koolhydraatarme hartige taartbodem

Koolhydraatarme hartige taartbodem

Sinds ik koolhydraatarm eet, heb ik hartige taartbodems in eerste instantie van mijn menu geschrapt. Ik miste het ook niet echt, maar af en toe is zo’n korst toch wel leuk en aanvullend bij een groentegerecht. Inmiddels heb ik de nodige ervaring met amandelmeel en bedacht ik dit recept voor een koolhydraatarme hartige taartbodem. En hij is echt geweldig geworden, al zeg ik het zelf.  De structuur lijkt erg op zandtaartdeeg, dus als je daarvan houdt zeker deze korst proberen! Je kan deze bodem nog meer smaken meegeven door er kruiden en specerijen of kaas aan toe te voegen, natuurlijk passend bij je vulling. De bodem bevat 10,3 gram koolhydraten zonder vulling en je haalt er 8 punten uit, 1,29 gram koolhydraten per punt.

TIPS voor hartige taartvullingen

De punten voor de aspergetaart bleven ook heel mooi als punt te serveren en vielen niet uit elkaar.  Als vulling kan je eigenlijk alle gare groente gebruiken: asperges, broccoli,  spinazie, met of zonder uitje, diverse gemengde groenten. Of een prachtige spiraaltaart! Altijd overgoten met een mengsel van ei, slagroom, kruiden en kaas of iets dergelijks. Verzin het, maak het, experimenteer en verfijn zo je eigen smaak!

Hoeveelheden en restjes

De hoeveelheden voor de koolhydraatarme hartige taartbodem zijn ruim voldoende voor een grote ronde quichevorm van Ø 28 cm (Ikea) met opstaande rand, de korst moet zeker niet te dik worden. Heb je een kleinere vorm pas dan ook de hoeveelheden aan. Je kunt de bodem (of het deeg) vooraf maken. Een restje deeg bewaar je een paar dagen in de koeling of vries het in voor later gebruik. Of maak er eenvoudig heerlijke kaascrackers: deeg uitrollen wat geraspte kaas + oregano erop. 15-20 minuten bakken op 160 °C (heteluchtoven voorverwarmd). 

Elders op de website staan ook 2 recepten voor een koolhydraatarme zoete taartbodem. Bijvoorbeeld met amandel- en notenmeel en een met amandelmeel en kokosmeel.

koolhydraatarme hartige taartbodem

 

Zo maak je de koolhydraatarme hartige taartbodem

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

koolhydraatarme hartige taartbodem

Koolhydraatarme hartige taartbodem

door Anna-Karina van Denderen
Inmiddels heb ik de nodige ervaring in het bakken met amandelmeel en zo bedacht ik dit recept voor deze heerlijke koolhydraatarme hartige taartbodem.
4.86 van 7 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Hoofdgerecht, Tussendoortje (hartig)
Keuken: Overig
Trefwoord: deeg voor bodem, gebak zoet, koek en snoep
Voorbereiden: 10 min
Koken: 10 min
Totale tijd: 20 min

Voedingswaarden

Per hele bodem Ø 28 cm exclusief vulling (voor 8 punten). 
Calorieën 2023.7 kcal
Koolhydraten 10.3 g
Eiwit 69.8 g
Vet 180.9 g
Vezels 33.9 g

Uit recept

1 vorm Ø 28 cm

Ingrediënten

Bereiden

KORST VOORBAKKEN
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 160 °C en vet een quichevorm van Ø 28 cm in.
  • Smelt roomboter op laag vuur. Maal het lijnzaad met bakpoeder grof. Meng het met amandelmeel, eieren, gesmolten roomboter en zout. Druk het deeg gelijkmatig over de vorm. Maak ook een opstaande rand rondom. Prik met een vork op regelmatige afstand gaten in de korst om blazen te voorkomen.
  • Bak de taartbodem 10 minuten voor of heel lichtbruin. De tijd hangt ook af van hoe dik je de korst hebt gemaakt. Bedenk wel dat de bodem nogmaals gebakken wordt dus de randen moeten zeker niet al echt bruin zijn.
Met vullingen?
  • Laat de korst minstens 5 minuten afkoelen voor je een vulling erin doet. Vullen met wat je lekker vindt! Vervolgens nogmaals bakken, meestal bak je een vulling nog 20-30 minuten, tot het eimengsel gestold is.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


(Gezien 1.979 keer, 19 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

42 reacties op “Koolhydraatarme hartige taartbodem”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like