Afgelopen zondag lieten we je al die heerlijke koolhydraatarme anijswafels zien. Deze koolhydraatarme ijshoorntjes zijn nóg veel leuker om te maken. Leuk een beetje knutselen in de keuken. Je vormt van de platte wafels in een handomdraai mooie oubliehoorntjes (oublie is Frans voor wafel). En niet alleen leuk, maar ook kun je zo’n hoorntje of rolletje met allerlei heerlijks vullen. In het beslag deden we iets andere smaakmakers dan in het beslag voor de anijswafels. We maakten heerlijke geurige hoorntjes met speculaaskruiden, dat maakt de wafels ook net iets donkerder en ze smaken daardoor lekker ‘warm’. De ijshoorntjes bevatten met onze ingrediënten slechts 0.62 gram koolhydraten per hoorntje, exclusief vulling. Dit koolhydraatarme roomijs bijvoorbeeld bevat per bolletje van 20 ml (kleine ijsschep) 0.6 gram koolhydraten.
De eerste keer
Het was voor ons beiden de eerste keer dat we wafels maakten in een kniepertjesijzer. Dus we hadden elkaar beloofd geduldig te zijn. En dat het ook niet zo erg was als het niet in één keer zou lukken. Ik was wel blij dat mijn heer Hans daarbij assisteerde. Meestal koken we onze eigen recepten maar bij dit recept hebben we echt lollig samengewerkt. Het viel trouwens ontzettend mee! De grootste kunst was even ontdekken hoeveel beslag er nou op moet, zodat het er niet aan alle kanten uitkomt als je het deksel sluit. Maar je wilt wel een goed gevulde wafel, dus ook weer niet te weinig beslag.
Je ziet op de foto hoeveel beslag ik er opdeed, maar dat zal je wellicht toch even zelf moeten uitvinden bij je eigen apparaat. Iets anders wat ik me afvroeg: moet je het deksel nou extra aandrukken of beter van niet? Even testen dus maar. Echter toen ik dat deed kreeg ik een wafel met gaten erin. Voor ons doel dus beter niet aandrukken. Ik wil immers niet dat het ijs straks aan alle kanten uit mijn koolhydraatarme ijshoorntje druipt.
Oubliehoorntjes rollen
Koolhydraatarme ijshoorntjes rol je uiteraard net zo als een gewoon ijshoorntje. En dat is echt een veel eenvoudiger klusje dan ik dacht. Als de ronde wafels net uit het ijzer komen zijn ze nog een beetje flexibel. Dus dan rol je ze zo snel mogelijk om de speciale hoorntjesvorm heen. Omdat de wafels heet zijn moet je even oppassen dat je je vingers niet verbrandt. Maar na een paar seconden kun je ze net lang genoeg vastpakken, om ze om de vorm heen te rollen. Vervolgens laat je ze om de vorm heen uitharden. Die ijshoorntjesvormen koop je meestal per set van 6. Tegen de tijd dat je aan wafel nummer 7 toe bent kun je vorm 1 wel hergebruiken. Het 1e ijshoorntje is dan wel hard genoeg om weer van de vorm te kunnen. Ik heb nu wel een ‘probleem’, ik ben inmiddels ook heel benieuwd geworden naar hartige oubliehoorntjes en wafels…
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je koolhydraatarme ijshoorntjes
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Koolhydraatarme ijshoorntjes
Ook gebruikt
- Wafelijzer voor kniepertjes en oublies
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Basisbeslag
- 100 g roomboter
- 75 g amandelmeel
- 10 g psylliumvezel, < klik voor de juiste! 0 khd
- snufje zout
- 2 eieren
- 100 ml kokosmelk
- 50 g Steviala ery-bronze, of vergelijkbare korrelzoetstof (geen vloeibare zoetstof gebruiken)
Optioneel (zelf bijtellen)
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Verwarm het wafelijzer voor. Bij ons merk op stand 4 van 5. Vrij warm dus.
Beslag
- Smelt de roomboter op laag vuur.
- Meng de basisingrediënten door elkaar: amandelmeel, psylliumvezels, zout, eieren, kokosmelk, gesmolten roomboter en zoetstof. Voeg optioneel de koek- of speculaaskruiden toe.
ZOETSTOF!
- Gebruik, als je knapperige hoorntjes wilt, altijd korrelzoetstof op basis van erythritol. Vloeibare zoetstoffen harden niet uit en de wafels zullen dan ook zacht blijven.
Wafels bakken
- Schep een lepel beslag in het midden van de vorm en sluit zachtjes het deksel. Na 1 minuutje even kijken hoe de kleur is. Bij ons waren ze na 2 minuten goed. Speculaaskruiden kunnen wat sneller verbranden, dus niet te donker bakken dat is erg ongezond. Schep ze van de plaat met een hittebestendige siliconen schep. Rol ze terwijl ze nog flexibel zijn zo snel mogelijk om een ijshoorntjes kegel. Maak op deze manier 10 koolhydraatarme ijshoorntjes.
Bewaren
- In een 'open' doos bewaren. Bij ons waren ze na drie dagen nog heerlijk knapperig!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Ik geef het op. Het worden geen kniepertjes, het beslag is veel te open, met heel veel kleine gaatjes en het scheurt als ik het van het ijzer probeer af te halen
Ik denk dat je het dan te luchtig hebt geklopt, te weinig deeg tussen het wafelijzer doet of toch een ingrediënt vergeten bent wellicht? Kijk ook even naar de fotoserie, daar kun je precies zien hoe het beslag eruit hoort te zien.
Ze smaakten erg goed… alleen worden ze nu een beetje slap.
Met deze relatieve vochtigheid in de lucht wordt alles slap… Vlak voor consumptie kort in een hete oven leggen wil vast helpen.