Ik heb in elk geval één ding gemeen met Maarten van Rossem, de voorliefde voor kaaskoekjes. Maar daar zit natuurlijk altijd een flink deel tarwemeel in, wat het zeer ongeschikt maakt voor de koolhydraatarme leefstijl. Ik wilde toch eens proberen om een koolhydraatarme versie van de kaaskoekjes te maken. Met deze koolhydraatarme kaaskoekjes met rozemarijn heb ik een smaakvol alternatief gevonden. Het geeft enerzijds een wat brossig, broodachtig mondgevoel, en anderzijds smaakt het echt als een hartig koekje. De koekjes zijn glutenvrij en koolhydraatarm met slechts 0.56 gram koolhydraten per koekje.
Je haalt 18 koekjes uit het recept, is dat wat veel? Pas dan eenvoudig het aantal aan in het recept en de hoeveelheden veranderen vanzelf mee! De koekjes maken is al met al echt weinig werk, het laten opstijven van het deeg neemt de meeste tijd in beslag. Maar dat is allemaal passieve tijd.
Dikker of dunner?
Je kunt de kaaskoekjes wat dikker of wat dunner maken, dunnere koekjes zijn wat knapperiger. Ik heb bij de uitwerking van de koolhydraatarme kaaskoekjes met rozemarijn ongeveer anderhalve centimeter aangehouden. Dunne koekjes zullen ietsje steviger zijn dan dikke. Maar in beide gevallen zijn ze niet te versmaden. Anna-Karina heeft ze het liefst zo dun mogelijk, terwijl ze wat mij betreft best wat massa mogen hebben en daardoor aan de binnenkant een wat zachtere structuur hebben. Je kunt de kaaskoekjes heel goed enkele dagen in een afgesloten bus of trommel bewaren. Maar of ze het zo lang uithouden, dat is maar helemaal de vraag. Maarten en ik halen dat vast niet…
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je koolhydraatarme kaaskoekjes met rozemarijn
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Koolhydraatarme kaaskoekjes met rozemarijn
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 100 g roomboter, koud, in kleine blokjes
- 125 g Parmezaanse kaas, geraspt
- 200 g amandelmeel
- peper, naar smaak
- 1 tl rozemarijn, poeder
- ½ tl xanthaangom
- 2 snufjes zout
- 1 klein eieren, losgeklopt
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Meng de boterblokjes met 100 gram (van de 125) Parmezaanse kaas. Voeg de amandelmeel, rozemarijnpoeder, peper, zout, xantaangom en ei toe. Maak er met koude handen – of met een keukenmachine – snel een samenhangend mengsel van.
- Rol het deeg uit tot een worst en verpak het in huishoudfolie. Laat in de koelkast een uur opstijven.
- Verwarm daarna de oven voor op 180 °C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Haal de deegworst uit de huishoudfolie en snijd deze in plakjes van 1 tot 1½ cm. Leg ze op de bakplaat met enkele centimeters ruimte ertussen. Strooi de rest van de Parmezaan erover.
- Bak de koolhydraatarme kaaskoekjes met rozemarijn 15 minuten in de oven of tot ze lichtbruin kleuren.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
het wordt niet echt een koekje. zut een beetje tussen een eierkoek en gewoon koekje in. wat sponsig
Ik weet welke ingrediënten en merken je precies gebruikt maar ze zijn beslist NIET sponzig hoor
Kan dit bij het avondeten of wordt dit gebruikt als broodvervanger
Hoi Trudie, Bovenaan bij het recept zie de rubrieken waar wij het in hebben gezet. het is een hartig koekje dus eigenlijk bedoeld als snack tussendoor. Maar ik kan me voorstellen dat het ook bij een salade of soep heerlijk is. ’t Is maar net wat je zelf wilt eigenlijk.
Ik heb gisteren de kaaskoekjes gemaakt. Ik had geen rozemarijn dus een beetje gedroogde basilicum ze zijn erg lekker. Bedankt Anna Karina.
Ziet er heerlijk uit, ben gek op kaaskoekjes !!!
Waar kan ik de xantaangom voor vervangen en hoeveel? Ik heb dat namelijk niet in huis en wil eigenlijk gewone ingrediënten gebruiken, zonder daarvoor dure en vreemde spullen te moeten bestellen.
Even op het ingrediënt klikken dan krijg je meer info!
Lijkt me lekker! Misschien wel te ….
Hoe heet moet de oven?
Oeps vergeten, (180 graden) staat erbij nu wel bij hoor!