Koolhydraatarme hemelse modder

koolhydraatarme hemelse modder

Hemelse Modder, zo heet het restaurant waar ik, toen ik nog in Amsterdam woonde, wel eens ging eten. Heerlijke gerechten in een intieme sfeer. Dat hemelse modder de naam van een dessert was, ontdekte ik ook toen pas. Hemels van smaak, maar ook flink koolhydraatrijk. Daarom hierbij een overheerlijke koolhydraatarme hemelse modder, die uitstekend naast de originele versie kan staan. Geen suiker, pure chocolade met een hoog percentage cacacobestanddelen, ei, roomboter en slagroom. Dat is het eigenlijk. Niet ingewikkeld om te maken, maar je moet wel geconcentreerd te werk te gaan om dat luchtige resultaat te bereiken, dat er voor zorgt dat het smelt op je tong.

Met de hand mixen?

Je kunt de slagroom en de eieren natuurlijk op verschillende manieren kloppen, maar dat met de hand doen is hier wellicht een iets te uitputtende activiteit. Je moet namelijk drie maal mixen. Ik gebruikte een handmixer, dat is wel zo relaxt. Maar let er daarbij wel op dat je op tijd stopt met kloppen. Om de koolhydraatarme hemelse modder te serveren (wij namen glazen coupes) gebruikten we een ijsschep maat 16. Dat levert bollen van 50 milliliter op. Een portie van twee bollen komt dus neer op 100 ml en bevat 4.63 gram koolhydraten, ietsje meer als je wat extra’s erbij smokkelt. Want genoeg kun je hier niet van krijgen!

Eiwit stijfkloppen

Neem verse eieren voor het stijfkloppen van eiwit en splits ze altijd met een eierscheider. Daardoor wordt voorkomen dat de eierschaal in contact komt met de ei-inhoud. Zorg ervoor dat er geen restje eidooier bij het eiwit komt. Dooier bevat een beetje vet en dat verhindert het goed stijfkloppen van eiwit. Klop eiwit altijd in een schone omgespoelde beslagkom (even bestrijken met citroen) en gebruik een vetvrije garde.

Eiwit & salmonella

Er is een minimale kans dat een ei de gevreesde Salmonellabacterie (Salmonella enteritidis) bevat die een voedselvergiftiging kan veroorzaken. In de eiersector zijn uitgebreide maatregelen genomen om de kans verder te verkleinen.

Voor alle zekerheid is het raadzaam om de volgende regels in acht te nemen bij het gebruik van rauwe eieren in dessertgerechten:

  • Werk hygiënisch.
  • Gebruik verse eieren. Met dit trucje kun je zonder het ei te breken controleren of het nog goed is.
  • Gebruik schone en gave ‘ongekraakte’ eieren.
  • Bereid een gerecht met rauw ei kort vóór het gebruik.
  • Persoonlijke hygiëne en het gebruik van schone en goede materialen is altijd erg belangrijk.
  • Bewaar gerechten met rauw ei altijd tot consumptie in de koelkast.
  • Zorg ervoor dat geen restjes van gerechten met rauw ei worden bewaard.
  • Het Staatstoezicht op de Volksgezondheid geeft sinds 1989 advies om aan zogenaamde risicogroepen als zieken of herstellenden, zwangeren, bejaarden en kinderen beneden 5 jaar bij voorkeur geen rauwe eiergerechten te serveren.

Wij gaan een beetje gas terug nemen in deze zomer. Vanaf 10 juli verschijnen er minder nieuwe recepten. Op vrijdag wel een nieuw recept van onszelf en op dinsdag de bezoekersrecepten. Vanaf dinsdag 7 september gaan we weer terug naar ‘normaal’.
Fijne zomer allemaal & blijf gezond!
Hans & Anna-Karina

♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker of bekijk deze suggesties:

Zo maak je koolhydraatarme hemelse modder

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!

Koolhydraatarme hemelse modder

Door: Hans van Deelen
Een hemels dessert, deze koolhydraatarme hemelse modder, dat uitstekend naast het origineel kan staan qua uiterlijk en qua smaak.
4.88 van 8 stemmen
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 25 min

Voedingswaarde

Per portie
calorieën 299.13 kcalkoolhydraten 4.63 geiwitten 6.25 gvetten 27.63 gvezels 0.13 g
Hoeveelheid (aan te passen)4 porties à 100 ml

Ingrediënten

Serveren

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Smelt de roomboter en 100 g chocolade au bain marie. Laat enkele minuten afkoelen.
  • Klop de slagroom stijf met de erythritol.
  • Splits de eieren. Vang het eiwit op in een schone metalen (beslag)kom en klop stijf met brandschoon gereedschap. Doe de dooiers in een bakje klop ze luchtig.
  • Spatel de geklopte slagroom, het stijfgeslagen eiwit en de luchtige dooiers onder elkaar, Niet roeren, dan verliest het zijn luchtigheid. Spatel de bijna geheel afgekoelde chocolade er doorheen tot een homogene massa is ontstaan. Zet koel weg tot gebruik.
  • Schep twee bollen (ijsschep à 50 ml=maat 16) in een ijscoupe. Schaaf er nog wat pure chocolade overheen. Machtig, maar verrukkelijk!

Tip

  • Je kunt de koolhydraatarme hemelse modder afgedekt makkelijk een tijdje in de koelkast bewaren. Heb je er de volgende dag ook nog plezier van…

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme recepten


Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!


(Visited 51 times, 15 visits today)
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties