De stol is ook voedzamer dan de kerststollen die je in de winkel koopt. Omdat je van deze stol geen suikerpiek krijgt, verdwijnt de neiging om de hele dag te lopen snaaien vanzelf, dat is een ander groot voordeel van deze koolhydraatarme kerststol. Met maar 2,5 gr. koolhydraten per plakje is de kerststol het een uitstekende koolhydraatarme én feestelijke lekkernij. De koolhydraatarme stol kun je als feeststol rond Kerst en Pasen eten. Deze feeststol met spijs is een variatie op het notenbrood met de suikervrije amandelspijs die ik al eerder met jullie deelde.

Onderstaand recept is 2 x dit notenbrood met wat aanpassingen! Uit mijn broodvorm (25 cm) sneed ik 16 plakjes à 2,5 gr. khd per plakje! Koolhydraten in de hele stol: 40 gr. khd (36,2 khd + 4 khd spijs)

Tips

Je kunt de feeststol heel goed invriezen, in plakjes snijden, met een stukje bakpapier ertussen in een plastic zak.
De volgende dag is de koolhydraatarme kerststol nog net iets lekkerder, dan hebben de smaken zich wat meer ‘gezet’.
Laat de speculaaskruiden weg of halveer ze, dan proef je meer van de amandelspijs.
Kijk voor meer lekkere recepten rond Kerst of Pasen.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je de koolhydraatarme kerststol

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Koolhydraatarme kerststol of paasstol

koolhydraatarme kerststol

Door Anna-Karina Geplaatst oktober 1, 2015

  • Aantal of hoeveelheid: 16 sneetjes
  • Koolhydraten: 2,6 gr. khd per sneetje (16 sneetjes uit recept)
  • Voorbereiding: 15 minuten
  • Kooktijd: 30 minuten
  • Klaar in: 45 minuten

Deze koolhydraatarme kerststol (of paasstol) is een mengeling van het voedzame notenbrood en de suikervrije amandelspijs, voor schuldgevoelvrij genieten.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Gebruik voor de vulling de helft van dit AMANDELSPIJSrecept.
  2. Verwarm de oven voor op 175 graden (160 graden hetelucht).
  3. Gebruik a.u.b. altijd maatschepjes en een weegschaal om alles secuur af te meten en te wegen.
  4. DEEG maken
    Meng amandelmeel, kokosmeel, pitten, koekkruiden, kurkuma, bakpoeder en zout In een kom.
  5. Rasp een halve citroen en pers het sap eruit. Wel de rozijnen in het citroensap.
  6. Voeg eieren, citroenrasp naar smaak, kokosolie en zoetstof toe en meng tot een mooie deegmassa. Hak de noten in stukjes en meng ze met de rozijnen (zonder het sap) door het deeg. Proef en voeg desgewenst zoetstof toe, maak het deeg niet te flauw, het bakken haalt wat van de zoetkracht af.
  7. Bekleed een cake- of broodvorm (25 cm) met natgemaakt en uitgeknepen bakpapier. Leg de helft van het deeg onderin je cakevorm en maak met een lepel een gleufje waar de rol amandelspijs inlegt. Dek af met de rest van het deeg. Garneer met amandelschaafsel of noten. Bak de koolhydraatarme kerststol ca. 20-40 minuten gaar en mooi goudgeel. Houd voor een groter brood 40 minuten aan. Doe de prikkertest: na 20 minuten houten prikker tot het midden erin steken als die schoon is dan is je brood gaar, anders nog 5 minuutjes en prikkertest herhalen. Niet te lang bakken, dan word het brood gortdroog!
  8. Laat de stol 10 minuten afkoelen in de vorm. Daarna uit de vorm op een rooster. Eigenlijk een dagje later op z'n lekkerst. Geduld dus... Maar dan mag je hier schuldgevoelvrij van genieten. Fijne dagen!
  9. TIP: Het deeg is stevig maar smeuïg. Is het te dik? Doe er dan wat vocht bij. Vind je het te dun? Voeg dan nog een piepklein beetje kokosmeel toe en schep goed door, de vezels nemen na 1 minuut pas het vocht op en doen zo hun bindende werk.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

28 gedachten over “Koolhydraatarme kerststol of paasstol”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

427 Shares
Share214
Pin213
Tweet