Sinds ik koolhydraatarm eet, heb ik hartige taartbodems in eerste instantie van mijn menu geschrapt. Ik miste het ook niet echt, maar af en toe is zo’n korst toch wel leuk en aanvullend bij een groentegerecht. Inmiddels heb ik de nodige ervaring met amandelmeel en bedacht ik dit recept voor een koolhydraatarme hartige taartbodem. En hij is echt geweldig geworden, al zeg ik het zelf. De structuur lijkt erg op zandtaartdeeg, dus als je daarvan houdt zeker deze korst proberen! Je kan deze bodem nog meer smaken meegeven door er kruiden en specerijen of kaas aan toe te voegen, natuurlijk passend bij je vulling. De bodem bevat 10,3 gram koolhydraten zonder vulling en je haalt er 8 punten uit, 1,29 gram koolhydraten per punt.
TIPS voor hartige taartvullingen
De punten voor de aspergetaart bleven ook heel mooi als punt te serveren en vielen niet uit elkaar. Als vulling kan je eigenlijk alle gare groente gebruiken: asperges, broccoli, spinazie, met of zonder uitje, diverse gemengde groenten. Of een prachtige spiraaltaart! Altijd overgoten met een mengsel van ei, slagroom, kruiden en kaas of iets dergelijks. Verzin het, maak het, experimenteer en verfijn zo je eigen smaak!
Hoeveelheden en restjes
De hoeveelheden voor de koolhydraatarme hartige taartbodem zijn ruim voldoende voor een grote ronde quichevorm van Ø 28 cm (Ikea) met opstaande rand, de korst moet zeker niet te dik worden. Heb je een kleinere vorm pas dan ook de hoeveelheden aan. Je kunt de bodem (of het deeg) vooraf maken. Een restje deeg bewaar je een paar dagen in de koeling of vries het in voor later gebruik. Of maak er eenvoudig heerlijke kaascrackers: deeg uitrollen wat geraspte kaas + oregano erop. 15-20 minuten bakken op 160 °C (heteluchtoven voorverwarmd).
Elders op de website staan ook 2 recepten voor een koolhydraatarme zoete taartbodem. Bijvoorbeeld met amandel- en notenmeel en een met amandelmeel en kokosmeel.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je de koolhydraatarme hartige taartbodem
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Koolhydraatarme hartige taartbodem
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
KORST VOORBAKKEN
- Verwarm de heteluchtoven voor op 160 °C en vet een quichevorm van Ø 28 cm in.
- Smelt roomboter op laag vuur. Maal het lijnzaad met bakpoeder grof. Meng het met amandelmeel, eieren, gesmolten roomboter en zout. Druk het deeg gelijkmatig over de vorm. Maak ook een opstaande rand rondom. Prik met een vork op regelmatige afstand gaten in de korst om blazen te voorkomen.
- Bak de taartbodem 10 minuten voor of heel lichtbruin. De tijd hangt ook af van hoe dik je de korst hebt gemaakt. Bedenk wel dat de bodem nogmaals gebakken wordt dus de randen moeten zeker niet al echt bruin zijn.
Met vullingen?
- Laat de korst minstens 5 minuten afkoelen voor je een vulling erin doet. Vullen met wat je lekker vindt! Vervolgens nogmaals bakken, meestal bak je een vulling nog 20-30 minuten, tot het eimengsel gestold is.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Vandaag geprobeerd, super makkelijk en erg lekker. Mijn vriend is helaas niet zo weg van amandelmeel, maar wat mij betreft zeker een blijvertje.
geeft echt een lekkere knapperige rand, en stevig hartige taartdeeg, bij ons een blijvertje!!!
Vraagje, wij vinden amandelmeel niet zo lekker, de stuctuur, nasmaak. Kan ik amandelmeel vervangen door sojameel?
We willen heeeeel graag de venkeltaart maken 🙂
Dat hebben wij zelf niet geprobeerd (sojameel is juist hier niet zo favoriet…), maar ik denk dat het zou moeten kunnen.
Ik maak altijd een voorraad crackers met oude geraspte kaas erover. Heerlijk bij de soep of als tussendoortje! En vandaag een batch met hennepzaad erdoor. Benieuwd hoe die gaan smaken bij de erwtensoep vanavond.
vraagje, kan je die taart ook invriezen?
Eet zelf liever vers. Maar op zich kan het. test zelf even hoe je de kwaliteit vindt.
Hallo ,
ik had een vraag kan je ook kokosmeel gebruiken in plats van amandelmeel?
of boekweitmeel? ik wil wel dat het klh. arm is natuurlijk. bedankt Yanette
Zelf sleutelen aan recepten kan natuurlijk altijd, maar in dit geval zou ik dat niet echt aanraden. Wat betreft kokosmeel, dat slurpt veel(!) meer vocht dan amandelmeel vocht. Dus mocht je het willen proberen vervang dan een deel en voeg meer vocht toe. Boekweitmeel is is niet koolhydraatarm. Succes!
Hoi daar,
hier vandaag gemaakt, maar met heel lijnzaad (te lui om te malen). Ging prima 🙂 Ik zou er wel wat meer zout bijdoen de volgende keer. Het was geen deegbal maar ik heb het deeg ‘geplakt’ in de vorm. Dat ging erg goed. Erbij broccoli en gerookte zalm. Erg lekker! Mijn 4 kinderen en vriend: enthousiast!!! Bedankt 🙂
Gebruik deze bodem altijd voor de aspergetaart. Heerlijk.
Wat een PARELTJE, dit recept. Het was zo klaar en echt geweldig lekker. Ik heb pompoen, kastanjechampignons en rode ui gewokt en daar ei en kaas over gestrooid. Mmm…! Dankjewel voor dit recept!
Kun een hartige taart ook maken van een bloemkoolbodem?
Ja, dat zou kunnen maak dan zoiets als de pizzabodem. Wel de bloemkool echt heel goed uitknijpen.
Ik heb deze bodem nu een paar keer gemaakt, ik rol het deeg uit op bakpapier (bestrooien met kokosmeel anders plakt alles aan je deegroller) en bak de bodem en vulling samen, niet apart. Geweldig resultaat!! Mooie stevige bodem, echt geweldig! Ook dit deeg gebruikt voor kaascrackers bij bijvoorbeeld soep, of voor de broodnodige bite af en toe! Heerlijk!
Ik gebruik trouwens lijnzaad wat al gebroken is.
I.v.m. oxidatie (snel ranzig worden en verlies van voedingsstoffen) kun je beter heel lijnzaad kopen en dat zelf breken.
Het deeg werd niet stevig.Heb precies gedaan wat er stond.Wat kan er fout zijn gegaan?
Als je het precies zo hebt gedaan met exact deze ingrediënten weet ik echt niet wat er misgaat? Wij maken het altijd op deze manier en je kunt de punten echt zo oppakken. Waar maal je het lijnzaad mee? Ik gebruik daar een koffiemolentje voor, heel handig!
Heb nog maar 160 gram amandelmeel in huis, kan het aangevuld worden met maismeel voor een hartige spinazietaart?
maismeel bevat zo’n 75gr. khd per 100 gram, dus dat is niet echt koolhydraatarm, maar het moet verder wel kunnen misschien? Ik gebruik dat spul nooit.
Ik kan niet tegen koemelk, kan in dit recept ipv boter ook kokosolie gebruikt worden?
Zeker kan dat!
We hebben vanavond genoten van deze bodem, gevuld met hollandse groenten, rundergehakt en een eiermengsel met geraspte kaas en huttenkase. Na de eerste happen dachten we wel een halve taart op te kunnen, maar dat bleek echt niet te kunnen. Morgen weer hartige taart! Yummie!!!!!
Lekker, eet ze dan morgen ook 😉
Kun je het lijnzaad weglaten?
Ja hoor dat kan, maar dan is het uiteraard een ander soort deegje.
Vandaag hier op het menu omdat een vriendin komt eten en ik wat meer tijd heb om te koken: deze hartige taartbodem als basis voor een tonijntaart met rode ui, feta en tijm en daarbij jouw rode gepofte paprikasalade. Oh ja, en een lekker glaasje rode wijn (en nee, die is niet kha…) 😉
Oh, en ik had deeg over, zonde om weg te gooien. Op aluminiumfolie ernaast in de oven wat ronde crackers van gebakken! Ging prima!
Maar wel lekker, veel plezier!
Vanmiddag de hartige taart bodem gemaakt, hij was perfect.
Voor de vulling:
125 gram spekjes in de wok
300 gram gesneden prei mee wokken
als laatste 125gram blokjes ham erbij
6 eieren kloppen met 3 eetlepels crème fraîche.
Prei op de taartbodem, eimengsel er over nog wat geraspte kaas.
30 min in de oven, smullen maar.
Dank je! Ik heb het recept even een beetje gestroomlijnd. Leuk en dank je.
Heb vandaag de auberginewaaier gemaakt heerlijk
En zo leuk om te maken!
SUPER recept!
Snel te maken en ook smakelijk.
Vulling tips:
1) asperges, katenspek, eieren, room, geraspte kaas
2) witlof, uien, bleekselderij, gerookte kipfilet, geraspte kaas en room
de hartige taart heb ik gemaakt en was echt heerlijk.ik had hem met spinazie en mozzerella gevuld en bestrooid met geraspte oude kaas. Deze ga ik zeker nog eens maken.
Wat een fijne site en heerlijke recepten, ik ga ze proberen…ik ben zo dol op hartige taart en mis het wel dus dank je! Ik laat nog wel weten hoe het allemaal smaakte (poffertjes ook zo eentje…:-)
Succes en ik hoor het graag van je.
Wat een geweldig recept voor deze taartbodem, zelfs mijn man, die niet koolhydraatarm eet zei, dat hij deze bodem lekkerder vindt dan met bloem!
Ik wil je überhaupt complimenteren met de fijne recepten op deze site! Ga morgen de crackers van allerlei zaden weer maken, jammie!
Grappig, eigenlijk vind ik dat stiekem zelf ook ja…
Succes met de crackers! Groetje, AK
Kan ik ook gebroken lijnzaad gebruiken. Heb nl geen heel lijnzaad in huis.
wat is trouwens het verschil?
Zeker, dat kan, kan wel zijn dat dat wat meer vocht opneemt. Ik gebruik uitsluitend heel lijnzaad en breek of maal het zelf. De reden kun je lezen als je op het ingrediënt lijnzaad klikt.
Wat een geweldig recept is dit. Ik heb er een quiche lorraine van gemaakt met extra wat champignons en kruiden. Moest wel wat langer in de oven, plm 40 minuten, maar dat ging goed met de laatste 10 minuten alimuniumfolie op de taart. We hebben net, op de volgende dag, een koud puntje gegeten als voorgerecht. Nog steeds heerlijk en de bodem is inderdaad een beetje als zandtaart. Lekker!
Hoe is de bodem de volgende dag als je een eventueel restje opwarmt? Nog steeds knapperig of zompig.
Dat ligt er helemaal aan wat je er als vulling in doet en hoeveel vocht dat loslaat. Net als bij bladerdeeg of gewoon deeg eigenlijk, dat is de volgende dag ook anders…