Koolhydraatarme kerststol of paasstol

Koolhydraatarme kerststol of paasstol

Jazeker, een koolhydraatarme kerststol of paasstol kan echt prima! Zodra er feestdagen in beeld komen worden sommige mensen heel zenuwachtig. Laat ik je gelijk geruststellen: dat is echt helemaal niet nodig joh. De traditionele lekkernijen rondom Sinterklaas, Kerst en Pasen bevatten over het algemeen een hele lading suiker, dus een ‘no go’. Op onze website  bieden we ook voor diverse feestdagen allerlei lekkers, zodat iedereen kan blijven genieten zonder het idee te hebben dat je jezelf iets moet ontzeggen. Je vindt in de categorie Feest honderden recepten! 

Kerststol of paasstol zonder schuldgevoel

Van deze heerlijke koolhydraatarme kerststol of paasstol kan iedereen lekker schuldgevoelvrij genieten. We hebben twee mini stolletjes gemaakt in kleine siliconenvorpjes van 6 x 14 cm. Deze goedgevulde feeststol is voedzamer dan de kerststollen die je in de winkel koopt. Omdat je van dit kerstbrood geen suikerpiek krijgt, verdwijnt de neiging om de hele dag te lopen snaaien vanzelf. Dat dat is gelijk een ander groot voordeel van deze koolhydraatarme kerststol. Met maar 1.25 gram koolhydraten per plakje is de kerststol het een uitstekende koolhydraatarme én feestelijke lekkernij. De koolhydraatarme stol kun je als feeststol rond Kerst en Pasen eten. Deze feeststol met spijs is een variatie op het notenbrood met de suikervrije amandelspijs die ik al eerder met jullie deelde.

Tips

Je kunt de feeststol heel goed invriezen, in plakjes snijden, met een stukje bakpapier ertussen in een plastic zak, zie foto onder.
De volgende dag is de koolhydraatarme kerststol of paasstol nog net iets lekkerder, dan hebben de smaken zich wat meer ‘gezet’.
Laat de speculaaskruiden weg of halveer ze, dan proef je meer van de amandelspijs.
Kijk voor meer lekkere recepten rond Kerst of Pasen.

Koolhydraatarme kerststol of paasstol

Koolhydraatarme kerststol of paasstol

Zo maak je de koolhydraatarme kerststol of paasstol

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!

Koolhydraatarme kerststol of paasstol

Koolhydraatarme kerststol of paasstol

Door: Anna-Karina van Denderen
Feeststolletjes! Deze koolhydraatarme kerststol of paasstol is met maar 1.25 gram koolhydraten per plakje een uitstekende koolhydraatarme én feestelijke lekkernij.
4.91 van 31 stemmen

Voedingswaarde

Per sneetje, inclusief spijs.
calorieën 148.24 kcalkoolhydraten 1.25 geiwitten 5.52 gvetten 12.96 gvezels 2.44 g
Gang Ontbijt, Tussendoortje (zoet)
Keuken Europees
Trefwoord gebak zoet, koek en snoep
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 45 min

Ook gebruikt

  • Wij namen 2 kleine broodvormpjes van 6 x 14 cm
Hoeveelheid (aan te passen)16 of iets meer sneetjes

Ingrediënten

Deeg

Garnering

Serveren

OPTIONEEL

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Gebruik voor de vulling de helft van dit amandelspijs recept (100 g in onze versie met erythritol).
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 160 °C en zet twee kleine siliconen broodvormen (6 x 14 cm) klaar. Of neem je eigen vorm, let dan extra op de baktijd.
  • Gebruik a.u.b. altijd maatschepjes en een weegschaal om alles secuur af te meten en te wegen.

Deeg

  • Rasp de ½ citroen en pers het sap eruit.
  • Meng de droge delen: amandelmeel, kokosmeel, pitten, koekkruiden, kurkuma, bakpoeder, (een deel van de) zoetstof en zout in een kom.
  • Voeg de eieren, citroenrasp en -sap en gesmolten roomboter toe en meng tot een mooie deegmassa. Hak de noten in stukjes en meng door het deeg. Proef en voeg desgewenst zoetstof toe. Er komt ook spijs in, dus houdt daar rekening mee.
  • Leg de helft van het deeg onderin je vorm en maak met een lepel een gleufje waar de amandelspijs inlegt. Dek af met de rest van het deeg. Garneer met amandelschaafsel of noten.

Bakken

  • Bak de koolhydraatarme kerststol 30-40 minuten gaar en mooi goudgeel. Houd voor een groter brood 40 minuten aan.
    Doe altijd even de prikkertest: na 30 minuten houten prikker tot het midden erin steken als die schoon is dan is je brood gaar, anders nog 5 minuutjes en prikkertest herhalen. Echt niet te lang bakken, dan word het brood gortdroog.
  • Laat de feeststol 10 minuten afkoelen in de vorm. Laat verder afkoelen op een rooster. Eigenlijk een dagje later op z'n lekkerst. Geduld dus...
    Bestrooi de feeststol met suikervrije poedersuiker, snijd in plakjes met een scherp mes en besmeer met roomboter. Echt schuldgevoel-vrij genieten. Fijne dagen!

Tips

  • Het deeg is stevig maar smeuïg. Is het te dik? Doe er dan wat vocht bij. Vind je het te dun? Voeg dan nog een piepklein beetje kokosmeel toe en schep goed door, de vezels nemen na 1 minuut pas het vocht op en doen zo hun bindende werk.

OPTIONEEL

  • Mag het wat meer koolhydraten bevatten? Doe er dan, net als wij deden, 20 gram (gewelde) rozijnen door, zelf de khd bijtellen.

Invriezen

  • Je kunt de feeststol heel goed invriezen, in plakjes snijden, met een stukje bakpapier ertussen in een plastic zak.
    invriezen feeststol

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme recepten

Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!

Kookboek - Lekker & makkelijk Koolhydraatarm Kookboek - Gewoon Koolhydraatarm Kookboek - Lekker & makkelijk Koolhydraatarm


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

33 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Centientje
Centientje
22 dagen geleden

3 sterren
Voor het eerst zonnebloempitten gekocht en in dit recept toegepast. Het maken van dit recept was niet moeilijk, en na het bakken ervan – 40 minuten in een glazen cakevorm – zag het er prachtig uit. De dag erna heb ik het gebak aangesneden. Gebak van amandelmeel valt gemakkelijk uitelkaar, daar houd ik altijd wel rekening mee, maar bij het snijden van dit gebak stuitte ik voortdurend op de zonnebloempitten, en dus kreeg ik geen mooie plakken. En bij elke hap die ik nam kwam ik ze tegen. Zo hard, dat ik die steeds moest verwijderen. Lekker dooreten was er nu helaas niet bij. Wat ik onervarene dus niet wist is, dat je zonnebloempitten blijkbaar voor gebruik moet pellen. De grote zak pitten ga ik maar aan de vogels voeren, want zelf pellen is me te tijdrovend. Of is er een snel trucje voor? Misschien kun je in dit recept aangeven dat er gepelde pitten gebruikt moeten worden, om teleurstellingen te voorkomen?

Tanja
Tanja
9 maanden geleden

5 sterren
Wat een traktatie dit Paasbrood! Makkelijk te maken en met de koolhydraatarme amandelspijs (ook van jullie recept) heerlijk bij een feestelijk ontbijt.
Dit ga ik vaker maken.

Erna
Erna
1 jaar geleden

5 sterren
Echt zo’n ‘gouwe ouwe’ die weer even in ‘t vergeetboek was geraakt. Al bladerend door m’n receptenmap vanuit jullie kookboekloze tijd kwam ik hem weer tegen en oh oh wat issie lekker. Het pindakaasbrood staat nu in de oven dan is er weer een vooorraadje lekkers in de vriezer. Kuchende en proestende groetjes.

Anniek
Anniek
1 jaar geleden

5 sterren
Wow lekker! Ik had er een extra ei in gedaan toen ik het beslag te stevig vond. Het heeft ruim een half uur in de oven gestaan maar ik vind het niet droog geworden. Het was de eerste keer dat ik met zoetstoffen heb geexperimenteerd en ik ben heel tevreden 🙂 Deze ga ik vaker maken!

Monique
Monique
2 jaren geleden

5 sterren
Net gemaakt en geproefd. Heerlijk. Plakjes van gemaakt en nu in de vriezer voor pasen.

Marjan
Marjan
3 jaren geleden

5 sterren
Heb de kerststol gebakken en die was verrukkelijk.

Krissie
Krissie
3 jaren geleden

Hoi,

Ik ben momenteel in Spanje en zou dit gerecht willen maken, maar helaas ik vind hier geen koek-speculaas kruiden.
Wat zou ik in de plaatst kunnen gebruiken?
Mvg

Muriel
Muriel
3 jaren geleden

5 sterren
Vandaag de dag mee begonnen. Ik vond m heerlijk! De kinderen moesten er wat aan wennen, de vergelijking met gewone paasstol werd natuurlijk snel gemaakt. Maar ik ben er blij mee! Volgende keer neem ik wat minder koenjit, vond de smaak wat overheersend. Denk dat ik een volgende keer ook een extra ei (eiwitten stijf slaan) neem om m wat luchtiger te maken, of heb je daar al mee geexperimenteerd? Maar verder, fijn recept!

Het breekbrood staat ook in de oven, kortom, mijn paastafel is compleet!

Birgit Duijsens
Birgit Duijsens
4 jaren geleden

Hallo Anna Karina,

Ik wil bij de kerststol de Stevija kristal als zoetstof gebruiken; kun je een indicatie geven hoeveel ik hiervan dan in ieder geval zou kunnen gebruiken?
Het is nl. de eerste keer dat ik dit ga proberen… Bij voorbaat dank!!

Birgit Duijsens
Birgit Duijsens
4 jaren geleden
Antwoord aan  Anna-Karina

5 sterren
Hartelijk dank Anna Karina!!

Lenie
Lenie
4 jaren geleden

Vandaag deze stol gemaakt voor Pasen. De spijs is goed gelukt, heb precies het recept gevolgd, maar het brood op zich vind ik erg droog, alhoewel ik een smeuïg deeg had dus er niets extra’s aan vocht heb toegevoegd. Ook is het brood slechts een paar cm hoog, dat zie ik trouwens ook op het plaatje hierboven. Voor een brood vind ik dat erg klein. Misschien had ik een kleiner bakblik kunnen gebruiken? Het zou handig zijn als het juiste formaat bakblik ook vermeld wordt. Het is voor een beginner moeilijk in te schatten hoeveel stevia je moet toevoegen. Een exact gewicht zou fijn zijn bij de recepten. Ik zal ook nog eens wat andere recepten proberen.

Lenie
Lenie
4 jaren geleden
Antwoord aan  Anna-Karina

Oké, bedankt voor je reactie. Ik zal verder gaan experimenteren.

 

Sylvia
Sylvia
4 jaren geleden

Hoi, hoelang kun je het suikervrije amandelspijs bewaren in de koelkast?

Emmy van Wijk
Emmy van Wijk
4 jaren geleden

5 sterren
Het is dan wel geen Kerst……. Maar vanmorgen de kerststol gemaakt met amandelspijs (gisteren gemaakt). Bij de lunch vanmiddag, nemen we een sneetje. Ik weet nu al dat het heerlijk zal zijn, want ik maak deze kerststol geregeld! Wij noemen dat ‘een blijvertje’.

Bianca
Bianca
5 jaren geleden

Hallo, ik vraag me af, kan ik deze stol ook bakken en dan invriezen? Ik heb dit weekend tijd om te bakken nl. ? Ben heel benieuwd naar de smaak.

Bianca
Bianca
5 jaren geleden
Antwoord aan  Anna-Karina

5 sterren
Het invriezen ging prachtig, ik heb de plakjes ingevroren met een stukje bakpapier ertussen. De smaak was nog steeds geweldig, het enige waar ik mij op had verkeken was de ontdooitijd. Een volkorenboterhammetje ontdooit in een minuut of tien, de kha kerstboterham heeft veel meer tijd nodig (of een magnetron ?).

Emmy van Wijk
Emmy van Wijk
5 jaren geleden
Antwoord aan  Bianca

5 sterren
Ik heb de kerststol in plakjes gesneden en per 2 plakjes ingevroren. Heerlijk bij de koffie en geen kwaliteitsverlies. Morgen ga ik er weer een maken. Met amandelspijs. Die ligt nu al te wachten in de koelkast. Mmmmmmmm!!!!!

Monique Walter
Monique Walter
5 jaren geleden

Anna-Karina, Wij zijn hier niet van de kerststollen normaal gesproken, ben niet weg van spijs. Nou wil ik voor mezelf dit brood maken maar dan de helft en zonder spijs. In een kleine cake vorm of kan ik het dan beter in een kleine springvorm bakken van doorsnede van 12 cm.

Dan nog een vraag ik ga gourmetten met Kerst natuurlijk het vlees en de zelf gemaakte sauzen op basis van mayo is het probleem niet. Maar normaal eten wij hier diverse kaasjes bij op stokbrood. Wat is een leuke vervanger voor stokbrood.
Groet Monique Walter uit de FB groep

Monique Walter
Monique Walter
5 jaren geleden
Antwoord aan  Anna-Karina

5 sterren
Dank je wel, nou de rozijnen laat ik er in hoor. en de focaccia heb ik al eens gemaakt ook lekker.

Emmy van Wijk
Emmy van Wijk
5 jaren geleden

5 sterren
Vanmiddag deze kerststol gemaakt. Heerlijk! Geoefend voor Kerst. Dan ga ik deze zeker maken met de suikervrije amandelspijs. Weer een toppertje!

Emmy van Wijk
Emmy van Wijk
5 jaren geleden

Kan ik deze stol ook maken zonder de spijs? Dan ga ik hem morgen maken. Ik kan niet wachten!