Koolhydraatarme hartige taartbodem

koolhydraatarme hartige taartbodem

Sinds ik koolhydraatarm eet, heb ik hartige taartbodems in eerste instantie van mijn menu geschrapt. Ik miste het ook niet echt, maar af en toe is zo’n korst toch wel leuk en aanvullend bij een groentegerecht. Inmiddels heb ik de nodige ervaring met amandelmeel en bedacht ik dit recept voor een koolhydraatarme hartige taartbodem. En hij is echt geweldig geworden, al zeg ik het zelf.  De structuur lijkt erg op zandtaartdeeg, dus als je daarvan houdt zeker deze korst proberen! Je kan deze bodem nog meer smaken meegeven door er kruiden en specerijen of kaas aan toe te voegen, natuurlijk passend bij je vulling. De bodem bevat 10,3 gram koolhydraten zonder vulling en je haalt er 8 punten uit, 1,29 gram koolhydraten per punt.

TIPS voor hartige taartvullingen

De punten voor de aspergetaart bleven ook heel mooi als punt te serveren en vielen niet uit elkaar.  Als vulling kan je eigenlijk alle gare groente gebruiken: asperges, broccoli,  spinazie, met of zonder uitje, diverse gemengde groenten. Of een prachtige spiraaltaart! Altijd overgoten met een mengsel van ei, slagroom, kruiden en kaas of iets dergelijks. Verzin het, maak het, experimenteer en verfijn zo je eigen smaak!

Hoeveelheden en restjes

De hoeveelheden voor de koolhydraatarme hartige taartbodem zijn ruim voldoende voor een grote ronde quichevorm van Ø 28 cm (Ikea) met opstaande rand, de korst moet zeker niet te dik worden. Heb je een kleinere vorm pas dan ook de hoeveelheden aan. Je kunt de bodem (of het deeg) vooraf maken. Een restje deeg bewaar je een paar dagen in de koeling of vries het in voor later gebruik. Of maak er eenvoudig heerlijke kaascrackers: deeg uitrollen wat geraspte kaas + oregano erop. 15-20 minuten bakken op 160 °C (heteluchtoven voorverwarmd). 

Elders op de website staan ook 2 recepten voor een koolhydraatarme zoete taartbodem. Bijvoorbeeld met amandel- en notenmeel en een met amandelmeel en kokosmeel.

Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

koolhydraatarme hartige taartbodem

Zo maak je de koolhydraatarme hartige taartbodem

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan via e-mail of op onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank.
Of tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


Interessant? Deel gerust!

koolhydraatarme hartige taartbodem

Koolhydraatarme hartige taartbodem

Inmiddels heb ik de nodige ervaring in het bakken met amandelmeel en zo bedacht ik dit recept voor deze heerlijke koolhydraatarme hartige taartbodem.
4.96 van 21 stemmen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 10 min
Totale tijd 20 min

Voedingswaarde

Per hele bodem Ø 28 cm exclusief vulling (voor 8 punten). 
kcal 2023.7 koolhydraten 10.3 geiwitten 69.8 gvetten 180.9 gvezels 33.9 g
Hoeveelheid (aan te passen)1 vorm Ø 28 cm

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

KORST VOORBAKKEN

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 160 °C en vet een quichevorm van Ø 28 cm in.
  • Smelt roomboter op laag vuur. Maal het lijnzaad met bakpoeder grof. Meng het met amandelmeel, eieren, gesmolten roomboter en zout. Druk het deeg gelijkmatig over de vorm. Maak ook een opstaande rand rondom. Prik met een vork op regelmatige afstand gaten in de korst om blazen te voorkomen.
  • Bak de taartbodem 10 minuten voor of heel lichtbruin. De tijd hangt ook af van hoe dik je de korst hebt gemaakt. Bedenk wel dat de bodem nogmaals gebakken wordt dus de randen moeten zeker niet al echt bruin zijn.

Met vullingen?

  • Laat de korst minstens 5 minuten afkoelen voor je een vulling erin doet. Vullen met wat je lekker vindt! Vervolgens nogmaals bakken, meestal bak je een vulling nog 20-30 minuten, tot het eimengsel gestold is.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept



Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:



45 gedachten over “Koolhydraatarme hartige taartbodem”

  1. 5 sterren
    Vandaag geprobeerd, super makkelijk en erg lekker. Mijn vriend is helaas niet zo weg van amandelmeel, maar wat mij betreft zeker een blijvertje.

  2. 5 sterren
    geeft echt een lekkere knapperige rand, en stevig hartige taartdeeg, bij ons een blijvertje!!!

  3. Vraagje, wij vinden amandelmeel niet zo lekker, de stuctuur, nasmaak. Kan ik amandelmeel vervangen door sojameel?
    We willen heeeeel graag de venkeltaart maken 🙂

  4. Ik maak altijd een voorraad crackers met oude geraspte kaas erover. Heerlijk bij de soep of als tussendoortje! En vandaag een batch met hennepzaad erdoor. Benieuwd hoe die gaan smaken bij de erwtensoep vanavond.

  5. Hallo ,
    ik had een vraag kan je ook kokosmeel gebruiken in plats van amandelmeel?
    of boekweitmeel? ik wil wel dat het klh. arm is natuurlijk. bedankt Yanette

    1. Zelf sleutelen aan recepten kan natuurlijk altijd, maar in dit geval zou ik dat niet echt aanraden. Wat betreft kokosmeel, dat slurpt veel(!) meer vocht dan amandelmeel vocht. Dus mocht je het willen proberen vervang dan een deel en voeg meer vocht toe. Boekweitmeel is is niet koolhydraatarm. Succes!

  6. 5 sterren
    Hoi daar,
    hier vandaag gemaakt, maar met heel lijnzaad (te lui om te malen). Ging prima 🙂 Ik zou er wel wat meer zout bijdoen de volgende keer. Het was geen deegbal maar ik heb het deeg ‘geplakt’ in de vorm. Dat ging erg goed. Erbij broccoli en gerookte zalm. Erg lekker! Mijn 4 kinderen en vriend: enthousiast!!! Bedankt 🙂

  7. 5 sterren
    Wat een PARELTJE, dit recept. Het was zo klaar en echt geweldig lekker. Ik heb pompoen, kastanjechampignons en rode ui gewokt en daar ei en kaas over gestrooid. Mmm…! Dankjewel voor dit recept!

  8. 5 sterren
    Ik heb deze bodem nu een paar keer gemaakt, ik rol het deeg uit op bakpapier (bestrooien met kokosmeel anders plakt alles aan je deegroller) en bak de bodem en vulling samen, niet apart. Geweldig resultaat!! Mooie stevige bodem, echt geweldig! Ook dit deeg gebruikt voor kaascrackers bij bijvoorbeeld soep, of voor de broodnodige bite af en toe! Heerlijk!

    1. Als je het precies zo hebt gedaan met exact deze ingrediënten weet ik echt niet wat er misgaat? Wij maken het altijd op deze manier en je kunt de punten echt zo oppakken. Waar maal je het lijnzaad mee? Ik gebruik daar een koffiemolentje voor, heel handig!

  9. liliane Francke

    Heb nog maar 160 gram amandelmeel in huis, kan het aangevuld worden met maismeel voor een hartige spinazietaart?

  10. Ik kan niet tegen koemelk, kan in dit recept ipv boter ook kokosolie gebruikt worden?

  11. 5 sterren
    We hebben vanavond genoten van deze bodem, gevuld met hollandse groenten, rundergehakt en een eiermengsel met geraspte kaas en huttenkase. Na de eerste happen dachten we wel een halve taart op te kunnen, maar dat bleek echt niet te kunnen. Morgen weer hartige taart! Yummie!!!!!

  12. Vandaag hier op het menu omdat een vriendin komt eten en ik wat meer tijd heb om te koken: deze hartige taartbodem als basis voor een tonijntaart met rode ui, feta en tijm en daarbij jouw rode gepofte paprikasalade. Oh ja, en een lekker glaasje rode wijn (en nee, die is niet kha…) 😉

    1. 5 sterren
      Oh, en ik had deeg over, zonde om weg te gooien. Op aluminiumfolie ernaast in de oven wat ronde crackers van gebakken! Ging prima!

  13. 5 sterren
    Vanmiddag de hartige taart bodem gemaakt, hij was perfect.
    Voor de vulling:
    125 gram spekjes in de wok
    300 gram gesneden prei mee wokken
    als laatste 125gram blokjes ham erbij  
    6 eieren kloppen met 3 eetlepels crème fraîche.
    Prei op de taartbodem, eimengsel er over nog wat geraspte kaas.
    30 min in de oven, smullen maar.

  14. 5 sterren
    SUPER recept!

    Snel te maken en ook smakelijk.

    Vulling tips:
    1) asperges, katenspek, eieren, room, geraspte kaas
    2) witlof, uien, bleekselderij, gerookte kipfilet, geraspte kaas en room

  15. Gre van der Spek

    5 sterren
    de hartige taart heb ik gemaakt en was echt heerlijk.ik had hem met spinazie en mozzerella gevuld en bestrooid met geraspte oude kaas. Deze ga ik zeker nog eens maken.

  16. Gerda Greeven

    Wat een fijne site en heerlijke recepten, ik ga ze proberen…ik ben zo dol op hartige taart en mis het wel dus dank je! Ik laat nog wel weten hoe het allemaal smaakte (poffertjes ook zo eentje…:-)

  17. 5 sterren
    Wat een geweldig recept voor deze taartbodem, zelfs mijn man, die niet koolhydraatarm eet zei, dat hij deze bodem lekkerder vindt dan met bloem!
    Ik wil je überhaupt complimenteren met de fijne recepten op deze site! Ga morgen de crackers van allerlei zaden weer maken, jammie!

  18. Kan ik ook gebroken lijnzaad gebruiken. Heb nl geen heel lijnzaad in huis.

    wat is trouwens het verschil?

  19. gerda van der flier

    5 sterren
    Wat een geweldig recept is dit. Ik heb er een quiche lorraine van gemaakt met extra wat champignons en kruiden. Moest wel wat langer in de oven, plm 40 minuten, maar dat ging goed met de laatste 10 minuten alimuniumfolie op de taart. We hebben net, op de volgende dag, een koud puntje gegeten als voorgerecht. Nog steeds heerlijk en de bodem is inderdaad een beetje als zandtaart. Lekker!

  20. Hoe is de bodem de volgende dag als je een eventueel restje opwarmt? Nog steeds knapperig of zompig.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar top