Jazeker, daar moet echt een uitroepteken achter! Want jemigdepemig wat is deze koolhydraatarme karamelsaus zalig! Met een paar simpele ingrediënten maak je een heel potje hemels lekkere karamelsaus die je kunt gebruiken voor al je koolhydraatarme desserts en lowcarb ontbijt. Het hele potje bevat ongeveer 210 ml en dat zijn 14 porties van 15 ml. De karamelsaus bevat met onze ingrediënten slechts 0.4 gram koolhydraten per el (à 15 ml). De saus is traag vloeibaar, “go-ey”. Ik wil wedden dat het water je al in de mond loopt of niet soms?
De smaak van karamel
Want wie houdt er nu niet van de smaak van karamel? Ik doe een lepel door de yoghurt, als vulling in bonbons, over taart, ijs of pannenkoeken. Of wat dacht je ervan om je ijskoffie of golden milk ermee te zoeten? Wij hebben het zelf o.a. verwerkt in dit heerlijk luchtig koolhydraatarm nagerecht. Karamelsaus zelf maken is echt NIET moeilijk als je even een paar dingen weet, zie onder het kopje scheikunde.
Homemade karamelsaus
We hebben in het verleden ook wel de suikervrije karamelsaus van Walden Farms gebruikt, lekker, maar daarin wordt sucralose gebruikt en die willen we liever vermijden. Dus zijn we zelf een simpele homemade koolhydraatarme karamelsaus gaan uitproberen. Er zijn tegenwoordig heel goede suikervervangers in de handel die als basis kunnen dienen. Wij gebruiken een bruine suiker vervanger op basis van erythritol (met andere zoetstoffen lukt dit niet). En verder zijn de ingrediënten roomboter, slagroom, vanille en een snufje zout. Al met al een uitstekend koolhydraatarm lijstje. Dat is fijn toch?
Scheikunde
Karamel maken is pure scheikunde. Het is bedoeling dat de structuur van de verschillende ingrediënten samen langzaam veranderen in een gebonden en gekleurde karamel. Vandaar de suikervervanger op basis van erythritol, dit gaat niet lukken met andere zoetstoffen! Dat proces is klaar als het klaar is, dus geduld. Ik geef je de beschrijving zoals het bij mij ging, maar als je een dunnere pan gebruikt of een andere hittebron kan het allemaal net wat korter of langer duren. Ik geef je in elk geval alvast één tip: door grote temperatuurverschillen zul je géén mooie, smeuïge karamelsaus krijgen. Langzaam verwarmen en laten binden dus.
Karamelsaus bewaren
Op voorwaarde dat je schoon werkt, kun je de saus minstens een week bewaren in de koelkast. Wij hielden het zeker drie weken goed, maar toen wassie echt schoon op hoor! De karamel wordt in de koelkast behoorlijk stevig. Als je de saus weer “go-ey” (vloeiend) wilt hebben kun je de gewenste hoeveelheid op kamertemperatuur laten komen of voorzichtig ietsje verwarmen (met je handen). Het is overigens normaal dat als de saus afkoelt het weer een beetje kristalliseert.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Hup aan de slag! Hier zijn wat stap voor stap foto’s (vergroten kan *klik*!)
Zo maak je koolhydraatarme karamelsaus
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Koolhydraatarme karamelsaus! (suikervrij)
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 75 g roomboter
- 35 g Steviala ery-bronze, bruine suiker vervanger, Greensweet Brown kan ook
- 150 ml slagroom, of kokosmelk
- ½ tl vanille, naar smaak, poeder, vers uit een peul of essence
- snufje zout
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Het is bedoeling dat de structuur van de verschillende ingrediënten samen langzaam veranderen in een gebonden en gekleurde karamel. Door te hoge temperaturen of te grote temperatuurverschillen zul je géén mooie, smeuïge karamelsaus krijgen. Dus geduld!
- NB: wij gebruikten Steviala ery bronze. Die heeft een zoetkracht van 70% t.o.v. gewone suiker.
Aan de slag
- Snijd de boter in stukken. Neem een pan met dikke bodem en smelt de boter al roerend samen met de bruine suiker vervanger en een snufje zout op laag vuur. Roer net zolang over de bodem tot de 'suiker' niet meer kraakt en helemaal is opgelost. Voeg dan de (verse of gedroogd) vanille toe en roer nogmaals 1 minuut.
- Voeg – al roerend – in een dunne straal de slagroom toe en breng langzaam tegen de kook aan. Als het ietsje gaat bubbelen, draai dan het vuur direct lager. De massa mag wel in beweging zijn, maar zeker niet echt koken. Anders kan de slagroom namelijk niet meer goed binden.
Blijf roeren
- Zo blijf je alsmaar heel rustig over de bodem roeren. (zie ook de foto's. Na 5 minuten zal de saus beginnen in te dikken. Ik heb mijn karamelsaus vanaf hier nog eens 15 minuten laten indikken (stand 4 – 5 inductie) terwijl ik over de bodem bleef roeren. De tijd hangt af van je bodemoppervlak, temperatuur en hoeveelheden saus die je maakt. De karamel zal uiteindelijk pas helemaal 'opstijven' als het is afgekoeld.
Bewaren (ja sommige mensen kunnen dat, echt!)
- Doe de karamelsaus over in een gesteriliseerd potje en laat helemaal afkoelen. Bewaar minstens 1 week in de koelkast.
- 210 ml bevat 14 porties van 1 eetlepel. Een eetlepel =15 ml, die bevat dan 0.4 gram koolhydraten met deze ingrediënten.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Al ruim een half uur op het vuur. Maar het bind niet. Witte erythritol en kokosmelk gebruikt en op gas. Geen goede combinatie?
Dat zou zeker kunnen. Ik neem aan dat je niet van die dunne kokosmelk hebt gebruikt? Maar ook dan zal na een half uur toch echt wel wat vocht verdampt moeten zijn waardoor de substantie ook wat dikker moet worden. Pass na afkoelen zie je pas hoe dik het echt is.
Ja gewoon uit een pak…
Na 3 kwartier het uit gezet. En het is wel hard geworden in de koelkast.
Ah, mooi zo!
Ah, mooi zo!
Ga ik zeker proberen, bedankt
Kan je ook Steviala kristal sweet gebruiken?
Kristal Sweet is 1,5 tot 2 keer zoeter dan normale suiker. Bestaat ook uit erythritol en stevia. Valt te proberen al ken ik de precieze verhouding niet, en of zo’n lekkere karamelsmaak krijgt…? Ik betwijfel het. Maar er is maar 1 manier om erachter te komen.
Jammie, jammie! Wat een heerlijke saus. Voor een ‘salted’ versie, voeg je er een half theelepeltje (zee)zout aan toe. Bedankt voor dit heerlijke recpt!
Hallo,
Het ziet er allemaal heerlijk uit. Alleen Heb ik lactose intolerantie… kan de roomboter vervangen worden door margarine? Smaakt het dan ook nog zo lekker?
Ik eet al jaren geen margarine meer juist vanwege de (nare) smaak. Dus persoonlijk zou ik dat niet lekker vinden.Maar als je altijd margarine eet denk ik dat je het ook daarmee prima vindt. Eet smakelijk en een fijne Paasdagen!
Im woon in Duitsland en kan die steviala niet kopen. Maar Xucker light is dus helemaal op erythritol basis. Dan kan ik die toch gebruiken? Want daar ging t toch om, de erythritol?
Zoals je op de foto kunt zien is de ‘suiker’ bruin er zitten dus ook andere dingen in. Voor het grootste deel is de Steviala Ery Bronze inderdaad erythritol. 100% pure Erythritol, fruit extract, natuurlijke aroma’s. Ik vind Xucker een beetje vreemd smaken, maar ik denk dat het op zich wel wel moet lukken.
Even een vraagje, dit recept lijkt me sowieso heerlijk en wil ik een keer gaan proberen, maar zou je deze karamelsaus daarna ook nog in de over kunnen verhitten (180 graden)? Blijft de smaak en consistentie dan nog goed?
Ik heb namelijk zo’n zin in een gevuld appeltje uit de oven (ja, ik weet het, appel past niet echt in kh-arm eten) maar normaal eet ik elk jaar met oud en nieuw een appelbol (met suiker/karamel in bladerdeeg) en die wil ik nu vervangen door een appel gevuld met een mengsel van granola (ook jouw recept ;-)) en deze karamelsaus. Lijkt me een heerlijk combinatie! En zeker veel minder koolhydraten als de versie met bladerdeeg en suiker.
Ik heb het zelf niet geprobeerd, maar dat moet wel kunnen lijkt me? Het is het proberen waard, toch? Mooie jaarwisseling!
Dank voor je snelle reactie! Ik ga het morgen gewoon proberen. De saus is in ieder geval een succes, sjongejongejonge wat is die lekker!!! Dank voor het recept.
En ik wens jullie ook een hele fijne jaarwissling!
Heel meditatief bereidingsproces 🙂
Lekker! Ik heb het op een stukje kh arme “ontbijtkoek” gedaan (ook jouw recept)
Ja dat zal lekker geweest zijn!
Ik ben fan van je recepten heb dan ook de 2 kookboeken van je. Maar deze karamelsaus heerlijk. Je overtref jezelf weer.
Heerlijk met Griekse yoghurt.
Super, wat een lekkere saus. Heb tweederde van het recept gemaakt, in een klein steelpannetje met dikke bodem. Waarom gebruik je de houten spatel met sleuven? De kleine hoeveelheid in mijn pannetje kwam nauwelijks tot de sleuven, dus heb ik een ronde houten lepel gebruikt, dat roert prettiger. Tijdens het roeren het recept nog ‘ns herlezen. Ik heb sukrin gold gebruikt, maar dat werkt ook goed. (Zag dat hier naast Erythritol nog andere dingen inzitten)
Dank voor jullie leuke en lekkere recepten. En het fijne is dat jullie recepten steeds kloppen.
De spatel bereikt een groter deel van de bodem en door de sleuven stroomt de massa lekker door waardoor het mooi langzaam verwarmt. Ik vind dat dat prettiger werken.
Alweer zo’n superrecept, hoe verzin je het!
Ik ben blij met jullie😊
Groet Marijke.