koolhydraatarme kerststol of paasstol

Koolhydraatarme kerststol of paasstol

Jazeker een feeststol! Dat kan prima koolhydraatarm. Zodra de maand december in beeld komt worden sommige mensen heel zenuwachtig. Laat ik je gelijk geruststellen: dat is echt helemaal niet nodig! De zogenaamd traditionele lekkere zoete dingen rondom Sinterklaas, Kerst en Pasen bevatten over het algemeen een hele berg ongewenste koolhydraten, dus een ‘no go’. Op deze website probeer ik ook voor die momenten lekkere recepten aan te bieden zodat iedereen van dit feestgebak of koek kan blijven genieten zonder het idee te hebben dat je jezelf iets moet ontzeggen. Je vindt in de categorie Feest diverse recepten zo ook deze koolhydraatarme kerststol.

Feeststol zonder schuldgevoel

Van deze heerlijke koolhydraatarme kerststol kan iedereen lekker schuldgevoelvrij genieten. De stol is ook voedzamer dan de kerststollen die je in de winkel koopt. Omdat je van deze stol geen suikerpiek krijgt, verdwijnt de neiging om de hele dag te lopen snaaien vanzelf, dat is een ander groot voordeel van deze koolhydraatarme kerststol. Met maar 2,5 gr. koolhydraten per plakje is de kerststol het een uitstekende koolhydraatarme én feestelijke lekkernij. De koolhydraatarme stol kun je als feeststol rond Kerst en Pasen eten. Deze feeststol met spijs is een variatie op het notenbrood met de suikervrije amandelspijs die ik al eerder met jullie deelde.

Tips

Je kunt de feeststol heel goed invriezen, in plakjes snijden, met een stukje bakpapier ertussen in een plastic zak.
De volgende dag is de koolhydraatarme kerststol nog net iets lekkerder, dan hebben de smaken zich wat meer ‘gezet’.
Laat de speculaaskruiden weg of halveer ze, dan proef je meer van de amandelspijs.
Kijk voor meer lekkere recepten rond Kerst of Pasen.

Dit recept is 2 x dit notenbrood met wat aanpassingen! Uit mijn broodvorm (25 cm) sneed ik 16 plakjes.

Zo maak je de koolhydraatarme kerststol

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan bijvoorbeeld in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Koolhydraatarme kerststol met spijs

Feeststol. Deze koolhydraatarme kerststol (of paasstol) is een mengeling van het voedzame notenbrood en de suikervrije amandelspijs. Schuldgevoel-vrij genieten.
4 van 1 stem
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Ontbijt, Tussendoortje (zoet)
Keuken: Europees
Trefwoord: gebak zoet, koek en snoep
Voorbereiden: 15 min
Koken: 30 min
Totale tijd: 45 min

Koolhydraten - hoeveelheid

1,6 gram koolhydraten per sneetje, inclusief spijs.
Uit recept: 16 sneetjes

Ingrediënten

AMANDELSPIJS, zie onder
    Deeg
    Garnering

    Bereiden

    • Gebruik voor de vulling de helft van dit amandelspijs recept (4 gram khd).
    • Verwarm de heteluchtoven voor op 160 °C en bekleed een cake- of broodvorm (25 cm) met natgemaakt en uitgeknepen bakpapier.
    • Gebruik a.u.b. altijd maatschepjes en een weegschaal om alles secuur af te meten en te wegen.
    Deeg
    • Rasp de ½ citroen en pers het sap eruit.
    • Meng de droge delen: amandelmeel, kokosmeel, pitten, koekkruiden, kurkuma, bakpoeder en zout in een kom.
    • Voeg de eieren, citroenrasp en -sap, roomboter en zoetstof toe en meng tot een mooie deegmassa. Hak de noten in stukjes en meng door het deeg. Proef en voeg desgewenst zoetstof toe, maak het deeg niet te flauw, het bakken haalt wat van de zoetkracht af.
    • Leg de helft van het deeg onderin je cakevorm en maak met een lepel een gleufje waar de rol amandelspijs inlegt. Dek af met de rest van het deeg. Garneer met amandelschaafsel of noten.
    Bakken
    • Bak de koolhydraatarme kerststol ca. 20-40 minuten gaar en mooi goudgeel. Houd voor een groter brood 40 minuten aan. Doe de prikkertest: na 20 minuten houten prikker tot het midden erin steken als die schoon is dan is je brood gaar, anders nog 5 minuutjes en prikkertest herhalen. Echt niet te lang bakken, dan word het brood gortdroog.
    • Laat de stol 10 minuten afkoelen in de vorm. Laat verder afkoelen op een rooster. Eigenlijk een dagje later op z'n lekkerst. Geduld dus... Maar dan mag je hier schuldgevoel-vrij van genieten. Fijne dagen!
    Tips
    • Het deeg is stevig maar smeuïg. Is het te dik? Doe er dan wat vocht bij. Vind je het te dun? Voeg dan nog een piepklein beetje kokosmeel toe en schep goed door, de vezels nemen na 1 minuut pas het vocht op en doen zo hun bindende werk.
    • Mag het wat meer koolhydraten bevatten? Doe er dan, net als wij deden, 20 gram (gewelde) rozijnen door. + 1 khd per plakje bijtellen.

    © Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

    Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

    Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

    Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


    Een reactie plaatsen

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    31 reacties op “Koolhydraatarme kerststol of paasstol”

    Ken je onze Facebook pagina al?

    Like

     

    435 Shares
    Share214
    Pin221
    Tweet