koolhydraatarme karamelsaus!

Koolhydraatarme karamelsaus! (suikervrij)

Jazeker, daar moet echt een uitroepteken achter! Want jemigdepemig wat is deze koolhydraatarme karamelsaus zalig! Met een paar simpele ingrediënten maak je een heel potje hemels lekkere karamelsaus die je kunt gebruiken voor al je koolhydraatarme desserts en lowcarb ontbijt. Een eetlepel (15 ml) bevat slechts 0,3 gram koolhydraten. De saus is traag vloeibaar, “go-ey”. Ik wil wedden dat het water je al in de mond loopt of niet soms? Want wie houdt er nu niet van de smaak van karamel? Ik doe een lepel door de yoghurt, als vulling in bonbons, over taart, ijs of pannenkoeken. Of wat dacht je ervan om je ijskoffie of golden milk ermee te zoeten? Wij hebben het zelf o.a. verwerkt in dit heerlijk luchtig koolhydraatarm nagerecht. Karamelsaus zelf maken is echt NIET moeilijk als je even een paar dingen weet, zie onder het kopje scheikunde.

Homemade karamelsaus

We hebben tot nu toe de suikervrije karamelsaus van Walden Farms gebruikt, lekker, maar daarin wordt sucralose gebruikt en die willen we gaan vermijden. Dus zijn we zelf een simpele homemade koolhydraatarme karamelsaus gaan uitproberen. Er zijn tegenwoordig heel goede suikervervangers in de handel die als basis kunnen dienen. Wij gebruiken Steviala Ery Bronze, die bevat 100% pure Erythritol (met andere zoetstoffen lukt dit niet), fruit extract en natuurlijke aroma’s. En verder zijn de ingrediënten roomboter, slagroom, vanille en een snufje zout. Al met al een uitstekend koolhydraatarm lijstje. Dat is fijn toch? 

koolhydraatarme karamelsaus!

koolhydraatarme karamelsaus!

koolhydraatarme karamelsaus!

koolhydraatarme karamelsaus!

Scheikunde

Karamel maken is pure scheikunde. Het is  bedoeling dat de structuur van de verschillende ingrediënten samen langzaam veranderen in een gebonden en gekleurde karamel. Vandaar de suikervervanger op basis van erythritol, dit gaat niet lukken met andere zoetstoffen!  Dat proces is klaar als het klaar is, dus geduld. Ik geef je de beschrijving zoals het bij mij ging, maar als je een dunnere pan gebruikt of een andere hittebron kan het allemaal net wat korter of langer duren. Ik geef je in elk geval alvast één tip: door grote temperatuurverschillen zul je géén mooie, smeuïge karamelsaus krijgen. Langzaam verwarmen en laten binden dus.

Karamelsaus bewaren

Op voorwaarde dat je schoon werkt, kun je de saus minstens een week bewaren in de koelkast. Wij hielden het zeker drie weken goed, maar toen wassie echt schoon op hoor! De karamel wordt in de koelkast behoorlijk stevig. Als je de saus weer “go-ey” (vloeiend) wilt hebben kun je de gewenste hoeveelheid op kamertemperatuur laten komen of voorzichtig ietsje verwarmen (met je handen). Het is overigens normaal dat als de saus afkoelt het weer een beetje kristalliseert.

Hup aan de slag! Hier zijn wat stap voor stap foto’s (vergroten kan *klik*!)

Ook lekker:

Zo maak je koolhydraatarme karamelsaus

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Koolhydraatarme karamelsaus! (suikervrij)


koolhydraatarme karamelsaus!

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst mei 24, 2019

 • Aantal of hoeveelheid: ca. 210 ml
 • Koolhydraten: 4,2 gr khd hele pot/ (ca. 210 ml uit recept)
 • Voorbereiding: 5 minuten
 • Kooktijd: 30 minuten
 • Klaar in: 35 minuten

Ja met uitroepteken! Jemigdepemig, wat is deze koolhydraatarme karamelsaus hemels lekker. MJUM, voor al je koolhydraatarme desserts en lowcarb ontbijtjes.

Ingrediënten

Bereiding

 1. Het is  bedoeling dat de structuur van de verschillende ingrediënten samen langzaam veranderen in een gebonden en gekleurde karamel. Door te hoge temperaturen of te grote temperatuurverschillen zul je géén mooie, smeuïge karamelsaus krijgen. Dus geduld!
 2. Zet alle ingrediënten klaar. Ik gebruik een houten spatel met sleuven om te roeren.
 3. Snijd de boter in stukken. Neem een pan met dikke bodem en smelt de boter al roerend samen met de Steviala ery bronze en een snufje zout op laag vuur. Roer net zolang over de bodem tot de 'suiker' niet meer kraakt en helemaal is opgelost.
 4. Voeg dan de (verse of gedroogd) vanille toe en roer nogmaals 1 minuut.
 5. koolhydraatarme karamelsaus!Voeg -al roerend- in een dunne straal de slagroom toe en breng langzaam tegen de kook aan. Als het ietsje gaat bubbelen draai dan het vuur direct lager. De massa mag wel in beweging zijn, maar zeker niet echt koken, anders kan de slagroom namelijk niet meer goed binden. Zo blijf je alsmaar heel rustig over de bodem roeren. (zie ook de foto's. Na 5 minuten zal de saus beginnen in te dikken. Ik heb mijn karamelsaus vanaf hier nog eens 15 minuten laten indikken (stand 4-5 inductie) terwijl ik over de bodem bleef roeren. De tijd hangt af van je bodemoppervlak, temperatuur en hoeveelheden saus die je maakt. De karamel zal uiteindelijk pas helemaal 'opstijven' als het is afgekoeld.
 6. Doe de karamelsaus over in een gesteriliseerd potje en laat helemaal afkoelen. Bewaar minsten 1 week in de koelkast.
 7. Een eetlepel (15 ml) bevat 0,3 gram koolhydraten.

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 gedachten over “Koolhydraatarme karamelsaus! (suikervrij)”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

1.4K Shares
Share190
Pin1.2K
Tweet