Ik besloot deze koolhydraatarme huzarensalade met vis te maken. Zie onder voor tips als je de salade met vlees wilt maken. Deze visversie bevat zo’n 4 gram koolhydraten per portie. Huzarensalade is altijd heerlijk bij de BBQ of in een feestbuffet. Maar koolhydraatarm eten en aardappelen gaan nu eenmaal niet samen. Op diverse koolhydraatarme foodblogs kom je huzarensalade tegen die in plaats van aardappelen bloemkool bevat. Een heel goed alternatief voor aardappelen en rijst zoals we inmiddels weten! Ik heb een aantal ‘huzarensalade’ recepten bekeken maar vond ze nogal saai eruit zien en eigenlijk zijn ze allemaal met vlees. Wij willen variatie bieden en maken ‘m lekker met vis.
Werkende moeders (m/v)
Mijn moeder werkte -zogenaamd- niet, zij had een gezin met 10 kinderen! Mijn oudste broer Wim heeft weleens gekscherend gezegd dat mijn moeder vele beroepen had waar ze ook nog eens echt in uitblonk. Hij kwam ongeveer tot dit rijtje: boekhouder, bemiddelaar, coach, pedagoog, algemeen directeur, econoom (!!!), coupeuse, hoofd wekdienst, wasvrouw, evenementen organisator, logistiek manager en kok. Wat dat laatste betreft heb ik meer van haar meegekregen dan ik altijd heb gedacht. Sinds ik de website heb en recepten bedenk, schieten me vaak ideetjes te binnen gebaseerd op dingen die mijn moeder maakte. Blijkbaar heb ik toch goed opgelet.
Een van de leukste dingen vond ik haar huzarensalade. Meestal maakte ze gewone huzarensalade maar met bijzondere dagen kwam er een vissalade op tafel. En met tien kinders en alle aanhang was dat ongeveer een indrukwekkende emmer vol. Benieuwd of ze mijn bescheiden, koolhydraatarme huzarensalade met vis had kunnen begrijpen en waarderen.
1965-1975
We hebben het over de periode 1965-1975, tonijn en zalm waren bij ons thuis luxeproducten in een blikje! Ik heb als kind altijd gedacht dat die beesten perfect rond waren. Als de basis klaar was mocht ik helpen met het versieren van de salade. Onderop de schaal slablaadjes, dan de salade modelleren. Vervolgens een laag mayonaise erop plamuren en dan plakjes ei, augurkjes, zilveruitjes, komkommer, plakjes tomaat en misschien een worteltje hier en daar. Zo heb ik het dus ook ongeveer bij onze koolhydraatarme huzarensalade met vis gedaan.
Vlees of vis?
Tegenwoordig heet dat versieren heel sjiek ‘garneren’ en bij zo’n huzarensalade zit soms meer garnering dan salade. Zoals gezegd heb ik een vis-huzarensalade gemaakt, maar het staat je natuurlijk vrij om je eigen vleesvariant te maken. Je gebruikt ongeveer 150 gram vlees (blokjes cornedbeef, ham of stukjes rundvlees) in de salade. Als garnering kun je diverse rauwe of gare groenten gebruiken, niet alleen radijs, komkommer, tomaat, wortel maar ook paprika, bleekselderij, venkel etc. Of vlees/kip/wild zoals rolletjes ham, plakjes (rook)worst, pulled pork, rundvlees, kalkoen etc. Maak er wat leuks van!
Er staan genoeg koolhydraatarme/keto weekmenu’s online om 2 jaar lang lekker gevarieerd te eten. Of maak je eigen keus uit de ruim 1100 gratis recepten. We wensen jullie heel veel eetplezier!
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

Schubben maken met sjabloon
Voor de schubben van de koolhydraatarme huzarensalade gebruikte ik onderstaand sjabloon en paprikapoeder. Print het plaatje volgens de instructies, vouw als een harmonica langs de lijn. En knip vervolgens de schubben uit. Strijk het papier weer helemaal glad, druk lichtjes op je huzarensalade en bestrooi met paprikapoeder. Haal het papier er voorzichtig af. (patroon opschuiven en herhalen bij grote salades). Druk een theelepeltje langs alle schubben voor een mooi reliëf.
Klik met de rechtermuisknop op de afbeelding en kies > Afbeelding kopiëren, dan in een leeg document plakken met <Ctrl+v> en dat document afdrukken op A4! Zigzag vouwen en de schubben uitknippen.

Zo maak je koolhydraatarme huzarensalade met vis
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Of reageer via onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Koolhydraatarme huzarensalade met vis (of vlees)
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Salade
- 350 g bloemkoolrijst, extra fijn gemalen, gaar
- 1 blikje tonijn, 100 g uitlekgewicht
- 4 el mayonaise
- 1 kleine ui
- 20 g zilveruitjes
- 20 g augurk
- 1 eieren
- selderij- of kruidenzout
- peper
- paprikapoeder
- uienpoeder
Garnering
- blaadjes gemengde sla
- paprikapoeder, schubben
- 1 gerookte forelfilets, 100-150 g
- 50 g rivierkreeftjes
- 20 g wortel, julienne
- 2 eieren
- 50 g komkommer
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
Voorbereiden
- Kook 3 eieren hard in 8 minuten. Laat afkoelen in koud water. Gaar de bloemkoolrijst. Wok de fijne bloemkoolrijst 1-2 minuten op hoog vuur met wat olie, tot het flink begint te stomen.Maak de tonijn schoon.
Saladebasis maken
- Meng de gare bloemkoolrijst met de tonijn en mayonaise tot een smeuïge saladebasis.
- Hak het uitje, zilveruitjes, augurk en 1 gekookt ei fijn. Meng dit door de saladebasis. Proef en breng op smaak met peper, selderijzout, paprika- en uienpoeder.
- Schik de blaadjes sla rondom aan de rand van een schaal en modelleer de saladebasis in een visvorm. Strijk glad met een vork.
Schubben
- Voor het schubbenpatroon gebruikte ik een sjabloon en paprikapoeder. Zie beschrijving in de tekst op de website (hierboven).
Garneren
- Garneer rondom met vissoorten en groente die je zelf lekker vindt. De ingrediëntenlijst geeft weer wat er bij ons gebruikt is. Dek de opgemaakte, koolhydraatarme huzarensalade af met huishoudfolie en zet minsten 1 uur koel weg.
- Neem alle ‘Oh’s en Ah’s’ met gepaste trots in ontvangst… en eet smakelijk!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Zooooo heey, wat is dit ook weer lekker! Gemaakt met corned beef. Volgende keer tonijn proberen.
Gisteren hele middag in de keuken gestaan. Kon namelijk niet stoppen, kwam iedere keer weer een lekker recept tegen, die ik ook nog even wilde maken. Het is een bloemkoolsoep geworden, met de huzarensalade en ook de worteltaart gemaakt. Stuk voor stuk allemaal lekker en voedzaam.
De huzarensalade is goedgekeurd door zoonlief. Hij wil graag afvallen en vroeg of ik hem daarbij wilde helpen door koolhydraatarm te koken. Het gaat erg goed, (voor een chauffeur)
Natuurlijk hebben we er ook zelf van gesmuld…
Wens hem veel succes en eet smakelijk voor de volgende x!
Hallo, ik heb even een vraagje over de bloemkoolrijst. Moet je deze garen door middel van het wokken 1 a 2 minuten? Of eerst koken en uitlaten lekken en dan nog even wokken?
Groetjes, Agnes.
Nee zeker niet koken!!! Dan krijg je echt pap 🙁 Gewoon de rauwe korrels wokken op hoog vuur.
Vanochtend al klaar gemaakt dan is ie vanavond lekker koud en gelijk 2 gemaakt want manlief eet veel. Een met tonijn en de ander met zalm, al even van gesmuld. En ja wat is ie lekker, je proeft niet echt dat er bloemkoolrijst in zit, een blijver deze zomer !
Eet ze Gonnie!
Vandaag de huzarensalade gemaakt en echt…..super super lekker!!
Hahaha, ja hè?
Hoi, ik heb vandaag mijn verse van jouw Vis Huzarensalade gemaakt ( enigzins kleine variaties).. maar het was een succes. Mijn man en ik vonden het allebei erg lekker. Bedankt😉👍🏻😋
Ja leuk! Ook dank voor de foto’s op Facebook
Dank je voor dit lekkere recept!
Vandaag deze overheerlijke huzarensalade gemaakt met zalm uit blik; erg lekker met dit warme weer. Een bijna dubbele portie zodat we morgen tussen de middag een lekkere lunch hebben. Vanavond gecombineerd met garnalen en morgen met gerookte zalm!
Dit is een blijvertje voor warme dagen.
Heb het gemaakt maar dan met een blikje cornedbeef zoals mijn moeder het vroeger maakte. Het is door iedereen goedgekeurd. ?Weer een recept voor in mijn bieb.
Ik heb zaterdag deze salade gemaakt voor bij de bbq.
De vis heb ik vervangen door rundvlees en we hebben er met zijn allen van gegeten. Niemand miste de aardappels.
Ben helemaal blij met dit recept en ga het vaker maken.
Hoi Pien, Grappig dat niemand dan de aardappels mist. In begin kon ik het zelf ook nauwelijks geloven. Tegenwoordig vind ik de meeste dingen met bloemkool veel lekkerder.
Kun je selderijzout ook vervangen??
Jazeker, neem gerust gewoon zout
Ik ben ongelooflijk blij met de koolhydraatarme leefstijl en ook met deze recepten. Heb zaterdag de blits gemaakt met de mozzarellamousse en de wittekoolsalade. Ga nu de huzarensalade maken. Mag ik daarover een vraag stellen? Hoe lang is die houdbaar zowel binnen als buiten de koeling? Zondag reizen wij in 2 dagen naar Nederland. Tot nu toe namen we dan onderweg een broodje gezond, ’s avonds in een restaurant is het eten geen probleem.
En heeft u nog suggesties voor hapjes tussendoor? Ik neem zelf platbrood mee voor de hotelovernachting.
Het gaat zo goed, ik wil zo min mogelijk schade oplopen tijdens ons verblijf van 2 weken… Bedankt vast voor het antwoord.
In plaats van vis maak ik m met corned beaf.. heerlijk!
Wow, wat is dit lekker! M’n man lust geen vis dus een klein blikje smac gebruikt als vulling een verder rauwkost ‘on the site’. We missen de aardappelen echt helemaal niet. Zeker voor herhaling vatbaar!
Hoelang kun je de salade bewaren ,kun je het ook invriezen
Ik heb er drie dagen van gegeten, ging uitstekend! Ik zou het zelf niet zo snel invriezen.
Een heerlijke salade, ook met rundvlees gemaakt. Allebei aan te bevelen.
Ik moest van de diëtiste koolhydraatarm gaan eten en dacht dat huzaren verleden tijd was. Niet dus dit recept is heerlijk ook mijn man vond het een succes. Dit wordt een topper in mijn menu.
kan de bloemkoolrijst ook rauw verwerkt worden hierin?
Jahoor dat kan, maar dat is minder smeuïg. Dan lijkt het meer op een rauwkost-salade. Maar wel lekker.
Wat lekker,gemaakt met ham, maar de zalm variatie staat al op mijn menu smullen maar!
wow dat ziet er heerlijk uit die ga ik zeker een keer maken. Dank je wel.