Hemelse Modder, zo heet het restaurant waar ik, toen ik nog in Amsterdam woonde, wel eens ging eten. Heerlijke gerechten in een intieme sfeer. Dat hemelse modder de naam van een dessert was, ontdekte ik ook toen pas. Hemels van smaak, maar ook flink koolhydraatrijk. Daarom hierbij een overheerlijke koolhydraatarme hemelse modder, die uitstekend naast de originele versie kan staan. Geen suiker, pure chocolade met een hoog percentage cacacobestanddelen, ei, roomboter en slagroom. Dat is het eigenlijk. Niet ingewikkeld om te maken, maar je moet wel geconcentreerd te werk te gaan om dat luchtige resultaat te bereiken, dat er voor zorgt dat het smelt op je tong.
Met de hand mixen?
Je kunt de slagroom en de eieren natuurlijk op verschillende manieren kloppen, maar dat met de hand doen is hier wellicht een iets te uitputtende activiteit. Je moet namelijk drie maal mixen. Ik gebruikte een handmixer, dat is wel zo relaxt. Maar let er daarbij wel op dat je op tijd stopt met kloppen. Om de koolhydraatarme hemelse modder te serveren (wij namen glazen coupes) gebruikten we een ijsschep maat 16. Dat levert bollen van 50 milliliter op. Een portie van twee bollen komt dus neer op 100 ml en bevat 4.63 gram koolhydraten, ietsje meer als je wat extra’s erbij smokkelt. Want genoeg kun je hier niet van krijgen!
Eiwit stijfkloppen
Neem verse eieren voor het stijfkloppen van eiwit en splits ze altijd met een eierscheider. Daardoor wordt voorkomen dat de eierschaal in contact komt met de ei-inhoud. Zorg ervoor dat er geen restje eidooier bij het eiwit komt. Dooier bevat een beetje vet en dat verhindert het goed stijfkloppen van eiwit. Klop eiwit altijd in een schone omgespoelde beslagkom (even bestrijken met citroen) en gebruik een vetvrije garde.
Eiwit & salmonella
Er is een minimale kans dat een ei de gevreesde Salmonellabacterie (Salmonella enteritidis) bevat die een voedselvergiftiging kan veroorzaken. In de eiersector zijn uitgebreide maatregelen genomen om de kans verder te verkleinen.
Voor alle zekerheid is het raadzaam om de volgende regels in acht te nemen bij het gebruik van rauwe eieren in dessertgerechten:
- Werk hygiënisch.
- Gebruik verse eieren. Met dit trucje kun je zonder het ei te breken controleren of het nog goed is.
- Gebruik schone en gave ‘ongekraakte’ eieren.
- Bereid een gerecht met rauw ei kort vóór het gebruik.
- Persoonlijke hygiëne en het gebruik van schone en goede materialen is altijd erg belangrijk.
- Bewaar gerechten met rauw ei altijd tot consumptie in de koelkast.
- Zorg ervoor dat geen restjes van gerechten met rauw ei worden bewaard.
- Het Staatstoezicht op de Volksgezondheid geeft sinds 1989 advies om aan zogenaamde risicogroepen als zieken of herstellenden, zwangeren, bejaarden en kinderen beneden 5 jaar bij voorkeur geen rauwe eiergerechten te serveren.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je koolhydraatarme hemelse modder
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Koolhydraatarme hemelse modder
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 20 g roomboter
- 100 g chocolade, 85 % cacaobestanddelen
- 100 g slagroom
- 25 g erythritol
- 2 eieren, eiwit en dooier gescheiden
Serveren
- chocolade, schaafsel, naar smaak
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Smelt de roomboter en 100 g chocolade au bain marie. Laat enkele minuten afkoelen.
- Klop de slagroom stijf met de erythritol.
- Splits de eieren. Vang het eiwit op in een schone metalen (beslag)kom en klop stijf met brandschoon gereedschap. Doe de dooiers in een bakje klop ze luchtig.
- Spatel de geklopte slagroom, het stijfgeslagen eiwit en de luchtige dooiers onder elkaar, Niet roeren, dan verliest het zijn luchtigheid. Spatel de bijna geheel afgekoelde chocolade er doorheen tot een homogene massa is ontstaan. Zet koel weg tot gebruik.
- Schep twee bollen (ijsschep à 50 ml=maat 16) in een ijscoupe. Schaaf er nog wat pure chocolade overheen. Machtig, maar verrukkelijk!
Tip
- Je kunt de koolhydraatarme hemelse modder afgedekt makkelijk een tijdje in de koelkast bewaren. Heb je er de volgende dag ook nog plezier van…
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
zo lekker!! Elke keer weer een feestje! En mijn gasten weten niet eens dat ze Kha eten 😃 eten.
Hallo Anna-Karina en Hans,
Vanavond de hemelse modder gemaakt. Ik was zo benieuwd dat ik het recept snel wilde proberen.
Het was inderdaad hemels lekker!!!!
Deze blijft !! Ik ga dit vaker maken. Wát een heerlijke verwennerij. Dank jullie wel😀
Heerlijk!! Mijn moeder maakte dit toetje altijd toen ik als kind jarig was. Toen gaf ze er lange vingers bij,die laat ik nu maar achterwege. Ik word hier heel gelukkig van,bedankt😊!!!
Gefeliciteerd alvast!
Ik heb dit recept al eens afgedrukt van de officiële site, maar nog nooit gemaakt omdat ik niet wist wat de verhouding met een koolhydraartarmrecept moest zijn, dus ben ik nu zo blij dat we het nu wel kunnen maken, smullen dus, bedankt
O, M, G, net gemaakt… en dit was zalig! Ik ben oprecht blij met dit recept want andere chocolademousse mislukte altijd of smaakte nergens naar maar deze….. verrukkelijk!
Oh, het lezen van het recept alleen al doet me watertanden: dit komt dit weekend beslist op tafel. Bedankt voor het recept….
is het niet meer gevaarlijk om rauwe eieren te eten? Salmonella?
Ik heb er zelf nog nooit last van gehad. De besmettingen lopen de laatste jaren terug, maximaal 0,3% van de eieren. Het beste is om verse eieren te nemen. Maar als je tot een risicogroep behoort extra voorzichtig zijn. Lees er meer over: http://www.eicode.nl/salmonella.html